Ben ik te kritisch?

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

 
 
Shaienne

Berichten: 4930
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-01 10:52

Zoals jullie weten ben ik op zoek naar een fjordenpaard om er 1 te kopen.
Ik wil perse een jonge fjord van ongeveer 2 jaar.

Ik heb er nu een aantal gezien... Maar ik ergerde me elke keer dat de pony niet stil bleef staan en probeerde te bijten. Dat is bij elke 2 jarige lijkt het wel. (ik heb er 4 gezien).

Maar ik zat er toch nog eens over te denken (ik doe niets anders de laatste tijd). Van een 2 jarige kan ik niet verwachten dat ie netjes stil blijft staan bij het poetsen of met wandelen.

Ik ben natuurlijk die goede oude Rocky gewend, die doet echt precies wat je wilt en is prima opgevoed, maarja die is al 18...

Dus wat vinden jullie ervan?
Van 2 jarige pony;s kan ik niet verwachten dat ze netjes blijven stil staan en mij niet proberen te bijten?? Is het mijn taak om ze dat te leren?


Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 10:54

Wederom: ik wil niet bot overkomen, maar waarom wil je per se een 2-jarige? Is het niet veel leuker om een iets ouder beestje te kopen die in elk geval al netjes zadelmak is en wat opvoeding heeft gehad?

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Shaienne

Berichten: 4930
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-01 11:00

...zucht. Ik snap je bezorgdheid ontzettend goed.
Ik heb er echt ervaring mee, eerlijk. Ik zou het echt niet doen als ik het niet 100% zag zitten. Ik kan het aan en ik heb er goed over nagedacht.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 11:11

Het gaat mij niet zozeer om de ervaring, meer om het feit dat je nog zeker 2 jaar op je paard zit te wachten voor je er echt wat mee kunt, en als je er maar 1 hebt lijkt me dat niet altijd even geweldig. EEn idd, van een 2-jarige mag je gewoon niet verwachten dat ie al perfect stilstaat ed als jij met hem bezig bent. Wat niet wil zeggen dat ie het niet kan leren trouwens.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Marjolein

Berichten: 11331
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 11:14

nee je kan niet verwachten dat een 2jarige al super is opgevoed. maarja dat is toch ook weer een uitdaging om hem netjes op te voeden.
hmmm wil toch nog wat zeggen over die 2jarige. een jaar is lang. je kan redelijk weinig doen met een 2jarige. en je wil altijd meer. ik merk het nu ook met ailin. ze is nu 3 maar als je der ziet kan ze voor een 2 jarige doorgaan. niets mis mee maarja t betekend wel dat je erg voorzichtig moet zijn en niets moet overhaasten. ik zit nu heel erg in de twijfels of ik haar nu zal inrijden of nog even zou wachten. en hoelang nog wachten? zeker bij een wat forser typetje zoals tinkersa en fjorden. kan je beter niet te vroeg beginnen met inrijden. ze hebben hele grove gewrichten en kunnen daar snel mee in de knoop zitten. dus misschien moet je als je een 2jarige koopt nog wle 2 jaar wachten voordat je echt aan t werk kan gaan met inrijden ed.
verder je kan nooit voorspellen hoe t karakter van je paardje wordt. heb momenteel een erg goed voorbeeld in mn omgeving. vrouw koopt een 1jarige fjord. leuk beestje toen en ze is er helemaal gek op. beestje wordt ouder en steeds brutaler. paar maanden geleden laat ze hem inrijden. (zelf heeft ze afentoe last van der rug en durft het niet aan) heel netjes gedaan. terug op zn eigen stal maakt hij misbruik van de liefheid van de eigenares(is echt heel lief maarja dat werkt niet bij elk paard) en t paard begint ondeugden te ontwikkelen. hij steigert uit protest. dit had ze toen hij 1 was niet kun voorspellen. het karakter van een paard wordt later toch duidelijker. ze ontwikkelen zich meer. daarom is het ook moeilijk om op jonge leeftijd al te bepalen of een karakter je ligt of niet.
denk er goed overna of je een 2jarige wilt. als je denkt dat je t aankunt dan moet je t zeker doen. want wat is er mooier dan een jong paard helemaal naar je eigen hand te zetten. maar als je twijfelt kijk dan ook eens naar iets anders. straks is er geen 2 jarige die bij jouw past. terwijl er wel een mooie 4jarige rondloopt die helemaal into you is.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 11:27

En dan heb je een 3-jarige, dus kun je gaan zadelmak maken, en dan? Rijd je in het begin ook nog niet eindeloos mee, en geen lange buitenritten ed. Het wordt pas leuk als ze 4/5 zijn vind ik persoonlijk.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 11:33

Ik vind zelfs dat je een paard pas echt kunt gaan inrijden alsie vier of vijf is. Hangt natuurlijk van ras, ontwikkeling, bouw etc. af en dat verschilt per paard.

Ik persoonlijk zou ook zeker niet kiezen voor een tweejarige, je moet hem opvoeden, verkeersmak maken, etc, allemaal extra werk.

En uiteindelijk wil je toch rijden...of niet?

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Yentl

Berichten: 12478
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 11:42

ja gerdien
je zegt dat je het aan kan, maar dan moet je dus ook dat bijten enzo afleren
en of dat een succes word laat ik aan jouw over maar ik zal toch nog es een paar keer nadenken hoor

Quote Apollo: Als ik nooit alcohol had gedronken he, zat ik nu waarschijnlijk op de universiteit *LOL*

I'm not your f*cking barbie bitch

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 11:51

2- jarige paarden zijn eigelijk helemaal niet leuk.
Ze zijn vaak "lelijk", niet volgroeit ed. Dan kan je er niets mee, behalve wat wandelen en standaard dingetjes leren. Voetjes geven, niet bijten, gewoon de dingen die een paard moet leren om braaf te zijn.
Zoals hier boven beschreven, je wilt zo graag. En dan denk je, het kan wel. En dan zit je erop voor je het weet, terwijl het eigelijk nog veel te vroeg is.

Nou weet ik wel dat niet iedereen zo ongeduldig is als ikke. Maar is het dan niet veel leuker om een paardje te kopen wat net ingereden is? Of zo oud is, dat je er direct mee kan beginnen.
Opvoeden moet je zelf toch, want er zijn altijd dingen die je anders wilt bij een jong paard. Maar dan kan je gewoon direct aan de slag. Hoef je niet een jaar te wachten voordat je Echt iets kan doen.

Als ik geen paarden had, dan wist ik het wel en nam ik geen jong paard.
Ik heb nu een veulentje, maar ben blij dat ik Isolda en Berber heb. Heb ik wel paarden om te rijden en kan ik rustig wachten tot Udinde groot genoeg is. Dan zijn 3 jaar zo voorbij. Maar als je een jaar moet wachten, zonder te kunnen rijden......
Nou ja, ik weet niet ook. Wie weet vind je het wel geweldig om alleen te wandelen en te poetsen. Kan....

LadyMadonna

Berichten: 58304
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 12:00

ik ben zelf op stal nu af en toe bezig met cheyenne. Een 2 jarige shet merrie.
Ik pak haar zo eens in de 2 weken een kwartiertje, omdat ik van diverse mensen te horen kreeg dat dat beter was, omdat bijv. elke dag al vrij pittig is voor een 2 jarige.
Verder staat chey dus op het land met 2 andere shets en een paard.
En met chey heb ik af en toe de grootste moeite. Ze is ontzettend sterk, en als ze niet wil (of juist wel) heb ik dus echt de blaren op mijn handen staan.

Ik ben zoals je weet zelf ook op zoek naar een paardje, en ik wil hem echt minimaal 3 jaar hebben, en zadelmak en licht aangereden (op zijn minst!!!!!)
Waarom?
Ik wil nu al zolang een paardje, om lekker mee te rijden. Dan kan ik wel een veulen/jaarling/2 jarige kopen, maar dan moet ik nog minimaal een jaar wachten voor ik erop kan.
Ik hoop dat je een beetje begrijpt wat ik bedoel

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 12:11

Het zou mijzelf niets uitmaken dat een 2 jarige lelijk is (karakter is het belangrijkste) en dat je er nog niet zoveel mee kan. Het is best leuk om je paard zelf alles te leren en hem ziet vooruit gaan. (ervaring moet je natuurlijk wel hebben met jonge paarden) Ik vind het rijden ook niet zo belangrijk, ik vind het ook leuk om er naast te wandelen en uren met hem te 'tutten' en heb een eindeloos geduld. Maar kijk, dat ben ik. Wil jij graag al snel met hem rijden (ben het er mee eens te wachten tot dat die 4 jaar is) en heb je niet zoveel tijd/geduld om hem te leren stilstaan, niet bijten e.d (kan lang duren voordat die dat geleerd heeft!) dan zou ik voor een wat ouder paardje kiezen die al een opvoeding achter de rug heeft en die al wat meer stabiliteit heeft (figuurlijk gezien) De keuze is dus aan jou, kijk eens goed naar je eigen karakter en wat je met je paard wil en beslis niet te snel.

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering
*zucht*waarom begin ik steeds te laat om tentamens te leren...

Ekstul
Berichten: 1180
Geregistreerd: 21-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 12:38

waarom zou een 2-jarige zich niet netjes kunnen gedragen Verward dat is toch een stukje van zij opvoeding? pinky is toch ook 2, die is toch ook prima opgevoed?

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 12:59

bijten = hengstenkwaaltje. Dus dat zou t kunnen zijn (ookal zijn ze gecastreerd, heel veel ex-hengsten doen t nog). Als ze vroeg (1 jaar) gecastreerd zijn is t stukken minder. 't Kan wel afgeleerd worden (ook als ze nog hengst zijn) maar dat kost veel energie, geduld etc.
2 jarigen zijn gewoon nog kleuters, die moeten spelen ed, dus die staan zeker niet stil.
Bijten kan overigens ook te maken hebben met wisselen (of doorkomen ed, alhoewel 2jarige doet dat niet he?), heb ik bij Voltrack gezien hoe dat gaat. Helemaal gek werd hij. en maar wrikken, bijten etc, tot ik de tand beetpakte, gelijk stond hij stil, ik rukte m eruit (deed vast een dosis pijn) en hij was gelukkig. Bloedde als een rund, maar goed, t was gebeurd.
Een 2jarige die dat allemaal niet doet is een dood beest, daar zit niks in volgens mij, of die zit onder de sedalin oid.

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 13:02

nu gaan we eigenlijk wat off topic maar je hebt twee categorieen:
1.twee-jarige paarden die alleen in de wei hebben gestaan
2.twee jarige paarden die al vanaf veulen af aan(udinde,wayorna,tinkerbell)elke dag worden'opgevoed'.

ik denk dat shaienne elke keer te maken krijgt met categorie 1 en idd dan staan ze niet stil en happen ze.dat is af teleren.logisch toch?niemand heeft nog moeite gedaan het beest wat te leren.

ik heb mijn veulen met 11 maanden (heel bewust)gekocht zodat IK haar juist kon opvoeden op míjn manier.ze was als 2 jarige voorbeeldig.bleef braaf staan en hapte nauwelijks.ze is nu 3 en is zooooooooo braaf dat iemand anders dacht dat ze al 9 jaar Verward was.
dat is voor mij een compliment omdat ik haar zo heb opgevoed.maar ik heb ook echt dagelijks geoefend,aan de hand lopen,stilstaan,borstelen,voetjes geven,enge dingen bezoeken,enz.ik heb echt elke dag aandacht an haar besteedt en daarom is ze zo gemakkelijk en braaf.en dapper.


dus gerdien ik denk dat je te kritisch bent want de meeste mensen hebben niet elke dag zin om hun 2 jarige optevoeden en vandaar dat je ook zulke pony's tegen komt.
denk daar maar eens goed over na en vraag bij volgende bezoeken wat de eigenaren er allemaal al mee hebben gedaan.

en voor stef:elke dag met die 2 jarige shet een kwartiertje aan de hand stappen,voetjes optillen ,borstelen enzo is beter dan 1 keer per 2 weken een uur.jonge paarden hebben geen zin om heel lang ergens mee bezig te zijn.kort en elke dag is beter.....daardoor houden ze er lol in en leren ze het sneller. Knipoog

soms is het beter om te zwijgen

Shaienne

Berichten: 4930
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-01 13:07

Ik vind de verzorging leuker dan het rijden. Ik vind rijden niet belangrijk. Ik heb een verzorgpony waar ik zoveel op kan rijden als ik wil en zoals vandaag ben ik meer met hem aan het tutten dan dat ik gereden heb.

Ik hou ervan om te wandelen, om te poetsen, dat soort dingen. Als ik echt veel wou gaan rijden, dan had ik ook niet voor een fjord gekozen.
Ik vind het leuk om vooruit gang te zien.

Bij een fjord kan je het beste wachten tot hij 4 of 5 jaar oud is en hem dan pas inrijden. Hij is net zoals een ijslander een ras dat pas laat uitgroeid is.

Ik wil een ijzersterke band met mn pony. Ik wil hem perfect africhten.
Maakt niet uit hoe lang dat gaat duren. Ik wil het echt goed doen en als het even niet wil, neem ik een stap terug. Niks forceren, hij mag geen nare ervaringen opdoen.

En ik heb echt niet de drang om graag te willen rijden, dat heb ik echt helemaal niet. Ik wil gewoon een vriend voor het leven, die helemaal en alleen van mij is. Rijden is bijzaak.

LadyMadonna

Berichten: 58304
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 13:08

ik doe ook kort sanderijn, pak haar eenkwartiertje ofzo, maar dagelijks werd mij afgeraden. Beter zou zijn 1x in de 2 weken even een kwartiertje pakken. Dus dat doe ik dan maar

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 13:11

Sanderijn: dat is idd waar, je moet er wel mee bezig zijn, dan heb je ook wat. en bij jonge paarden slaat dat sneller aan dan bij oude.
Ik nam eigenlijk al aan dat het weide-paarden zijn. Zo heb ik Voltrack ook gekregen. Alle negatieve dingen in 1 beest.
Echt waar, altijd wei, eruit geplukt en op de baan gecrosst. Dat wil je dus niet in je stal hebben. Zelfs al issie 3. Hij was volleerd bokser en keek je zo aan van: oh, dus jij wilt mij... *boks*... niet dus. We hebben m eronder gekregen, qua sociaal gedrag was hij in een paar maandjes voorbeeldig. Komt de dierenarts langs, met studentes zegt hij: 't Is net een hondje, en dat voor een 4-jarige arabier. Gelukje was dat hij een heel bereidwillig karakter had, maar t blijft een eigenwijze hengst af en toe. Kent echt alle trucjes, en ik dus niet..
In t rijden kan hij zich soms nog niet inhouden en dan gaan we dus 'duindigten'. Er valt mee te leven omdat hij als ik echt bozig wordt gelijk heel lief is, maar soms moet hij even.
Dat zul je niet zien bij een 'opgevoed' paard, eentje die mensen gewend is.

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 13:17

oke stef is ook goed,tis hun paardje natuurlijk

en laui,nou das toch knap werk dan van je!pluimpje voor op je hoed

soms is het beter om te zwijgen

LadyMadonna

Berichten: 58304
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 14:14

nou, hihi, dat advies kreeg ik van diverse personen van hier (weet alleen niet meer wie)
Anton maakt het niet zoveel uit, zolang ik haar maar niet voor de wagen zet of op haar ga rijden ofzo (het is een mini Haha! )

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 14:24

ja en ze is 2-is not done om dr al aan het werk te zetten Knipoog

soms is het beter om te zwijgen

Cowgirl

Berichten: 20779
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 14:37

Ik vind dat een tweejarige gewoon stil moet kunnen staan.
Het hoort bij de basis opvoeding tot je gaat rijden.
Tweejarige die op een keuring komen moeten toch ook stil staan dus waarom ook niet als je even 10 minuten aan het poetsen bent.
Toen mijn fjord 2 was heb ik juist veel gewerkt met aan de hand lopen en stilstaan.
Goed 2 jarige zijn af en toe vervelend maar daarom horen ze ook gewoon in een kudde te lopen zodat ze hun agressie op anderen kunne uiten en niet op jou Haha!
Als je een 2 jarige koopt blijf heel consequent bezig. Een jaartje wachten is niet veel omdat je in dat jaar veel aan de opvoeding kan werken, verkeersmak maken en met 2,5 1 a 2x permaand een paar minuten aan de longe kan laten stappen en draven.
Mijn fjord is nu 3 en ik heb 2,5 jaar moeten 'wachten'. De tijd is best snel gegaan en het zal nu nog wel een maand of 2 duren voor ik er een zadel op ga leggen.
Met een jong pard bouw je wel een hele aparte band op.
Mijn fjord is ook veel rustiger dan mijn haf.
veel afwachtender en netter opgevoed(ja ik wist wat er aan de haf mankeerde dus ...)
Ik heb een hele leuke grappige tijd gehad met de fjord en hopelijk wordt die tijd nog met heel wat jaren verlengd

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 15:27

Citaat:
Op 2001-07-08 13:38, schreef Lutske:
waarom zou een 2-jarige zich niet netjes kunnen gedragen Verward dat is toch een stukje van zij opvoeding? pinky is toch ook 2, die is toch ook prima opgevoed?


Hihi dankje.
Pinky ken ik al vanaf zijn geboorte, dat scheeld enorm. Pink is altijd meer een hond geweest dan een pony. Hoe jong hij ook was alles moest hij doen en mocht nergens bang van zijn. Daar heb ik een groot voordeel mee gehad. Hij is nu pas 2 maar is echt geen 'veulen' meer. Staat stil als ik hem poets, als hij wil bijten en ik kijk hem dreigend aan kijkt hij heel onschuldig terug. Loop ik weg blijft hij staan, roep ik hem komtie en ga zo maar door. Dit klinkt misschien erg raar omdat hij nog maar 2 jaartjes is, maar toch is het zo. Ik denk dat het komt doordat pinky altijd dezelfde baas heeft gehad die altijd hetzelfde van hem verwachtte. Mysty is ook zo'n voorbeeld. Die is zelfs pas 1. Staat ook stil, volgt me ook, luisterd naar haar naam, enz enz.
Maar zoals jezelf ook al zei, een 2 jarige hoeft dat nog niet te kunnen. De meesten pleuren een veulen in de wei en zodra je erop kunt gaan rijden halen ze hem er weer een keer uit. Dat vind ik dus echt SUPER fout. Een veulen heeft zelfs meer aandacht nodig dan een volwassen paard! Dus ik vind een 2 jarige kopen helemaal niet slecht want tegen de tijd dat jij hem alles geleerd hebt wat een paardje moet kunnen voordat je erop gaat zitten issie al lang 3,5/4 jaar!
Heel veel succes ermee!

Liefs, Kim

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 15:53

Ik heb zelf best goede ervaringen met opfok in de kudde, omdat ik van mening ben dat een paard een paard moet zijn en geen hond. Maar ik ben daar misschien wat conservatief in of zo. En een 3-jarige leert het allemaal net zo gemakkelijk. Daar komt misschien bij dat ik gewend ben met sportpaarden te werken, en het meeste van wat ik nu toepas geleerd heb op een handelsstal. Daar is geen tijd om met 2-jarigen te "spelen", en moeten de paarden uiteindelijk gewoon geld opbrengen. Ik heb dat nooit als problematisch ervaren. Een veulen wordt eerst opgevoed door z'n moeder, dan door z'n leeftijdsgenoortjes. Wat niet wil zeggen dat je er helemaal niets mee hoeft te doen, maar ik denk niet dat het zo verkeerd is om een veulen na het spenen in de koppel te doen.

Ik ben niet zo'n troetelaar, da's misschien wel duidelijk geworden. Laat ze eerst lekker paard worden, en haal ze op als ze een jaar of 3 zijn, en begin dan rustig met aanrijden. Het hele gedoe met hand/trailermak maken, braaf blijven staan, toiletteren etc. neem je dan allemaal vanzelf al een beetje mee.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Shaienne

Berichten: 4930
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-01 16:11

Dank je Pinky Girl. Je denkt er precies zo over als ik net zoals Sanderijn en Cowgirl: jullie geven me zelfvertrouwen.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 16:20

Als je voor jezelf die keuze al hebt gemaakt, dan zou ik je dat niet door conservatieve dino's als ondergetekende uit je hoofd laten praten hoor, zo bedoelde ik dat nu ook weer niet. Maar ik hoop dat je je de voors- en tegens goed realiseert.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AAAPony, Googlebot, Jolynne, Traiectum, XXTien1979 en 24 bezoekers