Toekomst van HBO Paardenhouderij?

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
Westernfreak

Berichten: 5233
Geregistreerd: 06-05-01

Toekomst van HBO Paardenhouderij?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-03 22:52

Het ziet er niet rooskleurig uit voor mij en mijn medestudenten. In het nieuwe nummer van Bit staat een stuk over de toekomst van HBO-studenten. Waar ik bang voor was, is inderdaad uitgekomen.
Er is geen goede banenmarkt voor de afgestudeerden, er zijn simpelweg te veel studenten.

Er is weinig vraag naar personeel met een management opleiding en voor het werk in de stallen (waar wij in principe niet voor opgeleid worden) worden liever MBO'ers aangenomen. Dat iedereen een eigen stal zal beginnen is natuurlijk ook niet reeel, dus....
Nu ben ik wel benieuwd naar mijn ''collega's''......wat zijn jullie plannen na deze opleiding?

Mijn plannen zijn wel om samen met Bertus verder te gaan in de paarden en pony's zo goed en zo kwaad als het gaat.
Of wellicht adviseuse worden voor landbouwbedrijven.

Groetjes, Mirjam

"The world is best viewed through the ears of a trotter"


ikke

Berichten: 27207
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-03 23:03

Laten we eerlijk zijn, in de paarden is geen droge boterham te verdienen. Die ideeen die je met Bertus hebt lijken mij wel werkbaar, maar een vaste inkostenbron op een of andere manier ernaast lijkt mij, zeker in het begin, niet onverstandig.
Ik zal de agenda eens trekken, ik had immers belooft langs te komen. Doe eens een voorstel, eventueel via PB, dan kunnen we iets afspreken.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Henla

Berichten: 2099
Geregistreerd: 13-10-02
Woonplaats: Rijssen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 09:57

Ik heb dat artikel ook gelezen en ben blij dat ik toch MBO heb gekozen. Heb ik ten minste nog iets meer kans

<3 Veerle en Tiemen <3

Zing Vecht Huil Bid Lach Werk en Bewonder, maar niet zonder ons

snowdon

Berichten: 26224
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 10:29

Ik heb de opleiding niet gekozen vanwege een of andere baangarantie, ik zocht een studie die ik leuk vond (wat behoorlijk tegen valt) Maar wat ik dan ga doen, zie ik dan wel....

Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 10:58

Tja, ik ben daar de laatste tijd ook over aan het nadenken. Maar ik heb deze studie gekozen omdat ik iets met paarden wilde. MBO zou ik fysiek niet kunnen volhouden, mijn lijf is al aardig versleten dus dan werk ik mezelf de vernieling in.
Ik heb nu nog 3,5 jaar te gaan, hoe ziet de wereld er dan uit? Is er nog wel een wereld, ik weet het niet dus kan ik daar ook niet teveel overnadenken. Ik zie wel hoe het loopt.
Ik hoop wel in de paardensector terecht te komen als leidinggevend. Maar voor hetzelfde geld trouw ik met een boer en gaan we mogelijk emigreren, dan is deze studie weliswaar "voor niets" geweest, maar ik heb wel lol gehad, en met de economische, (bedrijfskundige kant dus) kan ik ook nog in andere sectoren aan de bak mocht dat nodig worden.

Ik weet niet hoe de toekomst eruitzien, en me zullen wel zien, ik ga me daar nog niet over druk maken en stressen. Asjeblieft niet zeg.

gomir

Berichten: 23726
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 11:21

Ik heb het altijd al gezegd...(zit ook niet op zo'n opleiding Knipoog ). HBO-ers zijn gewoon maar heel weinig nodig. De meeste bedrijven hebben mensen voor het stalwerk nodig en niet voor het management(kleinere bedrijven doen dat vaak al zelf)...
En buiten het feit dat HBO-ers niet opgeleid zijn voor het stalwerk zijn ze er waarschijnlijk ook te duur voor!

*Niet elke verandering is een verslechtering!*
*Ze is niet bang voor de dood, maar als de dood om bang te zijn...(Guido Weijers-Oxymoron)*
*Als je bent waar je heen ging, waar moet je dan naar toe? (veldhuis & Kemper-tijd heelt alle zonden)*

Liek_

Berichten: 5268
Geregistreerd: 04-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 12:45

Wat ik altijd bij mij op school gehoord heb, is dat je met een paardenhouderij opleiding evenveel kan doen als met een dierhouderijopleiding. Alleen zijn je afstudeervakken leuker!
En bij bedrijven als PAVO, Cehave en dergelijke is volgens mij genoeg vraag naar goed geschoolde mensen. Of wat te denken van een baan in de paardenverzekeringen? Of bij ABAB, het paarden-accountants bureau?
Ik vind dat jullie te veel neigen naar de praktijkkant, paardenhouderij houdt meer in dan alleen stallen en rijden!

Westernfreak

Berichten: 5233
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-03 13:14

Akke"]
Wat ik altijd bij mij op school gehoord heb, is dat je met een paardenhouderij opleiding evenveel kan doen als met een dierhouderijopleiding. Alleen zijn je afstudeervakken leuker!
[/quote]

Ik doe ook een dier- en veehouderij opleiding, alleen de laatste 2 jaar zijn paarden.
[quote="Akke"]
En bij bedrijven als PAVO, Cehave en dergelijke is volgens mij genoeg vraag naar goed geschoolde mensen. Of wat te denken van een baan in de paardenverzekeringen? Of bij ABAB, het paarden-accountants bureau?
[/quote]

Die mogelijkheden zijn er inderdaad, maar als ik om mij heen kijk naar de mensen die voor een paardenhouderij opleiding gekozen hebben, zie ik die dit soort werk nog niet zo graag doen.
[quote="Akke schreef:
Ik vind dat jullie te veel neigen naar de praktijkkant, paardenhouderij houdt meer in dan alleen stallen en rijden!


Juist niet! Ik ben aan mijn opleiding begonnen om een bredere opleiding te hebben dan alleen maar paarden. Het was ook helemaal niet mijn bedoeling om later stallen uit te mesten en te rijden, ja als hobby...
Ik hoop dan ook dat meer mensen het zo bekijken, ik ben alleen bang van niet.

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

Liek_

Berichten: 5268
Geregistreerd: 04-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 13:25

Ik bedoel dat de mensen die hier reageren en geen paardenhouderij doen, te ver naar de praktijkkant kijken. Ook ik doe twee jaar dier en veehouderij en daarna paarden. En mensen bij ons op school zijn heel goed geïnformeerd over de opleing, grenzen zijn duidelijk aangegeven. Wil je op een manege werken, ga naar deurne of iets dergelijks!

Dees

Berichten: 16629
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 13:37

Het is niet realistisch te denken dat er veel werk zal zijn in paarden, in de nabij toekomst. Ook niet voor MBO-ers.
De economie slaat om na een paar heel mooie jaren. Iedereen die een paard wilde kopen, kon het betalen, boeren die hun koeien verkochten, begonnen een pensionstalling, er is voor het vaderland weg geveulend, en inmiddels begint de buitenlandse markt ook redelijk te verzadigen.
Inmiddels is de hoogconjunctuur omgezet in een gematigde groei, wellicht nog gevolgd door een recessie als de oorlog aanhoudt.

Het is niet reeel te verwachten dat de paardenmarkt nog langer een groeimarkt is. En voorzover ik weet is er nu al niet heel veel vraag naar geschoolde medewerkers ind e paardenbranche, en al helemaal niet met goedverdienende banen. Welnu, dat gaat slechter worden. Er zal minder worden gefokt watn er is minder vraag naar paarden, er komen minder pensionstallingen want de particulier wil/kan niet meer veel besteden en zal eerder zonder paard door het leven gaan. Mensen in geldnood (werkloosheid) gaan hun paard verkopen. De paardenmarkt is toch een luxe markt; die stort echt in zodra het nog minder gaat met de economie.

Ondertussen zijn er veel opgeleide mensen beschikbaar voor de schaarse banen met paarden. Zo veel dat er al een arbeidsoverschot is. Banen krapte. Elk jaar komen er weer mensen met een hippische opleiding van school, maar niet elk jaar houden evenzoveel mensen op met de door hun bezette baan. En banengroei zal heel gering zijn, of misschien wel daling.

Mijn advies; als je NU op een hippische opleiding zit en je bent geen Marlies of Imke (dus met bewezen hoge prestaties), ga maar heel goed opletten bij al die vakken die NIET met paarden te maken hebben....

Liek_

Berichten: 5268
Geregistreerd: 04-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 13:40

Ben ik dus niet met je eens. Misschien heb je gelijk qua mbo-opleidingen (ik was in barneveld en die mbo'ers werden geleerd hoe een paard te zadelen Frusty ) maar zeker niet wat betreft HBO. Juist als je die ambities hebt, wordt het je afgeraden HBO te gaan doen.

Met mijn opleiding kan ik zelfs accountant worden, dus vind ik niet dat je dan dus maar geen paardenhouderij moet gaan doen. Nogmaals, het maakt het studeren er alleen een heel stuk leuker op!

Dees

Berichten: 16629
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 13:43

Nouja, zolang je dan maar goed oplet bij de administratielessen...

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 14:05

Het klinkt allemaal zo leuk...........ik heb de managementopleiding gedaan zodat ik kan gaan leidinggeven. De paardenbedrijven zijn vaak zo klein, dat de eigenaar dat soort functies vervuld. De grotere bedrijven die zoeken geen hbo er maar gewoon iemand met verstand van paarden, en die krijg je door veel praktijkervaring op te doen. Zo zal eerder een groom die al jaren bij een bedrijf werkt doorgroeien naar boven als stalmeester dan een hboer die zo van school komt.

Want paardenland of de gewone dienstverlening, ze willen mensen met ervaring. En dat je een hbo opleiding hebt is heel erg leuk, maar dat geeft nog niet aan dat je de praktijkervaring hebt.

Dus ook de Hboers moeten gewoon starten met stallen mesten, en zich omhoog werken.

Of je moet inderdaad marlies of imke heten, dan word het een ander verhaal. Maar van begin af aan heb ik gezegd dat het onzin is om een hbo opleiding voor paardenmensen te maken, de praktijk is daar helemaal niet klaar voor, het is financieel helemaal niet haalbaar om zulke dure mensen aan te nemen, en daarbij is praktijkervaring veel belangrijker.

Suzy

Berichten: 2241
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: Ittervoort ( L)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 14:15

Hier onderzoekje naar de werkgelegenheid onder de paardenhouderij mensen:
Citaat:
Vraag naar leerlingen paardenhouderij overstijgt aanbod

Naar verwachting studeren tot 2005 ongeveer 1700 mbo-leerlingen paardenhouderij af en 250 hbo-studenten met deze specialisatie. De vraag naar arbeidskrachten in deze zelfde periode is op mbo-niveau bijna tweemaal zo groot – ongeveer 3300 – maar op hbo-niveau slechts rond de 50. Dat wil dus zeggen dat er weinig evenwicht is tussen vraag en aanbod, concludeerde Larenstein-studente Hilly Hunsche. Als praktijkopdracht voor het Praktijkonderzoek Veehouderij, Sectorbestuur Paarden, deed ze vorig jaar onderzoek naar vraag en aanbod in de paardenhouderij. Op 23 januari presenteerde ze de resultaten hiervan aan zo’n dertig belangstellenden bij Aequor in Ede.

Hilly Hunsche kwam bij haar onderzoek verder tot de conclusie dat er in de paardenwereld veel vrijwilligers en stagiaires rondlopen, dat de stagiaires vaak ontevreden zijn over de arbeidsomstandigheden in de sector en dat de paardenhouders van hun kant de mentaliteit van stagiaires als onvoldoende beoordelen. De ondernemers in de paardenbranche vinden trouwens ook dat de opleidingen meer aandacht moeten besteden aan administratieve vaardigheden, bedrijfseconomische kennis, instructie, organiseren, verkoop, probleemanalyse en management.

Veel werknemers in de paardenbranche blijken het niet zolang uit te houden; gemiddeld werken ze er zo’n twee jaar. Gevolg daarvan is een grote vervangingsvraag, maar ook dat opbouw van professionalisering maar beperkt plaatsvindt. Volgens het PVE zal aanscherping van de regelgeving, zoals een verplichte cao, tot een verbetering van de situatie moeten leiden.
Sancho, Nationaal Kampioen M1 Haflingers 2010 !

rebati

Berichten: 4249
Geregistreerd: 18-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 14:19

Nu ik dit lees begin ik toch weer te twijfelen.
Ik wil over 1 jaar de MBO ( nivo 4)paardenhouderij gaan doen.
Maar is dat dus eigenlijk niet slim, omdat je weinig kans heb op een goede baan waar je naar opgeleid bent?

Brabantse Fries ;)

manic

Berichten: 6551
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 14:43

Al deze dingen zijn dus redenen waarom ik al na een jaar gestopt ben met mijn opleiding paardenhouderij (Larenstein).

eveline_B

Berichten: 2755
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Salland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 15:00

Een afgeronde HBO opleiding is ook wat waard. Ik ben ook op Larenstein Paardenhouderij gaan doen. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd in Rundveehouderij, maar als ik dat niet had gedaan was ik ook heel blij geweest met mijn opleiding. Je werk hoeft niet aan te sluiten op je opleiding. Maar dan heb je wel een hele leuke opleiding gehad, waar je veel van hebt geleerd.

paardje

Berichten: 4108
Geregistreerd: 01-11-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 17:35

Akke schreef:
Ben ik dus niet met je eens. Misschien heb je gelijk qua mbo-opleidingen (ik was in barneveld en die mbo'ers werden geleerd hoe een paard te zadelen Frusty ) maar zeker niet wat betreft HBO. Juist als je die ambities hebt, wordt het je afgeraden HBO te gaan doen.

Met mijn opleiding kan ik zelfs accountant worden, dus vind ik niet dat je dan dus maar geen paardenhouderij moet gaan doen. Nogmaals, het maakt het studeren er alleen een heel stuk leuker op!

op welke school zit jij?

ik wil ook een HBO-paardenhouderij doen. het liefst deurne, want dan krijg je een aov diploma (ook voor ander soort bedrijven) klinkt dus goed! ben er wezen kijken en het ziet er echt allemaal super uit!!! ik wil dan richting sportklas M/Z. je doet dan de 4 jarige MBO in 3 jaar + nog 2 jaar specialisatie en dat levert dan HBO op. toch zie ik vaak nog dat er om les gevraagd wordt, maar ook aangeboden. ben benieuwd of er (over een tijd pas) iets voor mij is. ik wil of een eigen bedrijf (fok/ africhtingsstal o.i.d) beginnen, of prive lessen (wedstrijd (gerichte) dressuurruiters) geven.

Dressuurles t/m ZZ-licht aangeboden Amersfoort eo

haffi

Berichten: 218
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: St.Odiliënberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 18:55

Ik doe de HAS in Den Bosch.
De eerste twee jaren bestaan uit Dier-en veehouderij en de laatste 2 jaar ga ik waarschijnlijk paardenhouderij doen.
De HAS is zowieso een hele brede opleiding, dus ook al doe ik paardenhouderij, dan kan ik nog op heel andere gebieden later werk krijgen.

In mijn profiel staan foto's!!!

Liek_

Berichten: 5268
Geregistreerd: 04-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 19:07

Ik doe ook de HAS in Den Bosch, nu tweejaars.

Miss_Petit

Berichten: 5447
Geregistreerd: 20-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 19:15

Ik zit nu in mijn laatste jaar, van de 4e jarige opleiding Kaderfunctionaris Paardenhouderij en Management.

Over 3 korte maandje ben ik klaar... en dan? Die vraag stel ik mij ook regelmatig...

Het liefst wil ik natuurlijk n baan in de paarden.

Omdat ik weet dat hier in Nederland idd de banen in de paardenwereld schaars zijn, ben ik verder gaan kijken.

Ik heb 20 man familie in Nieuw Zeeland wonen, daar ben ik afgelopen januari de hele maand geweest Haha!

Ik heb daar n aantal stallen bezocht, en heb een aanbieding gehad om daar te komen werken Haha!

Ik ben van plan om na de zomer naar Nieuw Zeeland te gaan en daar eens n hlaf jaar te kijken of werken mij daar bevalt, en daarna verder zien...

Dus misschien een ideetje om verder te kijken dan ons
eigen kikkerlandje?

mdmoiselle

Berichten: 847
Geregistreerd: 04-12-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 19:37

Als ik deze opleiding deed zou het me idd. erg leuk lijken om naar het buitenland te gaan, Amerika of Australie, Nw Zeeland, dat soort landen. Maar ja, ik ga rechten studeren Knipoog (als ik dit jaar slaag tenminste Haha! )

Als het slechter gaat met de economie is de paardenhandel vaak één van de eerste takken die wordt getroffen, het is nu eenmaal geen noodzakelijk goed (jammer genoeg Knipoog )

Westernfreak

Berichten: 5233
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-03 21:26

Akke"]
En mensen bij ons op school zijn heel goed geïnformeerd over de opleing, grenzen zijn duidelijk aangegeven. Wil je op een manege werken, ga naar deurne of iets dergelijks!
[/quote]

Bij ons op school wordt dat ook goed uitgelegd. Alleen of ook iedereen daarnaar luistert? Ik zit in het tweede jaar en bij mij in de klas zitten al veel mensen die in eerste instantie paardenhouderij wouden doen, maar nu toch maar overstappen op een andere afstudeerrichting.

[quote="Pipo schreef:
Dus ook de Hboers moeten gewoon starten met stallen mesten, en zich omhoog werken.

Dat denk ik ook inderdaad. Er is nu eenmaal weinig vraag naar. Bovendien zal iemand niet zo snel een eigen bedrijf beginnen zonder enig verstand.
En een diploma om zelf een bedrijf op te starten? Niet nodig, dat hebben velen al bewezen.

Niet dat ik niet blij ben met mijn opleiding, juist wel! Omdat ik breder opgeleid ben dan alleen maar paarden. Maar goed, het is maar afwachten waar je interesse naar uitgaat en hoe de banenmarkt is.....
Gaaaap

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

Concorde

Berichten: 6654
Geregistreerd: 14-08-01
Woonplaats: Klein dorpje in Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 22:34

Ik doe ook dier en veehouderij bij Larenstein, wil ook paardenhouderij gaan doen.
Pipo schreef:
Dus ook de Hboers moeten gewoon starten met stallen mesten, en zich omhoog werken.

Ben ik het volkomen mee eens, en dat wist ik ook toen ik met deze opleiding begon, en ben ook bereid helemaal onderaan te beginnen. zo werkt het nou eenmaal.

Some people look for a beautiful place, others make a place beautiful

haffi

Berichten: 218
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: St.Odiliënberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-03 22:42

Grappig, ik doe de HAS en ben nu eerstejaars. Haha!

In mijn profiel staan foto's!!!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Azmay, Hanneke81, jokari, kking, MarieAnne, Miriam6666, Vagabondo, xApple, xIeer, Yahoo en 28 bezoekers