Als je paard meer talent heeft dan jij?

Moderators: Murosch, C_arola

 
 
Fitzroy
Berichten: 17295
Geregistreerd: 11-01-01

Als je paard meer talent heeft dan jij?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-03-03 10:19

Even naar aanleiding van het topic over oude paarden, waarin Sjuimpje hoopt dat ze ooit nog een paard treft die meer talent heeft dan zij, wat zou je dan doen in dat geval.

Stel dat je dus echt aan de top van je kunnen zit, maar je paard heeft veel meer talent. Is het dan niet zonde om niets te laten doen met dit talent?
Met andere woorden: zouden jullie je paard dan verkopen aan een ruiter die er veel meer uit kan halen?

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.


Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:20

Dat ligt er denk ik aan, of je het paard wel een interessant bestaan kunt bieden, en of je zelf met die gedachte kunt leven.

Mayo

Berichten: 16796
Geregistreerd: 17-01-01
Woonplaats: De Meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:22

Nee ik zou hem niet verkopen, ikzelf heb ook een paard dat veel meer kan dan dat ik eruit kan halen. Tenminste momenteel, ik ben nog in de lerende fase Haha! Ik heb het gevoel dat ik een hoop van hem kan leren en ik denk ook niet dat het bestaat dat je uitgeleerd bent. Als je uitgeleerd denkt te zijn dan gooi je een wending in je trainen etc. op die manier houd je het voor jezelf leuk en voor het paard ook.

Taart naar eigen ontwerp? www.yourcake.nl / Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel :D
A fool-proof method for sculpting an elephant: first, get a huge block of cake; then you cut away everything that doesn't look like an elephant...

essie79

Berichten: 3522
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:26

Ik had ook een paard waar meer inzat maar ik kon het er niet uit rijden en vond zodoende de tijd rijp om hem te verkopen. Hij had ook een goede leeftijd en de sport moet wel betaalbaar blijven.
En nu kan ik er van genieten hoe goed hij loopt en heb er vrede mee.

Ik ben een gelukkeling.

Loesje

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:32

Hangt ervan af. PAblo heeft ook meer talent dan ik. MAar gezien mijn nog lage niveau in de wedstrijdsport ga ik zo wie zo nog lang door. Plus dat ik een paard in principe voor het leven heb gekocht en niet voor de topsport of handel. Van wie ik nu les heb heeft op Pablo gezeten en kon bijna een Z proef mee rijden terwijl ik nog in de B stuntel!! Mijn doel is en blijft om plezier te hebben met Pablo met mijn gebreken. Leren van mijn instructeur die gelukkig ook het doel plezier hebben voorop heeft staan. Ergens ben ik zelfs blij dat Pablo meer talent heeft dan ik omdat ik er minder moeite mee heb mijzelf de schuld te geven dan Pablo. Verkopen zou ik Pablo niet omdat hij beter is dan ik. Ook niet als ik in de Z2 ben beland en geen zin zou hebben in ZZ-licht. Maar dat is mijn instelling, het is voor iedereen een persoonlijke kwestie en je moet dat doen en beslissen waar jij je lekker bij voelt. Je niet laten sturen door mening van anderen, hoogstens laten adviseren. Jij moet doen wat jij wilt met je paard.
Hoe gaat het met Fitz in de training?

Dees

Berichten: 16689
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:49

Elk paard heeft talent. Ik vind het vrij vreemd als een landelijke ruiter zegt dat hij of zij alleen maar paarden treft met minder talent dan hijzelf. In mijn volledige overtuiging is eerder het tegenovergestelde aan de hand.
Als een combinatie niet meer vooruitgaat, ligt dat toch echt 9 van de 10 keer aan de berperkingen van de ruiter.
En dan nog, als de ruiter over meer talent dan het paard beschikt voor een bepaalde tak van sport, dan is het de tekortkoming van de ruiter dat hij niet op tijd heeft kunnen inzien dat het paard minder geschikt was...

Mijn paarden hebben allebei per stuk veel meer talent dan ik. Misschien dat Anky en Sjef daar anders over zouden denken als zij eigenaar waren van mijn meries, maar ik ben er gelukkig mee.
En als je als ruiter vastloopt met je paard, is het vaak beter te verkopen. Het is best mogelijk dat een andere ruiter veel meer uit je paard kan halen dan jij.

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:56

Het ligt eraan op welk nivaeu je zit natuurlijk.
Maar zoals jij het stelt, dus dat je aan het eind van je kunnen zit, zou het wel reeel zijn tegenover het paard. Alhoewel, wat is reeel tegen over het paard. Als je merkt dat hij zich verveelt en vervelend wordt e.d. ja, dan heb je een aanwijzing denk ik.
Vaak zitten mensen aan het eind van hun kunnen, omdat het geld een rol gaat spelen, het niet kunnen betalen van de lessen voor het hogere niveau, e.d. denk ik.
Ik weet niet of ik het zou verkopen..... Ik zou het misschien niet kunnen accepteren dat ik niet verder zou kunnen komen. En toch op zoek gaan naar een oplossing.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:56

Dees schreef:
Mijn paarden hebben allebei per stuk veel meer talent dan ik. Misschien dat Anky en Sjef daar anders over zouden denken als zij eigenaar waren van mijn meries, maar ik ben er gelukkig mee.

Zo denk ik er ook over. Daarbij komt nog dat leren paardrijden een leven lang duurt dus, het 'aan het eind van je kunnen' bestaat in wezen niet, 'aan het eind van je interesse, inzet, motivatie' bestaat wel. Het deel van paardrijden dat 'leerbaar' is, is oneindig en zal altijd leerzaam zijn en ruimte bieden voor vooruitgang denk ik. Dat kost altijd tijd en geduld en een hoop inzet natuurlijk. Zolang je dat wil investeren, is er ruimte ontwikkeling.

Esther

Berichten: 3577
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:58

Mijn paard kan op het moment ook beter dan ik er uit haal. Maar wij hebben plezier met elkaar dus wat zou het probleem zijn. Misschien kan het paard wel meer, maar kan hij de druk van het presteren in zijn koppie wel aan?

De stalhoudster heeft een paard staan waar ze veel verwachtingen van heeft. Ze kan hem zelf niet rijden, ze zou willen dat iemand hem kocht die eruit kan halen wat erin zit, maar ze wil ook dat hij ergens terecht komt war hij geen nummer is. Ze overweegt nu hem goedkoper te verkopen aan iemand die plezier met hem heeft maar dan op lager niveau blijft hangen. Maar waar hij dus wel meeteld als paard zijnde en niet maar 1 van de XX paarden is.

Ben je op zoek naar de handleiding van je paard of hond? Kijk op http://www.handleidingpaard.nl of http://www.handleidinghond.nl
Op zoek naar kvv of gedroogde snacks in de omgeving van Terborg? http://www.kompleetversvoerenzo.nl
Een plek op aarde waar paarden nog paard mogen zijn: http://www.pferdehof-montferland.eu

Fitzroy
Berichten: 17295
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-03-03 10:59

Even tussendoor: dit is een puur hypothetische vraag, het gaat hier niet om Fitz en mij persoonlijk, voor het geval mensen die indruk mochten krijgen.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:08

dat hangt van een aantal zaken af: je eigen ambities (wil je bv professioneel gaan starten), hoeveel geld wordt er geboden, wat ga je dan zelf doen (doormodderen op een niet getalenteerd paard?), klikt het echt met het paard, noem maar op.

manic

Berichten: 6551
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:09

Ik denk dat ik hem liever nog uit zou willen laten brengen door iemand die -wel- dat talent heeft dan dat ik hem zou verkopen. Ik geloof dat ik daar wel van zou kunnen genieten... Knipoog

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:10

dat is duur, en als dat betekent dat je zelf geen paard meer hebt om te rijden?

Dennis

Berichten: 28798
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:14

Als het mijn paard meer talent zou hebben dan ik zou ik graag van mijn paard leren. Gewoon lekker gaan rijden en zo ver mogelijk proberen te komen.
Maar als mijn paard meer ambitie heeft dan ik zou ik hem verkopen of er een andere ruiter voor zoeken. Dat lijkt mij eerder een 'probleem'. Als je een paard hebt die iedere dag verschrikkelijk hard wil werken, het liefst ieder weekeind op wedstrijd gaat en op zo'n hoog mogelijk nivo gereden wil worden en jij liever het bos in gaat. Dan 'moet' er wel wat aan gedaan worden. Want dan verlies jij en je paard lol in je werk.
Ik denk zelf ook niet dat ik me er iedere dag toe kan zetten om echt ergens voor te trainen. Ik ben wat dat betreft echt een rectreatie ruiter. Lekker het bos in, een keertje voor de kar, lange teugelen, vrijheids dresuur enzo. Gewoon lekker aanklooien. Dus weet ik gewoon van me zelf dat als ik op zoek zou gaan naar een paardje ik niet moet zoeken naar een KWPN'er met echt goed sport bloed maar beter een Haflinger ofzo kan nemen.

Benno: dressuur M+13, vaardigheid Z+14 en Sport-AA ☆ Deedee: dressuur M+13, vaardigheid M+0 en prestatie sport-A
http://www.staldenci.nl

*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:16

De vraag is toch, als je zelf aan je top zit? En niet als jezelf ook nog kan leren?

Fitzroy
Berichten: 17295
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-03-03 11:19

Ik ga met Muckypup mee. Volgens mij kan ik er enorm van genieten als ik zie dat mijn paard met succes uitgebracht zou worden. Dus het speelt wel door mijn hoofd Knipoog

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

manic

Berichten: 6551
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:19

Lielle schreef:
dat is duur, en als dat betekent dat je zelf geen paard meer hebt om te rijden?


Tsja... Knipoog


Ik denk dat dit typisch zo een geval is van "Ik zie wel als het zover is..."

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:26

Ik doelde trouwens niet op een paard wat op nationaal niveau redelijk mee kan komen.
Maar echt een paard dat op GP vooraan meeloopt.
Dus echt een heeeel apart paard, want alle paarden zouden in principe de basis door moeten komen.

Maar mocht ik ooit zo'n verschrikkelijk apart paard treffen zou ik hem òf verkopen of door een ander laten uitbrengen.
Dat hoeft in principe niet veel geld te kosten, want als het echt een aparte is staan ook de grote namen voor zo'n dier in de rij.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:28

Tigger schreef:
De vraag is toch, als je zelf aan je top zit? En niet als jezelf ook nog kan leren?


Je bent nooit uitgeleerd denk ik, hooguit wanneer je zelf niet meer wilt. Je kunt altijd nog verder leren, je kunt jezelf zelfs een gevoel bijbrengen tot op zekere hoogte.

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:29

Als ik een paard had die zoveel talent heeft, dat het gewoon voor schut is dat ik er op zit, dan zou ik dat dier zeker laten uitbrengen door een andere goede proffesionele ruiter. Ik denk juist dat dat je heel veel plezier geeft om naar te kijken.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:34

Pipo gebruikt inderdaad de juiste woorden,
tuurlijk ben je nooit uitgeleerd maar als ik een super talentvol paard alleen maar belemmer ga ik toch echt eens overpeinsen wat te doen.

miseryfox

Berichten: 1681
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Dronten

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:39

Ik ga mee met Pipo.. ik heb een vriendinntje die dezelfde situatie heeft en haar instructeur brengt het paard nu uit.. Hij blij dat hij een topper heeft en hun blij dat het paard naamsbekendheid krijgt en dat het beste eruit wordt gehaald.. Lijkt mij vrij goeie oplossing!

..... leeg .....

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:48

Ik zou hem ook uit laten brengen door iemand anders, maar ook alleen in bepaalde gevallen...een fokmerrie of een dekhengst ofzo. Bud, mijn ruintje, zou ik gewoon lekker zelf rijden zolang het goed gaat, en voor zover mijn talent reikt. In principe hebben zowel ik als Bud er weinig aan als hij door iemand anders uitgebracht wordt op een voor mij te hoog liggend niveau. Lachen Maar verkopen? Ligt aan mijn band met het paard en aan de bovenstaande situatie (of een hoge prestatie eventuele fokproducten beïnvloeden).

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

UniferB
Berichten: 702
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:52

Nou ik zou hem lekker voor mijzelf houden hoor!

Er zijn vele wegen naar de GrandNix,
maar er komen er maar heel weinig uit bij de GrandPrix

Feetje

Berichten: 11126
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Het zonnige zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:54

Ik ben het ook met Pipo eens maar verkopen zou ik het paard zeker niet!
Maar je kunt toch ook les nemen van een hele goede ruiter zodat je zelf ook net dat beetje meer eruit kan halen??

Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht ;)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: assebassie, AvBreukelen, Barroco, NadjaNadja, Sannert, Vagabondo, Yacintha en 21 bezoekers