Rhinopneumonie-virus voor dummies

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
palousa_boy

Berichten: 8238
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Gorre, Frankrijk

Rhinopneumonie-virus voor dummies

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-02-03 21:59

Rhinopneumonie-virus

Je hoort en leest de laatste tijd meer en meer over het virus Rhinopneumonie. Ik wil je er even op wijzen dat het verstandig is je paard zo snel mogelijk te laten inenten als dit nog niet is gebeurd. Het duurt namelijk even voordat de enting werkt. Na de eerste enting kan je het best na drie of vier weken de enting laten herhalen. Dit moet je elk jaar weer herhalen!!!

Het rhinopneumonie-virus infecteert de luchtwegen en veroorzaakt verkoudheid, koorts en hoesten. Bij drachtige merries kan het tot sterfte van het ongeboren veulen leiden. Er komen ook verlammings- verschijnselen voor en er zijn zelfs paarden aan gestorven.

De besmetting gebeurt door contact met andere paarden maar ook door mensen die het overdragen van het ene naar het andere paard. Zelfs na het enten kan je paard het virus nog krijgen. Dus blijf voorzichtig! Als je in een omgeving woont waar er rhino-gevallen gevonden zijn, voorkom dan contact met andere paarden en was je handen en kleding als je toch contact hebt gehad met andere paarden.

Is je paard sloom, hoest het, eet het slecht of is het een beetje onstabiel op de benen, bel dan de dierenarts. Hij of zij zal wat bloed en slijm nemen om dit te onderzoeken. Neem zelf bij twijfel twee keer per de dag de temperatuur van je paard op. Deze mag niet hoger zijn dan 38.6 graden. Is je paard besmet, raak dan niet in paniek. Er zijn paarden die na verzorging en begeleiding van een goede dierenarts al na drie weken volledig genazen en later weer mee deden aan wedstrijden.

zo nog even een korte uitleg van wat het nou eigenlijk is, ik hoor van veel mensen dat ze nog niet weten wat het is, dus.. hier is het. wil je meer weten, zoek het maar op.

greetz jeffrey

je leven is meer waard met een bretons trekpaard! :D

palousa_boy @ [HTT] Ons project in Frankrijk


LadyMadonna

Berichten: 56353
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-03 22:00

heel leuk dat enten, maar als de stal waar je staat niet ent, heeft het geen nut....

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Lindy

Berichten: 6038
Geregistreerd: 07-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-03 08:40

Ik heb er gisteren ook wat meer over opgezocht op bokt,en ik heb ook nog wel wat gevonden:

hier ff wat extra info over rhino:Rhinopneumonie
Rhinopneumonie bij het paard wordt veroorzaakt door een Herpesvirus en kent een drietal verschijningsvormen:

De ademhalingsvorm.

De abortusvorm.

De neurologisch( verlammings) vorm.

Een typische eigenschap van het Rhinovirus is dat het dieren kan infecteren, zonder dat deze dieren ziekteverschijnselen tonen.

Een andere typische eigenschap van het virus is, dat het zich in het lichaam verborgen kan houden om bij voor het paard stressvolle omstandigheden alsnog de kop op te steken.

ad 1. De ademhalingsvorm

De ademhalingsvorm toont zich net als de influenza als een virusinfectie van de voorste luchtwegen, met koorts en algemeen ziek zijn en eventueel dikke benen.

De koorts kan zich met 2 pieken presenteren. Als complicatie kan een longontsteking ontstaan. Besmetting ontstaat vooral in het directe neuscontact met andere paarden.

Preventie is mogelijk middels een enting, die echter minimaal 2 keer per jaar moet worden gegeven. Belangrijk is ook dat de enting als groepsenting wordt gegeven. Het enten van 1 paard in een groep paarden die niet ge├źnt worden tegen de rhino lijkt niet zinvol.

ad 2. De abortusvorm

Drachtige merries, die geïnfecteerd worden met het rhinopneumonievirus, kunnen aborteren.

Belangrijke preventieve maatregelen zijn:

weinig/geen contact met andere paarden.

enten van de drachtige merrie op de 3e, 5e, 7e en 9e maand van de drachtigheid.

ad 3. De neurologische vorm

Deze vorm zou vooral ontstaan als virusdeeltjes zich binden aan door het paard geproduceerde antistoffen. Aan de combinatie virusdeeltje-antistof kan zich nog een derde stof binden, waardoor een groter deeltje ontstaat, welk vast kan lopen in bloedvaten, die naar zenuwvezels lopen.

Door een tekort aan bloed sterven de zenuwvezels af en ontstaat de beruchte verlamming van de spieren van de achterhand.


Het kom uit dit topic,er staat nog veel meer in:
[MD] Iemand nog vragen over Rhino ?

Dus als er nog mensen zijn die er meer over willen weten,moeten ze dat topic ook maar eens doorlezen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Carola1988, Faraon, Googlebot, Groetje, HELder, maaaikkee, Maera, rebekky, suikermeisje, Terrydr, xIeer en 26 bezoekers