(dit moet in stappen gemaakt worden)
slobber:
1: 1 pond (tarwe) zemelen. deze kun je bij de drogist of op de markt kopen. maar ook vaak bij een fourage handelaar. doe er 1 eetlepel zout bij.
2: giet er kokend water op. het moet geen kledderboel worden; de zemelen moeten net nat zijn en ongeveer de dikte van vla hebben.
3: dek de emmer af met een doek of jute zak en laat het een uurtje broeien.
4: goed doorroeren om het af te laten koelen. voel, door je hand tot op de bodem te steken of de slobber niet te heet is, voordat je het aan de viervoeter geeft.
5: je kunt oon lijnzaad in de slobber bewerken. dit komt de vacht ten goede. het tovert een prachtige glans op de vacht en kan helpen bij het verharen. de lijnzaad (1 ons is genoeg) moet je in ruim water koken totdat het water snotterig is. dan kun je er zemelen doorheen doen en het weer af laten koelen
tip1: slobber direct na het afkoelen voeren. te lang bewaarde slobber wordt zuur en onsmakelijk. je kunt het dus niet een dag van te voren maken.
tip2: je kunt geraspte wortel en appel door de afgekoelde slobber doen. je kunt er ook oud brood doorheen roeren. wel goed kijken of er geen schimmel op zit!
tip3: als je zemelen en lijnzaad koken teveel werk vindt, kan je ook een kant-en-klare slobber in de winkel kopen. je hoeft dan alleen nog maar water bij te doen.
tip4: slobber kun je opdienen in een uitgehod brood. of in uitgeholde appels. extra feestelijk!!
haversoep.
(als je geen zemelen bij de hand hebt, kan je ook met spullen van thuis\stal lekker hapjes maken)
haver, gerst en andere granen laten zich makkelijk warm maken. doe de granen in een pannetje en giet er water op totdat het net onder staat. laat het water langzaam warm worden en laat dan je soepje een half uurtje zachtjes doorpruttelen. wel regelmatig roeren. je mag het lauw aan je pony voeren. je kan het over zijn normale eten schenken, maar ook zo uit de emmer lusten ze best!
broodpap:
neem een aantal sneetjes oud bruin brood en scheur die in stukjes. meng er nu appelmoes, geraspte wortels, wat mais en andere dingen die je pony lekker vindt, doorheen. roer alles goed doorelkaar/ is het nog wat plakketig? maak je mengsel dan met warm water dunner/ voer het snel aan je pony voordat het bederft!
bikspap.
ook met biks kan je best een slobbertje maken. warm water er op gieten en dan even laten staan. je biks verandert dan in een soort klei. doe je er nog wat water bij en geef je het aan je pony. hm, smullen maar!
let op: trek oude kleren aan als je je pony deze lekkere smurrie geeft. hij zal je namelijk helemaal onderkledderen!
appelflappen.
voor het nieuwe jaar wil je je pony natuurlijk verwennen. een lekkere kleverige pony appelflap heb je gelukkig zo gemaakt. pak een schoteltje en bestrooi dat met suiker. schil een appel en haal het klokhuis er uit. nu kan je er voor kiezen je appel zo in het suiker te wentelen of de appel eerst af te drogen met een stukje keukenrol en daarna bestrijken met appelstroop. waarna je er ook wat suiker opstrooit. wedden dat je pony de appelflap zo opsmult. en met een beetje geluk wil hij daarna best even je klevrige vingers voor je aflikken!
paardenspekkies.
neem een paar oude boterhammen, wit of bruin en snijd er wiebervormige vormpjes uit, net als echte spekkies. je kan brood ook goed knippen met een schaar! doe er een heel klein beetje boter op bij wijze van lijm en doop een van die kanten in het suiker. leg er een aantal op een bord, mischien met wat pepermuntjes eromheen voor de gezelligheid.
gevulde appels uit de oven.
(voor jezelf en je pony)
nodig: een beetje stevige appels, rozijnen, basterdsuiker, vanillesuiker, aluminiumfolie.
leg de rozjnen minstens een kwartier te weken in lauw water. laat ze uitlekken op keukenpapier en dep ze voorzichtig af. doe de rozijnen in een kommetje en meg ze met een paar eetlepels basterdsuiker en een zakje vanillesuiker. doe nu de oven alvast aan, op 180 C.
haal het klokhuis uit de appel met een appelboor. vul de holte met appel\rozijnenmengsel. doe aluminiumfolie om iedere appel en zet hem rechtop in de oven. laat de appels er ongeveer 20 minuten in staan. als de kookwekker af gaat, ovenhandschoenen aandoen en voorzichtig de appels uit de oven halen. je kunt ze het beste op een rooster zetten. haal het aluminiumfolie eraf. de appel voor jezelf kan je gelijk opeten, die voor je pony moet je extra laten afkoelen.
winterstamppot.
als je vader of moeder verse groente klaarmaakt, vraag dan om de restjes. bijvoorbeeld de stronk van een bloemkool, de dikke stelen van boerenkool, de achterkant van een winterwortel of wat blaadjes sla. snijd alles in gelijke stukken en doe het in een emmer. strooi er ter versiering paardenmuesli over heen, of als je dat niet hebt, blokjes bruin of wit brood. serveren maar!
kerstkrans
(ter versiering, geen voer!!)
wil je je staldeur 'kerstig' maken? draai een lange pluk stro in en elkaar en vouw hem rond. zet de uiteinden vast met een ijzerdraadje. steek er versieringen in zoals kleine kerstballetjes of zilverdraad. doe er een strotouwtje aan en hang hem op aan de deur.
haring.
(voor de ijslander-eigenaars)
misschien wist je het nog niet, maar ijslandse paarden eten weleens haring! in de winter zetten eigenaren tonnetjes met haring voor hun paardjes neer. in haring zitten zout en vitaminen en dat kunnen ze goed gebruiken in dat barre winterweer.
zo genoeg?
een poetsbeurt waardoor ze er prachtig uitzag. en had ik haar nog gemasseerd, ze zat echt in trance en ze zuchtte echt zo diep! een manegepony kan daar echt van genieten!!
