Moderators: Mjetterd, xingridx, Ladybird, ynskek, Essie73, Polly, Firelight, Muiz, NadjaNadja
magda_90 schreef:-
[edit3] Tevens heb ik dit bitje binnengekregen http://www.equimatch.nl/default.asp?clu ... ageid=228&. Is dit nu eentje die vaak in de western wordt gebruikt of niet?
Biertabje schreef:dat myler bit, kun je de teugels ook gewoon aan de bitring doen, en met de gleuf werkt ie sterker in, maar je kunt hem ook als ophaaltrens gebruiken hoor
Biertabje schreef:magda_90 schreef:-
[edit3] Tevens heb ik dit bitje binnengekregen http://www.equimatch.nl/default.asp?clu ... ageid=228&. Is dit nu eentje die vaak in de western wordt gebruikt of niet?
ik heb die alleen in de pessoa versie. ik heb hem gebruikt voor de springsport, had het idee dat de paarden de roest wel lekker vonden wil je de pessoa versie ook hebben? ik gebruik hem toch niet meer en ben eigenlijk geen pessoa fan dan liever een pelham
de rodrigo pessoa Pelham met tongboog mag ook wel weg... dat was verschrikkelijk duur bit
rina schreef:Citaat:Nummer 51 en 52 heb ik nieuw gekocht bij Equimatch, volgens de verkoper en Engelse dealer gaat het hier wel om een sweet iron mondstuk en die inlages die je bedoelt zijn van koper. Dat is eigenlijk wat ik ook al jaren niet anders weet?
Nee die inlages zijn dus niet koper maar sweet iron, is een veel gemaakte fout Sweet iron is altijd roodachtig van kleur, de 2 bitten op je foto lijken (althans op mijn pc) blauw van kleur, en blauw is altijd blue steel. Een vol sweet iron mondstuk wordt zover ik weet nergens gemaakt, is nl een ijzersoort wat erg veel smaak van zichzelf heeft. Daarom dat ze alleen maar kleine streepjes in de mondstukken verwerken. Een vol koper mondstuk bestaat wel, maar een vol sweet iron heb ik nog nergens gezien.
magda_90 schreef:Vraag: Wat is het verschil in werking als we het over losse en vaste bitringen/scharen hebben van een dressuurbit/menbit/kandare? Dat is mij nog niet exact duidelijk namelijk.
hestejente schreef:magda_90 schreef:Vraag: Wat is het verschil in werking als we het over losse en vaste bitringen/scharen hebben van een dressuurbit/menbit/kandare? Dat is mij nog niet exact duidelijk namelijk.
Lees meer: http://www.sustainabledressage.net/tack/bridle.php#drop
(even naar gag bits scrollen)
Staat trouwens ook meer over de W-snaffle.
Kan trouwens best dat schenkeltrens en kandarre twee benamingen voor hetzelfde idee zijn, vind bijvoorbeeld de pessoabitten hetzelfde in werking. Ieg is het bit in de door mij gequote post een minikandarre. Die is lichter en heeft een hoger oogje voor het bakstuk dan een traditionele IJslandse kandarre.
hestejente schreef:De ophaalbitten zijn anders in werking dan een dressuurstang angezien het mondstuk van een dressuurstang niet langs de scharen kan bewegen.
De traditionele IJslandse kandarre is weer anders. Het mondstuk beweegt niet langs de scharen en doordat het bakstukoog zo vlak boven het mondstuk zit heb je pas hefboomwerking wanneer het paard het hoofd erg hoog heeft. Bijvoorbeeld bij een telgangren. Ik kan me voorstellen dat er paarden zijn waar je dat echt bij nodig hebt.
hestejente schreef:Ik probeerde uit te leggen dat een minikandarre een ophaaltrenswerking heeft en een traditionele kandarre niet.
d0nnaa_dan schreef:Jeetje mineee!
Dát zijn nog eens veel bitten Heb je al eens gehoord over een gebroken bustrens die, wanneer het paard sterk wordt, veranderd in een ongebroken bustrens? Kan dus maar buigen tot een bepaalde hoek en wordt dan een stangetje .
Heeft een oud-stalgenootje, ga hem morgen eens bewonderen. Ben erg benieuwd, want 't klinkt erg ingenieus.
Wel een heel leerzaam topic, als het ook op de wiki verschijnt.
magda_90 schreef:hestejente schreef:Ik probeerde uit te leggen dat een minikandarre een ophaaltrenswerking heeft en een traditionele kandarre niet.
Nu snap ik hem. Sorry een hele dag werken aan bitten is ook niet echt bevoordelijk voor je denkvermogen. Welke sukkel haat dat werkje dan ook doen?
Biertabje schreef:ik heb een oudewetse dangerbit enkel gebroken liggen, zit een extra ring in hetmidden van het bit die het bit blokkeert
en heb de dubbelgebroken versie met maanvorm, die op de vorige pagina staat
hestejente schreef:Als jij zo'n pokonbit vindt wil ik er graag een foto van zien
d0nnaa_dan schreef:@ Hestejente; ach, sorry. Haal het altijd doorelkaar...
Bedankt voor de namen, Magda. Kan ik daar even op googlen!