Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Vitamine

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Vitamines zijn organische stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in voedsel. Vitamines zijn in kleine hoeveelheden nodig en onmisbaar voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling van het paard. Zowel een overschot als een tekort kan vervelende gevolgen hebben. Vitamines geven geen energie. Er zijn dertien verschillende vitamines; Vitamine A, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, Vitamine K en acht verschillende soorten vitamine B, ook wel Vitamine B-complex genoemd. Een deel van deze vitamines neemt een paard op via zijn voer, een ander deel wordt door het lichaam zelf geproduceerd [1] [2].


Indeling

Vet oplosbare vitamines

De vitamines A, D, E en K zijn in vet oplosbaar en worden voornamelijk gewonnen uit voedingsvetten. Het lichaam is in staat om deze vet oplosbare vitamines in beperkte mate op te slaan, met uitzondering van vitamine A, daar kan het lichaam een voorraad van aanleggen in de lever. Vet oplosbare vitamines worden uitgescheiden via de urine of de gal [2].

Water oplosbare vitamines

De vitamines C en alle soorten B zijn in water oplosbaar. Het lichaam kan deze vitamines niet of nauwelijks opslaan, met uitzondering van vitamine B12. Een teveel aan deze vitamines verlaat het lichaam via de urine, een overschot aan water oplosbare vitaminen komt zelden voor [2].


Antioxidanten

Vitamine A, C, en E worden gerekend tot de antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen wegvangen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die positieve effecten kunnen hebben ( het doden van ongewenste bacteriën en het opruimen van beschadigde eiwitten), maar in ongunstige gevallen schade geven aan cellen en weefsels. Antioxidanten vangen deze stoffen weg en beschermen zo tegen eventuele beschadigingen van cellen en weefsels waarmee mogelijk bepaalde ziekten en verouderingsprocessen voorkomen kunnen worden. Via een normaal voedingspatroon krijgen paarden voldoende antioxidanten binnen, een supplement met extra antioxidanten heeft dus geen toegevoegde waarde [3].


Vitamine en mineralen behoefte van paarden

Op deze website is een tabel te vinden waarin de vitamine en mineralen behoeften van paarden worden aangegeven. http://www.voervergelijk.nl/informatie/92/rantsoenen/behoefte-vitaminen-en-mineralen

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx (geraadpleegd op 16 januari 2015)
  2. 2,0 2,1 2,2 http://www.voervergelijk.nl/informatie/156/rantsoenen/vitaminen-voor-paarden (geraadpleegd op 16 januari 2015)
  3. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx (geraadpleegd op 16 januari 2015)