Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Podagros

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
De merries verscheuren hun koning

Podagros is een paard uit de Griekse mythologie. Zij is één van de vleesetende merries van Diomedes, haar naam betekent 'de snelle', de andere drie merries zijn Lampon (de stralende,) Xanthos (de blonde) en Deinos (de verschrikkelijke)[1]. Podagros en de andere merries van koning Diomedes worden beschreven in de sage van held Herakles (Hercules) die 12 werken moet verrichten van het orakel van Delhpi. Er zijn veel verschillende vertellingen van deze 12 opdrachten, dit is er één van.

Voor zijn werk moet Herakles de vier merries van Diomedes stelen. Deze merries waren zo wild en onstuimig dat ze met ijzeren kettingen werden vastgeketend en iedereen die in hun buurt kwam aanvielen. De wrede koning van Thracië voerde de merries met het vlees van nietsvermoedende vreemdelingen die zijn hof bezochten.

Toen Herakles bij het paleis van Diomedes aankwam nam hij de koning na een korte strijd gevangen. Om hem te straffen voor zijn wreedheid, voerde Herakles Diomedes aan zijn eigen paarden, die daardoor zo mak als lammetjes werden zodat Herakles ze mee kon voeren naar huis. Thuis worden de merries opgedragen aan Hera en vrijgelaten op de vlaktes van Argos. Bucephalus, het paard van Alexander de Grote, zou een afstammeling zijn van deze merries. [2]

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Mares_of_Diomedes
  2. http://www.pantheon.org/articles/m/mares_of_diomedes.html