Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Mister Ed

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Mister Ed in actie

Mister Ed was het hoofdkarakter van de gelijknamige komische serie uit de jaren zestig. De serie ging over de pratende palomino Mister Ed en zijn eigenaar, de klunzige maar vriendelijke architect Wilbur (gespeeld door Alan Young). Een belangrijk komisch aspect uit de serie kwam uit situaties waarin bleek dat Ed alleen tegen Wilbur sprak wanneer ze samen waren: wanneer Wilbur hem iets probeerde te laten zeggen met anderen erbij hield Ed zijn mond. Daarnaast was Ed berucht vanwege het kattenkwaad dat hij uithaalde.

Het paard

Mister Ed werd gespeeld door een ruin genaamd Bamboo Harvester, een kruising van een American Saddlebred en een Arabier.

Er bestond lange tijd twijfel over hoe men Mister Ed zijn lippen liet bewegen. De makers hielden lange tijd vol dat er pindakaas over het tandvlees van het paard werd gesmeerd: het paard zou hierdoor zijn lippen gaan bewegen om de pindakaas weg te krijgen. Bijna veertig jaar na de laatste aflevering kwam de maker echter met een andere verklaring. In het eerste seizoen werd er een nylon draadje aan het halster gebonden met het losse eind in de mond: de bewegingen zijn de pogingen van de ruin om het draadje uit zijn mond te krijgen. Tegenstanders waren ervan overtuigd dat er aan de nylon touwtjes werd getrokken. Men kan op de beelden echter duidelijk zien dat het touwtje niet strak staat. Alan Young heeft later verteld hoe na het eerste seizoen het touwtje niet meer nodig was: Bamboo Harvester leerde om zijn lip te bewegen wanneer de trainer buiten beeld zijn hoef aanraakte. Uiteindelijk kregen Young en de ruin zo'n goede band dat hij leerde om zijn lippen te bewegen wanneer Young stopte met praten. Het verschil is goed te zien wanneer men het eerste en het tweede seizoen vergelijkt. In het eerste seizoen beweegt het paard veel meer met zijn boven én onderlip, en gebruikt soms ook zijn tong om het touwtje uit zijn mond te werken. Vanaf het tweede seizoen beweegt Mister Ed tijdens het praten alleen zijn bovenlip, en men kan zien hoe hij beter op Young let, wachtend op zijn trigger.

De serie

Het openingsnummer van elke aflevering ging als volgt:

Hello, I'm Mister Ed!

A horse is a horse, of course, of course

And no one can talk to a horse, of course

That is, of course, unless that horse

Is the famous Mister Ed!


Go right to the source and ask the horse

He'll give you the answer that you'll endorse

He's always on a steady course

Talk to Mr. Ed!


People yakkity yak a streak and waste your time of day

But Mister Ed will never speak unless he has something to say.


A horse is a horse, of course, of course,

And this one'll talk 'til his voice is hoarse.

You never heard of a talking horse?


Well listen to this: I am Mister Ed!


Dit liedje geeft de setting van de serie goed weer: niemand gelooft dat Mister Ed echt kan praten, behalve Wilbur, die zijn eigen paard het beste kent.

Mister Ed's stem werd ingesproken door Allan 'Rocky' Lane, een westernfilm-acteur, en hij is tot het einde nooit in de aftiteling verschenen. Wilbur werd gespeeld door Alan Young, die gekozen is omdat hij 'net een kerel leek waar een paard tegen zou praten'[1]

Trivia

  • Bamboo Harvester is, afhankelijk van de bron, tussen de 30 en 34 jaar oud geworden.
  • Mister Ed praatte alleen tegen Wilbur omdat hij van mening was dat deze de enige was die het waard was om tegen te praten
  • Ed had een 'stunt double', een Quarter horse genaamd Pumpkin. Ze waren nagenoeg identiek op een goudkleurig plekje in het midden van zijn bles. Deze werd verborgen met make-up tijdens het filmen.
  • Het dagelijkse maal van Ed bestond uit tien kilo hooi en vier liter zoete thee.
  • Als Bamboo Harvester geen zin meer had, liep hij gewoon weg van de set.
  • Het paard kon daadwerkelijk zijn staldeur openen en de telefoon opnemen.

Foto's

Bronnen, referenties en voetnoten

  1. http://www.imdb.com/title/tt0054557/trivia