Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Mangalarga marchador

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Mangalarga Marchador
Mangaargamarchadorhoofdfoto.jpg
Mangalargamarchadorstandfoto.jpg
Stokmaat: 1,42 - 1,58 meter
Kleur: vooral schimmel en bruin
Land van herkomst: Brazilië
Link naar stamboek: http://www.abccmm.org.br

De Mangalarga marchador is een gangenpaard afkomstig uit Brazilië met veel Spaans bloed in zijn aderen.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Mangalarga Marchador begint bij de Baron van Alfenas in het huidige Cruzillë. Hij kreeg de Portugese Alter Real hengst Sublime van de prins, regent Don Pedro I. Deze hengst heeft hij gekruist met lokale merrie's, afstammelingen van Portugese en berber paarden.

De afstammelingen van de Alter Real hengst hebben de fokkerij van de hedendaagse Mangalarga Machador vormgegeven vanuit een aantal boerderijen waaruit enkele belangrijke bloedlijnen zijn ontstaan zoals, Favacho, JB, Traituba en Angahy. Een aantal van deze boerderijen bestaan nog steeds.

In 1949 is de ABCCMM (Associação Brasileira dos Criadores do Mangalarga Marchador), het stamboek in Brazilië, opgericht. Vandaag de dag zijn er 350.000 geregistreerde paarden en daarmee is het ras het op twee na grootste ter wereld. De geschiedenis van het ras is ook te bekijken in het Museu Nacional cavalo Mangalarga Marchador in Cruzilia, Minas Gerais.

De Mangalarga Marchador wordt in Brazilië erg gepromoot en men is er trots op. In 2013 was het ras het thema voor de sambaschool Beija-Flor in het kader van het jaarlijkse carnaval en ook Mangalarga Marchador TV ontbreekt niet.

Exterieur

De Mangalarga Marchador heeft een sterke en goed geproportioneerde bouw, gemiddelde grootte en edele uitdrukking. Hij heeft een licht afhangend, gespierd kruis.

De onderbouw moet flink zijn zodat de ribbenboog een flink longvolume kan herbergen. De koten zijn sterk en elastisch. Staart en manen zijn zijdig. De ogen zijn groot en sprekend. Opvallend zijn de middelgrote oren waarvan de toppen naar binnen wijzen.

De Mangalarga Marchador is verder een goed gespierd paard met droge benen. Schofthoogte voor een hengst is tussen de 1,47cm en 1.57cm en voor een merrie tussen 1.40cm en 1.54cm, Bijna alle kleuren zijn toegestaan behalve cremello, perlino en albino’s. De meest voorkomende kleur is schimmel. Ook bont, braziliaans Pampa, komt steeds vaker voor.

Karakter

De Mangalarga Marchador is een werkwillig paard. Actief maar daarnaast ook rustig en niet snel onder de indruk. Een makkelijk paard om mee te werken zonder dat ze sloom zijn.

Gebruik

De Mangalarga Marchador is een gangenpaard. Dit houdt in dat ze, naast de stap, draf en galop nog een extra gang hebben. Deze gang heet de Marcha. De marcha kent twee varieteiten namelijk de marcha batida en de marcha picada. De marcha batida lijkt het meeste op de, voor de IJslander ongewenste, draftölt. De marcha picada is een echte viertaktgang. De beenzetting is bij beide types gelijk. Laterale beenzetting wordt afgewisseld met diagonale beenzetting. Bij de batida is er een langere diagonale beenzetting terwijl in de picada de laterale beenzetting overheerst. Naast de Batida en de Picada kennen we tegenwoordig ook de Marcha Media, ofwel de Marcha Ideal. Deze gang zit tussen de Batida en de Picada in. In Brazilie is deze gang nog niet ingeburgerd en er zijn dan ook, in tegenstelling tot de Batida en de Picada, geen wedstijden in. De telgang is overigens niet toegestaan.

De extra gang maakt de Mangalarga Marchador tot een prettig rijpaard. In Brazilië wordt de Mangalarga Marchador, naast het dagelijkse werk op de boerderij, voor allerlei takken van paardensport gebruikt. Vanwege de prettige gang en groot uithoudingsvermogen zijn ze onder andere geschikt voor endurance. Het is verder een veelzijdig en gemakkelijk rijpaard.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • http://www.eamm.de
  • Museu Nacional cavalo Mangalarga Marchador
  • Domingos Lollobrigida Jr., Mangalarga Marchador Patriarches and Progenitors ‘The Pillar Farms’, compilation and Complimentarion fronm the original Bjark Rink's text. July 2009