Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Krauwen

Uit Bokt
300pxTwee paarden die elkaar krauwen

Het krauwen (ook wel kroelen genoemd) wat paarden bij elkaar doen is een voorbeeld van sociaal gedrag. Paarden die een vriendschappelijke band met elkaar hebben kunnen elkaar gaan krauwen.

Wat is krauwen?

Het krauwen is elkaar zachtjes bijten, voor paarden is dit een soort massage. Vaak kroelen de paarden elkaar op de schoft of manen. Paarden die min of meer gelijk in rang zijn in de kudde zal je eerder met elkaar zien krauwen dan een onderdanig paard en de alfamerrie. Dit omdat dominante paarden graag ruimte om zich heen hebben en hier alleen paarden in willen die ze graag mogen: dus geen onderdanige paarden.

Je kunt als mens dit krauwen nadoen door met je vingers in de manenkam te kroelen. Als je paard dit fijn vindt zal hij zijn hoofd laag houden zodat je er goed bij kunt. Sommige paarden vinden het zo fijn dat ze helemaal tegen je aan gaan staan. Je moet wel oppassen dat je paard het niet terug gaat doen, dit is niet fijn voor ons. Straf het echter ook niet af, het is immers lief bedoeld. Je kunt tijdens het kroelen achter het hoofd gaan staan zodat je paard niet bij jou kan, of zijn neus zachtjes wegduwen als hij probeert te knabbelen.

Waarom krauwt een paard?

Het krauwen van elkaar is niet alleen goed om de band tussen twee paarden te verbeteren, paarden worden er ook rustig van. Het krauwen zorgt er namelijk voor dat de hartslag vertraagt. Ook is het erg handig als de wintervacht loskomt, dit kan jeuk veroorzaken. Door te krauwen 'krabben' de paarden elkaar en de vacht komt makkelijker los. Ook kan het dienen om vuil en schilfertjes weg te halen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten