Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Dwerggroei

Uit Bokt
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Een shetlander met dwerggroei

Dwerggroei is een genetische afwijking die onder andere bij friezen en Amerikaanse Minipaarden voorkomt. De paarden zijn klein van stuk (de kleinste, op dit moment levende dwerg is Thumbelina, slechts 43cm)en over het algemeen duidelijk misvormd. Dit uit zich in waterhoofden, onder/overbeten en (extreem) vergroeide benen. Omdat de paarden inwendig over het algemeen wel alles in de normale maat hebben hebben ze vaak (extreem) bolle buiken, omdat er anders simpelweg geen plaats is voor de darmen en andere organen.

Oorzaak of etiologie

De oorzaak van dwerggroei is een genetisch defect. Dwerggroei is dus erfelijk. Over de vererving van dwerggroei is nog niet heel erg veel bekend. Wat wel bekend is, is dat het een recessief gen is. Dit houdt in dat je 2 genen nodig hebt om een lijder (een paard wat daadwerkelijk dwerggroei heeft) te krijgen. Een drager (paard met 1 dwerggen) heeft over het algemeen nergens last van. Echter, ga je twee dragers met elkaar kruisen, heb je 25% kans dat je een lijder krijgt, 50% kans dat je een drager krijgt, en 25% kans dat het veulen vrij is van het dwerggen.

Er zijn verschillende types van dwerggroei die waarschijnlijk allemaal veroorzaakt worden door een verschillend genetisch defect.

Ziekteverloop of pathogenese

Een veulen zal van zijn ouders 2 recessieve genen voor dwerggroei krijgen. Dat zorgt ervoor dat bepaalde delen van het lichaam van het dier niet ontwikkelen in de normale proporties. Dit is een proces dat al begint in de baarmoeder van de merrie.

Symptomen

Dwerggroei is op te splitsen in 4 verschillende types die gepaard gaan met verschillende symptomen:

Type 1: Diastrophia Letterlijk vertaald: Verdraaide ledematen. Deze dieren zijn de karakteristieke dwergen, bolle rug, vergroeide benen, koehakkig, etc. Deze dieren hebben over het algemeen zeer specifieke zorg en hulpmiddelen nodig als speciale hoefschoenen, spalken, enzovoort.

Type 2: Achondroplasia Grofweg vertaald: Korte uiteinden. Opvallend is dat de benen beduidend korter zijn en dat de oren zeer klein zijn. Dit terwijl hoofd, hals en romp wel de normale verhouding hebben.

Type 3: Brachiocephalia Letterlijke vertaling: Groot hoofd. De paarden zijn zeer klein van stuk, met een opvallend groot, bol hoofd.

Type 4: Hypochondrogenesis Hypochondrogenesis is een afwijking in de botstructuur. Buiten dat de ledematen korter dan gebruikelijk zijn, ontwikkelt ook de ruggegraat zich niet optimaal. De borstkas is qua grootte onderontwikkeld, terwijl de longen en het hart wel het normale formaat hebben. Paarden met Hypochondrogenesis worden over het algemeen niet oud. Hypochondrogenesis komt ook bij mensen voor.

Diagnose

De diagnose is soms heel eenvoudig te stellen door de overduidelijke kenmerken. Echter, niet elk paardje wat klein en niet correct gebouwd is, is ook per definitie een dwerg. Ook kunnen de afwijkingen zich slechts zeer minimaal tonen. Zolang er geen tests beschikbaar zijn zal het altijd lastig blijven om dwerggroei vast te stellen.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk om de dwerggroei op te lossen. Het enige dat men kan doen is het leven van het paard zo makkelijk mogelijk maken en rekening houden met de beperkingen van het dier.

Preventie

De belangrijkste preventie is zorgen dat er niet gefokt wordt met paarden die 1 of 2 maal het dwerggen hebben. Op die manier zal het gen niet verder doorgegeven worden en zullen er geen paarden met dwerggroei meer geboren worden. Dat is niet altijd makkelijk omdat je aan een paard met 1 gen voor dwerggroei niet kan zien dat hij dat gen heeft. Toch is de kans dat hij het doorgeeft 50%. Als dit gen toevallig voor zou komen bij een populaire dekhengst is de kans groot dat er bij zijn kinderen heel veel dragers van het gen voorkomen.

Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan om een (betaalbare) test te ontwikkelen waarbij vastgesteld kan worden of paarden drager zijn. Op die manier kan er pas echt een halt aan dwerggroei toegeroepen worden.

Er wordt gezegd dat minifokkers bewust dwergen fokken. Echter, een dwerg is de nachtmerrie van elke serieuze fokker, aangezien dit betekent dat zowel de moeder als de vader drager zijn, en dit kan ver strekkende gevolgen voor je naam hebben. Helaas zijn er wel nog steeds mensen die niet onder de noemer "serieuze fokker" vallen en dergelijke dieren aanbieden als zeer goede fokmerrie of dekhengst.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

http://www.mini-horse.org/dwarf_horse_types.html