Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Charles Pahud de Mortanges

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Charles Ferdinand Pahud de Mortanges
Pahud de Mortanges.jpg
Militaryruiter/ trainer/ voorzitter NOC
Geboren: 13 mei 1896
Overleden: 7 april 1971
Nationaliteit: Nederlandse
Website:


Charles Ferdinand Pahud de Mortanges is bekend als militaryruiter en paardentrainer en hij is voorzitter geweest van het NOC.

Biografie

Pahud de Mortanges is geboren te 's Gravenhage op 13 mei 1896 en overleden te 's Gravenhage op 7 april 1971. Hij was de zoon van Charles en Sophia Pahud de Mortanges-Kol. Hij is op 16 december 1920 getrouwd met Irma Clara barones Snouckaert van Schauburg. Hij kreeg één zoon en is later gescheiden en op 23 juli 1949 hertrouwd met Theresia Gijsbertha Bernardina Daamen.

Hij was legerofficier. Na de HBS is hij naar de KMA gegaan. Als toelating voor de KMA werd een extra examen paardrijden aanbevolen. Pahud slaagde hiervoor. Zodoende werd hij Cadet voor het wapen der Cavalerie. Hierna werd hij gevraagd door Baron van Heemstra, regimentscommandant om adjudant te worden. Een jaar later werd hem gevraagd om rij-instructeur te worden aan de Hogere Krijgsschool. Twee jaar later kwam de functie van Pahud wegens bezuinigingen te vervallen. Pahud werd overgeplaatst en kwam terecht bij het 2e regiment Huzaren in Tilburg. Hier deed Pahud twee jaar lang niets anders dan paarden trainen en africhten. Hij werd uiteindelijk benoemd tot luitenant.

Na de tweede wereldoorlog heeft Pahud niet meer deelgenomen aan hippische evenementen (hij kreeg in 1938 een ernstige verwonding aan zijn pols), maar in 1946 werd hij gevraagd als voorzitter van het NOC. Uiteindelijk is hij van 1946-1951 en van 1959-1964 voorzitter geweest.

Paarden

 • Marcroix. Ruin, genoemd naar de Franse markies De Croix, eigenaar van een stoeterij in de Dordogne. Gefokt door Monsieur J. Chere in Corbarry, geboren in 1919. Vader Marsan XX (Elf xx X Accumulator xx) en moeder Coquette (Incroyable uit Comtesse v. Object xx uit Abelle). Marcroix werd 32 jaar.
 • Johny Walker, een Ier.
 • Va-t'en. Dit paard werd uitgeleend aan De Kruyff wiens paard voor de spelen kreupel geworden was. Va-t'en behaalde met De Kruyff zilver.
 • Mädel-Wie-Du. Paard dat in 1936 door Pahud de Mortange bereden werd tijdens de Olympische Spelen in Berlijn. Dit waren de laatste Olympische Spelen voor Pahud de Mortange.

Resultaten

Olympische Spelen

Pahud won in totaal 4 gouden en 1 zilveren Olympische medaille. Allen in de 'military'.

Zomerspelen 1924 te Parijs

 • Individueel: 4e plaats paard Johnny Walker
 • Team: goud met paard Johnny Walker

Zomerspelen 1928 te Amsterdam

 • Individueel: goud met paard Marcroix
 • Team: goud met paard Marcroix

Zomerspelen 1932 te Los Angeles

 • Individueel: goud met paard Marcroix
 • Team: zilver met paard Marcroix

Zomerspelen 1936 te Berlijn

 • Individueel: uitgevallen met paard Marcroix
 • Team: niet geplaatst met paard Marcroix

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. boek 'Man en Paard' van J.P.A. van Ballegoijen de Jong
 2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Pahud_de_Mortanges
 3. http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn4/pahud
 4. http://www.fokt.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=14&t=7856&hilit=