Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:FAQ fotofora

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Bokt:FAQ HAW)
Ga naar: navigatie, zoeken

In deze FAQ willen we een aantal veelvoorkomende vragen beantwoorden over de fotofora op Bokt waarvan Horses At Work en In The Picture het grootst zijn. Klik op de vraag voor een link naar het antwoord.

Hoe plaats je een foto's en waar kun je foto's plaatsen?

In de Help van Bokt staat uitgelegd hoe je foto's op Bokt kunt plaatsen. Daar vind je ook een lijst met een aantal websites waar je makkelijk foto's kunt uploaden. Klik hier voor de link. Hoe je filmpjes moet plaatsen staat op deze plaats uitgelegd.

Wat is nu precies het verschil tussen ITP en HAW

Op In The Picture mag je foto's plaatsen die je graag wil laten zien aan de rest van Bokt: mooie portretfoto's in het bos, rare sprongen in de wei of lekker buiten crossen op het strand. Als je foto's van onder het zadel hebt, kun je kiezen of je deze op ITP of HAW zet.

Je zet rijfoto's op ITP als: je ze enkel wil showen: als je bijvoorbeeld foto's hebt van een shoot met een fotograaf, tijdens een succesvolle proef op wedstrijd of van een nieuw setje kun je ze op ITP plaatsen. Gewoon om te laten zien dat je trots op je paard bent bijvoorbeeld, of omdat je het leuk vind om mensen op de hoogte te houden van hoe het met jullie gaat. Je zet rijfoto's op HAW als: je geïnteresseerd ben in rijtechnisch commentaar op de foto's en/of tips en trucs wil. Als je bijvoorbeeld in de training/tijdens les tegen een probleem aanloopt waar je graag wat meer meningen over wilt horen. Of dat je onzeker bent over bijvoorbeeld je houding en daar vragen over hebt. We vragen je wel om als je een topic op HAW post een duidelijke inleiding te geven: door aan te geven waar je tegenaan loopt en waar je tips over wilt, kunnen mensen veel gerichter reageren. Hieronder lees je daar meer over.

Een voorbeeld van een topic met rijfoto's wat beter op ITP dan op HAW past je hier.

Hoe schrijf je een goede openingspost voor HAW en waarom is dat nodig

Als je een topic op HAW opent, verwachten we dat je in de openingspost een aantal dingen meeneemt. Zorg allereerst voor een duidelijke titel. Als: 'Drie jarige ruin maakt zich druk onder het zadel' de lading dekt, heeft het geen zin om 'Rodeo met wilde hengst!' als titel neer te zetten. Je kunt ervoor kiezen om het ras, de afstamming en/of het niveau van de combinatie in je topictitel te vermelden. Zo maak je het makkelijker voor mensen om te beslissen welke fototopics ze willen bekijken. Dit is echter niet verplicht.

In de openingspost geef je in ieder geval de volgende informatie:

  • Het niveau van jullie als combinatie. (zadelmak maken, M2, etc).
  • Waar zijn jullie op dit moment mee bezig (we willen meer verzameling, druk bezig met rechtrichten, werken aan mijn houding)
  • En tegen welke problemen jullie aanlopen en/of wat er beter kan (mijn paard blokkeert in de linkergalop, mijn onderbenen blijven alle richtingen uitzwaaien).
  • Als er dingen afwijken van het 'normale', geef dat dan aan (ik rijd met slof om dat er naast de bak gewerkt werd en mijn paard daarvan nog wel eens heel actief wil schrikken, ik ben recent onderuit gegaan met de fiets waardoor ik nog niet helemaal rechtop kan zitten)

Op die manier geef je mensen de achtergrondinformatie die ze nodig hebben om een zinnige reactie te typen. Als je weet dat een paard net onder het zadel is en nog moeite heeft met het lopen van rechte lijnen, zal iemand anders reageren dan als je een paard tijdens een M2 wedstrijd met een kronkel in zijn lijf ziet lopen. Door problemen toe te lichten kun je een hoop commentaar al voorzijn. Bovendien krijg je reacties en aanwijzingen die beter op jouw situatie zijn afgestemd.

Deze tekst in je openingspost is verplicht, zet je deze er niet bij dan wordt je topic gesloten. (Tip: door op de 'pb' knop te drukken, krijg je de tekst van je topic weer te zien en kun je makkelijk een nieuw topic openen, met toelichting). Eventueel kun je ook de individuele foto's nog toelichten: zie je op één van de foto's bijvoorbeeld een fout waarvan je weet dat je hem vaak maakt, kan je dit nog toelichten, misschien dat iemand deze fout herkent en een goede tip voor je heeft. Een topic met daarin een voorbeeld van een goede openingspost en wat uitleg bij individuele foto's, je hier.

Hoe dien je te reageren op HAW

Op HAW komen er regelmatig topics voorbij waarin hevig gediscussieerd wordt. Wat ons betreft geen probleem: het onderwerp leent zich er ook voor. Op HAW wordt eigenlijk zichtbaar gemaakt waar een groot deel van de discussies op Bokt over gaat: paardrijden zelf. Dat verschillende mensen een andere mening hebben over wat wel of niet goed is, is dus te verwachten. Maar: we verwachten ook dat de discussies op HAW netjes verlopen en dat mensen op een fatsoenlijke manier reageren op de foto's en op de anderen in het topic. Over respectvol discussiëren staat al een stuk in de regels vermeld. Wat we ook liever niet zien zijn herhalingen: Als iemand foto's post, heeft hij/zij niets aan 30 keer enkel de opmerking 'je paard kruipt achter de teugel'. Als je iets fout ziet gaan, geef dan ook altijd aan hoe het anders kan en/of beter kan.

Om één en ander te verduidelijken een voorbeeld. Neem deze foto:

Hawvoorbeeld.jpg

Niet echt een beeld waarmee een ruiter de schoonheidsprijs wint. Stel je nou voor dat de foto geplaatst is met de volgende tekst: Tijdens het rijden werd m'n paard een aantal keer ontzettend sterk. Hij is de laatste tijd wat aan het puberen, waardoor ik er uit voorzorg een slofteugel bijgepakt heb. Dit is zo'n moment waarop hij er even niet meer voor me is, ik probeer hem dan naar voren te rijden en pak de slof er even bij om te voorkomen dat hij er vandoor stormt en ik er naast lig Dan willen er nog wel eens dit soort reacties geplaatst worden:

Quote1.png

Een goed voorbeeld van hoe we het niet willen zien. Ten eerste is de post onnodig beledigend: 'dierenmishandeling', 'überstom' zijn geen termen die je in het dagelijks leven snel zou gebruiken op het moment dat je iemand commentaar geeft. Ten tweede: de toon. Alleen de eerste zin al is nou niet bepeeld een fijne binnenkomer: eerder een frontale aanval. Zelfde geldt voor de vele '!!?!' en de smileys die de post een negatieve klank geven. Ten derde is er sprake van wat wij 'op de man spelen' noemen: in plaats van uit te leggen wat er mis gaat met het rijden zelf, worden er negatieve dingen over de ruiter bijgehaald die er eigenlijk niet toe doen: 'lekker voor je' 'terug gaan naar de hobbelpaarden' zijn daar voorbeelden van. En als laatste is het een post waar een ruiter eigenlijk niets aan heeft: de plaatser geeft geen enkele aanwijzing of tip hoe de ruiter het beter kan doen.

Om bovenstaande redenen, willen we dit soort berichten gewoon niet zien op HAW. De berichten zullen worden verwijderd en de plaatser zal er op worden aangesproken. Dit kan gebeuren door middel van een pbtje, maar als het bericht zwaar over de schreef is en/of de plaatser al eerder de fout in gegaan is, kan je hier ook een OW voor krijgen. Als je zo'n soort berichten ziet staan: laat het ons weten door middel van Tip Een Mod en probeer de post te negeren en/of op een nette manier te reageren. Als je op eenzelfde toon terugpost, loopt een topic alleen maar verder uit de hand.

Een voorbeeld van een reactie waar een gebruiker wél wat aan heeft: Quote2.png

Hier wordt nog steeds duidelijk aangegeven dat het plaatje níet in orde is, maar is geen sprake van belediging of een negatieve toon. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil in beide posts ten opzichte van de opmerking over de cap. Daarnaast krijgt de ruiter uitleg over wat hij fout doet (de strakke slof is niet puur 'zielig' maar werkt averechts doordat er juist meer spanning ontstaat) en tips over wat hij beter kan doen (ontspannen, van te voren longeren).

We krijgen vaak het verwijt dat mensen op onder andere HAW hun mening niet mogen geven, behalve als ze het in 'dikke watjes' verpakken, we hopen dat we met bovenstaande voorbeelden duidelijk hebben gemaakt dat dat niet het geval is. Het is in 90% van de gevallen 'le ton qui fait la musique': als iets fout gaat, mag dat best gezegd worden. Maar blijf neutraal in je bewoording, schrijf met respect voor de ruiter, en geef naast alleen commentaar ook aanwijzingen en/of tips hoe het wél moet of beter kan.

Disclaimer: de gebruikte foto is een lichtelijk antiek beeld, de tekst erbij compleet verzonnen, het is in de afgelopen tijd helemaal goed gekomen met paard en ruiter ;)

Wat zijn de rechten van een fotograaf

Op elke foto die door een fotograaf gemaakt is, zit auteursrecht, ook wel 'copyright' genoemd. In principe betekent dit dat je geen enkele foto mag gebruiken zonder dat de fotograaf daar toestemming voor gegeven heeft. Als nu je vader of een vriendin met jouw toestel foto's gemaakt heeft, kun je deze waarschijnlijk zonder problemen op Bokt zetten. Als je een fotoshoot hebt met een fotograaf, kan het nuttig zijn om even expliciet te vragen of hij/zij toestemming geeft om de beelden op Bokt te plaatsen. Dat je hem betaald, betekent niet automatisch dat dat mag. Maar: in principe zullen de meeste fotografen hier zonder meer mee instemmen.

Als je foto's van jezelf tegenkomt die door een fotograaf zijn gemaakt op een wedstrijd of evenement, bijvoorbeeld met een copyrighttekst erdoor, betekent dit niet dat je deze zo maar op Bokt mag zetten. Een fotograaf is daar bezig met het uitoefenen van zijn beroep: hij fotografeert voor de verkoop, met dat geld kan hij zijn apparatuur betalen en soms zijn levensonderhoud voorzien. Als je een foto koopt bij een fotograaf, kijk dan even bij de voorwaarden voor gebruik, vaak staat daar in wat je mag met het bestand (online publiceren of juist niet). Wat we vaak zien op HAW is dat foto's van fotografen worden geplaatst met de copyright-tekst er nog doorheen. Een aantal fotografen vind het niet erg als dit gebeurt, maar het is ook voorgekomen dat er mensen rekeningen op de mat hebben gekregen voor gebruik van de foto's op die manier. Let daar dus op.

Meer over auteursrecht kan je lezen in dit artikel.