Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Downloaden

Uit Bokt

Op Bokt is het niet onbeperkt toegestaan om over downloaden te praten, links naar downloadsites te plaatsen of liedjes uit te wisselen. Wat houdt dat nu eigenlijk precies allemaal in?

Wat is toegestaan volgens de wet?

Volgens de wet is het verboden om liedjes, cd's, films, spellen, software en aanverwante artikelen te downloaden uit illegale bron. Het is ook verboden om deze dingen aan te bieden als je niet degene bent die over de rechten van die producten beschikt.

Degene die die rechten heeft is doorgaans de platen- of filmmaatschappij, en/of de artiest zelf. Zonder uitdrukkelijke toestemming van dit bedrijf/deze persoon is het bij wet verboden om de producten (gratis of niet!) in een eigen publicatie te gebruiken of aan anderen ter beschikking te stellen.

Zelfs als jij op legale wijze een liedje gedownload hebt (bijvoorbeeld bij iTunes, tegen betaling) mag je het niet aan iemand anders geven. Dan ben je namelijk weer bezig het product aan te bieden zonder toestemming van de rechthebbende. Hetzelfde geldt voor het rippen van cd's: jij mag best een cd die je gekocht hebt rippen en zo bijvoorbeeld op je mp3-speler zetten. Zolang dit voor eigen gebruik is, is het toegestaan. Maar zo gauw je deze liedjes 'verspreidt' (al dan niet tegen betaling) ben je weer illegaal bezig.

Waarom mag dit allemaal niet?

Dat wordt geregeld door het auteursrecht. In simpele bewoordingen: Omdat de auteur er zijn tijd, werk, liefde, moeite, energie, bloed, zweet en tranen in heeft gestoken om het betreffende product te maken. Omdat die mensen daar ook hun brood mee moeten verdienen en omdat het verkopen van cd's (als je geen Bono, Madonna of Justin Bieber heet) meestal geen miljoeneninkomen zal opbrengen.

Wat mag er (niet) op Bokt.nl?

Omdat de wetgeving en de uitleg daarvan omtrent downloaden nog niet zo oud, en daarom constant in beweging is, wil Bokt graag aan de veilige kant van deze wet blijven. In het verleden hebben personen en bedrijven flinke boetes gehad voor het overtreden van auteursrechtwetgeving. Bokt kan zich geen dure rechtszaak op dat vlak veroorloven.

Om die reden is het op Bokt niet toegestaan om manieren te bespreken om auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals films, muziek etc. gratis te downloaden of te kijken. Voor vragen over het gebruik van bijvoorbeeld torrents of Popcorntime is op Bokt dus geen plaats.

Daarnaast kiezen wij er op Bokt ook voor streng te modereren op het omzeilen van landsgrenzen voor bijvoorbeeld Netflix en livestreams doormiddel van een VPN of plugin zoals Hola (en vele andere mogelijkheden). Dit omdat de bewuste content dan niet bedoeld is voor de Nederlandse markt: hier is door Netflix Nederland bijvoorbeeld geen geld voor beschikbaar gesteld of de producent staat dit niet toe.

Berichten of topics die hier toch over gaan zullen verwijderd worden. Gebruikers die hierover posten zullen door een moderator worden benaderd en in extreme gevallen kan een OW worden uitgedeeld.

Bovenstaande geldt in principe voor alle mogelijke downloadbare dingen, dus muziek, films, series, software, spellen en alle andere dingen waar je normaal gesproken voor zou moeten betalen om ze in je bezit te krijgen. Denk er dus om dat bijvoorbeeld een website waar je de nieuwste bioscoopfilms of de nieuwste afleveringen van een populaire tv-serie voor niks kunt bekijken hier ook onder valt.

Wat is dan wel toegestaan op Bokt?

Er zijn op het net verschillende manieren om bijvoorbeeld muziek te luisteren of software te downloaden die wel legaal zijn. Hierbij gaat het negen van de tien keer om betaalde versies. Denk bijvoorbeeld aan: Youtube, Vimeo Spotify Netflix Itunes Last.fm Online herbekijken op officiële site van de zender zelf (uitzendinggemist, rtlgemist, sbsgemist etc.) Probeerversies van software of Freeware (Software die door de makers gratis verstrekt wordt)

Deze sites en mogelijkheden mogen natuurlijk wel besproken worden op Bokt. Dit lijstje is niet compleet, maar geeft wel een goed beeld van waar we de lijn hebben getrokken op Bokt. Als een manier om beeld- of geluidsmateriaal te downloaden/bekijken niet in dit lijstje staat of erop lijkt, is de kans groot dat het bespreken ervan op Bokt niet is toegestaan.

Ook praten over het gebruik van VPN's voor legale doeleinden (bijvoorbeeld privacy op het internet) is toegestaan op het forum.

Bronnen, Referenties en/of voetnoten