Onderwerp: Het kerstdiner - Tips, trucs, ideeën en suggestiesLielle schreef:de Albert Heijn heeft altijd van die luxe flensjes met de feestdagen (Excellent merk). Ideaal voor bij het gourmetten.
[VT] Hoe maak je gourmetten culinair?Onderwerp: Gourmet tips gevraagd?Lielle schreef:Ideeen (uitprinten en op tafel leggen):
VARIATIES OP AARDAPPELSOEP
Aardappeltortilla: Bak in het pannetje stukjes aardappel, met ui, knoflook en paprika. Schenk hierover wat losgeklopt ei, en maak hiervan een omelet.
Bak wat rosti met ui en spek
Bak een aardappel met provencaalse kruiden, wat en een uitje in knoflookolie. Strooi er wat kaas over en gratineer dit.
EI, EI, EI
Smelt wat boter en giet er een beetje omeletmengsel in. Voeg hieraan verse kruiden toe en laat de omelet zachtjes gaar worden.
Bak een kwarteleitje met wat spek en kaas.
Bak een omeletje met zalm en verse dille.
CREATIEF MET KAAS
Wentel reepjes kaas door losgeklopt ei en paneermeel. Bak deze rondom.
Smelt een plakje raclette kaas, en eet deze met paprikapoeder, augurk en zilveruitjes
Laat geraspte kaas smelten op een plakje tomaat of courgette
Bak een plakje tomaat en leg hier wat mozzarella of feta op. Bestrooi deze met provencaalse kruiden en vers gemalen peper. Gratineer dit.
CETERUM CENSEO
Gebakken lamsfilet met kruidenboter
Gebakken shoarma met knoflooksaus
Rol een lenteuitje in een plakje rosbief. Bak dit in knoflookolie waar je wat sojasaus aan toevoegt
WIE ZOET IS
Pannekoek met geraspte appel en rozijnen
Gebakken ananas met een saus van bruine suiker, roomboter, grand marnier en jus d’orange
Gebakken mandarijn met walnootolie en marasquin
Gebakken appel met kaneel en bruine suiker
IK VLIEG, IK FLADDER EN IK ZWEM
Kip in citroensaus
Bak een stukje kipfilet in olijfolie. Voeg er als deze bijna gaar is wat bouillonpoeder aan toe, en kruiden naar smaak. Vervolgens een scheutje citroensap en als dit geheel warm is nog wat slagroom. Bestrooien met kaas en nog even gratineren.
Geflambeerde eendeborst
Bak een plakje eendeborstfilet kort aan in wat olijfolie. Blus het pannetje met wat Cointreau. Let op als het geen elektrisch gourmetstel is!
OVER KOETJES EN KALFJES
Kalfsvlees in witte wijn saus
Bestrooi een stukje kalfsvlees met een beetje bloem en bak deze in gesmolten boter. Voeg wat ui toe en laat deze lichtbruin kleuren. Blus de saus met wat witte wijn en voeg daarna wat slagroom toe. Eventueel kun je er parmezaanse kaas over strooien en deze gratineren.
Biefstuk kruidenboter
Smelt wat kruidenboter en bak een stukje biefstuk hierin aan beide kanten bruin.
BROOD, DAAR ZIT WAT IN
Panpizza: snijd een sneetje brood op maat van het pannetje, smeer hierop wat ketchup, italiaanse kruiden en kaas. Hierop zijn natuurlijk varianten met allerlei groenten mogelijk
Besmeer een stukje stokbrood met knoflookolie, plakjes knoflook voor de diehards en geraspte kaas. Even gratineren.
Besmeer een stukje stokbrood met pesto en gratineer het.
SWIENTIE TIKKEN
Varkensvlees met kerrie en ananas
Kruid een stukje varkensvlees met kerrie, en bak dit rondom bruin in oosterse roerbakolie. Voeg wat kleingesneden ananas toe, en laat dit meebakken. Breng dit op smaak met wat sojasaus.
Varkensvlees met appel, peper en cognac
Bak een stukje varkensvlees in roomboter bruin, en voeg dan wat appel toe. Voeg wat cognac toe als het vlees gaar is en kruid met versgemalen peper.
VIS MOET ZWEMMEN
Bak een scampi in knoflookolie en voeg eventueel wat chilipeper toe
Bak een stukje zalm in roomboter. Voeg aan het eind wat verse dille en een druppeltje citroensap toe. Een klein beetje witte wijn en slagroom maken het helemaal luxe.
Ingredienten:
Dit is mijn meest uitgebreide lijst, hieruit selecteer ik dingen waar ik die dag trek in heb. Ik heb nog wat recepten, even zoeken.
kruiden
peper
zout
paprikapoeder
knoflookpoeder
provencaalse kruiden
verse fines herbes
dille
paneermeel
kaneel
bouillonpoeder
kerrie
bruine suiker
sausjes
pesto
knoflooksaus
rode pesto
whiskey cocktail
kerriesaus
ketchup
pepersaus
mayonaise
kookzaken
olijfolie
roerbakolie
walnootolie
knoflookolie
roomboter
slagroom
balsamico azijn
sojasaus
cognac
sherry
madeira
cointreau
marasquin
citroensap
jus d'orange
spiesjes
Vis
garnalen
zalm
gerookte zalm
Groente
komkommer
ui
champignon
paprika
komkommer
verse knoflook
augurkjes
zilveruitjes
tomaat
lente uitje
prei
radijsjes
waterkers
olijven
salade benodigheden
gemengde salade
croutons
gekookt eitje
cashewnoten
kappertjes
Bijgerechten
aardappelsalade
groene salade
stokbrood
kruidenboter
voorgekookte aardappels
rosti
Fruit
banaan
appel (geraspt en plakjes)
ananas
mandarijn
rozijntjes
sinaasappel
Kaas
parmezaanse kaas (geraspt)
oude kaas geraspt
raclette kaas
belegen kaas (plakjes)
mozzarella
feta
Eieren e.d.
omelet
kwarteleitjes
pannekoekbeslag
Vlees(waren)
shoarma
lamsbiefstukjes
varkensvlees
kipstukjes
biefstuk
gehakt
rauwe ham
achterham
ontbijtspek
kalkoen
rosbief
salami