Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Western horsemanship

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Western Horsemanship)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een combinatie verrijdt een western horsemanshipproef

Western Horsemanship is het onderdeel wat vaak wordt onderschat. Het heeft wel wat weg van een dressuurproef. Er worden oefeningen gevraagd die erg secuur moeten worden uitgevoerd binnen een kleine werkruimte door pionnen aangegeven. Gevraagd worden een walk, jog, lope, en een back-up. De gegeven hulpen moeten minimaal zijn en het paard dient deze hulpen terstond en zonder weerstand uit te voeren. De nadruk ligt op de rijvaardigheid en het uitvoeren van de proef met precisie in harmonie tussen paard en ruiter.

De proef

Meestal bestaat een proef in western horsemanship uit enkele rechte lijnen en cirkels of bochten. De pattern kan naar eigen inzicht ingevuld worden door de organisatie. Meestal wordt er alleen gebruik gemaakt van 'markers' (kegels) als hulpmiddel. In de proef op papier zijn deze dan als letters aangegeven: anders dan bij de dressuur maakt men in de western geen gebruik van bakletters (in elk geval niet in de wedstrijden).

Naast de drie verplichte gangen kunnen deze ook 'extended' worden gevraagd (verruimde gangen), evenals leg yields, een side pass of een draai om de as. Tenslotte kan er op de hogere niveaus ook om een lead change worden gevraagd.

Deelnemers aan de western horsemanship wachten in de line-up op de uitslag

Western horsemanship-proeven zijn vaak erg kort en het lopen ervan neemt zelden meer dan een minuut of twee in beslag.

Op een wedstrijd western horsemanship staan de deelnemers in de line-up op een aangegeven plaats in de arena, in volgorde van starten. Eén voor één mogen zij hun proef verrijden. Als een combinatie zichzelf heeft gepresenteerd gaat deze weer in de line-up staan: soms op de plaats waar ze net vandaan kwamen, soms aan de andere kant van de arena. Wanneer er terug gestapt moet worden naar de line-up vanaf de andere kant van de arena, is het verstandig om op te letten dat je je nooit tussen de jury en de volgende combinatie bevindt, die meestal kort na jou start. Dit is storend, en ook al word je dan niet meer beoordeeld, je laat hiermee wel een slechte(re) indruk achter. Dit kan bij een gelijke score meegenomen worden. Dit geldt ook voor gedrag in de line-up: bij een proef van gelijke kwaliteit waarbij één paard zich niet kan gedragen in de line-up, zal dit paard lager eindigen.

Vaak wordt er na de individuele proeven een stukje 'railwork' gevraagd. Dit is eigenlijk een korte pleasureproef, waarbij de gangen nogmaals getoond worden op de hoefslag. Meestal telt de horsemanship-proef voor 70% en het railwork voor 30%. Hierna stellen de deelnemers zich op in de line-up en vindt direct de prijsuitreiking plaats.

Foto's

Bronnen, referenties en voetnoten

  • Programma Magazine Dutch Western Riding Festival 2012