Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

SFN

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Springpaarden Fonds Nederland)
Ga naar: navigatie, zoeken

SFN is de afkorting voor Springpaarden Fonds Nederland. Momenteel behoren Nederlandse springpaarden tot de wereldtop. De paarden zegevieren niet alleen op internationale concoursen, maar staan ook bovenaan in de ranglijst van de World Breeding Association for Sport Horses. De paarden zijn dusdanig gewild dat zij bijna niet meer beschikbaar zijn voor de Nederlandse springsport: succesvolle paarden worden verkocht naar het buitenland en Nederlandse ruiters kunnen daarom weinig gebruik maken van klassepaarden. Om toch op het hoogste niveau mee te kunnen blijven presteren is Springpaarden Fonds Nederland opgericht. Jonge, talentvolle sportpaarden worden door tophandelaren geselecteerd, aangekocht en begeleid om ze zo op te leiden tot Grand Prix niveau. Het fonds stelt de paarden ter beschikking aan de top van Nederlandse springruiters waarmee hun succes aanzienlijk zal toenemen. De KNHS steunt dit initiatief.

Het SFN kent een aantal spelers, buiten het dagelijks bestuur om: de selecteurs, de ruiters en paarden. Het dagelijks bestuur is in handen van een driekoppige directie en wordt gecontroleerd door een vierkoppige raad van commissarissen.

Selecteurs

De selecteurs vormen de ruggegraat van het SFN. Hun taak is het 'scouten' van paarden. De selecteurs zijn kenners die hun sporen in de topspringsport, het coachen en de internationale handel ruimschoots hebben verdiend. Het SFN kent momenteel 5 selecteurs:

  • Hans Horn: voormalig coach van de Nederlandse springruiters, onder zijn leiding werd in 1992 op de Olympische Spelen de gouden team medaille behaald. Daarnaast zelf actief geweest als internationaal springruiter en fokker van springpaarden.
  • Egbert Schep: gerenommeerd handelaar en scout van springpaarden.
  • Emile Hendrix: voormalig succesvol internationaal springruiter.
  • Willy van der Ham: voormalig succesvol internationaal springruiter.
  • Johan Heins: behoort tot de top drie van meest succesvolle springruiters van Nederland.

Springpaarden

Ruiters

Voor de ruiters die worden geselecteerd voor het trainen en berijden van paarden met een leeftijd van circa <8 jaar geldt, dat zij dienen te beschikken over een ruime ervaring op het gebied van het trainen van jonge paarden. Daarnaast dienen de ruiters minimaal actief te zijn geweest op Z/ZZ niveau. [1] Momenteel rijden de volgende ruiters voor het SFN:

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.springpaardenfonds.nl/content.asp?kid=10000070