Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Barrel Racing

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Barrel racing)
Ga naar: navigatie, zoeken

Barrelracing is een onderdeel van de westernsport dat puur op tijd gereden wordt. De snelste starter wint.

Een combinatie in de ronding

Het ontstaan van de barrelrace

Vroeger was paardrijden in Amerika een echte mannensport, of liever gezegd, voor cowboys. Er waren grote wedstrijden voor rodeo, roping en na afloop kwam het bier op tafel. De meeste vrouwen vonden hier weinig aan, maar ze moesten wel altijd mee als groom voor hun man. Enkele cowgirls besloten voortaan ook eens hun eigen paarden mee te nemen. Er was echter weinig te doen op het terrein: er lagen alleen wat oude tonnen. Het spelletje dat ze bedachten is intussen een zeer populair onderdeel in de western.

Vanwege de oorsprong hanteren de meeste shows 'ladies first' bij barrelracing. Dat wil zeggen dat mannen niet mogen starten in dit onderdeel.

De vaste pattern voor een barrelrace

Regels

Gereden wordt een driehoek waarop op vaste afstanden barrels (tonnen) staan. De afstanden zijn voorgeschreven: 90 ft (27 m) tussen de voorste twee, en 105 ft (31,5 m) tussen de achterste barrel en de voorste twee. De voorste barrels moeten minimaal 45 ft (14,5 m ) van de startlijn verwijderd zijn. Ook is de minimale afstand tussen de muur van de arena en de barrels 12 ft (3,5 m), dit voor de veiligheid van paard en ruiter.

Je mag zelf kiezen of je eerst de linker- of de rechterbarrel neemt, hierbij kan je voordeel doen van de beste kant van je paard. Als je bijvoorbeeld op de rechterbarrel start, heb je een bocht naar rechts en twee naar links, en dit is gunstig als je paard een sterkere linkerhand heeft. Nadat de voorste twee tonnen zijn gerond, moet de achterste worden gerond. Vervolgens moet je zo snel mogelijk terug naar de startlijn. Dit pattern wordt het 'Cloverleaf' pattern genoemd.

In het plaatje kan je de weg die je aflegt tijdens een race zien. Als je linksom start, is de pattern natuurlijk in spiegelbeeld.

Wanneer de combinatie de barrel om laat vallen, levert dit vijf strafseconden op, wat in weinig gevallen nog tot een eerste plek kan leiden. Wanneer de pattern niet goed gevolgd wordt, levert dit direct diskwalificatie op.


In onderstaande video is te zien hoe de 'cloverleaf' pattern in zijn werking gaat.

Het ideale barrelpaard

Het paard dient niet alleen over snelheid te beschikken, maar ook over bijzondere gymnastische vermogens die alleen door vakkundige training verkregen kunnen worden. Immers hoe korter langs de tonnen hoe sneller men is. Een paard wat niet goed aan de hulpen is, of niet lenig genoeg, zal de bochten ruimer nemen en dus tijd verliezen. Zeer belangrijk is een hoge ' will to please', ofwel, het paard moet het racen zelf leuk vinden, en uit zichzelf zeer gemotiveerd zijn.

Uitrusting

Professionele barrelracers maken gebruik van een barrelzadel. Er zijn weinig specifieke eisen wat betreft het hoofdstel, hoewel sommige typen shanks meer gebruikt worden dan anderen. Dit hangt af van de 'zwakke' punten van het paard: heeft het meer moeite met stoppen, of juist met de korte bochtjes? Wat typerend is voor de barrelrace is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van een vaste teugel in plaats van de gebruikelijke split reins. Dit is zodat sneller herstel mogelijk is wanneer de teugels per ongeluk los worden gelaten.

Naast deze optoming is beenbescherming zeer aan te raden om verwondingen te voorkomen.

Voor de ruiter geldt de gebruikelijke dresscode.

Camas Prarie Stump Racing

Dit is een variant op de barrelrace, en wel een waarbij niet op tijd gereden wordt maar tegen elkaar. Bij stump racing wordt hetzelfde pattern afgelegd als bij de barrelrace, alleen wordt er gestart vanuit het midden van de arena. De twee combinaties die tegen elkaar gaan racen, kijken in tegenovergestelde richting. In hun helft van de arena moeten zij hun pattern racen, en wie het eerst weer over de start/finishlijn heen is, wint.

Bronnen, referenties en/of voetnoten