Head Shaking Syndrom

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
RTM
Berichten: 6106
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Ommen

Head Shaking Syndrom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-02 20:19

Mikado heeft sinds een tijdje een beetje rare buien... Hij begint dan met z'n hoofd te schudden en z'n rechteroor dubbel te klappen. Hij slaat dan met z'n hoofd naar rechts en probeert ook met z'n benen naar z'n hoofd te slaan. Gister met les had hij er weer last van (is pas de tweede keer dat hij het doet)

Het is echt doodeng als je erop zit. Ik had het idee dat hij zich wou laten vallen en ben er zo snel mogelijk afgesprongen. Na een paar tellen is het weer over en is hij weer rustig. Dan mag ik even niet aan z'n hoofd komen ook. Maar een paar minuten later is alles weer goed.

Ik heb toen meteen mijn instructrice gevraagd wat het zou kunnen zijn, maar zij wist niets anders te bedenken datn dat hij zich aan het werk zou willen onttrekken. Maar daar geloof ik niks van, aangezien mijn ventje altijd heel graag wil werken.

Ik ben toen gewoon de les ingegaan (dat het gebeurde was nog met losrijden) en toen was er ook nix aan de hand. Hij was alleen vreselijk druk, en ik kon hem niet houden omdat ik blaren op mn vingers had. Toen ben ik in de andere bak gaan rijden waar maar twee andere paarden waren. Ik heb toen even gereden en ineens begon het weer. Ik er maar weer afgesprongen, had het niet meer. Vond het doodeng en kon eigenlijk alleen maar janken.

Ben toen ook maar weer naar huis gereden en langs de weg toch maar even wat van hem gevraagd (naar beneden lopen, paar pasjes wijken, schoudervoor) om te kijken of m'n instructrice misschien toch niet gelijk had. Maar de hele terugweg heeft hij heel braaf gelopen, niks aan de hand.

Vandaag ook gereden, wel buiten, ook netjes naar beneden wanneer ik dat vroeg, en ook weer niks aan de hand.

Gisteravond nog even op internet wezen snuffelen en ik kwam bij Head Shaking Syndrom terecht. De symptomen die erbij stonden kwamen me bekend voor (sommigen). Zoals veel met het hoofd schudden, met de bovenlip over de grond schuren, veel met de mond langs het been gaan, overal eigenlijk met de mond langs proberen te gaan... En het schijnt dat het voornamelijk voorkomt wanneer het warm is. Hij is ook pas in de zomer begonnen met dat vele schuren van z'n mond en lippen.

Morgen bel ik sowieso de DA, had ik eigenlijk vandaag al moeten doen, maar is er door omstandigheden helemaal tussendoor geschoten.

Maar misschien dat een van jullie een idee heeft? Ben echt een beetje radeloos hoor, gister was het echt dood en dood eng...

Liefs, Renée+Kado

Als iemand wat weet, mag je me ook pb-en


shaneen
Berichten: 976
Geregistreerd: 15-09-02
Woonplaats: een leuk klein plaatsje

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-02 21:44

hai, haal er eens een dierenarts bij het kan heel goed zijn dat zijn oren vies zijn van binnen of een middenoor onsteking, mocht het uiteindelijk toch blijken dat het een head sheaker is daar zijn medicijnen voor, laat hem maar eerst ff nakijken misschien is het gewoon iets simpels, hoe eerder het over is hoe beter! Succes gr shaneen

Gast746
Berichten: 26887
Geregistreerd: 22-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 07:25

Ik ken een paardje die dat doet. Ze heeft er soort gaasje gekocht (bij ruitershop of anders divoza) dat vanaf de neusriem over de neus loopt en vastgemaakt wordt (ik geloof onder de kin aan de sperriem). Paardje loopt nu heel rustig met hoofd.

Kennelijk een bekend probleem en er is iets op gevonden. Zo'n dingetje kan niet duur zijn, probeer het eens. Heeft hij echt last, is het een kwelling voor je paard om gereden te worden met het idee dat hij zich aanstelt.

cicero
Berichten: 439
Geregistreerd: 11-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 07:50

dat dingetje is te koop bij de paardendrogist maak je vast aan de neusriem

komt het vandaag niet, dan komt het morgen

germie

Berichten: 15531
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 07:55

headshaking is vaak een neusprobleem is mij verteld. Het schijnt ook nog seizoensafhankelijk te zijn.
Als je pech hebt, gaat hjet niet meer over. Ik ken een paard dat daardoor gewoon uit de wedstrijden teruggetrokken is, was niet meer te berijden.

Er zijn ook mensen die beweren dat headshaking een rijkunstigprobleem is, maar wel raar dat het vaak begint terwijl er altijd dezelfde ruiter op rijdt. Hier geloof ik dus niet zo in.

Paardrijden kan iedereen leren, maar de rijkunst beheersen is een ander verhaal.

Ninaka

Berichten: 1367
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: In de buurt van Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 09:54

Dit klinkt wel heel bekend in de oren. Sinds begin van de zomer is Nina ook heel onrustig met haar hoofd. Lijkt af en toe wel een ja-knikker. En regelmatig stilstaan om even haar hoofd langs het been te schuren. Ze heeft het alleen tijdens het rijden en dan met name tijdens de buitenritten, in de bak valt het wel mee.
Maar de laatste tijd wordt het weer steeds minder, dus lijkt inderdaad seizoensgebonden te zijn.
Ik ben dus ook heel benieuwd wat de DA je kan vertellen.

Het valt allemaal wel mee met de zwaartekracht.

Y;( SG Y;(

Lobbes
Berichten: 9
Geregistreerd: 18-07-02
Woonplaats: Otterlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 11:55

Mijn vriendin heeft een paard die precies hetzelfde doet !! Zij is bij een dierenarts in Bodegraven terecht gekomen en hij constateerde lichtallergie. Het paard komt in het zomerseizoen alleen 's nachts buiten en zij heeft inderdaad ook dat netje gekocht. Er zijn wel medische oplossingen maar het valt niet mee. Mijn vriendin heeft nu homeopatische middelen via een kennis.

RTM
Berichten: 6106
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Ommen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-02 16:26

Maandag komt de DA (kon niet eerder) Ben benieuwd wat hij gaat zeggen...

Balte

Berichten: 2930
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: Hombeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 08:16

Ik zit met hetzelfde probleem.
Ik ben met de merrie naar de dierenkliniek in Gent geweest voor een volledig onderzoek.
Ze hebben daar haar oren onderzocht, haar tanden (met een speciaal cameraatje tand per tand bekeken) en een endoscopie gedaan. Bij de endoscopie bleek dat de binnenkant van haar neus volledig rood ontstoken is. Men vermoedt een allergie zoals hooikoorts dus. Ze is toen tien dagen daar gebleven en ze hebben haar dan dagelijks behandeld met een puftoestel. Zonder resultaat.
Dan heeft ze cortisonen gekregen (1 week) en heel in het begin leek dat te helpen maar uiteindelijk toch niet. Ik heb nog een voorschrift liggen voor medicijnen tegen epilepsie en zenuwpijnen in het gezicht (bij mensen dan ) maar heb dat nog niet gehaald want zie het eigenlijk niet meer zitten.
Bij mijn paard is het ook seizoensgebonden en is augustus de ergste maand. Ook stress heeft een invloed, wanneer er mee gesprongen wordt (wat ze erg opwindend vindt) wordt het erger. Mijn paard doet het ook bij andere ruiters en ook aan de longe. Zelfs als ze gelongeerd wordt met enkel een halster om. Mijn paard wordt ook heel hevig en loopt onder je weg, ik denk omdat ze wil weglopen door de jeuk.
Mijn paard probeert vooral haar neus te krabben aan haar benen. Ze slaat dan zelfs in draf en galop haar voorbenen omhoog naar haar neus, een vies gevoel natuurlijk.
Op een ander forum kreeg ik een tip over kruiden voor nerveuze paarden en ook nog een ander product. Dat ga ik als ze op stal komt eens proberen.
Maar, als er hier iemand nog extra tips heeft, ze zijn heel erg welkom. Als ik niks vind, zal ik ze moeten verkopen maar ja...

N'Oubliez Jamais van de Breden Dries - v. Ismir du Tilleul (na 333 dagen dracht geboren op 14 mei10)

Lobbes
Berichten: 9
Geregistreerd: 18-07-02
Woonplaats: Otterlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 08:29

Hallo allemaal,
Het verhaal van Teigetje komt precies overeen met de symptomen van het paard van mijn vriendin ! Ik zou echt eens contact opnemen met de DA-praktijk in Bodegraven. Ik zal mijn vriendin eens vragen welke homeopatische middelen zij nu heeft. Dit begint steeds beter te werken.
Het blijft een feit dat je in de zomer niet midden op de dag kunt gaan rijden en dat je je paard er ook geen plezier mee doet wanneer je haar op een heldere 'zomer'-dag in de wei zet. De kruiden voor nerveuze paarden enz. heeft mijn vriendin ook geprobeerd, dit heeft echt geen effect. Zoals ik al eerder zei is het waarschijnlijk een lichtallergie.

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 08:32

Tegen allergieen zijn toch wel medicijnen te krijgen Teigetje?

Balte

Berichten: 2930
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: Hombeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 09:02

Ja, maar naar het schijnt leggen cortisonen alles plat, dus ook alle mogelijke allergieën en die hebben dus niet geholpen.
Er is zo weinig bekend over die headshaking dat het denk ik moeilijk is een remedie te vinden. De dierenkliniek in Gent is een universiteitskliniek dus ik denk dat zij toch het meest op de hoogte zijn (hoop ik toch haha). Ik mocht hen ook opbellen om het vervolg te vertellen maar heb er op het moment eventjes genoeg van dus nog niet gebeld.
Ben wel heel erg geïnteresseerd in die kruiden van Lobbes of in andere suggesties natuurlijk.

N'Oubliez Jamais van de Breden Dries - v. Ismir du Tilleul (na 333 dagen dracht geboren op 14 mei10)

Meavey

Berichten: 7024
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 16:07

Mmm, het zou inderdaad ook gewoon oormijt of een oorontsteking kunnen zijn, daar kunnen ze ook enorm last van hebben, hoop dat het niet ernstig is!

nathalie1

Berichten: 186
Geregistreerd: 05-08-02
Woonplaats: hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 22:07

mijn paard heeft dit ook heel erg gehad. Het gaat nu veel beter met hem omdat ik bij antione de bodt ben geweest en die zag dat het spanning in de rug was. Ik ben hem nu recht aan het richten. Hij geeft dan na en laat dan ook zijn rug los.Dit moet je trainen door contra stelling te vragen dus dan moet je je binnen teugel uitnodigen. Mijn paard was echt niet meer te berijden. Nu na 2 maanden kan ik eindelijk weer rijden.

Noah en Laika jullie zijn echt twee kanjers.
Mijn profiel is nu bijgewerkt met onze nieuwe aanwinst.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 06:26

Er wordt hier gesproken over een ontsteking van het neusslijmvlies, allergisch gebaseerd die daar jeuk geeft. Zou die A De Bodt dan ook een remedie hebben tegen hooikoorts?

Tim VDH

Berichten: 195
Geregistreerd: 08-05-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 10:10

Zannekin, denk je dat het middel tegen epilepsie en zenuwpijn (zoals blijkbaar in RUG Gent voorgeschreven)zal helpen tegen hooikoorts?

Uit alle verklaringen blijkt dat stress ook een rol speelt, dan lijkt het me logisch dat de klachten kunnen verbeteren of verdwijnen als de stress vermindert.

Namilla
Berichten: 6
Geregistreerd: 08-02-02
Woonplaats: Antwerpen (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 12:13

Hallo Teigetje,

Ik heb hetzelfde probleem met mijn 7 jarige merrie. Toch heb ik hierover al eens een heel lang bericht geschreven. Misschien kan je dat eens terug opzoeken.

Nog even in het kort: ik ben dus in maart naar de kliniek (Equinia, Westerlo, België) geweest. Daar hebben ze ook dezelfde onderzoeken gedaan als bij jouw paardje. Ik had 1 geluk: de hoofdarts daar (Tom Mariën, schat van een mens trouwens) kende het Headshaking Syndrome en heeft dit dan ook vastgesteld bij mijn merrie.

Ik ben dus in maart gestart met medicatie, Periactine. Dit is een medicijn voor mensen met hooikoorts. Ik moest wel een bepaald schema volgen qua hoeveelheid en duur van de behandeling.

Dit heeft ons echt ontzettend geholpen. De behandeling is niet goedkoop maar ik heb wel heel de zomer kunnen blijven rijden en wandelen. Dit was de vorige jaren echt niet mogelijk.

Dus a.u.b. voor je beslist om je paardje te verkopen kan je misschien eens contact opnemen met de kliniek in Westerlo. Misschien kunnen zij je verder helpen, mij en Namilla hebben hier in ieder geval veel baat bij gehad.

Ik wens je echt het beste !!!!

Balte

Berichten: 2930
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: Hombeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 15:31

Tim VDH schreef:
Zannekin, denk je dat het middel tegen epilepsie en zenuwpijn (zoals blijkbaar in RUG Gent voorgeschreven)zal helpen tegen hooikoorts?

Uit alle verklaringen blijkt dat stress ook een rol speelt, dan lijkt het me logisch dat de klachten kunnen verbeteren of verdwijnen als de stress vermindert.


Uit de endoscopie bleek een duidelijk roodheid en ontsteking van de neusslijmvliezen, diagnose: head shaking syndrome vermoedelijk veroorzaakt door allergische rhinitis.
Voor veel headshakers is alsnog nog geen remedie gevonden, vandaar dat ik ook een voorschrift had voor een middel tegen zenuwpijn en epilepsie. De meeste sites over headshaking geven trouwens als mogelijke oorzaken: allergie voor licht, hooikoorts of zenuwpijnen in de neusstreek.
De voorschriften die ik heb meegekregen dienen gewoon om een aantal dingen te proberen in de hoop een remedie te vinden.
Wat de stress betreft, zou je je de vraag kunnen stellen, wat is er eerst, stress die jeuk veroorzaakt of een jeukende neus waardoor het paard gestresseerd geraakt...
Bij het rijden passeert er meer lucht door de neus waardoor de jeuk verergert en de behoefte om te krabben groter wordt. Soms heb ik zelfs het gevoel dat mijn paard gewoon alsmaar sneller gaat in een poging om aan de jeuk te ontsnappen.
Ik heb een hele goeie instructeur en heb dus zelfs lang gehoopt dat het "maar" een rijkunstig probleem zou zijn maar jammer genoeg...

N'Oubliez Jamais van de Breden Dries - v. Ismir du Tilleul (na 333 dagen dracht geboren op 14 mei10)

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 18:02

Namilla schreef:
Hallo Teigetje,


Nog even in het kort: ik ben dus in maart naar de kliniek (Equinia, Westerlo, België) geweest. Daar hebben ze ook dezelfde onderzoeken gedaan als bij jouw paardje. Ik had 1 geluk: de hoofdarts daar (Tom Mariën, schat van een mens trouwens) kende het Headshaking Syndrome en heeft dit dan ook vastgesteld bij mijn merrie.


Periactine is een antihistaminicum, dus tegen hooikoorts etc... Die behandeling is wel bekend, ik kan me niet voorstellen dat ze daar in Utrecht ook niet mee werken. Teigetje had in Gent een voorschrift gekregen voor Periactin maar ze had het al een dag of drie geprobeerd en het hielp totaal niet. Omdat het zo duur is was het niet echt aanlokkelijk om ermee verder te gaan. Natuurlijk is het mogelijk dat het bij paarden pas traag begint te werken en het is misschien toch de moeite waard om het een keertje drie weken te proberen. Periactin kan natuurlijk ook sederend werken en dat is niet echt aan te raden om daarmee te rijden.

Een andere mogelijke oorzaak van kopschudden zou trigeminus neuralgie zijn; hevige pijnen in de kop tgv van prikkelende factoren, oa zonlicht.
Tegen deze pijnen worden inderdaad anti-epileptica gegeven. Bij erge gevallen wordt een verdoving gedaan van de trigeminus zenuw maar dat gebeurt onder verdoving en is nogal complex.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 18:04

Meavey schreef:
Mmm, het zou inderdaad ook gewoon oormijt of een oorontsteking kunnen zijn, daar kunnen ze ook enorm last van hebben, hoop dat het niet ernstig is!


Inderdaad, dat moet uitgesloten worden, er wordt dan met een endoscoop in het oor gekeken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Babootje, Cerilene_, Dennis, dioni, Flip, Ketly, Lielle, nouky12, olijf, PiAnouk en 30 bezoekers