Zandsoort eb- en vloed bak zonder vlokken, ervaring gezocht

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
bulletje1
Berichten: 1
Geregistreerd: 28-12-18

Zandsoort eb- en vloed bak zonder vlokken, ervaring gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-12-18 00:27

We zijn een eb en vloed bodem aan het aanleggen in eigen beheer. Onze wens is om géén vlokken of kunstofvezels in het zand te hebben. Welke zandsoort moeten we in de bovenlaag aanbrengen om toch een stabiele bodem te krijgen? We hebben al een laag van 25 cm M3C zand er in liggen, maar dit blijft ook met water, erg onstabiel.

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Re: Zandsoort eb- en vloed bak zonder vlokken, ervaring gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-18 09:50

Heb je ronde of hoekige korrel? Bij ons is het ook erg lang instabiel gebleven. We hebben een laag bovenop ons eigen zand gelegd toen dat al droog en los was. Mul en het gleed over de niet losgetrokken nog harde onderlaag

Nu is het het beter aan het worden omdat het natter is en zich meer is gaan zetten. De onderlaag moet nog wel een keer losgetrokken omdat het sneller door de bovenlaag opgenomen wordt dan het naar beneden weg kan zakken naar de drainage en dan wat soppig wordt, maar dan denk ik dat het met echt goed vochtig houden wel gaat lukken.

De toplaag moet echter niet te dik zijn. Het stuk waar 20 cm op ligt, is veel instabieler dan de laag waar 10 cm op gekomen is.

Het ligt er nu al maanden in, maar door de droogte, en het niet kunnen sproeien duurde het zo lang.
Met en en vloed systeem zou het sneller moeten gaan als je het goed nat houdt.

Met ronde korrels wordt het nooit stabiel. Misschien een monster van het zand laten onderzoeken onder microscoop naar vorm en mengsel van grootte?