Worst maken, verhoudingen? Tips?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-11-18 18:50

Vorige week hebben wij bij vrienden zelf worstjes staan maken, voor ieder de eerste keer, een dat was ontzettend lekker.
We hebben een beetje uit de losse pols vlees gemalen, driekwart deel vet vlees en een kwart mager vlees. Daar in verschillende porties kruiden aan toegevoegd, allemaal prima en erg lekker.
Maar... Bij het bakken knapte het vlees wel heel makkelijk uit het velletje... Ergens doen we dus iets mis.

Wie maakt er nog meer zelf worst en wat zijn je basis verhoudingen?
Ik wil morgen graag een nieuwe poging wagen, voor worst bij de boerenkool stamppot...

Lynn_Nikita

Berichten: 25458
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-18 19:00

je kan ook gaatjes prikken in de worst voor je gaat bakken, gewoon met een vork

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-11-18 19:13

Is de oplossing zo simpel? Maar ontsnapt er dan niet zo veel vocht dat het droge worsten gaan worden?

BigOne
Berichten: 38252
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-18 19:17

Boter niet te heet, of eerst de verse worst even in kokend water leggen en dan rustig aanbraden, afblussen, zachtjes zetten en met het deksel op de pan nog 10 min laten garen.Dit is voor verse worst met echte darm, wanneer je kunstdarm gebruikt zal het misschien wel hetzelfde zijn.

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-11-18 19:18

Ik gebruik inderdaad echte darm.
Dankjewel, gaan we morgen toepassen!

Marije_jiplover

Berichten: 25318
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-18 19:19

Zorg dat je de worsten zonder luchtbellen stopt.
Luchtbellen zorgen voor knappende velletjes. Als je er gaatjes in prikt loopt vocht/vet er idd uit.

Verhouding weet ik zo even niet meer, zou ik na moeten kijken.

En bij voorkeur de worst minimaal 24 uur in de koelkast laten "indrogen", dus niet meteen na het maken bakken.

verootjoo
Berichten: 35641
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-18 19:19

Nee geen gaatjes in de worst prikken, dat is wel zonde van de smaak.

Ik weet niet precies hoe je goede worsten moet maken, maar moet je niet wat meer ruimte in het velletje laten? Ms heb je ze te strak in het velletje dat ze daarom knappen als ze heet worden?

Marije_jiplover

Berichten: 25318
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-18 19:20

Nee juist geen ruimte(=lucht) in de worst laten.
Lucht is gas en dat zet veel harder uit bij verhitting.

verootjoo
Berichten: 35641
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-18 19:23

Oh ja, klinkt logisch :P

MoniqueT

Berichten: 8845
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-18 19:39

Ik heb vroeger heel veel worst gemaakt in de slagerij van mijn ouders. Wij draaien nu nog steeds ons eigen gehakt (ik vind het hier in Spanje niet lekker). We gebruiken half varkensvlees, half rundvlees, maar ook het varkensvlees niet heel erg vet hoor. Daardoor gaat 20 gram gehaktkruiden van Verstegen (wij halen grote potten bij de Sligro).

Je moet de worst stevig in de darm vullen, met zo min mogelijk lucht. Je kan gaatjes prikken, ik doe het zelf wel vaak, want van mij mag het vet er wel uitlopen. Ik braad tegenwoordig worsten ook wel in de Airfryer, gaat heel goed, zonder gaatjes.

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-11-18 15:42

Afbeelding

Afbeelding
Vanavond braden maar...

betadine

Berichten: 3241
Geregistreerd: 19-08-10
Woonplaats: Belgie

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-18 15:49

Wauw. Ken maar weinig mensen die zelf hun worsten maken. Je hebt me geinspireert :~

MoniqueT

Berichten: 8845
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-18 15:49

Lekker hoor! Succes!

Granoek
Blogger

Berichten: 10470
Geregistreerd: 26-11-13

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-18 16:08

Maar die velletjes die open springen en dan wat aanbakken is toch lekker :Y)

Anoniet
Berichten: 1723
Geregistreerd: 27-12-11

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-18 16:10

Oh, dat ziet er goed uit! Ben benieuwd naar het resultaat!

Art_Ificious
Berichten: 12790
Geregistreerd: 30-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-18 16:13

Ik heb 5 jaar in beenhouwerijen gewerkt inclusief maken van worsten en gehakt en moet zeggen dat je worsten er heel goed uitzien :j

Veel succes vanavond.

Ik vind alleen je verhouding 3kwart vet vlees best vettige worsten. Ik heb liever wat magerdere worsten dus misschien eerder 50/50

MoniqueT

Berichten: 8845
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-18 16:27

Granoek schreef:
Maar die velletjes die open springen en dan wat aanbakken is toch lekker :Y)


Ja, dat vind ik dus ook!

En inderdaad, 50/50, dat was ook onze verhouding.

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-11-18 00:23

Van de 14 was bij drie het velletje gesprongen, maar bleef de vorm wel aardig intact. Ze waren heel erg lekker. Experiment geslaagd en voor herhaling vatbaar!!
Afbeelding

Afbeelding

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-11-18 00:24

Ik heb uiteindelijk een kilo vlees ongeveer gebruikt. Een kwart vette speklapjes, een kwart hamlappen en de helft biefstuk.

Laurora

Berichten: 2639
Geregistreerd: 19-07-14

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-18 00:34

Ziet er goed uit! Nu wil ik ook worsten maken! :~

jaji
Berichten: 169
Geregistreerd: 16-03-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-18 00:51

Goed bezig, leuk, brengt me ook op ideeen.

Vraagje, waar halen jullie die (kunst)darm waar het vlees in komt?

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-11-18 00:54

Ik heb echte darm gehaald en dat gewoon bij de slager gevraagd. Hij vond het niet eens een rare vraag...
Geen idee waar kunstdarm te koop zou zijn...

jaji
Berichten: 169
Geregistreerd: 16-03-07

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-18 00:56

Oh ok dat is wel handig. Ik ga ook eens op zoek, leuk!

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Worst maken, verhoudingen? Tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-11-18 01:12

En het is maanden houdbaar. Ik had geen flauw idee hoe veel ik nodig zou hebben, dus heb ruim twee meter meegenomen.
In een bakje met zout water blijft het restje volgens de slager wel zes maanden bruikbaar... Invriezen kan ook maar daar wordt het kennelijk wat stugger van...

MoniqueT

Berichten: 8845
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-18 10:26

Nickeltje schreef:
Ik heb uiteindelijk een kilo vlees ongeveer gebruikt. Een kwart vette speklapjes, een kwart hamlappen en de helft biefstuk.


Biefstuk? Oef ... dat is een dure keus.

Je zou volgende keer eens gewoon varkenspoulet, buikspek of procureur kunnen vragen, wat vettiger vlees van de schouder maar niet zo vet als pure speklappen. En wat sudderlappen (rund, riblappen, sukadelappen). Ik koop hier zelf rundvlees om te stoven om in het gehakt te doen.