Werk: Vertrouwelijke info / HR vraag

Moderators: Dani, ynskek, Ladybird, Hanmar, xingridx, Mjetterd, Polly, Giolli

 
 
FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Werk: Vertrouwelijke info / HR vraag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-18 03:09

Lieve bokkers,

Sorry voor de vage titel

Ik hoop dat jullie mij advies kunnen bieden

Vraag: Als ik een manager iets in vertrouwen vertel en expliciet vraag om hiermee niet naar HR te stappen, kan hij dat negeren en alsnog HR op de hoogte brengen?


Achtergrond: Ik heb een collega die verliefd op me is. Dit had ik al snel in de gaten en dus heb ik afstand genomen, echter bleef ik gewoon professioneel tegen hem. Hij ziet me echter wel veel lol hebben met een andere collega, en is hier jaloers op.

Nu krijg ik af en toe berichten van hem binnen en buiten de werktijden met vraag/zorg waarom ik zo koud tegen hem doe. Deze berichten worden steeds meer beschuldigend en irrationeel. Dan heeft hij spijt is is hij weer poeslief. Deze man ligt enorm in de knoop met zichzelf, vandaar mijn geduld.

Ik wil echter wel zijn manager op de hoogte brengen, Maar niet dat iets mee wordt gedaan. Ik wil gewoon ''for the record'' iemand op de hoogte brengen, zodat indien het uit de hand loopt, niet de vraag krijg waarom ik hier niet eerder mee ben gekomen.


Niqui

Berichten: 2107
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 03:49

Veel bedrijven hebben een vertrouwenspersoon waar je in eerste instantie met dit soort vragen terecht kunt. Hebben jullie die niet in jullie organisatie? De vertrouwenspersoon is met name inzetbaar bij ongewenste omgangsvormen: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/vertrouwenspersoon.

Suzanne F.

Berichten: 48951
Geregistreerd: 03-03-01

Re: Werk: Vertrouwelijke info / HR vraag

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 07:09

Inderdaad, melden bij je vertrouwenspersoon. Bij ons is dat iemand van HR trouwens.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Sanet

Berichten: 7846
Geregistreerd: 10-10-04
Woonplaats: Fryslan!

Re: Werk: Vertrouwelijke info / HR vraag

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 07:20

Ik zou daar denk ik eerder mee naar HR gaan dan naar zijn manager..

Ben je tegen hem ook al echt heel duidelijk geweest dat je geen interesse hebt?

Syb (1997) ZZ-Zwaar+6!
Lyr
(2011) Z1+8! (+ veulen 2024)
Thyra (2022)
#FriezenGek 27#

Fortitude

Berichten: 3080
Geregistreerd: 03-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 07:23

Als het goed is dan heeft je werkgever een protocol voor discriminatie/ongewenste intimiteit en pesten op de werkvloer. Daarin staat hoe je werkgever hiermee om gaat, wat jij kunt doen en bij wie je hiervoor het beste terecht kunt.

Dat terzijde, de manager heeft jouw vertrouwen beschaamd en dat vind ik absoluut niet ok, ook niet als HR in dit geval vertrouwenspersoon zou zijn. Je manager had je of gelijk naar de vertrouwenspersoon moeten sturen of jouw toestemming moeten vragen om dit met anderen te bespreken. Ook een vertrouwenspersoon mag niet zonder jouw toestemming naar iemand anders gaan met deze informatie. Ik vind dat je je manager hier best op mag aanspreken als je inderdaad van mening bent dat je duidelijk genoeg bent geweest.

[o]

janouk
Blogger

Berichten: 17812
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 07:25

Waarom kies je er voor om het te melden aan zijn manager in plaats van aan HR? Ik denk dat je de melding beter bij HR kan doen. Ze hebben de opleiding en kennis/ervaring. Eerst spreken met de vertrouwenspersoon kan je helpen.
Als je meld aan zijn manager, moet hij daar iets mee, want het functioneren van de afdeling is zijn verantwoordelijkheid en daarmee ook het voorkomen van onenigheid en ongewenst gedrag van zijn medewerkers.


Toevallig vandaag een workshop van Ministerie van Sociale zaken over voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer.

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Re: Werk: Vertrouwelijke info / HR vraag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-18 09:06

Bedankt - voor de tips allemaal. Even een snel antwoord

Ik ga zoeken naar het Protocol.

Ik meld het liever bij zijn manager omdat ik hem ken en de HR mensen niet. Hij heeft trouwens nog niets gemeld aan HR, en ik heb nog niets verteld. De vraag komt doordat dit eerder is gebeurd (ander bedrijf, andere persoon) en toen is de manager wel naar HR gestapt zonder dat ik het wilde. Ik was toen 20 en de situatie is toen heel ongemakkelijk geworden.

''Als je meld aan zijn manager, moet hij daar iets mee, want het functioneren van de afdeling is zijn verantwoordelijkheid en daarmee ook het voorkomen van onenigheid en ongewenst gedrag van zijn medewerkers.'' --> ook als ik expliciet vraagt dat hij er gewoon kennis van heeft en niets mee doet?

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 09:12

Waarom vraag je de manager niet naar welke wegen je kunt bewandelen?

Vuurwerk helemaal zat?
Teken de petitie,!!!!
https://petities.nl/petitions/vuurwerkv ... htqSlfkUUw

VanHuisUit

Berichten: 6664
Geregistreerd: 06-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 09:16

Je brengt je manager in een lastige positie want inderdaad de 'productie' van zijn afdeling is zijn verantwoordelijkheid en dit soort dingen beinvloedt dat.
DUs ondanks dat je de HR mensen niet kent zou dat wel de juiste weg zijn. Als er geen vertrouwenspersoon is, dus naar HR. Maar beter nog een vertrouwenspersoon, want die zijn daarin gespecialiseerd.
Zorg wel dat jij geen dubbele signalen uitzendt, zoals je het beschrijft doe je dat wel richting die persoon want je zegt dat hij hulp nodig heeft en dat jij daardoor geduld hebt. Je hoeft geen geduld te hebben met iemand die iets van jou wilt wat jij niet wilt.
Alle communicatie met die andere persoon afkappen, niet reageren en hou je anders gewoon een paar maanden wat rustig mbt 'lol met een andere collega', ik bedoel je zit op je werk, hou het professioneel. Als jij weet dat dat invloed op hem heeft en je wilt hem helpen, pas je gedrag dan een poosje aan en maak ook op die manier duidelijk dat jij gewoon niets met hem wilt en ook niet met iemand anders.

Ik weet dat dit klinkt als dat jij schuldig bent aan zijn gedrag, dat is niet zo, dat bedoel ik ook niet te zeggen, maar ga even goed bij jezelf na wat je gedrag is tov die andere collega. Wat bedoel je daarmee? Waarom doe je niet gewoon je werk en thatś it en doe je je lollige dingen buiten je werk.
Laatst bijgewerkt door VanHuisUit op 15-11-18 09:19, in het totaal 1 keer bewerkt

Vind jij ook dat diplomering in zorg en welzijn veel te ingewikkeld is? Onderteken dan mijn petitie: https://mbozijinstroom.petities.nl/

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 09:19

Wat een advies....geen lol maken met andere collega, dat is de omgekeerde wereld.

Vuurwerk helemaal zat?
Teken de petitie,!!!!
https://petities.nl/petitions/vuurwerkv ... htqSlfkUUw

VanHuisUit

Berichten: 6664
Geregistreerd: 06-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 09:20

Nou niet om het een of ander maar je bent toch aan het werk???
Mijn advies is naar een vertrouwenspersoon te gaan én daarbij wellicht je eigen gedrag aanpassen.
Tijdelijk, zodat helder wordt aan die persoon die jaloers is dat het een serieuse zaak is en dat het vwb TS klaar is.
Daarbij moet TS voor zichzelf duidelijk hebben wat ze 'uit de hand lopen' vindt.
En daar kan een vertrouwenspersoon mee helpen...

Vind jij ook dat diplomering in zorg en welzijn veel te ingewikkeld is? Onderteken dan mijn petitie: https://mbozijinstroom.petities.nl/

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Re: Werk: Vertrouwelijke info / HR vraag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-18 09:49

Met lol bedoel ik af en toe een dolletje. Dat mag op de werkplaats vind ik en dat ga ik ook niet intomen. We zijn mensen, geen machienes

Maar ik begrijp wat je bedoeld hoor VanHuisUit en ik neem het niet beschuldigend op.

Dubbele signalen? Voor de rest van de afdeling is het heel duidelijk dat ik niets met hem wil, en hij weet heel goed dat er nooit wat tussen ons gaat gebeuren. Ik ben dan ook heel afstandelijk tegen hem, doch professioneel. Dat is ook wat zijn reacties triggered denk ik, pure onmatch en zoals een klein kind dat stampend op de vloer protesteren. Ik weet niet hoe ik verder mijn gedrag moet aanpassen.

Ik weet dat ik geen geduld moet hebben met deze man, maar aan de andere kant kan ik het niet helpen om begrip te tonen voor zijn mentale toestand. Dat heeft grenzen uiteraard, en dit is de laaste keer. Hij zegt dat hij mij niet meer gaat lastig vallig, dat heb ik op papier.

janouk
Blogger

Berichten: 17812
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 09:58

https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/ ... enspersoon

Hier de rol van de vertrouwenspersoon. Als je dit leest, zie je dat deze persoon hiervoor aangewezen is en het meest geschikt is om je verder te helpen

Natuurlijk kan je met zijn manager praten, maar hij heeft een andere rol en verantwoordelijkheid. Je kan hem vragen om geen actie te nemen, maar ik denk dat hij zich wel verplicht voelt om actie te nemen.
Het is dan aan hem eat hij er mee doet. Hij heeft geen geheimhoudingsplicht als een vertrouwenspersoon.

Ik hoop dat je wel kiest om je te laten helpen, want ook jij moet je veilig en vertrouwd voelen op het bedrijf

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

pluisje88

Berichten: 7980
Geregistreerd: 22-05-07
Woonplaats: Ergens in de Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 10:00

Ik ben hr en heb ervaring met een geval als deze. Wij namen “de zaak” over omdat het in dit geval ging over 2 mensen van dezelfde afdeling. In het begin wilde de manager het zelf oplossen en de betrokkenen wilden dat ook maar uiteindelijk bleek dat een foute keuze omdat de manager tussen de twee partijen stond en dus de gebeten hond werd. Dit heeft een heel groot effect gehad op de afdeling. Dit soort situaties zijn heel ingewikkeld en gaan meer richting psychologie dan richting leidinggeven en dit gaat veel te ver voor een leidinggevende. Wij als hr liepen al op onze tenen om het te managen (situatie was heel heftig) en dan hadden we ook nog bijna elke dag de manager op ons kantoor zitten die stoom af moest blazen. Tussendoor hadden we de betrokkenen bij ons. We zijn daar een paar maanden lang dagelijks mee bezig geweest. Achter een situatie als deze gaat veel meer gebeuren dan puur de situatie tussen jou en hem. Hr heeft wel een cruciaal aandeel hierin.

Britt

Berichten: 18879
Geregistreerd: 18-04-04

Re: Werk: Vertrouwelijke info / HR vraag

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 10:04

Dit is geen zaak voor de leidinggevende idd, dit gaat zijn werk en belasting te boven en hij wordt hiermee in een hele lastige positie geplaatst.
Een vertrouwenspersoon is hier de juiste persoon voor. Sterkte met de situatie!

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-18 10:06

Bedankt Janouk - heel nuttig.

Andere reden waarom ik het liever met zijn manager wil bespreken is omdat die wel de mogelijkheid heeft om hem een andere plek op de afdeling te geven, hij zit nu namelijk recht tegen over mij terwijl wij op werk gebied heel weinig met elkaar hebben te maken. Hij heeft hier trouwens ook zelf om gevraagd.

Joltsje

Berichten: 9020
Geregistreerd: 10-03-06
Woonplaats: in mijn huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 10:07

lastige situatie ts.

ik denk dat het heel goed is dat je het ergens gaat aangeven.
gewoon om je hart te luchten en ook om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

als je de manager vraagt het voor zich te houden, dan zou hij dit moeten doen. maar je brengt hem hiermee wel in een heel lastig pakket. het kan ookzijn dat hij zegt dat hij het wel moet melden aan HR.

ik denk dat het geen probleem is als HR aansluit. zij dienen ook discreet om te gaan me deze situatie en hebben weer meer ervaring hier mee als een manager.

Be your best self

quera

Berichten: 13893
Geregistreerd: 10-02-05
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 10:07

Dat klinkt best creepy :o
Ik zou het via hr melden. Dit gedrag is gewoon niet gezond.

9-10-2015 is A. Geboren <3
29-06-2018 is S. Geboren
<3

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-18 10:08

Bedankt Pluisje en Britt - voorgaande reactie had ik geplaatst zonder jullie reactie te lezen. Jullie kaarten een goed punt aan. Ik laat het even bezinken.

BigOne
Berichten: 38038
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 10:09

Hr is hier de aangewezen afdeling voor en niet zijn manager. Ik snap dat je van een dolletje houd, moet ook zeker kunnen maar mocht je nog een keer van werkgever veranderen is het misschien een goede optie om de dolletjes achterwege te laten tot je weet wat voor vlees je in de kuip hebt mbt de collega's. Want dit is de tweede keer, niet beschuldigend bedoeld overigens maar sommige mensen verwarren amicaal zijn en dollen voor wat anders zoals nu weer duidelijk is.

Hij heeft dus al om een andere werkplek gevraagd maar misschien moet je gewoon duidelijk tegen hem zijn dat jullie je professioneel opstellen. Werk is werk en verder niets. Het is aan zijn manager om zijn verzoek om een andere werkplek te honoreren en anders ga jij op een andere plek zitten.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-18 10:13

bigone schreef:
misschien een goede optie om de dolletjes achterwege te laten tot je weet wat voor vlees je in de kuip hebt mbt de collega's. Want dit is de tweede keer, niet beschuldigend bedoeld overigens maar sommige mensen verwarren amicaal zijn en dollen voor wat anders zoals nu weer duidelijk is.


En dat doe ik. De eerste weken ben ik altijd heel stil. Ik zit dan ook niet met hem te dollen of amicaal te zijn. Had al heel goed door wat voor persoon hij is en meteen wat afstandelijker opgesteld, en dan nog meer afstand genomen toen ik merkt dat hij gevoelens voor me had.

Ik kan echt zeggen dat ik heb 0.0 aanleiding heb gegeven.

bigone schreef:
misschien moet je gewoon duidelijk tegen hem zijn dat jullie je professioneel opstellen. Werk is werk en verder niets. .

Dit heb ik uiteraard al meermaals gedaan.


FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Re: Werk: Vertrouwelijke info / HR vraag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-18 10:17

Maar laten we ontopic blijven. Ik apprecieer alle adviezen en insteken, maar mijn vraag is puur of de Manager ongevraagd naar HR kan stappen. Ik moet zelf nog beslissen hoe ik dit precies wil aanpakken.

Sanet

Berichten: 7846
Geregistreerd: 10-10-04
Woonplaats: Fryslan!

Re: Werk: Vertrouwelijke info / HR vraag

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 10:23

Misschien kun je bij de manager aangeven wie er handiger is om tegenover jou te zitten dan deze ... meneer.

En bij HR zou ik aangeven wat er speelt.

Syb (1997) ZZ-Zwaar+6!
Lyr
(2011) Z1+8! (+ veulen 2024)
Thyra (2022)
#FriezenGek 27#

BigOne
Berichten: 38038
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 10:30

Ja dat kan een manager want wanneer hij er niet uitkomt heeft ook hij hulp van HR nodig. Dus wil je dat je vraag vertrouwelijk word behandeld (aangezien zijn manager ook nog niets met zijn vraag om overplaatsing heeft gedaan) dan ga je naar de vertrouwenspersoon of HR.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Niqui

Berichten: 2107
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-18 10:33

Ik denk dat je deze vraag beter bij de vertrouwenspersoon neer kunt leggen dan hier, want die is daar voor opgeleid. Daarnaast kent hij/zij de manager en HR en weet hoe de hazen bij jullie lopen.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bodan, Lyona en 11 bezoekers