Haverstro

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cambiar

Berichten: 3666
Geregistreerd: 08-05-09

Haverstro

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-18 09:38

Weet iemand wat de NSC gehalte is van haverSTRO (oatSTRAW)?
Ik vind op internet alleen de waardes terug van haverHOOI (oatHAY).
Ik vraag dit omdat de paarden nu haverstro krijgen en ik mij lichtelijk ongerust maak voor komende winter.
-wat is de NSC waarde van haverSTRO?
-mogen suikergevoelige paarden dit eten als ze last hebben met teveel suikers (spierbevangenheid en schuren)? Er zit ook nog veel haverkorrel in de aren, heb het deze morgen zien liggen.
-Zit er ook Linnine in haverstro die zorgt voor kolieken?
-zitten er voldoende mineralen en eiwitten in of krijgen paarden zwaar tekorten als ze enkel pulp en haverstro krijgen?
Ik heb al internet afgezocht, maar vind geen concrete waarden van haverstro, enkel van haverhooi (dus geoogst VOOR het rijpen van de korrel, ik wil waardes en info over haverSTRO gemaaid NA het rijpen van de korrel.)
Alvast bedankt


Mizora

Berichten: 17052
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Haverstro

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 10:50

De NSC-waarde van haverstro heb ik niet kunnen vinden, maar als dit erg van belang is, zou ik er gewoon een pavo quickscan van laten maken. Op deze manier heb je namelijk het suikergehalte van jouw batch, dat wil nogal eens verschillen van het gemiddelde bij dit soort producten (net als bij hooi. Ik ben alles van 6% tot 15% suiker tegengekomen). Ik verwacht een suikergehalte van rond de 6-8%.

Linnine kan ik geen antwoord op geven.

Nee, de mineralen zijn gemiddeld gesproken in stro-producten laag en moeten zeker bijvulling. Van haverstro weet ik niet de exacte gehalten van de micronutrienten, maar wel van de calcium en fosfor. De verhouding is 3.3, waar maximaal 2.5 gewenst is. Dit is door 5.2g Ca/kg en 1.6g P/kg, Nederlandse gegevens. Ik heb ook nog amerikaanse gegevens gevonden, die spraken over 2.5Ca en 1.2P. Dat blijft dus lastig. Ik zou echter zo veel mogelijk uitgaan van Nederlands haverstro omdat dit dichterbij jouw locatie zit. En dan komt bietenpulp erbij als uitdaging, want die is ook op dezelfde manier scheef als haverstro. Je moet corrigeren met bij voorkeur tarwezemelen.

Eiwitten zitten er veel te weinig in haverstro en bietenpulp. Met 7.5kg haverstro en 1.5kg bietenpulp (droog gewogen) zit je aan de energiebehoefte van een paard van 500kg. Echter geef je dan pas 40% van de vrep-behoefte (verteerbaar eiwit). Ook is je hoeveelheid fosfor dan onder behoefte (70% ADH), en de standaard mineralen Cu (40% ADH), Zn (30%), Se (10%) en I (10%). Maar ook Mangaan (60% ADH) en Kobalt (90% ADH) zijn te laag, en dat is niet zo gebruikelijk. Vitamines moet je volledig toevoegen, dat zit allemaal (A, D en E) onder de 10% van de aanbevolen dagelijke hoeveelheid.

Met 7.5kg haverstro, 0.25kg luzerne, 1.5kg tarwezemelen, 0.5kg Vitalbix daily complete en 45g JoZo zout (3 eetlepels bij de meeste mensen) zit je wel aan de gewenste vitaminen en mineralen voor een paard van 500kg. De JoZo voer je voor het jodium, dus eventueel kan je dat voor een andere jodiumbron vervangen (2.5mg I voor 500kg paard). Eiwitgehalte zit dan op 110% ADH, dus netjes.

Gebruikte bronnen:
Veevoedertabel 2016 CVB
Afbeelding

En Feedipedia https://www.feedipedia.org/node/60
Afbeelding

Wie doet er mee! Applaus voor de zorg en andere hulpverleners. Dank jullie wel voor jullie inzet, ik sta achter jullie.

hoogendroog
Berichten: 3115
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Re: Haverstro

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 11:07

Ik neem aan dat je liGnine bedoelt, linnine bestaat niet (als in stro).


Cambiar

Berichten: 3666
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-18 12:21

hoogendroog schreef:
Ik neem aan dat je liGnine bedoelt, linnine bestaat niet (als in stro).

Klopt, twijfelde, liGnine dus. Hoogendroog, echt, heb ganse avond gezocht naar info over haverstro en niet veel gevonden, maar op mijn knieeen bedankt dat je de moeite nam om zoveel nuttige info te geven.
Heel heel erg bedankt hiervoor.

Mizora

Berichten: 17052
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Haverstro

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 13:38

Geen dank. Ik hoop dat het je verder helpt, hier was het hooi al lastig, maar zoals bij jou gelukkig echt niet. Sterkte daarmee.

Wie doet er mee! Applaus voor de zorg en andere hulpverleners. Dank jullie wel voor jullie inzet, ik sta achter jullie.

Cambiar

Berichten: 3666
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-18 14:10

Mizora schreef:
Geen dank. Ik hoop dat het je verder helpt, hier was het hooi al lastig, maar zoals bij jou gelukkig echt niet. Sterkte daarmee.

Ja het helpt me echt, ik wist niet waaraan ik aan toe was. Het is nu rustiger in mijn hoofd ook en ga alles nog eens rustig herlezen.
Is inderdaad lastig hier qua ruwvoer, ik wil voor de winter ergens een idee hebben welke stappen ik moet nemen als haverstro hoofd menu wordt.
Helaas heb ik geen inkomen en extra voeding wordt moeilijk, maar voor alle problemen zijn er oplossingen ;-), is gewoon kwestie van op de hoogte te zijn en van daaruit verstandig te handelen om toch maar te voorkomen dat de dieren lijden tijdens de koude of spieren en vet verliezen.
Wordt nu prioriteit.Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot, Tarico en 12 bezoekers