Cushing suiker en hoefbevangen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
wero70
Berichten: 45
Geregistreerd: 30-09-11

Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-18 10:09

Mijn pony van 18 heeft cushing met daarbij suiker en in half jaar tijd 2x zwaar hoefbevangen geweest en heeft nu noodgedwongen ijzers om de hoeven te ontlasten.ze staat op de prascend, nu 2 pillen per dag en zeer waarschijnlijk moet ze zelfs naar 3 pillen per dag (acth waardes zijn boven de 1250, mogelijk nog hoger omdat het niet hoger gemeten kon worden. Normaal moet ze rond deze tijd beneden de 47 zitten, dus is abnormaal hoog! Afgelopen week was het weer raak, pony staat te pompen en te neusvleugelen in de paddock, dierenarts weer laten komen en ze heeft 4 dagen antibiotica gehad. Afgelopen zaterdag weer te pompen dus heeft niet veel geholpen. Gisteren leek het wel weer mee te vallen.
Al met al staat mijn pony de hele dag in de paddock, ze mag de wei nooit meer op, nooit meer een appeltje of worteltje alleen hooi en een zoutblok, ze zweet erg snel omdat ze al een behoorlijke vacht heeft. Moet ik haar op blijven lappen of moet ik haar laten gaan. Mijn gevoel zegt laten gaan, want een leuk paardenleven heeft ze in mijn ogen niet meer. Volgens de dierenarts lijd ze niet ernstig, maar matig.
Matig is in mijn ogen ook best ernstig. Buiten dit allemaal is 3 pillen prascend per dag ook onbetaalbaar, ik heb het graag voor haar over hoor maar moet ik haar dit aandoen???

RianneH

Berichten: 28227
Geregistreerd: 02-05-05
Woonplaats: Amersfoort

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 10:16

Poeh, wat een lastige keus :(:) Drie pillen klinkt niet alleen als een zeer grote kostenpost op lange termijn, maar ook als een groot humoraal probleem.
De laatste keer dat er gemeten was had je ook direct het idee dat ze lichamelijk niet goed was?

Op de korte termijn kan je er in elk geval voor kiezen om een deel te scheren zodat de warmte in elk geval weg kan. Waarom is er antibiotica gegeven? Wordt er een ontsteking verwacht door het pompen?

plutolover

Berichten: 11705
Geregistreerd: 30-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 10:17

he wat naar zeg...

Maar als jou gevoel zegt. Laten gaan. Dan laten gaan.

heel veel sterkte meid. Want heel creu gezecht blijven op lappen is niet wat je wilt. Al had je een miljoen op de bank staan. Het is uiteindelijk uitstel. Heeft ze geen pijn verder, zou je kunnen kijken hoelang het goed gaat, en dan het besluit nemen. Zodat je nog even van der kan genieten.

En ivm vacht zou je kunnen scheren. Ik weet dat pyhtonics hypo balance heeft voor paarden met cushing. Maar verder geen ervaringen mee, en ook geen idee of dit effect kan hebben op jou hafje omdat haar waarders zo hoog zijn. (en zou zeker overleggen met je dierenarts)


heel veel sterkte met je besluit.

wero70
Berichten: 45
Geregistreerd: 30-09-11

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-18 10:48

Antibiotica is gegeven voor haar dikke klieren onder haar kin, dierenarts dacht aan droes. Normaal gesproken mag je dan geen antibiotica geven maar in dit geval was het weer anders volgens de da. En ja, keuze is heel lastig.

wero70
Berichten: 45
Geregistreerd: 30-09-11

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-18 10:49

Ze zit trouwens al bijna 2 jaar aan de prascend

lies_sparkle

Berichten: 6126
Geregistreerd: 19-06-11

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 10:51

Wat een lastige keuze. Hoe paardwaardig is haar leventje nu? Het klinkt alsof het beestje heel veel pijn heeft.

Soms is houden van ook loslaten. Heel veel sterkte <3

plutolover

Berichten: 11705
Geregistreerd: 30-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 10:54

wero70 schreef:
Ze zit trouwens al bijna 2 jaar aan de prascend


dan is denk ik zodra het echt niet meer gaat, beter om te laten gaan. Zo te zien willen de medicijnen bij haar niet meer aanslaan.

heel veel sterkte met je besluit. lastige keuze.

__elise__

Berichten: 2073
Geregistreerd: 29-11-06
Woonplaats: Ingen

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 10:59

Pfoe, heel lastig zo'n keuze. Rationeel gezien is de keuze 'makkelijk'. Gevoelsmatig natuurlijk heel erg moeilijk. Toch denk ik dat ik in deze situatie voor inslapen zou gaan, de levenskwaliteit lijkt mij op deze manier te laag. Het ziet er volgens mij ook niet naar uit dat de levenskwaliteit gaat stijgen. Persoonlijk zou mijn keuze zijn; lekker een paar dagen op het gras, verwennen met lekkers en laten gaan. Zou heeft jouw paardje toch nog een mooi einde. Voor een dier kun je beter te vroeg zijn dan te laat, hoe moeilijk het ook is.

Wat je ook beslist, heel veel sterkte met het nemen van jouw besluit.

nowylover

Berichten: 906
Geregistreerd: 13-12-08
Woonplaats: Oosterwolde GLD

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 11:08

Eerlijk gezegd denk ik aam de hand van jou verhaal dat laten gaan beter is hoe moeilijk het ook is.

Cushing in combinatie met suiker en hoefbevangheid. En ook al twee jaar aan de prascend waarvan nu zelfs 2 pillen op een dag wat misschien zelfs nog hoger moet worden is in mijn ogen niet meer paardwaardig.

Heel veel sterkte met je keuze, helaas is houden van ook loslaten :(:)

Guusch01
Berichten: 2
Geregistreerd: 25-10-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 11:50

Phoe, Lastig hoor!

Ik weet hoe je je voelt. Ik heb net voor de zomervakantie de B-pony van mijn dochter laten inslapen. Die hadden we een jaar. Achteraf gekocht met een losse wand en Cushing. Blijkbaar was ze al eerder hoefbevangen geweest maar dat had de vorige eigenaar niet gezegd. Dus in de wei gezet. Toen weer hoefbevangen en daarna getest op Cushing: ook waarde boven de 1200. Aan de Prascent begonnen maar dat bracht helaas niet echt verbetering. Ze bleef pijnlijke voeten houden. Verschillende soorten beslag geprobeerd, aangepast voer en ontstekingsremmers + pijnstillers. Na een maand of wat verbetering (geen pijnstillers nodig) liep ze weer heel slecht. Weer foto's gemaakt en bleek het hoefbeen toch weer verder gekanteld.
Toen besloten dat het genoeg was. Erg moeilijk maar ik kon het niet meer aanzien.

Heel veel sterkte met je keuze!

Dennis

Berichten: 31464
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 12:03

Als de waarde op 2 pillen zo hoog is zie ik die niet zomaar genoeg zakken op 3 pilletjes (en dan zou ik 100 tot 200 al heel acceptabel vinden, ook al is het officieel nog te hoog).
Daarnaast is het zowat niet te betalen, afhankelijk waar je ze koop tussen de 1,50 en 2 euro per pil, dus dat is met 3 pillen ongeveer 5 euro per dag, dat is gewoon 150 euro per maand, alleen maar aan pillen. Voor dat geld moet je paard wel echt fit worden, anders is het toch wel water naar de zee dragen.

Wat belangrijker is dan de waarde is hoe je paard er bij staat. Is je paard blij, doet hij het goed, is het het paard wat je ken van voor hij ziek werd? Doen zijn voeten geen zeer meer? Kan hij met vriendjes in de paddock staan (niet op het gras is voor mij geen ramp, mits de paddock een goede paddock is met goed hooi en vriendjes).

Zweten kan je eventueel een deel scheren, dat kan wat helpen. De vachten en temperatuur regulatie van cushing pony's zijn altijd lastig.

Ik heb 2 pony's die al 5 jaar op de pilletjes staan, die doen het gelukkig super. Maar mijn 3e cushing pony raakte bevangen en heb ik na een half jaar moeten laten gaan.

Pandora2
Berichten: 19854
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 12:08

Lijkt mij alsof de prascend gewoon niet aanslaat bij je pony.
Gebeurt niet heel vaak, maar het gebeurt.

Heel eerlijk...als het mijne was, ik liet 'm gaan. Hoe moeilijk ook, maar dit is idd geen fijn leven meer.
Ook niet voor jou als eigenaar. :(:)

capopjekop

Berichten: 30649
Geregistreerd: 30-11-03

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 12:46

Lastige keus. Als ik het zo lees zonder gevoel dan zeg ik laten gaan. Drie pillen prascend is mega veel. Maar om die keus als eigenaar te moeten maken is veel lastiger dan als buitenstaander. Dus als je echt twijfelt zou je eens naar een goede kliniek kunnen rijden met haar om haar te laten checken. Maar dat ligt dus aan jouw gevoel en hoe slecht je pony erbij staat.

Deni11

Berichten: 1216
Geregistreerd: 04-02-14
Woonplaats: Noord Holland

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 13:13


BigOne
Berichten: 38193
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 13:20

Dit is imo niet paardwaardig meer, buiten alle financiële gedoe om , je pony word nooit meer beter, alleen slechter. Ik zou stoppen met pillen, afspraak maken om te laten gaan en die dag nog flink verwennen met allemaal lekkere dingen en klaar, hoe moeilijk ook maar wel eerlijk naar je dier.

koenlover

Berichten: 2416
Geregistreerd: 24-12-04
Woonplaats: Boekel

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 13:26

Ik heb vorig jaar mijn ruin in laten slapen. Bij hem sloeg de prascend wel goed aan maar we moesten ook elke driekwart jaar weer de dosis verhogen. Wij zijn gestopt met verhogen na 2 tabletten en hebben hem toen hij weer verhoogd moest worden na een mooi weide seizoen laten euthanaseren.

Hij was ook niet enorm aan het lijden maar hij had wel altijd ongemak. Het was een lastige keuze omdat hij echt niet heel slecht was.

Maar als je toch weet dat hij nooit meer beter wordt waarom doe je het dan nog? Het was na 15 jaar samen met mijn kanjer echt een vreselijk zware keus maar inmiddels zijn we een jaar verder en ben ik zo blij dat ik hem heb laten gaan.

Popstra
Berichten: 13714
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 14:28

Ik denk dat je zelf vanbinnen al weet wat het beste is als ik je bericht zo lees en ik zou dat gevoel volgen als ik jou was en haar een verdere lijdensweg besparen.

LisaFalco

Berichten: 770
Geregistreerd: 02-04-11
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 16:14

Een paar jaar geleden zelf ook een pony gehad met cushing. Wij deden hem altijd scheren omdat hij ook een ontzettend dikke vacht kreeg. Daarnaast is er ook een precies dezelfde pil als prascend verkrijgbaar voor mensen voor veel goedkoper (weet alleen niet precies hoe en wat, was toen nog een heel stuk jonger).

Maar ondanks dat lijkt het mij in jouw situatie beter om hem te laten inslapen. Heel veel sterkte ermee

BigOne
Berichten: 38193
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 16:23

LisaFalco schreef:
Een paar jaar geleden zelf ook een pony gehad met cushing. Wij deden hem altijd scheren omdat hij ook een ontzettend dikke vacht kreeg. Daarnaast is er ook een precies dezelfde pil als prascend verkrijgbaar voor mensen voor veel goedkoper (weet alleen niet precies hoe en wat, was toen nog een heel stuk jonger).

Maar ondanks dat lijkt het mij in jouw situatie beter om hem te laten inslapen. Heel veel sterkte ermee

Goedkoper lukt niet, de fabrikant heeft er een andere naam opgeplakt en dierenartsen mogen het mensenmiddel helaas niet meer voorschrijven.

Dennis

Berichten: 31464
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 16:24

LisaFalco schreef:
Daarnaast is er ook een precies dezelfde pil als prascend verkrijgbaar voor mensen voor veel goedkoper (weet alleen niet precies hoe en wat, was toen nog een heel stuk jonger).


Die pillen mogen al 5 jaar niet meer. En zijn sinds ruim een jaar ook echt niet meer te krijgen (ook voor mensen niet meer).

LisaFalco

Berichten: 770
Geregistreerd: 02-04-11
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 16:25

bigone schreef:
LisaFalco schreef:
Een paar jaar geleden zelf ook een pony gehad met cushing. Wij deden hem altijd scheren omdat hij ook een ontzettend dikke vacht kreeg. Daarnaast is er ook een precies dezelfde pil als prascend verkrijgbaar voor mensen voor veel goedkoper (weet alleen niet precies hoe en wat, was toen nog een heel stuk jonger).

Maar ondanks dat lijkt het mij in jouw situatie beter om hem te laten inslapen. Heel veel sterkte ermee

Goedkoper lukt niet, de fabrikant heeft er een andere naam opgeplakt en dierenartsen mogen het mensenmiddel helaas niet meer voorschrijven.


Ah oke daar was ik nog niet van op de hoogte! Wel erg jammer

wero70
Berichten: 45
Geregistreerd: 30-09-11

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-18 21:31

Bedankt voor jullie reacties.
Keuze is idd lastig maar ik moet mezelf wegcijferen in dit geval.
Vanmiddag leek ze er weer redelijk bij te staan, ademde weer op een normale manier en was vrolijk , maar vanavond was de ademhaling toch weer vrij snel en weer gingen de neusvleugels snel. Pffff waardeloos. 2 pillen per dag is ook niet niks vind ik, het is toch troep wat je in je paard gooit. Ik wacht nog een klein weekje af en dan ga ik een beslissing nemen

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Cushing suiker en hoefbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-18 20:58

Als die ACTH zó hoog blijft mét twee pillen, is er meer aan de hand dan alleen maar ppid vrees ik......