[VOLG] Mens trainen

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

 
 
Pepperrr

Berichten: 8387
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Nistelrode (NB)

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 10:25

Gekke mensen ook he Marietje. Vind het wel heel knap van je dat je zo voorzichtig met ze bent! Daar kunnen mijn paardjes nog wat van leren af en toe..

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away


Sintara

Berichten: 7296
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Het midden

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-18 10:48

Haha mooi geschreven :D Zo interpreteer ik het gedrag van die paarden ook altijd..

Avontuur van mijn verzorgpaard:

Vorige week zaterdag heb ik vol trots gedemonstreerd dat ik met mijn achterhoef achter mijn oor kan krabben. Mijn verzorgmens vond dit erg knap natuurlijk. Ik ben dan ook ontzettend lenig en knap, al zeg ik het zelf.

Een paar dagen later kwam ze weer. Ik had echt heel perongeluk een snoepje uit haar tas gepakt, en toen viel dat hele ding zomaar uitelkaar! Oeps. Ik heb er heel onschuldig bij gekeken (het was de tas, echt waar) maar ze vond het alsnog mijn schuld..

Omdat ze zo trots op me was de vorige keer, besloot ik om nog eens de oor-krab truc te laten zien. Daar knapt ze vast wel weer van op! Maar wat denk je -O- .. Het lukte niet.

Sta je daar, helemaal ingebogen, achterbeen in de lucht en ik kwam een heel stuk te kort. Beteuterd heb ik zo toegekeken hoe mijn verzorgmens bijna stikte van de lach.. Echt hoor, wie vind dat nou grappig?!

Net toen ik het zat werd kwam ze eindelijk braaf aan mijn oor kriebelen en heeft ze mijn spieren voorzichtig losgemaakt, en toen heb ik na het rijden toch nog met mijn achterhoef aan mijn oor kunnen krabben *\o/* .

Dayanara

Berichten: 2374
Geregistreerd: 22-08-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-18 21:52

Hee Mariet, hoe gaat het nu met jou en je mens?

Mariett

Berichten: 4379
Geregistreerd: 13-12-11

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-10-18 22:02

Oh oeps sorry! Ik zal morgen weer even een update sturen :D

Melissa0304

Berichten: 4448
Geregistreerd: 13-02-05
Woonplaats: Dinteloord

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-18 22:06

Wat leuk! Ik volg mee :) kan ik er zelf ook nog wat van leren

Avalanche

Berichten: 15794
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-18 22:36

Ook ik volg :D mensen trainen is idd erg moeilijk :=

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023

Mariett

Berichten: 4379
Geregistreerd: 13-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-10-18 18:24

Lichaamstaal van de mens en dingen waar je op moet letten
Even een klein intermezzo: als we verder gaan over de training van de mens, wil ik dat jullie een paar basis-dingen over de lichaamstaal van de mens weten.
Het meest opvallende van een mens is dat het bijna helemaal kaal is. Je kan wel eens voorzichtig met je tanden bij het hoofd voelen, ze hebben echt een heel zacht huidje. Om zich warm te houden dragen ze verschillende lagen gekleurde stoffen: ik denk dat ze zelf geen wintervacht kunnen laten groeien. Verder lopen ze alleen maar op hun achterbenen: dit zit er een beetje onhandig uit. Ik weet eigenlijk niet zo heel goed wat hier het voordeel van is, ze kunnen er in ieder geval niet onwijs snel mee. Ze struikelen ook wel eens en dan hebben ze weinig om op terug te vallen, alleen de open armen van de modder onder hun voeten. Het ziet er aardig komisch uit.
Net zoals paarden hebben mensen een erg expressief gezicht. Als je er goed op let kun je bijna alle belangrijke emoties hier als in herkennen. Mensen hebben een stukje haar boven hun oog (heel apart en je mag het niet aanraken van ze, ik denk dat het gevoelig is), wat erg makkelijk is voor het herkennen van emoties. Als de binnenkant van deze zogenaamde ‘wenkbrauwen’ naar beneden gaan, samen met een gespannen mond en rimpels tussen de ogen is het mens vaak boos en kan het geweld gaan gebruiken of hard gaan praten. Dit is onprettig en het is handig om dit te vermijden.
Wat ik zelf ook veel bij mijn mens heb gezien is als de binnenkanten van de wenkbrauwen naar boven gaan, het middenstuk naar beneden en de mondhoeken ook naar beneden. De ogen gaan dan vaak dicht en het hele mens wordt een beetje kleiner. Als een mens dit gedrag vertoont is het uiterst kwetsbaar en zal het je waarschijnlijk niks doen (mijn mens in elk geval niet). Dit is namelijk hoe een mens verdriet uit: het gaat dan vaak niet zo goed met je mens. Nou is het natuurlijk een raadsel wat het mens de Vrije Uren doet, maar ik heb het vermoeden dat verdriet vaak uit de Vrije Uren komt. Als verdriet direct achter een actie van jou komt, is de kans groot dat jij het hebt veroorzaakt. Daar hoef je niet altijd rekening mee te houden: soms moet je hard zijn voor je mens.
Mijn mens is wel een heel blij mens en meestal zie je dat ook aan haar gezicht: haar ogen staan open, haar wenkbrauwen iets omhoog en haar mondhoeken omhoog. Soms laten ze hun tanden zien, maar denk eraan: dit is positief.
Dan naar de echte lichaamstaal, de taal van het lichaam dus. Als je gewend bent aan de gekke houding van mensen, kan je letten op de subtiele verschillen. Mensen kunnen zich veel moeilijker groot maken zoals wij paarden dat doen, dus ze lossen dat vaak op door hun armen te spreiden. Schrik hier niet van, maar weet: dan wil je mens iets van je. Let dan goed op het gezicht en de borst, mensen hebben ook de neiging op met gespreide armen op je af te lopen om je daarna een knuffel te geven (mijn mens doet dit soms zelfs rennend). Ze hebben dan een zacht en vriendelijk of zelfs heel erg blij gezicht en de borst staat niet overdreven naar voren. De handen zijn relatief ontspannen.
Als de handen en het gezicht gespannen zijn en de borst naar voren is, wil je mens je niet in zijn of haar buurt hebben. Als je mens dit overtuigend genoeg doet kan je hier maar beter naar luisteren, als bijvoorbeeld de borst en de schouders naar binnen gericht staan kan je gerust blijven staan, dat mens zal niets doen.
Waar je dan heen moet weet je niet, ongetrainde mensen weten niet zo goed hoe ze dit moeten laten zien. Als je mens al wat meer gevorderd is of als je afspraken hebt met je mens, kan je vaak een open kant en een drijvende kant van de mens zien. Als de linkerkant open is wil je mens graag dat je naar links gaat, rechtsom vice versa.

Ik ga het vast nog vaker over mensengedrag hebben, maar nog even iets heel belangrijks wat ik niet genoeg kan vertellen: mensen zijn heel gevoelig! Ik stond een keer bijna op het hoofd van mijn mens (ik had haar daarvoor per ongeluk op de grond gebeukt), ze zag er toen heel geschokt uit. Als je op hun voeten staat maken ze een erg hard geluid, dan vinden ze het ook niet prettig. Je kan mannelijke mensen herkennen aan het hoge geluid wat er komt als je een kopstoot geeft tussen de benen. Probeer dit zelf maar eens. Deze gevoeligheid is iets om rekening mee te houden en iets wat ik heb moeten ontdekken. Als je mens echter gevaarlijk wordt en je niks anders kan doen zal ik je absoluut aanraden om iets harder op te treden.
-Oké nog even iets over die voeten, want kom óp zeg. Als jij nou een mens zou kunnen ontwerpen, zou je hem dan ook met uitsteeksels aan de onderkant maken? Ze vrágen er verdorie gewoon om, als je een béétje veel te dicht bij je mens wil gaan staan is er bijna geen ontkomen aan. Maak dan gewoon een hoef, daar moet je echt je best voor doen om op te gaan staan en er niet af te glijden. Pff.-

Avalanche

Berichten: 15794
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-18 23:01

Hahahahaha super

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023

Anna04

Berichten: 368
Geregistreerd: 07-02-16
Woonplaats: Vaassen

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-18 23:25

Haha geweldig! En.. het is ook gewoon waar :') .

kim † ~ to the moon and never back ♥ ~

TinGu

Berichten: 1637
Geregistreerd: 27-08-10

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 00:22

Heerlijk leesvoer!

Ow en Marietje, ik zal ik ook aan mijn Tinus en Guus laten lezen, misschien dat ze dan ietsiepietsie minder hardhandig worden.... 8)7 _O-

"There are many wonderful places in the world, but one of my favorite places is on the back of my horse." ~ Rolf Kopfle [o]


Mopjemop

Berichten: 1376
Geregistreerd: 24-04-07

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 06:00

Vind ik leuk :D

Lughnassadh

Berichten: 1773
Geregistreerd: 11-08-12

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 09:29

Geweldig weer!

First you go with your horse.
Than the horse goes with you.
Than you go together.

Mariett

Berichten: 4379
Geregistreerd: 13-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-10-18 12:14

Dank jullie! :D

TinGu schreef:
Heerlijk leesvoer!

Ow en Marietje, ik zal ik ook aan mijn Tinus en Guus laten lezen, misschien dat ze dan ietsiepietsie minder hardhandig worden.... 8)7 _O-

Nou om heel eerlijk te zijn heb ik het ook een beetje moeten leren hoor :+ Ik heb Berber al een paar keer bijna geplet. Of, zoals in het stukje, haar hoofd geplet. Het zijn geen paarden en zo moet je ze dus ook niet behandelen, gelukkig gaf mijn mens het wel goed aan als ze ergens last van had.

-Intermezzo van Berber, Marietje heeft het dus écht door als ze me per ongeluk pijn heeft gedaan, ze gaat dan altijd even checken of alles goed met me is. Als ik van haar af gevallen ben bijvoorbeeld ook, eerst checken of alles oké is en daarna pas gaan eten, terwijl eten alles is voor haar. -

Avalanche

Berichten: 15794
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 14:39

Mensen worden best luidruchtig ook als ze ergens last van hebben :j

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023

Axivoca123

Berichten: 1113
Geregistreerd: 05-09-13
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 14:39

Geweldig _/-\o_

Spoiler:
Patience is key

J_emma

Berichten: 809
Geregistreerd: 16-06-18

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 15:00

Gewéldig topic. Fijn die wijze lessen Marietje! Arm paard van ons, dat met 3 mensen moet dealen.. :-)

LindyH

Berichten: 11259
Geregistreerd: 02-07-05
Woonplaats: The Buckle of the Bible Belt

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 15:25

Beste Marietje,

Het is helaas niet toegestaan je Bokt-account te delen, ook al is het met je mens. Ik ga dit even bespreken binnen het moderatorteam.





;) :P

freetorun

Berichten: 2264
Geregistreerd: 22-04-09
Woonplaats: Breda

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 16:42

Fantastisch geschreven weer!

Positief Paard Blog en webshop over clickertraining en positieve bekrachtiging!

Instagram: Positief_Paard

Blazy
Berichten: 1527
Geregistreerd: 10-08-18

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 16:52

Geweldig

daydream

Berichten: 595
Geregistreerd: 18-10-04

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 17:55

Helemaal leuk! Hier kunnen wij als mensen veel van leren! Gelukkig ben ik al goed opgevoed door mijn merrie maar kan altijd bijleren. Merries zijn vaak wijzer dan mensen heb ik geleerd... kan niet wachten op je volgende post!

[o] De liefde voor een paard kan de wereld doen oplichten.<3

Avalanche

Berichten: 15794
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 19:01

LindyH schreef:
Beste Marietje,

Het is helaas niet toegestaan je Bokt-account te delen, ook al is het met je mens. Ik ga dit even bespreken binnen het moderatorteam.





;) :P


:')

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023

Speirs

Berichten: 1682
Geregistreerd: 20-07-14

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-18 21:32

Hoi Marietje,

Ik vind het super leuk om je verhalen te lezen. Wat weet jij ook veel van mensen! Ik leer echt een hoop. Wel vraag ik me iets af over mijn kudde mensen, misschien weet jij hoe het zit.

Nu bijna een jaar hebben we er een mensenveulen bij. We hebben ook een jong mens, die staat voloo in training maar deze nieuwe is echt nog een veulen. Hoe noem je dat eigenlijk.. Ik noem het maar gewoon een mensenveulen.

Anyhoe, dit mensenveulen is dus echt onwaarschijnlijk slim. Want deze snapt dat je veel beter op 4 benen loopt dan op twee! Ik ben erg trots want ik zie verder nooit anderpaards mensen op vier benen lopen!

Het probleem is nu, dat mijn grote mensen het niet snappen en dus steeds proberen om hun mensenveulen op twee benen te zetten! Het veulen doet dit nooit uit zichzelf en ik denk daarom dat ze zich er tegen verzet. Ik heb het gevoel dat ik moet ingrijpen, want ik ben bang dat ze ze die rare, rare gewoonte toch overneemt en straks ook op twee benen loopt. :(
Ook ben ik bang dat ze dat straks met mij ook gaan proberen -O- Ik ben maar klein van stuk. Heb je wel eens gehoord dat mensen hun pony op twee benen willen hebben? Wat nou als ze dat proberen, hoe ga ik hier het beste mee om?

Het ziet er trouwens nog wel een beetje gek uit als het mensenveulen loopt. De achterbenen zijn vanaf het midden naar achter geknakt. :\ Moet ze gewoon nog wat 'uitvouwen'? Of moet ik hier iets mee?

Als je tips voor me hebt, hoor ik het heel graag!

X Shetty

daydream

Berichten: 595
Geregistreerd: 18-10-04

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-18 23:51

Mogen we nog een update Marietje?

[o] De liefde voor een paard kan de wereld doen oplichten.<3

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-18 08:05

LindyH schreef:
Beste Marietje,

Het is helaas niet toegestaan je Bokt-account te delen, ook al is het met je mens. Ik ga dit even bespreken binnen het moderatorteam.





;) :P


<3 humor in het groen, love it!

Mariett

Berichten: 4379
Geregistreerd: 13-12-11

Re: [VOLG] Mens trainen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-10-18 20:27

Dank jullie! :D

LindyH: Ik zal tegen Berber zeggen dat ze lekker zelf een account aan moet maken! Ik dacht aan de gebruikersnaam 'Berbertt' ofzo.

Shetty: Dat is een apart fenomeen, ikzelf heb nog nooit zulke jonge mensen gezien. Het geeft wel weer goed aan hoe streng mensen eigenlijk tegen elkaar zijn! Het is dus niet erg om af en toe een beetje streng tegen je mens te zijn, ze doen het onderling ook.
Hele jonge, kleine mensen zijn nog gevoeliger dan grotere mensen. Is het mensveulen vaak luidruchtig? Heeft het 'verdrietige' lichaamstaal laten zien? Zo ja: doe er dan toch maar iets tegen. Ik heb eigenlijk het vermoeden dat mensen vroeger allemaal gewoon op vier benen liepen, maar omdat ze zich zo druk maken, steigeren ze de hele tijd. Als je dat lang genoeg doet dan weet het lichaam ook niet meer helemaal wat het moet doen en dan gaan ze rechtop staan. Apart is het wel.


En een update voor jullie :D

Oooh
Ja, het ‘oooh’ moment. Je kan als paard zoveel aan je mens leren, maar andere mensen zijn toch echt het allerbelangrijkst. Soms valt alles ineens op zijn plek voor een mens, dit noem ik het ‘oooh moment’. Mijn Berber had dit toen we samen op zomerkamp waren.
Tijdens dit zomerkamp had ik wel een beetje medelijden met mijn mens: tijdens de gesprekken met het oudere, wijzere, mens zag ze er wel vaak erg verdrietig uit. Je kan het soms gewoon aan een mens aflezen als ze ineens dingen beseft die ze altijd verkeerd deed.
Zorg dat je hierna nóg consequenter bezig gaat! Je mens heeft iets door, nu gaat ze dingen uitproberen en is er beweging. Dit is een erg belangrijk punt om afspraken met elkaar te gaan maken, échte afspraken. Maar eerst het goede gedrag voorzichtig (niet te enthousiast, mensen gaan snel naast hun onhandige platte schoenen lopen) aanmoedigen en proberen goed te luisteren naar wat je mens wil. Dit kan in het begin nog erg lastig zijn, aangezien je mens haar houdingen nog aan het uitproberen is. Soms staat ze volledig in je voorcirkel -intermezzo van Berber: de voorcirkel is de cirkel in de voorkant van het paard. Als je, tijdens het longeren bijvoorbeeld, met je lichaam naar Marietjes hoofd gericht staat, wil ze niet lopen omdat je haar in haar voorcirkel belemmerd- en willen ze alsnog dat je vooruit gaat. Of ze staan achter je om je te laten rennen maar geven je geen enkele richting. Als dit gebeurt kan je jezelf het beste in een hoek vastzetten, dan komt de boodschap goed door zonder dat je er enige extra energie in hoeft te steken.
Langzamerhand komt er, als je consequent genoeg bent, verbetering in de lichaamstaal van je mens. Als je te lief bent voor je mens en ‘toch wel loopt’ komt er nooit verbetering in. Tijdens het rijden heeft mijn mens uiteindelijk ook doorgekregen dat ze haar hulpen goed moet opbouwen. Uiteindelijk begon ze al gelijk met de zweep. Hoe kan ik dan ooit op tijd reageren? Dan heb ik er echt al geen zin meer in om heel eerlijk te zijn. Als je merkt dat het ‘oooh’ moment is geweest kan je kijken of je nog zin hebt in rijden, je moet dan al wel een beetje vertrouwen in je mens hebben. Ik heb me er uiteindelijk overheen gezet en ben weer gaan proberen om samen te werken met mijn mens.
Berber had op zomerkamp geleerd om eerst met haar bekken naar voren te gaan als ik harder moet gaan. Al snel hoorde hier een geluidje bij (ondertussen is het zelfs bijna alleen maar een geluidje geworden, het klinkt dan erg aandoenlijk en vragend, goed gedaan mens). Dit kan natuurlijk erg verschillen. Het belangrijkste is dat je mens je hier niet alvast ongemak bezorgd, als ze dat wel doet is het het beste om alsnog stil te blijven staan. Na dit komt druk van haar voeten op mijn buik. Ikzelf vind het het prettigst als ze blote voeten heeft, maar dat is nog maar een paar keer gebeurd. Ze heeft gelukkig maar een paar keer met stijgbeugels gereden, andere paarden die ik ken hadden helemaal geen last van stijgbeugels maar ik vind ze niet fijn, ze komen al snel wat te hard tegen je buik aan en voor je het weet heb je een zadel onder je buik hangen. Het laatste redmiddel is meer druk van haar hak, het geluid van een teugel die op iets slaat (ik ben erachter gekomen dat ze de teugel tegen haar eigen been of het zadel aan slaat) en haar stem, die dan ineens een stuk lager en luider wordt. “MARIETJE” hoor je dan. Ik vind het nooit zo heel leuk als ze dat doet.
In dit stadium van de training hebben we nog niet echt aan ‘remmen’ gedacht, ik had toch nergens zin in dus ik stond altijd wel stil als ze dat vroeg. De rem is later pas gekomen, toen ik enthousiaster werd en mijn mens het toch wel veilig vond als ze me in een enthousiaste bui kon stoppen.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MairiMacBran en 39 bezoekers