Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jolliej

Berichten: 3371
Geregistreerd: 24-09-09
Woonplaats: Firdgum

Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-09-18 09:52

Hallo allemaal!

Ik hoop dat ik hier bij het juiste adres ben. Ik weet nog niet zo goed wat ik met dit topic helemaal wil bereiken, maar wil het eigenlijk toch wel graag even van me af schrijven.

Mijn vriend en ik zijn 3,5 jaar bezig geweest om zwanger te worden, onderzoeken gehad waar niks uitkwam. Wonder boven wonder, zouden we dit jaar januari weer naar de gyneacoloog, besloten vanwege de drukte na de feestdagen het nog even uit te stellen. En wat bleek februari overtijd. Nu had ik zeer onregelmatige periodes, dus ging ik er vanuit dat het weer hetzelfde zal zijn. Dus op een zondagochtend met het idee "ik doe die stomme test wel, dan ben ik tenminste binnen het uur weer ongesteld en dan is het probleem weer opgelost" Twee hele dikke, duidelijke positief. We waren echt super gelukkig. De eerste echo's en het hartje luisteren hebben zowel mijn vriend als ik wel even wat traantjes weg moeten pinken.

De zwangerschap verliep zwaar, ik heb uiteindelijk de eerste 6 maanden alleen maar overgegeven, Iedere avond last van maagzuur. En gezien ik een lekker levende jongen heb, een kneuzing onder rib. Maar ow, wat kan ik genieten! Wat een heerlijk gevoel een klein leven in je te hebben groeien!

Maar nu, in mijn familie, komt dus vroeggeboorte en stuitligging voor. Ik heb dus ook meerdere malen expliciet moeten vragen om een extra liggingsecho. Eerst werd hier niet zoveel mee gedaan en werd het weggewuift met het is niet erfelijk. Vanaf week 28 hebben ze al gevoeld dat hij goed ligt, netjes met het hoofdje naar beneden. Ik geloofde het ook, maar toch wilde ik voor de zekerheid het weten.
Mijn zus is 4 jaar geleden bevallen met een stuitligging. Vijf verschillende verloskundigen zeiden dat hij goed lag en ook toen ze omsluiting had werd er gezegd, hij heeft mooi haar op zijn koppie, dat haar zou dan op zijn kont moeten hebben zitten? Maar goed, uiteindelijk is gelukkig alles goed gekomen, maar was een behoorlijk klote bevalling daar niet van.
Maandag was ik 36 weken hebben we gelukkig toch die liggingsecho gekregen, en wat blijkt, mijn gevoel klopte. Stuitligging.

Ik ben hier erg van geschrokken, misschien ietwat overdreven, want het hoeft niet iets ergs te zijn. Maar ik ben in de tussentijd wel een beetje bang geworden dat er iets fout kan gaan waardoor mijn kindje het niet gaat halen om wat voor reden dan ook. Stillborn of wiegendood of iets in die trend (dit is besproken met de verloskundige). Maar goed, het hoeft dus niet een probleem te zijn gelukkig.

Gisteren meteen doorverwezen naar de gyneacoloog, daar kunnen we gelukkig vrijdag al terecht. En dan wordt het kijken of ik in aanmerking kan komen voor een uitwendige versie, dus draaien van buitenaf. Of dat het uiteindelijk over twee weken een geplande keizersnede wordt.

Nu ben ik benieuwd naar ervaringen van mensen die met hetzelfde probleem hebben gezeten, wat jullie idee erbij is. Hoe jullie het hebben ervaren? En waarom de keuze hebben gemaakt die jullie gemaakt hebben?
Een collega van me vriend heeft bijvoorbeeld een versie gehad, de weeen werden hierdoor helaas opgewekt. Deze hebben niet doorgezet, maar een week later heeft ze alsnog een keizersnede gehad, omdat het kindje zich doodleuk weer omgedraait had.
Ik weet dus ook nog niks over of het mogelijk is bij mij een versie te laten doen, voor me gevoel is het een best groot kind. Ook schijnt het zeer pijnlijk te zijn, maar daar geef ik niks om. Ik wil graag de juiste keuze maken voor ons en vooral voor het kindje. Ik loop liever zelf het risico met een keizersnede, dan dat mijn kindje het risico moet gaan lopen om wat voor reden dan ook.

Dus, heel lang verhaal, respect voor als je alles gelezen hebt. Misschien een beetje onbenullig topic, maar ik merk dat ik er best wel over in zit en graag wil weten hoe anderen hier mee om gegaan zijn en wat de uitkomsten waren!

dromertje2
Berichten: 7541
Geregistreerd: 25-01-08

Re: Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 09:56

Mijn jongste lag hoog dwars. Nu ik heb te smal bekken dus moest zowizo kz hebben maar als dat niet het geval was had ik zeker voor kz gekozen. Mijn buik was al zowizo pijnlijk, er nog maar naar wijzen deed al zeer en versie heeft ook zijn risico s voor baby.

Jolliej

Berichten: 3371
Geregistreerd: 24-09-09
Woonplaats: Firdgum

Re: Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-09-18 09:59

Dat heb ik begrepen inderdaad, ze zeggen dat er totaal geen risico is voor de baby. Maar toch moet van te voren onderzocht worden dat het kindje wel gezond genoeg is. En wordt constant het hart in de gaten gehouden, omdat deze tijdens een draaien flink naar beneden kan gaan. Dus het lijkt me niet zonder risico voor het kind?

Pantykous

Berichten: 10485
Geregistreerd: 08-02-03
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 09:59

Ik kan je niet helpen want ik heb daar geen ervaring mee, maar ik wens je vast veel succes! Vergeet vooral niet je gevoel te volgen. Minstens zo belangrijk is dat jij je goed voelt bij de beslissing die genomen gaat worden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:00

Geen ervaring mee, maar ik weet wel dat je sneller ter been bent met een natuurlijke bevalling in vergelijking met een keizersnee.
Al lijkt mij een stuitbevalling ook geen pretje, ik zou vooral je eigen gevoel volgen wat voor jou het beste aanvoelt.
Ik denk dat ik zelf in deze situatie toch voor het draaien zou gaan in eerste instantie, kijken hoe dat uitpakt, wil dat niet kan je altijd nog voor de keizersnee gaan.
Keizersnee is natuurlijk echt een buikwond, je mag 6 weken niet tillen etc etc, en ik weet niet of je borstvoeding wilt geven maar met keizersnee komt dat vaak pas later of slecht op gang.

Ik wens jou heel veel succes met je beslissing en blijf hier even volgen.

Bayja

Berichten: 4268
Geregistreerd: 07-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:03

Ik heb geen ervaring met uitwendige versie, wel 2x een kindje dat in stuitligging lag, de eerste tot ruim 36 weken, deze tot 37 + 2, beide zijn uiteindelijk nog gedraaid, het kan dus nog wel! Wij hadden wel besloten geen versie te laten doen ivm de risico’s die eraan hangen en omdat de kans van slagen niet zo groot is. Uiteindelijk is onze eerste met een spoed keizersnede geboren. Toen bleek ook bij mij een te smal bekken.
Over enkele dagen krijg ik de geplande keizersnede van ons tweede kindje.
De eerste is mij erg meegevallen, herstel ging goed en kon al snel weer veel dingen zelf.

Wij hebben nu echt gekozen voor wat voor ons goed voelde. Dat zou ik je ook adviseren. Laat je vooral leiden door eigen gevoel en niet door anderen (mensen hebben de neiging ok vaak eigen horrorverhalen te delen).

Jolliej

Berichten: 3371
Geregistreerd: 24-09-09
Woonplaats: Firdgum

Re: Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-09-18 10:08

Owh Bayja, erg spannend! Heel veel succes!

Ik merk inderdaad ook veel mensen met de horrorverhalen komen, ook met een gewone normale bevalling, haha, maar ja, als alles goed gegaan is en makkelijk, is het niet leuk om te vertellen denk ik dan haha.
Nu vind ik het gewoon lastig om wat te kiezen, voor ons gevoel zeggen mijn vriend en ik geen versie te doen. Maar ik wil graag toch goed weten waar ik aan toe ben. Ben gewoon erg gespannen, wat dat betreft ben ik een zenuwpees en een beetje controlefreak denk ik, maar ja, wat betreft een bevalling heb je nergens uiteindelijk echt controle over....

Anoniem

Re: Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:12

Probeer idd dat los te laten, ik ben ook een redelijke controlefreak maar dit is iets wat je niet kunt controleren ;)
Mijn beide kindjes hebben ook tot laat in een stuit gelegen en zijn gelukkig zelf gedraaid op het laatst, bij de 2e stond een uitwendige draaiing al een afspraak voor en de dag ervoor is ze zelf gedraaid, ja dat voel je wel even omdat ze al zo groot zijn natuurlijk.
Ik heb zelf 2 voorbeeldige bevallingen gehad, natuurlijk deed het zeer, de 1e heb ik er 18 uur over gedaan en de 2e 9 uur met complete weeenstorm maar ik zou het zo weer over doen.

Jolliej

Berichten: 3371
Geregistreerd: 24-09-09
Woonplaats: Firdgum

Re: Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-09-18 10:15

Dankjewel!
Het zou inderdaad het mooiste zijn, als hij uit zichzelf gaat draaien!

Janneke2

Berichten: 22745
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:25

Vroegah, toen oma nog jong was was 'kindje draaien' iets wat elke verloskundige standaard kon.
Tegenwoordig is het een soort van specialisme.

Wat mij trof: je zoon heeft een tijdlang goed gelegen: het kan dus zijn dat hij of spontaan weer goed gaat liggen (er zijn babies die dit nog in de veertigste week doen!)
...en het kan zijn dat hij een beetje hulp van de verloskundige nodig heeft.

Het is een bijzonder proces, de geboorte en de tijd er omheen...!

chanicha

Berichten: 12150
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:36

Mijn dochter heeft afgelopen december een keizersnede gehad, ivm stuitligging en een eerste bevalling die niet voor herhaling vatbaar was, een gentle sectio en ze mocht haar dochter zelf uit haar buik tillen! Het is haar allemaal heel erg meegevallen, zo erg dat ze in februari de derde krijgt via dezelfde manier!
Over uitwendige versie kan ik je niets vertellen TS.
Inderdaad wat Bayja zegt, je eigen gevoel volgen en afsluiten voor de horrorverhalen!
Succes met de komende spannende tijd!

dromertje2
Berichten: 7541
Geregistreerd: 25-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:39

Jolliej schreef:
Owh Bayja, erg spannend! Heel veel succes!

Ik merk inderdaad ook veel mensen met de horrorverhalen komen, ook met een gewone normale bevalling, haha, maar ja, als alles goed gegaan is en makkelijk, is het niet leuk om te vertellen denk ik dan haha.
Nu vind ik het gewoon lastig om wat te kiezen, voor ons gevoel zeggen mijn vriend en ik geen versie te doen. Maar ik wil graag toch goed weten waar ik aan toe ben. Ben gewoon erg gespannen, wat dat betreft ben ik een zenuwpees en een beetje controlefreak denk ik, maar ja, wat betreft een bevalling heb je nergens uiteindelijk echt controle over....


Op welke manier je ook bevalt, bij elke manier heb je horrorverhalen.

Ik hen 2 keizersnede gehad en hen daar echt niets last van gehad. Bij de laatste stond ik 5u later al uit bed en week later kon ik alles weer. Buiten de eerste dagen heb ik ook geen pijn gehad.

Anoniem

Re: Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:43

Ik heb geen ervaring met omkeren, wel met keizersnee op eigen verzoek (medische redenen). En ik was ook echt heel snel weer op de been. Liep de volgende ochtend alweer zelf naar de wc toen de katheter eruit mocht en de gang over naar de lift.

Jolliej

Berichten: 3371
Geregistreerd: 24-09-09
Woonplaats: Firdgum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-09-18 10:44

Okay, ik hoor inderdaad meer dat keizersnede meevalt. Maar ik hoor ook dat het slecht is voor de "band" tussen jou en je kindje omdat je de zorg voornamelijk uit hangen moet geven van de kleine de eerste dagen en dat je minstens 5 dagen in het ziekenhuis verblijft. Wat is jullie ervaring hiermee dan?

Wel jammer dat er toch uiteindelijk weinig ervaring is met wel een versie!

Saskia9
Berichten: 12295
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:48

Persoonlijk zou ik niet voor een versie kiezen. Soms is er een reden waarom een kindje zo ligt. Een versie kan natuurlijk goed gaan,maar ook niet goed gaan met alle gevolgen van dien.
Zelf zou ik de optie bevallen met stuitligging eens doornemen met een verloskundige. Dat gebeurd regelmatig maar is natuurlijk afhankelijk van hoe het kindje ligt etc. Zelf heb ik één normale bevalling gehad en één spoed keizersnede waarvan ik je de reden zal besparen. Maar alsnog kijk ik helemaal niet vervelend terug op de keizersnede. Ja het is anders, heb je een buikwond en kost het revalideren hiervan tijd. Maar ik vond het gevoelsmatig best prima. Hopelijk draait je kindje vanzelf alsnog en hoef je eigenlijk geen keuze te maken. Succes!

dromertje2
Berichten: 7541
Geregistreerd: 25-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:49

Ik heb dinsdags rond 17u kz gehad, 23u katheder eruit en zelf naar wc. Volgende ochtend zelf in de douche gegaan.
Ik nam s nachts de baby zelf al uit zijn bed ( had daar mijn techniek voor) en verschoonde hem op bed. De volgende dag gewoon op verzorgingskussen en de volgende dag deed ik hem zelf in bad. Belde eigenlijk alleen als het tijd was voor flesje, de rest deed ik zelf.
Maar dat is persoonlijk he.

MallyBelly

Berichten: 3531
Geregistreerd: 23-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:50

Jolliej schreef:
Owh Bayja, erg spannend! Heel veel succes!

Ik merk inderdaad ook veel mensen met de horrorverhalen komen, ook met een gewone normale bevalling, haha, maar ja, als alles goed gegaan is en makkelijk, is het niet leuk om te vertellen denk ik dan haha.
Nu vind ik het gewoon lastig om wat te kiezen, voor ons gevoel zeggen mijn vriend en ik geen versie te doen. Maar ik wil graag toch goed weten waar ik aan toe ben. Ben gewoon erg gespannen, wat dat betreft ben ik een zenuwpees en een beetje controlefreak denk ik, maar ja, wat betreft een bevalling heb je nergens uiteindelijk echt controle over....


Geen ervaring met stuit bevalling maar wel gewoon ;) en is ook leuk om te vertellen als het wel goed gaat hoor :P
Ik ben maandag ochtend bevallen en viel mij echt mee. Tuurlijk kan ik mij leukere dingen verzinnen maar echt het was zo gebeurt!

Ik heb continu gewoon gedacht, ja het doet pijn.. kan ik er iets aan doen?, nee.. Dus over mij heel laten komen was de beste optie, Hij moest er toch uit O:)

Heel veel succes en probeer te genieten als het eenmaal gebeurt is!
Laatst bijgewerkt door MallyBelly op 12-09-18 10:53, in het totaal 3 keer bewerkt

Janneke2

Berichten: 22745
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 10:50

In principe is de natuurlijke geboorte voor een kind het beste.
Uiteraard - bij zwaarwegende redenen is de keizersnede het beste.

Mij is geleerd dat de reden dat een kindje soms in stuit blijft liggen een kwestie is van nog niet volledig ontwikkeld evenwicht/oriëntatie.

Karma

Berichten: 1875
Geregistreerd: 31-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 11:04

Hier eens geen horrorverhaal:

Vorig jaar bevallen van eerste kindje, dochter lag tot 33 of 34 weken "goed" en is daarna plots gedraaid, ze had nog genoeg ruimte.
In mijn omgeving zei men dat ze nog wel zou gaan draaien, mijn moeder zei dat ik ook vrij laat nog gedraaid ben.
Ik wilde daar niet op gokken, sterker nog; in de laatste 3 weken is ze enorm gegroeid nog zelfs! (Ik vond dan de kans op draaien daarom minder aannemelijk)
Dus gekozen voor uitwendige versie en ik heb expres het internet zoveel mogelijk er buiten gelaten, want overal krijg je horrorverhalen.
Ik weet niet meer met hoeveel weken precies ze haar gedraaid hebben maar het was rond 35/36 weken.

Een bijzondere en typische gynaecoloog met hele grote handen :+ kwam de kamer binnen, stelde zich voor en vroeg of ik er klaar voor was.
Het was een bizar gevoel, ik begreep nu ook waarom ik telkens pijn aan mijn ribben had en alleen het gedeelte dat haar hoofdje naar beneden geduwd werk deed een beetje pijn, nou nee... meer een irritant gevoel.
Volgens de gynaecoloog werkte ze perfect mee, was er meer dan genoeg vruchtwater en mocht het niet lukken dan zou hij meteen stoppen. Baby en ik werden continue gemonitord en na de versie moesten we nog even blijven voor controle.

Ik wilde een natuurlijke bevalling en nu was de kans veel groter. Overigens lag dochter nog niet in een volledige stuitligging, dat maakte het draaien veel makkelijker. Als ze al lekker met haar billen in het bekkengebied lag was het waarschijnlijk niet gelukt.
Ik ben in een razend tempo bevallen enkele weken later en dochter is hartstikke gezond ter wereld gekomen (wel een joekel) en heeft ook geen raar hoofd van het draaien of zo :D

Inmiddels zwanger van de tweede en tot nu toe ligt de baby "goed".

Ik zou vooral doen waar JIJ (en partner) je goed bij voelen. Ik had een heel goed gevoel bij dit ziekenhuis, sterker nog; het ziekenhuis staat heel hoog in de ranglijst van de beste ziekenhuizen van Nederland.
Het team was heel vriendelijk, de ruimte aangenaam en de gynaecoloog een vriendelijke man.
Laatst bijgewerkt door Karma op 12-09-18 11:06, in het totaal 2 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 11:05

Jolliej schreef:
Okay, ik hoor inderdaad meer dat keizersnede meevalt. Maar ik hoor ook dat het slecht is voor de "band" tussen jou en je kindje omdat je de zorg voornamelijk uit hangen moet geven van de kleine de eerste dagen en dat je minstens 5 dagen in het ziekenhuis verblijft. Wat is jullie ervaring hiermee dan?

Wel jammer dat er toch uiteindelijk weinig ervaring is met wel een versie!


Mijn man heeft wat meer gedaan de eerste dagen, maar de kleine lag zoveel mogelijk bij mij. Ik heb inderdaad 5 dagen in het ziekenhuis gelegen op een eigen kamer met mijn man en dochtertje :)

nimbletje
Berichten: 784
Geregistreerd: 25-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 11:06

Je kunt nog eens googlen op shiatsu en moksa bij stuitligging. Ik heb hier goede verhalen over gehoord. Geen geduw en gedoe aan je buik en toch een kans dat de baby zelf gaat draaien.

Jolliej

Berichten: 3371
Geregistreerd: 24-09-09
Woonplaats: Firdgum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-09-18 11:08

Saskia9 schreef:
Zelf zou ik de optie bevallen met stuitligging eens doornemen met een verloskundige. Dat gebeurd regelmatig maar is natuurlijk afhankelijk van hoe het kindje ligt etc.



Mijn verloskundige heeft dit wel afgeraden. Omdat dit ons eerste kindje is, kunnen ze niks zeggen over of het hoofd past of niet zeg maar, en dan heb je met stuit het probleem dat het lijfje er al uit is.
Mijn zus is dus uiteindelijk met stuit wel bevallen en daarbij heeft de kleine dus wel zuurstof tekort gehad. Dus als het een stuitligging blijft, dan wil ik sowieso voor de keizersnee gaan, geen natuurlijk bevalling!

Saskia9
Berichten: 12295
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Re: Ervaringen uitwendige versie of keizersnede?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 11:10

Nee dat snap ik, dat risico zal ik dan ook niet nemen. Moeilijk hoor, hopelijk kom je eruit en wat de keuze dan ook is, ik wens je een fijne bevalling toe!

PLK
Berichten: 689
Geregistreerd: 17-09-11
Woonplaats: aan de rand van het dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 11:12

Een versie kun je sws proberen, ze geven het kind een setje en dan moet ie zelf kopje rollen.
Moet wel door iemand die het vaak doet, dan meer slagingskans.
De meeste kindjes gaan met ca 36 weken zelf in hoofdligging liggen, dus het kan ook nog wel vanzelf gaan.

Maar waarom niet gewoon een stuitbevalling? Is niks mis mee hoor, moet alleen wel in een ziekenhuis want dat is nou eenmaal protocol.
Ik ben al heel lang verloskundige en heb ook wel stuiten thuis gedaan (soms draaien ze als de vrouw ww heeft alsnog om, dat kan inderdaad) dus soms gaat het zo snel dan worden ze gewoon thuis geboren. No problem als je weet wat je moet doen (en de oude garde verloskundigen die weten dat prima)
Maak je niet teveel zorgen, maar ga zeker niet “zomaar” voor een keizersnee! Das een beste buikoperatie.
Mocht je natuurlijke bevalling niet vorderen, of vind de baby t niet zo leuk dan kun je altijd nog via de nooduitgang toch?
Succes met de laatste loodjes!!

Pop
Berichten: 808
Geregistreerd: 07-06-06
Woonplaats: Noord-Sleen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 11:14

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Het is zo bijzonder!

Hier geen stuit, maar wel geplande keizersnee om andere redenen. Geplande keizersnede is mij erg goed bevallen, alles goed voorbereid, ik was snel weer op de been, en alles is goed gegaan!
Bij de eerste spoed keiz. Omdat de bevalling niet vlotte. Daar duurde get herstel veel langer. Succes met je keuze en volg vooral
Je gevoel!!