Paard met straalbeen naar boven geschoven/afgebroken.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
xNicolx

Berichten: 1195
Geregistreerd: 29-12-06
Woonplaats: Arnhem

Paard met straalbeen naar boven geschoven/afgebroken.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-18 15:16

Hallo bokkers,

Ik maak dit topic aan omdat ik hoop op adviezen/mensen die ideeën hebben. En omdat het een vrij zeldzame aandoening is mijn verhaal te delen.

Mijn paard 15 jaar. Nu 10 jaar in mijn bezit en ben er vrijdag - na de zoveelste keer in de kliniek afgelopen jaren - achter gekomen dat haar straalbeen naar boven is geschoven/ afgebroken.

Al sinds ik haar heb is ze af en aan rechtsvoor kreupel. Maar met onderzoeken zijn ze nooit ver genoeg gegaan en het ging altijd weer over. Ik heb ook jaren gehad dat het prima ging. Ik maakte lange buitenritten, dressuur, springen etc. Tot afgelopen jaar ze werd erg kreupel. Naar de kliniek in Utrecht geweest (1 jaar terug). Rotstraal. Verdoving in de hoef en ja hoor liep goed. Ik had mijn vraagtekens maar de arts wilde niet verder onderzoeken. De rotstraal behandeld en ze ging weer beter lopen (achteraf gezien omdat haar aandoening met ups en downs gaat, ze had gewoon een goede periode). Nog paar keer een osteopaat erbij gehad en de hele winter rustig opgebouwd. Dit voorjaar liep ze weer super. Dit duurde 3 maanden. Weer kreupel.

Afgelopen week was ze 4 weken kreupel en ik heb een kliniek gezocht gespecialiseerd hierin. Ben naar het SMDC in Heesch geweest.

Daar is deze diagnose gesteld. Met daarbij de mededeling, het straalbeen is kapot, daar is niets aan te doen. Het enige wat we kunnen doen is met speciaal beslag proberen haar kreupelheid weg te halen zodat je rustige bosritjes kan maken. Inslapen vond hij te vroeg, want hij denkt dat het een aangeboren afwijking is en ze loopt er al zo lang mee (wat een wonder is) dat ze er mee heeft leren leven. In de wei heeft ze geen pijn volgens hem. Maar hij zei er wel bij, dat de aandoening dusdanig erg is dat als ze haar hele leven goed had gelopen en dit was gisteren in de wei gebeurd ze hij dan als advies inslapen had gegeven.

Deze man ziet 5000 paarden met kreupelheden per jaar voor diagnose en doet dit werk al 30 jaar. Heeft dit 3x gezien.

Hoewel ik dinsdag in de kliniek een afspraak heb voor het speciale beslag zit ik nog met vele vragen in mijn hoofd.

Er vanuit gaande dat het beslag werkt, in de kliniek kost dit 280 euro. Hopelijk kan ik na een tijdje een hoefsmid vinden aan huis voor rond de 180 euro. Maar alsnog is het erg veel geld voor een paard wat alleen nog in de rechte lijnen rad loopt, bovenop de normale kosten. (Even heel rationeel gezien dan he, afgezien van het feit dat ik in die 10 jaar een band met haar heb en haar helemaal niet kwijt wil in mijn hart.)

Stel ik kan/wil het beslag niet betalen, kan ik er dan beter maar helemaal niet aan beginnen?? Ook niet voor een paar keer (das nu het korte termijn plan)? Dan kan ik haar op pensioen doen, maar heeft ze echt geen pijn, de dierenarts zei ze loopt in stap al slecht, haar kreupelheid in draf is een 5-6 op een schaal van 1 tot 6. Dusja in hoeverre is het paardwaardig?

Natuurlijk bekappen is ook nog een optie. Das een stuk goedkoper. Ze heeft een stijl voetje, misschien kunnen ze met de stand van de hoeven al veel. Ze heeft haar hele leven op ijzers gelopen en loopt erg gevoelig zonder. Dus het wordt een heel proces. En dit is buiten het advies van de dierenarts om...

De dierenarts zegt ik moet niet te ver vooruit denken, eerst eens op het beslag en dat zien we daarna wel verder. Die kosten voor tijdelijk kan ik prima op hoesten dus opzich prima. Maar toch denk je na over de toekomst en als ze nog 10 jaar leeft is dit wel erg veel.

Anderzijds dit weet je als je aan een paard begint, ze heeft 10 jaar alles gegeven. Eigenlijk verdiend ze het beste. Het hoort erbij.

Hoe weet ik nou welke beslissing ik met nemen waarbij ik als eerste denk aan het welzijn van mijn paard, maar wel rekening houd met m’n portomonnee en plezier?!

Opgelucht ben ik dat ik een diagnose heb. Maar verdrietig dat er niets meer aan gedaan kan worden. Ik wil haar nog helemaal niet kwijt.



Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Re: Paard met straalbeen naar boven geschoven/afgebroken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 15:43

Inderdaad fijn dat er een diagnose is gesteld. Kon hij ook iets zeggen over de staat van de diepe buigpees? Aangezien ze de afgelopen jaren met regelmaat blijkbaar niet goed was, vind ik de reactie van de dierenarts onverwacht positief. Een keer speciaal beslag is natuurlijk altijd te proberen, wat zou eronder moeten dan?

Elisa2

Berichten: 36688
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Paard met straalbeen naar boven geschoven/afgebroken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 15:53

Omdat ze ongelijke hoeven heeft en problemen met het straalbeen, vergelijk ik het even een beetje met hoefkatrolontsteking.

Special beslag kan bij sommige paarden heel goed doen daar in en bij andere totaal niet, je zou het dus kunnen proberen en eerst eens kijken of het uberhaupt aanslaat.
Ik heb goede ervaringen met kunststof beslag bij HKO.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is je paard op pijnstilling zetten, bijvoorbeeld duivelsklauw. Werkt ook erg goed en dan kun je gewoon per dag kijken hoe je paard is en wat het wel en niet aan kan. (als ze weer een betere periode krijgt) en anders gewoon met pensioen doen en duivelsklauw geven voor nog een tijdje en aankijken.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

twinducklin
Berichten: 2338
Geregistreerd: 30-04-02
Woonplaats: Zuid-limburg

Re: Paard met straalbeen naar boven geschoven/afgebroken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 16:00

Een kreupel paard is een paard met pijn anders ga je niet kreupel lopen. Dus vind dat een beetje vreemd van de dierenarts.
Hoe vaak ga je dat beslag moeten doen? 1 x per 6 weken bijna 300€ vind ik erg veel geld. Zeker als het paard daarmee nog niet helemaal goed loopt en dus nog steeds pijn heeft.

09.07.'16 is ons wondertje geboren <3

Sizzle

Berichten: 35603
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 16:00

Speciaal beslag doet geen wonderen.
Een paard met zo‘n ernstige blessure zou ik hooguit nog op pijnstilling zetten.
Een ieder staat er anders in uiteraard maar voor hield het met deze diagnose op denk ik.

ambre

Berichten: 7148
Geregistreerd: 19-04-09

Re: Paard met straalbeen naar boven geschoven/afgebroken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 16:13

Ik ben er ook altijd vrij kort in, met zo’n diagnose zou het voor mij einde oefening zijn.
Ik heb mijn paarden voor de sport en ze kosten verschrikkelijk veel geld dus als ze daar niet meer geschikt voor zijn dan gaan ze weg.
Of verkoop voor recreatie of voor de dood.Als ik zo’n diagnose krijg in het voorjaar dan mogen ze nog lekker een zomertje het land op, voor zo ver dat nog kan.

xNicolx

Berichten: 1195
Geregistreerd: 29-12-06
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-18 16:27

Er is een echo gemaakt. Staat van de diepe buigpees was goed.

Je kunt het inderdaad wat vergelijken met HKO. Behalve dat het geen ontsteking is, dus medicijnen tegen ontstekingen is geen optie. Vandaar geen behandeling.

Het is inderdaad zeer ernstig. Maar anderzijds ze loopt er al jaren mee (ook cross en dergelijke gewoon regelmatig) Daarom is de arts vrij positief. Ik geloof echt dat het paarden welzijn voorop staat. Het is een hele goede kliniek en jarenlange ervaring.

Wbt Mank lopen, mank lopen hoeft geen pijn te betekenen. Gewoon lopen betekent pijn, door mank te lopen voel je de pijn niet. Zo kan je het ook zien. Weet dit zelf ook niet hoor.

De optie over pijn bestrijding vind ik ook n goede, ga ik nog wel even bespreken.

Dank voor de ervaringen over zooltjes/ speciaal beslag. Moet ook nog maar hopen dat het blijft zitten en niet telkens eronder uit trapt.

xNicolx

Berichten: 1195
Geregistreerd: 29-12-06
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-18 16:36

Heb nog een vraag over het hoofd gezien. Hij adviseert een zool met daaronder foam. Daar overheen een hoefijzer, die je er omgekeerd oplegt.

Verder dank voor het meedenken allemaal!

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Paard met straalbeen naar boven geschoven/afgebroken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 17:20

Ik zou deze zonder ijzers op de wei zetten, zelf leren bijhouden en kijken hoe het gaat. Wat op een weiland niet heel wordt, gaat ook niet beter worden met beslag. Als ze dit al haar hele leven heeft en ook tijden goed gelopen heeft, lijkt het me dat er een kans is dat de kreupelheid niet eens per se daar door komt.

xNicolx

Berichten: 1195
Geregistreerd: 29-12-06
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-18 17:55

Arabesk schreef:
Ik zou deze zonder ijzers op de wei zetten, zelf leren bijhouden en kijken hoe het gaat. Wat op een weiland niet heel wordt, gaat ook niet beter worden met beslag. Als ze dit al haar hele leven heeft en ook tijden goed gelopen heeft, lijkt het me dat er een kans is dat de kreupelheid niet eens per se daar door komt.



Ik had een hele reactie getypt maar toen zag ik dat ik pb had aangeklikt.

Haar hoef is verdoofd en toen was de kreupelheid weg. Ik twijfel niet aan de diagnose

nicolanca
Berichten: 933
Geregistreerd: 20-07-07

Re: Paard met straalbeen naar boven geschoven/afgebroken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 18:00

Ik zou in jouw situatie inderdaad nu voor dit hoefbeslag kiezen, het geeft je paard hoogstwaarschijnlijk meer comfort, en dan heb jij de tijd om voor jezelf alles op een rijtje te zetten. Springschoen, een maatje te groot, helpt goed tegen aftrappen. Ik ben doel op de springschoenen van epplejack (huismerk). Soort van neopreen.

Tussen de oren van het paard blaast de wind uit het paradijs

Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 18:09

xNicolx schreef:
Heb nog een vraag over het hoofd gezien. Hij adviseert een zool met daaronder foam. Daar overheen een hoefijzer, die je er omgekeerd oplegt.

Verder dank voor het meedenken allemaal!


Waarom wordt gekozen voor zo'n ijzer? Geen druk op de teen? Ik had eerder een balk ijzer met zooltjes en vulling verwacht.

xNicolx

Berichten: 1195
Geregistreerd: 29-12-06
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-18 18:12

nicolanca schreef:
Ik zou in jouw situatie inderdaad nu voor dit hoefbeslag kiezen, het geeft je paard hoogstwaarschijnlijk meer comfort, en dan heb jij de tijd om voor jezelf alles op een rijtje te zetten. Springschoen, een maatje te groot, helpt goed tegen aftrappen. Ik ben doel op de springschoenen van epplejack (huismerk). Soort van neopreen.


Thnx voor je reactie.
https://www.ej.nl/paard/beenbescherming ... _4503.html
Bedoel je deze?? Was idd al op zoek naar springschoenen. Had al iets gekocht maar die hangen net niet op de grond, dus die moet ik nog even ruilen.

Shalimar

Berichten: 1505
Geregistreerd: 24-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 18:14

Het gaat er vooral om waar jouw grens ligt. Uit ervaring weet ik dat als je hieraan gaat beginnen, het steeds moeilijker wordt om er een punt achter te zetten als je paard redelijk tot goed reageert op de ijzers. Dan ga je meestal niet alsnog inslapen. Dus als er een moment is, is het nu. Tenzij ze echt niet goed verbetert op de ijzers. Rommelen met natuurlijk bekappen zou ik met zo'n achtergrond niet doen. Ook uit ervaring kan ik zeggen dat ik met veel minder problemen dat ook geprobeerd heb, en dat het me niks heeft gebracht, behalve een eindeloze pieker weg. Kortom, je moet nu heel scherp gaan beoordelen of je het voor jezelf kunt en durft te verantwoorden om haar in te laten slapen, of om de keus te maken haar nog een jaar of tien aan te houden als grasmaaier en buitenritjespaard in het gunstigste geval. Heel moeilijk hoor, ik weet er alles van en kan je niet zeggen wat beter is. Ons zesjarige paard met iets vergelijkbaars dachten we naar een zorgboerderij te doen voor een fijne plek, maar bleek achteraf gewoon een handelaar, dus weg paard, heel cliché maar we trapten er ondanks research toch in. Elke beslissing had en heeft uiteindelijk zeer gedaan en wat het beste was? Ik zou het nog steeds niet kunnen zeggen. Sterkte in ieder geval.

xNicolx

Berichten: 1195
Geregistreerd: 29-12-06
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-18 18:15

Tessebes schreef:
xNicolx schreef:
Heb nog een vraag over het hoofd gezien. Hij adviseert een zool met daaronder foam. Daar overheen een hoefijzer, die je er omgekeerd oplegt.

Verder dank voor het meedenken allemaal!


Waarom wordt gekozen voor zo'n ijzer? Geen druk op de teen? Ik had eerder een balk ijzer met zooltjes en vulling verwacht.


Als ik heel eerlijk ben weet ik dat niet meer precies. Het was al lastig om in een kwartier uitleg te begrijpen wat er met m’n paard aan de hand was.. maar die vraag ga ik zeker stellen als ik daar ben voor het beslag.

Juut

Berichten: 6898
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Vlakbij het vagevuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 19:05

Kreupelheid is geen pijn: discussiepunt. Ja, de pijn op punt A wordt ontzien, maar door aangepaste beweging krijgt het paard vanzelf weer klachten op punt B (en C, enz) Het lichaam beweegt immers uit balans. Een 5 op 6 scoren in draf vind ik ernstig kreupel...
Is het steile voetje ook de hoef waar straalbeen is aangetast? Of juist de andere hoef?

Natuurlijk bekappen: er zijn hele goede mensen, die echt naar het paard als individu kunnen kijken met alle klachten wa ar rekening mee moet worden gehouden, en ook de grenzen van mogelijkheden aan kunnen geven. Er zijn er echter ook een heleboel die behoorlijk star zijn in hoe een hoef te bekappen, en hoever te gaan. Het kan zeker geen kwaad om in deze hoek een second opinion te vragen, maar check of je iemand hebt met hele ruime ervaring, en ook kan aangeven het paard niet te kunnen helpen.

Handig he...brandgel
Epona paardenmassage
Leef vandaag, niemand heeft je morgen beloofd

ikkebenhier
Berichten: 1241
Geregistreerd: 04-01-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 19:56

Ik zou eerst kijken of het beslag werkt.

Als het niet werkt, kan je evt een neurectomie (ontzenuwing) overwegen als soort van laatste optie?
Het zal ook wel wat kosten (exacte prijs weet ik niet), maar ik ken veel paarden waarbij het eigenlijk einde verhaal was, die door een ontzenuwen nog jaren pijnloos kunnen lopen. Ook topsport.

nicolanca
Berichten: 933
Geregistreerd: 20-07-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-18 20:18

https://www.ej.nl/paard/beenbescherming/springschoenen/springschoenen-epplejeck-neopreen_3921.html

Ik heb deze, hier zit geen imitatieleer overheen, prijs is hetzelfde. Ik heb 2 paar, zodat ik ze schoon kan spuiten met de brandslang en kan laten drogen. Dat is fijner voor de eigenaresse van de pensionstal waar ik sta en die zo lief is ze iedere ochtend om te dien. In 1 jaar tijd is er 1 paar gesneuveld, maar als ze die niet om had gehad dan waren de ijzers af geweest en dat is een dure grap en komt altijd slecht uit. Ik heb maat XL, terwijl mijn paard dus kleine hoeven heeft.

Tussen de oren van het paard blaast de wind uit het paradijs

besita
Berichten: 6775
Geregistreerd: 30-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-18 21:13

ikkebenhier schreef:
Ik zou eerst kijken of het beslag werkt.

Als het niet werkt, kan je evt een neurectomie (ontzenuwing) overwegen als soort van laatste optie?
Het zal ook wel wat kosten (exacte prijs weet ik niet), maar ik ken veel paarden waarbij het eigenlijk einde verhaal was, die door een ontzenuwen nog jaren pijnloos kunnen lopen. Ook topsport.

Is verboden om hiermee in de sport te lopen

besita
Berichten: 6775
Geregistreerd: 30-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-18 21:18

Smdc is inderdaad een hele goeie klniek wat betreft diagnostiek van kreupelheden dus aan de diagnose hoef je denk ik niet te twijfelen ..de smid Alblas is echt ( één van ) de beste van het land ..ik vind zijn werk echt geweldig !! Helaas inderdaad duur en voor ons redelijk ver weg anders ging ik er met al mijn sportpaarden heen .
Moeilijke beslissing ts ..ik zou zeker het beslag nu een keer proberen en dan rustig nadenken

xNicolx

Berichten: 1195
Geregistreerd: 29-12-06
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-08-18 05:47

Thnx voor de reacties. Ik twijfel ook zeker niet aan de diagnose! En idd als ik dan voor het beslag ga dan graag eerste paar keer daar. Gelukkig is het voor mij maar een half uur rijden. Heb om half 10 de afspraak. Heel benieuwd!

nicolanca
Berichten: 933
Geregistreerd: 20-07-07

Re: Paard met straalbeen naar boven geschoven/afgebroken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-18 11:37

Hoi TS, hoe gaat het nu met je paard? Of is het al te snel om daarover iets te kunnen zeggen?

Tussen de oren van het paard blaast de wind uit het paradijs


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot, lina1998, moonsparkle, savieralover, xPearl en 8 bezoekers