Meer mensen met een ganglion?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 08:43

Hallo allemaal,

Al jaren heb ik een bult aan de onderkant van mijn pols. Vaak gevoelig naar zware inspanning, maar verder geen last van.

Alleen sinds afgelopen vrijdag kan ik niet meer steunen op mijn pols, want dan schiet er onwijs veel pijn door. Ook kan ik amper meer tillen met mijn rechterhand. En als ik mijn hand laag hou, dan steekt het continu.

Dus dacht gister dat ik nu toch maar eens afspraak moest maken bij de ha.

Dus vanochtend om 08.10 zat ik in de spreekkamer. Eigen ha met vakantie, dus een invaller. Daar bleek mijn bult een ganglion te zijn. Maar kreeg doodleuk te horen dat ik pijn eerst maar 6 weken moet afwachten. En zolang ik pijn hou maar 3 keer daags een ibrufen en paracetamol moet nemen. En pols gewoon moet blijven gebruiken ondanks de pijn.

Diagnose was binnen 2 seconden gesteld, daarnaast probeerde ze hem weg te drukken. Waardoor mijn pols nu helemaal zeer doet.

Al met al heb ik er een raar gevoel bij. En weken lang ibrufen en paracetamol slikken, zie ik ook niet zitten.

Dus ben benieuwd hoe het bij jullie gegaan is :)

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 08:45

Een ganglion is een knooppunt van zeneuwcellen, die overal in het lichaam zitten.
De aandoening waar je huisarts op doelt heeft eigenlijk de volledige naam ganglion cyste. Als je op die volledige naam Google-t zul je meer achtergrond informatie vinden.

Noor17
Berichten: 402
Geregistreerd: 28-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 08:46

Over het beleid durf ik je niks te vertellen maar een ganglion herken je in een paar seconde daar hoef je als arts echt niet lang naar te kijken.

Caresse07

Berichten: 9403
Geregistreerd: 19-02-07
Woonplaats: Bij Flipje

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 08:56

Ik heb er maanden eentje aan de bovenkant van mijn pols gehad en heb op advies van mijn fysio een tijdje een brace gebruikt. Ik had er voornamelijk last van met buigen van de pols.

Op een gegeven moment deed ik zonder erbij na te denken de deksel van mijn voerton met wat kracht dicht en voelde iets knappen en weg was de ganglion :D

Amalarab

Berichten: 7455
Geregistreerd: 24-11-07
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 08:58

Dit gedoe heeft mijn dochter nu ook, er is een echo gemaakt om andere dingen uit de sluiten. Ze gaat in september weer naar het ziekenhuis voor een afspraak om een ingreep te bespreken(!) om het weg te halen. Duurt al met al ook al maanden(!)

Eilish
Berichten: 3018
Geregistreerd: 01-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 09:00

Je kan een verwijzing vragen bij een handkliniek en die kunnen hem (eventueel?) weghalen. Zelf wist ik niet dat ik er een had en is die weggehaald toen ik voor iets anders aan mijn pols werd geopereerd.

Nynkefleur

Berichten: 388
Geregistreerd: 17-12-16
Woonplaats: Nieuwerkerk a/d IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 09:02

Ik heb er al jaren last van boven op mijn pols.
2x geopereerd, fysio gehad, injecties etc, kreng blijft terug komen. Zwaar boek er op gooien werkg bij mij helaas niet :+
Eerste keer dokter werd ik gelijk doorverwezen naar de chirurg, maar die van mij was ook echt groot haha. 2e x weer doorverwezen naar chirurg en 3e x naar een gespecialiseerde fysio, waar ik ook injecties in de ganglion kreeg. Fysio hielp tijdelijk, wel ben ik er hier achter gekomen dat ik er toch nooit van af kom omdat de banden in mijn pols te lang zijn, ik kan ze blijven weghalen maar ze komen altijd terug behalve als ik die banden in ga korten.

Edit: ik had mijn eerste ok binnen 2 maanden na de verwijzing op de polikliniek.

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 09:02

Ik heb er een gehad en die heb ik uiteindelijk weg laten halen.
Ik had krachtverlies in mijn hand en kon mijn werk en hobbies niet goed meer doen.


Later nog eentje bij de aanhechting van 1 van mijn vingers gehad maar die is na een tijdje spontaan verdwenen.

Ik zou niet te lang wachten met er iets aan te doen, want hoe groter, hoe meer last, maar ook het herstel kan lang duren. De dochter van een vriendin is er meer dan een jaar mee bezig.

Rebel_Jits

Berichten: 5631
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 09:25

Ook hier iemand die al 10 jaar eentje heeft op de pols (bovenzijde). Ik kan niet meer 'normaal' op mijn hand steunen, moet altijd op mijn vuist (zodat mijn pols recht blijft). Bij vlagen heb ik er serieuze pijn aan, maar meestal verdwijnt dat met een paar weken. De bult blijft er altijd zitten. Die episodes van pijn heb ik eens per 3 jaar ongeveer, dat is nog wel te overzien.
Als het je eerste ganglion is, is er nog een redelijke kans dat hij spontaan weer verdwijnt. Afwachten is dus een normaal beleid :)

Anoniem

Re: Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 09:32

Iedereen bedankt voor de reacties.

Ik heb hem al jaren dus, maar nu voor het eerst dat ie zo pijnlijk is. En dat ik mijn hand en pols amper kan gebruiken.

En juist door mijn hand te gebruiken, neemt de pijn toe.

Dus het advies juist blijven gebruiken, vind ik nogal tegenstrijdig.

ilaan

Berichten: 2434
Geregistreerd: 23-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 10:03

Ik heb in mei een ganglion laten verwijderen. Belemmerde mij in de beweging van mijn pols en deed ook behoorlijk zeer. Zat er ook al enige tijd en was behoorlijk groot.

Ik kreeg vrijwel direct een doorverwijzing naar een hand- en polskliniek.
Daar is hij weggehaald onder een plexus verdoving. Ingreep viel alles mee en mocht dezelfde dag naar huis.

Het duurde wel 3 maanden voordat het helemaal herstelt was en ik weer normaal mijn pols helemaal kon gebruiken. En nu nog zou ik naar de fysio moeten, hier ga ik echter niet meer heen want dit tikt aardig aan na al die maanden.
Ik heb wel meer beweging in de pols als met ganglion maar pijn heb ik nog steeds.

Moet ik er wel bij zeggen dat ik ook wel een erg grote had, zo groot zagen ze niet heel vaak (ter vergelijking; de bult had de diameter iets groter als een 20 cent munt) Ook zat hij op een plek die minder vaak voor kwam.

Een ganglion is in principe gewoon een uitstulping van je gewrichtskapsel. Dit kan bij overbelasting ook weer terugkomen na een ingreep.

NatasjavE

Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 10:09

Ik heb er aan beide polsen een gehad. Rechts eerst leeg laten zuigen met een naald. Mocht niet baten.
Daarna operatief weg laten halen. Heeft een lelijk litteken opgeleverd en na een half jaar was ie terug. Maar is ook weer vanzelf verdwenen.

Later een aan mijn linkerhand gehad. Maar daar had ik geen pijn aan. Ik dacht laat maar zitten dan.
Totdat mijn paard schrok en mij bijna tussen de muur pletten. Met mijn hand mijn paard van mij proberen te houden. Toen zat de ganglion blijkbaar zo klem dat hij leegliep of zo(geen idee hoor)
Deed heeeeeel veel pijn. Werd na een paar uur minder en daarna was ie weg.

Lougino

Berichten: 1450
Geregistreerd: 02-06-08
Woonplaats: Amsterdam

Re: Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 10:19

Heb ik ook zo'n 3/4 jaar gehad op de plek die jij beschrijft en ook bovenop mijn hand, super irritant en af en toe erg pijnlijk, had een afspraak staan voor een ingreep en ineens na al die tijd is de (behoorlijke grote) bult binnen een paar dagen weg getrokken, nooit meer last van gehad. De resultaten van een ingreep schijnen verschillend te zijn, bij de een blijft het weg en bij een ander komt het weer terug. Zijn lastige dingen die ganglions!

SpeechLess

Berichten: 2325
Geregistreerd: 09-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 10:31

Ik heb er ook 1 aan de bovenkant van mijn pols. Ook eens mee naar de huisarts geweest en die gaf mij ook het advies om het aan te kijken. Weghalen kon ook zei ie maar de kans dat ie terug kwam was ook erg groot. Ik heb er gelukkig niet heel veel last van, hij is ook de ene keer meer aanwezig dan de andere. Ik heb het idee dat ie vooral na (over)belasting op komt, dus bij mij helpt rust daarin dus juist wel. Al blijf ik hem dan natuurlijk wel gewoon gebruiken.

mirim

Berichten: 4405
Geregistreerd: 07-10-10
Woonplaats: de Achterhoek

Re: Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 10:36

Ik heb er ook een.
Toen ik een jaar of zestien was heb ik hem weg laten halen omdat het mij pijn deed en hinderde.
Na de operatie is het nog erg pijnlijk. Ik moest ook onder volledige narcose omdat ze het bot gingen afschrapen en dat is niet plaatselijk te verdoven.
Dit is bijna veertig jaar geleden gebeurd.
Al heel lang heb ik hem weer terug.
Nu heb ik er minder last van en als hij pijn doet masser ik hem ‘weg’.
Het is nu niet zo dat ik hem weer weg zou laten halen. Ook omdat ik nu dus de ervaring heb dat hij toch weer terugkomt. -O-

Erna_

Berichten: 8834
Geregistreerd: 03-04-08
Woonplaats: Vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 11:31

Ik had er jaren geleden ook een op mijn pols. In eerste instantie had ik er weinig last van, maar op een gegeven moment kon ik mijn wijsvinger en duim niet meer goed gebruiken. Ik heb hem daarom weg laten halen. Ging onder plaatselijke verdoving.
Daarna heb ik nog wel zeker een jaar last gehad van die plek, met name met tillen van voorwerpen. De eerste maand na de operatie mocht ik sowieso niets doen met die hand. Erg lastig want het zat op mijn rechterpols en ik ben rechts...
De ganglion is gelukkig nooit meer teruggekomen en inmiddels is het alleen nog maar een litteken waar ik totaal geen last meer van heb.

daantjuhhh

Berichten: 26867
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Re: Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 11:54

Mijn moeder heeft er een op haar enkel gehad.
Zij wist zelf niet wat het was en de arts in het ziekenhuis ook niet.
Heeft ze eerst 4 weken loopgips gehad om te kijken of het verdween.
Hielp niks. Toen hebben ze een kijkoperatie gedaan en bleek het een ganglion te zijn.
Het is toen verwijderd en niet meer terug gekomen. Ook geen pijn meer gehad na het verwijderen.

Saleisha
Berichten: 957
Geregistreerd: 21-09-09

Re: Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 11:56

Ik heb er twee gehad bij het begin van mijn middelvinger, aan de binnenkant van mijn hand. Zijn beide na een jaar of 4/5 weer vanzelf weg gegaan. Er zat ongeveer 2 jaar tussen de eerste en de tweede. Nooit geopereerd omdat de kans van terugkomen vrij groot is en zó veel last had ik er nou ook niet van.

Lous

Berichten: 24245
Geregistreerd: 01-08-04
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 12:35

Bij mij is het komen en gaan, hij gaat steeds hoger zitten. Ongeveer 1,5 jaar geleden is deze ontstaan op mijn pols. Nu zit hij op mijn hand.

Hieronder dus mijn glimmende Mount Everest, die er nu ongeveer 2 maanden zit en niet kleiner word.
Hij doet geen pijn, maar hij is onhandig en vreselijk lelijk. Ik heb bij deze dus wel de keuze gemaakt om hem weg te laten halen.

Afbeelding
Afbeelding

Ninette

Berichten: 750
Geregistreerd: 15-06-06

Re: Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 12:42

Ook gehad zelfs twee naast elkaar. Een vriendin had in die tijd ook die heeft hem weg laten halen, ik durfde niet maar gelukkig zijn ze zelf weggegaan. Bij beide tot nu toe niet terug gekomen. Ik had er in die tijd vooral s'avonds last van als veel gedaan had met mijn handen/polsen. Is er trouwens een echte oorzaak te vinden of kan het iedereen spontaan gebeuren?

Caresse07

Berichten: 9403
Geregistreerd: 19-02-07
Woonplaats: Bij Flipje

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 12:43

Zo dat is inderdaad een flinke Lous :=

Kan me helemaal voorstellen dat je die weg laat halen ook al doet het verder geen pijn.

Laurora
Zilveren 1 april Bokt-stokpaardtemmer

Berichten: 2639
Geregistreerd: 19-07-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 12:58

Ik heb al jaren een ganglion cyste op mijn pols.
Ik kan niet met mijn volle gewicht op mijn pols steunen, omdat de spier die er onder zit dan weggedrukt word en dat doet erg veel pijn. Verder kan ik eigenlijk alles wel met mijn pols.
Soms heb ik een periode wat meer krachtverlies, kloppende pijn en soms gevoelloosheid in mijn hand.
Ik heb hem 1x weg laten halen in het zkh, maar binnen no time was ie weer terug.
Het (over het algemene) lange herstel weegt bij mij niet op tegen de "last" die ik er nu van heb, dus ik laat het verder zo. Ondanks het niet kunnen steunen belemmert het me niet genoeg.

Anoniem

Re: Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 13:25

Die van mij zit op deze plek
Afbeelding

_Lente

Berichten: 306
Geregistreerd: 24-10-06
Woonplaats: Noordwest Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 13:26

Bij mij was die weggehaald voor ik het door had... Ook onderkant pols. Nieteens echt pijn aan (behalve met stoten), maar zat daar wel echt in de weg.
Bij huisarts meteen een verwijzing voor het ziekenhuis gekregen.
In het ziekenhuis (ik dacht dat ze de plek eerst moesten beoordelen), verdoving ingespoten, snee in mn pols en ganglion-omhulsel eruit gehaald. Stond binnen 10 min. met een 3 hechtingen en een drukverband om mn pols weer buiten de behandelkamer.
Niets geen 'even aankijken' of pijnstillers nemen dus.

Blue_Eyes

Berichten: 20354
Geregistreerd: 17-07-07
Woonplaats: Zuid

Re: Meer mensen met een ganglion?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 23:03

'Vroegah' sloegen we ze plat met een dik boek :D Toen ik met mijn dochter bij de plastisch chirurg kwam omdat ook zij er last van had en ik vertelde dat, liep de dokter een beetje groen aan :')
Mijn dochter is er dus aan geopereerd, 2x. Die had dezelfde pijnklachten als jij, kon ook niet meer goed schrijven of haar mes vasthouden bij het eten. De eerste keer kwam hij snel terug. Bijna exact een jaar later is ze nog eens geopereerd en nu lijkt hij toch iets beter weg te blijven.