Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13888
Geregistreerd: 20-04-16

Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-08-18 10:35

Bokt.nl / Universiteit Utrecht / Omroep Friesland / Veeteelt.nl / Wikipedia
Medisch, wetenschappelijk

Afbeelding
ICSI - foto van Wikipedia
In het voorjaar van 2016 zijn de eerste veulens geboren uit embryo's die op een voor paarden nieuwe manier bevrucht en teruggeplaatst werden. Deze embryo's zijn geproduceerd met de technieken OPU en ICSI. OPU en ICSI worden zeer weinig gebruikt in de paardenwereld en zijn daarmee nu nog vernieuwende en interessante technieken. Bij andere diersoorten, bijvoorbeeld koeien, zie je OPU en ICSI meer gebruikt worden. Ook bij het voorkomen van uitsterven van bepaalde diersoorten zijn OPU en ICSI waardevol. De eerste succesvolle poging met ICSI was in 1991. Dit was een poging bij mensen en in 1992 werd dan ook de eerste baby geboren.

Wat is OPU?
OPU betekent letterlijk Ovum-Pick Up. Hierbij worden onrijpe eicellen geoogst van de eierstokken van een donormerrie. Deze eicellen worden vervolgens buiten de donor gerijpt. OPU kan regelmatig toegepast worden, elke cyclus van de merrie kunnen er in principe eicellen gewonnen worden.

Wat is ICSI?
ICSI betekent letterlijk Intracytoplasmatische sperma-injectie. Het is een bij meerdere soorten, waaronder de mens, inzetbare manier van medisch geassisteerde voortplanting. Eén spermacel wordt geïnjecteerd in een eicel waardoor kunstmatige bevruchting plaatsvindt.

Nadat de door OPU geoogste en gerijpte eicel met hulp van ICSI bevrucht is wordt de bevruchte eicel opgekweekt tot embryo welke vervolgens in een draagmerrie teruggeplaatst wordt.

OPU en ICSI in de paardenwereld zijn voor eigenaren de manier om met paarden met vruchtbaarheidsproblemen toch nakomelingen te verkrijgen. Bijvoorbeeld wanneer een paard kenmerken heeft die je als fokker toch graag wilt behouden. Ook voor dure sportpaarden, met name merries, is OPU/ICSI een manier om een nakomeling te krijgen zonder dat er een risico genomen wordt qua dracht. We kennen al het gebruik van embryotransplantatie (het wegspoelen van een embryo uit de merrie en overplaatsen in een donormerrie) en kunstmatige inseminatie bij paarden als het gaat om vruchtbaarheidsbehandelingen maar deze zijn niet bruikbaar bij paarden met vruchtbaarheidsproblemen. ICSI is voor de gezondheid van merrie en veulen ook minder nadelig dan embryotransplantaties.

Nieuw vruchtbaarheidscentrum
Om OPU en ICSI bij paarden beter te kunnen faciliteren wordt er in Bears, Friesland, een nieuw vruchtbaarheidscentrum geopend. Fokkerij van de Lageweg heeft een speciale quarantainestal gebouwd waarin merries ondergebracht kunnen worden voor de OPU/ICSI methode. Daarnaast maakt van de Lageweg in het nieuwe centrum embryo's klaar voor export naar het buitenland.

Met de techniek loopt van de Lageweg voorop in Nederland. Hij heeft plaats voor twintig quarantainemerries tegelijkertijd welke gebruikt kunnen worden om eicellen te doneren.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Mizora

Berichten: 18070
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 10:58

Hoewel ik snap dat het ingezet wordt bij ernstig bedreigde diersoorten, ben ik absoluut geen fan van dit soort technieken in te zetten bij vruchtbaarheidsproblemen. Een hoop vruchtbaarheidsproblemen zijn namelijk erfelijk.

Mijn laptop heeft een instortend toetsenbord en verdraagt geen los toetsenbord meer. Hierdoor doen o.a. de backspace en Q (alt 81 en alt 113) het niet meer, en voegt hij soms letters dubbel toe, of geeft hij ze juist niet door. Mijn tablet daarentegen heeft een overactieve autocorrect. Mijn teksten zijn daardoor wel eens een zooitje.

Siamsmeesje

Berichten: 2224
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Het Zeeuwse Vlaanderen

Re: Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 11:06

Jij zegt wat ik ook al dacht.
Er is vaak een goede reden waarom het 'not meant to be' is, en erfelijke problemen zijn er genoeg, die wil je niet verder in je populatie krijgen.

Lente Alle zaadjes de grond in en hopen dat ze boven de grond willen kijken dit jaar

tiwi1969

Berichten: 7591
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: in een huis met een tuintje

Re: Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 11:36

Ik vind dit echt een aanwinst, zeker omdat het een mogelijkheid is om van één gezonde zaadcel uit bv. oud diepvriessperma een veulen te fokken en zo oude waardevolle foklijnen te behouden.

In 2016 is de met ICSI verwekte Groninger Legende van Stal Nieuwland geboren.
[KS-ITP] 11 veulens op Stal Nieuwland verwacht en de eerste 3 zijn er


Een mooi vervolg zou kunnen zijn is genetische selectie om zo bij een drager van erfelijke afwijking gezonde eicellen, zaadcellen of embrio’s te selecteren. Een kostbaar proces maar een kans om toppers te blijven gebruiken zonder de erfelijke afwijking door te laten gaan.

Ik ga mijn eigen weg en heb mijn eigen doelen. Pak daar gerust van mee, maar ga je eigen weg.

petraaken

Berichten: 44187
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 12:55

Ik denk alleen dat het kostenplaatje nog hoger is dan uitspoelen en met draagmoeders werken.

cissy

Berichten: 19799
Geregistreerd: 14-10-03
Woonplaats: hut in Heicop

Re: Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 15:22

Quarantaine merries voor donor eitjes? Die moet je toch ook uitselecteren en hoe wil je dan daarmee oude bloedlijnen vasthouden? Of zetten ze toch die dure sportmerries dan in quarantaine?

Trailerladen en grondwerk les http://www.horse-assist.nl

Anoniem

Re: Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 15:31

Ze zoeken de merries uit waarvan ze de eicellen willen hebben. De merries gaan tijdelijk in quarantaine in die stallen. Het is niet zo dat ze daar de rest van hun leven blijven. Zo lees ik het althans niet.

Jet

Berichten: 11941
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 15:59

VDL-stud van van de Lageweg heeft ook dekhengsten, er worden paarden getraind en het is een handelsstal, ik denk dat daarom de kostbare merries in quarantaineboxen gaan, zodat ze niet besmet worden als er iets rondwaart bij andere paarden die er ook gestald staan.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

xAnnouk
Berichten: 2714
Geregistreerd: 01-02-09

Re: Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 16:02

De manier waarop ze de eicellen van de donormerries krijgen gaat voor deze merrie's ook niet geheel pijnloos. Ik zie veel voors maar ook een aantal tegens..
Toch denk ik wel dat het een goede ontwikkeling is.

Shenavallie
Berichten: 11513
Geregistreerd: 12-08-06
Woonplaats: Waar ik dacht dat het nog groen en rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 16:37

Ik krijg hevig de kriebels van dit soort experimenten. Dit geeft mij een heel sterk '40-'45-gevoel. :r

In 1963 the Bronx Zoo had an exhibit called "The Most Dangerous Animal in the World". It was a mirror.

I don't understand why when we destroy something created by man we call it vandalism, but when we destroy something created by nature we call it progress. Ed Begley Jr.

Ketaki

Berichten: 12030
Geregistreerd: 15-02-05
Woonplaats: dreamland

Re: Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 18:22

ik dacht dat de kwpn ggk heartbreaker en clinton van team nijhof nu op deze manier idd ter beschikking staan. ben overigens ook benieuwd, of die hengsten ooit gekloond gaan worden, net als met Jazz destijds is gebeurd :)

Sizzle

Berichten: 35602
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 18:53

Shenavallie schreef:
Ik krijg hevig de kriebels van dit soort experimenten. Dit geeft mij een heel sterk '40-'45-gevoel. :r


Erg onrespectvolle reactie naar mensen die dit evtl ondergaan hebben.
Bij mensen is dit al zo‘n 25 jaar een gangbare methode.


Jasmijn159

Berichten: 4427
Geregistreerd: 04-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 19:07

Het heeft niet zo veel te maken met vruchtbaarheidsproblemen.. Meer met goede fokmerries, die ook een carrière als sportpaard hebben. Dat is soms echt lastig te managen, om tussen de wedstrijden en het trainen door telkens te scannen op een ei, op tijd te insemineren (zeker met diepvries!) en dan het embryo er weer op tijd uit te spoelen.

Voordeel van deze techniek is: minder sperma nodig voor een bevruchting. Dus met dezelfde hoeveelheid sperma niet 2 merries insemineren bijvoorbeeld, maar tientallen eitjes bevruchten!

Ik snap niet waarom je dit een experiment noemt? Is bij mensen en verschillende andere diersoorten al jaren gebruikelijk :j Weinig experiment aan.

Lynn_Nikita

Berichten: 25421
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 19:07

xAnnouk schreef:
De manier waarop ze de eicellen van de donormerries krijgen gaat voor deze merrie's ook niet geheel pijnloos. Ik zie veel voors maar ook een aantal tegens..
Toch denk ik wel dat het een goede ontwikkeling is.



Die worden gewoon verdoofd. is geen experiment wordt gewoon al gedaan. Wordt ook vaak met sperma wat lastig is en zo een betere kans heeft om te bevruchten

Shenavallie
Berichten: 11513
Geregistreerd: 12-08-06
Woonplaats: Waar ik dacht dat het nog groen en rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 19:19

Sizzle schreef:
Shenavallie schreef:
Ik krijg hevig de kriebels van dit soort experimenten. Dit geeft mij een heel sterk '40-'45-gevoel. :r


Erg onrespectvolle reactie naar mensen die dit evtl ondergaan hebben.
Bij mensen is dit al zo‘n 25 jaar een gangbare methode.

Ik reageer op de paarden-variant. Ik hou gewoon niet van al die experimenten waarbij dieren geen keuze hebben, maar afhankelijk zijn van de grillen van de mens. Wat de mens bij zichzelf doet, moet hij/zij zelf weten. Die kunnen zelf aangeven of ze het wel of niet willen.

In 1963 the Bronx Zoo had an exhibit called "The Most Dangerous Animal in the World". It was a mirror.

I don't understand why when we destroy something created by man we call it vandalism, but when we destroy something created by nature we call it progress. Ed Begley Jr.

xAnnouk
Berichten: 2714
Geregistreerd: 01-02-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 19:38

Lynn_Nikita schreef:
xAnnouk schreef:
De manier waarop ze de eicellen van de donormerries krijgen gaat voor deze merrie's ook niet geheel pijnloos. Ik zie veel voors maar ook een aantal tegens..
Toch denk ik wel dat het een goede ontwikkeling is.



Die worden gewoon verdoofd. is geen experiment wordt gewoon al gedaan. Wordt ook vaak met sperma wat lastig is en zo een betere kans heeft om te bevruchten


Jup, en daarna zijn ze vaak nog gevoelig. Het is wel een heftige “ingreep” voor ze ;)
Ik heb het ook nergens over experiment, ik ben hier heel erg in thuis hoor. Heb een tijd meegelopen bij een specialistische voortplantingspraktijk, waar ik heel veel informatie heb opgedaan en lezingen bij gewoond :)
Laatst bijgewerkt door xAnnouk op 07-08-18 19:39, in het totaal 1 keer bewerkt

Lynn_Nikita

Berichten: 25421
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 19:39

xAnnouk schreef:
Jup, en daarna zijn ze vaak nog gevoelig. Het is wel een heftige “ingreep” voor ze ;)
Ik heb het ook nergens over experiment, ik ben hier heel erg in thuis hoor. Heb een tijd meegelopen bij een specialistische voortplantingspraktijk, waar ik heel veel informatie heb opgedaan :)



ik werk ermee ;)

xAnnouk
Berichten: 2714
Geregistreerd: 01-02-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 19:52

Lynn_Nikita schreef:
xAnnouk schreef:
Jup, en daarna zijn ze vaak nog gevoelig. Het is wel een heftige “ingreep” voor ze ;)
Ik heb het ook nergens over experiment, ik ben hier heel erg in thuis hoor. Heb een tijd meegelopen bij een specialistische voortplantingspraktijk, waar ik heel veel informatie heb opgedaan :)



ik werk ermee ;)


Een spesialistische praktijk is wat anders natuurlijk, wil er graag verder op in gaan via pb hoor! Ben wel benieuwd waar jij het op baseert dat het niet gevoelig voor ze is ! :)

Janine1990

Berichten: 43773
Geregistreerd: 13-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 19:56

Shenavallie schreef:
Ik reageer op de paarden-variant. Ik hou gewoon niet van al die experimenten waarbij dieren geen keuze hebben, maar afhankelijk zijn van de grillen van de mens. Wat de mens bij zichzelf doet, moet hij/zij zelf weten. Die kunnen zelf aangeven of ze het wel of niet willen.


Inseminatie is ook geen keuze van een paard :+
Net als de meeste natuurlijke dekkingen niet de keuze van de merrie zijn geweest.

Paarden houden is geen keuze van het dier.

Eigenlijk kan je stellen dat dieren zeer beperkt zijn in hun keuzes.

En zoals gezegd, al jaren geen experiment meer. Gewoon een (bewezen) methode.

Lynn_Nikita

Berichten: 25421
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 20:00

xAnnouk schreef:
Een spesialistische praktijk is wat anders natuurlijk, wil er graag verder op in gaan via pb hoor! Ben wel benieuwd waar jij het op baseert dat het niet gevoelig voor ze is ! :)


Niet nodig hoor, ik geef alleen aan dat ze verdoofd worden omdat je zei dat het niet geheel pijnloos is. Ik heb niks gezegd over evt wel of niet gevoelig zijn erna, en ja is uit ervaring. Wat is anders aan meelopen bij een bedrijf of er werken?

anjali
Berichten: 14914
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Een veulen uit één zaadcel: ICSI bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-18 15:52

Ik ben tegen al dat geknoei met de voortplanting.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Annemiekev, idje, Iris94, Miran, nikkel en 23 bezoekers