Quir schreef:Zodra het in plastic zit, heb je voordroog. Dat zegt verder nog niet zoveel over het droge stof gehalte.
Maar doordat het in plastic zit, is het luchtdicht verpakt (komt geen zuurstof meer bij) en komt er een fermentatie proces op gang. Zodra je het open maakt, komt er zuurstof bij en moet je het redelijk snel opvoeren. Anders komt er schimmel in. Hoe natter hoe sneller uiteraard.
Dus nee, het is geen hooi! En ja het kan nog steeds erg droog zijn (hoog droge stof gehalte).
Quir schreef:Zodra het in plastic zit, heb je voordroog. Dat zegt verder nog niet zoveel over het droge stof gehalte.
Maar doordat het in plastic zit, is het luchtdicht verpakt (komt geen zuurstof meer bij) en komt er een fermentatie proces op gang. Zodra je het open maakt, komt er zuurstof bij en moet je het redelijk snel opvoeren. Anders komt er schimmel in. Hoe natter hoe sneller uiteraard.
Dus nee, het is geen hooi! En ja het kan nog steeds erg droog zijn (hoog droge stof gehalte).
8nnemiek schreef:Deze balen komen van hetzelfde veld als de onverpakte balen, zijn op dezelfde dag ingepakt en het hooi heeft even lang gedroogd.
Ik vind het inderdaad ook apart, had ook nooit eerder van ingepakt hooi gehoord.
'Droog' voordroog heb ik ook wel eens gehad, dat was op zich fijn spul en inderdaad best hooiachtig, maar de paarden kregen er vrij snel dikke benen van.
Ik vraag me dus af of echt droog hooi misschien niet gewoon vanzelf natter wordt als het is ingepakt ofzo..?
Ibbel schreef:Precies. Als je hooi-droog hooi in plastic wikkelt, krijg je geen (volledig) fermentatieproces.
Het hooi dat je voor je konijnen in plastic verpakt in de dierenwinkel koopt is ook hooi. In plastic. Dat is hetzelfde idee in het klein.
tengeltje11 schreef:toch denk ik niet dat dit altijd klopt.
fermentatie heeft oa vocht nodig.
als balen 300% droog hooi in plastic gestoken worden,lijkt me daar niet plots vocht in te komen,hoe kan er dan een fermentatieproces ontstaan?
in principe zou je het kunnen controleren als je vanaf het begin bij die pakken kan raken.
normale pakken voordroog(nat of zo goed als droog),gaan na het inpakken altijd wat warmig aanvoelen,is normaal,dat is net het fermentatieproces.
als die hele droge balen,koel blijven,zullen ze dus niet fermenteren,voelen ze ook warm aan,dan wel.
maar zonder vocht(hoe minimaal ook),komt er echt geen fermentatie.
8nnemiek schreef:Deze balen komen van hetzelfde veld als de onverpakte balen, zijn op dezelfde dag ingepakt en het hooi heeft even lang gedroogd.
Ik vind het inderdaad ook apart, had ook nooit eerder van ingepakt hooi gehoord.
'Droog' voordroog heb ik ook wel eens gehad, dat was op zich fijn spul en inderdaad best hooiachtig, maar de paarden kregen er vrij snel dikke benen van.
Ik vraag me dus af of echt droog hooi misschien niet gewoon vanzelf natter wordt als het is ingepakt ofzo..?
Mizora schreef:Mijn ervaring is dat je echt hooi in plastic prima lang open kan laten. De shetten hebben het hier gehad en zodra er ook maar een spoortje schimmel in zit hoeven die het echt niet. Maar ze deden gemiddeld 3 tot 4 weken met een baaltje en dat was geen enkel probleem. DrogeStof-gehalte zat op 83% (kwam met analyse).
Voordroog is niet helemaal droog, daarom heet VoorDroog. Ik heb droog voordroog gehad van 75% ds en dat ging ook bij de paarden met zeer gevoelige darmen helemaal prima. Gewoon voordroog (65% ds) ging het bij deze paarden fout en we hebben ook wel eens nat voordroog, bijna droge kuil gehad van rond de 50% ds en dat ging bij de meeste paarden mis.
Voor fementatie is niet alleen luchtdicht nodig, maar ook voldoende vocht. Ook bij hooi zie je een fermentatie/broeiproces gebeuren. Want binnen een grote hooiberg van pakjes hooi is het zuurstof na enige tijd ook echt op. Des te natter het is, des te groter dit fermentatieproces. Het is de reden dat ook puur grashooi niet gevoerd mag worden binnen 6 weken.
Dat het goedkoper is, komt waarschijnlijk o.a. dat hij het net zo min binnen hoeft op te slaan. Dit zorgt voor minder risico op schimmel (lekkage geeft direct flinke schade bij opslaan in touwtjes en balen geven vocht aan elkaar door).
Droog voordroog gaf hier met 8-9 dagen geen problemen, gewoon voordroog moest met 5 dagen op en nat voordroog met 2-2.5 dag.
marijkiiii schreef:Onder in plastic verpakt hooi versta ik letterlijk een hooibaal die in plastic is gewikkeld.
Verschil in prijs zou met de opslagkosten te maken kunnen hebben?
Ik kan me voorstellen dat het fermentatieproces voor deze verpakte hooibalen wel veel langzamer gaat dan bij voordroog met een hoger vochtgehalte, maar wat precies verschil is zou ik ook niet weten. Complete afwezigheid van fermentatie kan er in ieder geval niet zijn, maar misschien is het wel verwaarloosbaar, daar heb ik verder geen ervaring mee.
edit: zie reactie van mizora, fermentatie lijkt dus inderdaad voor de verpakte hooibalen nauwelijks plaats te vinden
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 59 bezoekers