Oostvaardersplassen opnieuw op de politieke agenda

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14033
Geregistreerd: 20-04-16

Oostvaardersplassen opnieuw op de politieke agenda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-06-18 09:22

NOS / Schaatskrant / Nu.nl
Welzijn

Afbeelding
Een van de Konikpaarden van de Oostvaardersplassen. Foto door Malou Vogel.

Het is het hoofdpijndossier van de provincie Flevoland: de Oostvaardersplassen. Na maanden van protest besloot het provinciebestuur twee weken geleden dat er een stuk minder grote grazers in het natuurgebied moeten komen. Concreet: er moeten 180 konikpaarden en 980 edelherten verdwijnen. Nu leven er nog 2260 grote grazers in het gebied. Als Flevoland het aantal runderen, paarden en edelherten in de Oostvaardersplassen wil reduceren tot het niveau van midden jaren negentig, dan zouden veel méér dieren moeten verdwijnen dan de commissie adviseerde. Dat blijkt uit bestudering van het advies door Frank Berendse, hoogleraar natuurbeheer aan Wageningen University.

De provincie is van plan het aantal grote grazers in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad te reduceren van 2.260 nu naar elfhonderd straks, veelal door afschot. Over enkele jaren mag hun aantal dan weer oplopen tot 1.500. Dat correspondeert met de draagkracht van het gebied, waar plaats zou zijn voor ongeveer 1,4 dier per hectare. Dat was ook de situatie midden jaren negentig, aldus het recente advies waarop de provincie zich baseert, van een commissie onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA).

De cijfers kloppen niet, stelt Berendse. Midden jaren negentig waren er veel minder edelherten, paarden en runderen dan het genoemde aantal van 1.500 dieren. In 1995, blijkt uit cijfers van Staatsbosbeheer, leefden er slechts ongeveer zeshonderd grote grazers in het gebied. Pas later begon dit aantal fors te stijgen. In 1999 lag het op ongeveer 1.200.

De commissie geeft Berendse ten dele gelijk. "We hadden misschien beter kunnen spreken over de situatie van eind jaren negentig", zegt secretaris Henry Potman. Tegelijkertijd nuanceert hij de kritiek: volgens hem hadden de grazers in de jaren negentig een relatief klein gebied tot hun beschikking, "omdat er toen veel meer bosschages waren." Ook vindt de commissie de focus op vaste aantallen dieren niet terecht. "De aantallen zijn geen doel. Het gaat om de effecten op de omgeving, ontwikkeling van biodiversiteit en het welzijn van de grote grazers. Dat moet steeds gemonitord worden."

Berendse vindt de schatting van het maximumaantal dieren dat zich zou kunnen redden veel te hoog, laat hij weten, ook als je rekening houdt met het kleinere oppervlak in de jaren negentig. Veel belangrijker is dat het aantal ganzen zeer sterk is toegenomen – die grazen ook veel. Berendse: "Mijn inschatting is dat het aantal hoefdieren veel verder omlaag moet, mogelijk zelfs naar nul, om het voorheen gevarieerde en vogelrijke landschap in de bufferzone te herstellen."

De politieke discussie over de toekomst van de Oostvaardersplassen is gisteren begonnen. In juli moet er een definitief besluit volgen en wordt duidelijk hoe de toekomst van de Oostvaardersplassen - en de grote grazers - er precies uit zal zien.

Het Limburgse bedrijf Flaxfield Nature Consultancy is gespecialiseerd in het verplaatsen van wilde dieren. Eigenaar Joep van de Vlasakker vond eerder nieuwe plekken in Europa voor konikpaarden, edelherten en bizons. Daarbij ging het steeds om enkele tientallen dieren, maar ook voor het verhuizen van bijna 1200 dieren zou hij wel kansen zien. "Het wordt niet gemakkelijk, maar ik denk dat het wel lukt", zegt De Vlasakker. "In Duitsland en Frankrijk is geen plek meer. Je moet echt verder weg gaan zoeken. Ik ben bezig met een rewilding project in Azerbeidzjan en daar willen ze alle 980 edelherten wel hebben."
Om de dieren daar te krijgen moeten ze eerst gevangen worden. Bij konikpaarden is dat relatief gemakkelijk, die zijn semi-wild. Voor edelherten is het een ander verhaal. Die zijn erg gevoelig voor stress, raken gemakkelijk in paniek en zijn daardoor moeilijk te hanteren.

De commissie-Van Geel, die de provincie Flevoland adviseerde over de Oostvaardersplassen, concludeerde in haar eindrapport dat het vangen van wilde edelherten een nauwelijks uitvoerbare operatie is. Afschot van de dieren zou daarom onontkoombaar zijn. Uit onderzoek van de Wageningen University blijkt dat er geen manier is om grote groepen edelherten te vangen zonder ze veel stress te bezorgen. Het volledig verdoven van een hert is volgens het onderzoek het meest diervriendelijk, maar ook tijdrovend en heel erg duur. Als toch wordt besloten om de dieren te verhuizen, is er een volgende uitdaging: het transport. De wilde dieren moeten eerst één voor één medisch gekeurd worden. Dat gebeurt vaak onder verdoving. Als dat is gedaan, begint het transport pas. Volgens Van de Vlasakker vormt dat meestal geen probleem. "Dieren zien de vrachtwagen als een veilige omgeving."
Eenmaal op de plaats van bestemming zijn er twee opties om de dieren vrij te laten. "Bij een hard release lopen de dieren zo uit de vrachtwagen de vrije natuur in. In het geval van een soft release mogen ze eerst een tijd acclimatiseren in een afgezet gebied", zegt Van de Vlasakker.
Ecologen en natuurbeschermers vrezen dat als de dieren eenmaal in een onbekend gebied zijn, ze ten prooi vallen aan roofdieren. Van de Vlasakker weet uit ervaring dat dat niet snel gebeurt. "We blijven de dieren in hun nieuwe gebied volgen. Je ziet dat ze snel wennen en terugvallen op hun instinct."

Van de Vlasakker beseft dat een verhuizing veel tijd en inspanning kost, maar volgens hem is dat het meer dan waard. "Ook voor de dieren. Je bezorgt ze tijdelijk veel stress, maar uiteindelijk komt het goed. De kogel is de gemakkelijkste oplossing, maar in mijn ogen niet de beste."
Over wat zo'n verhuizing kost, doet Van de Vlasakker liever geen uitspraak. "Maar met een paar ton lukt het waarschijnlijk niet."
De Dierenbescherming is blij met het uitgangspunt dat er zo min mogelijk dieren worden gedood. Tegelijkertijd is de organisatie sceptisch over het verhuisplan, omdat het te veel stress bij de dieren oplevert. De Dierenbescherming wil liever dat er een corridor wordt aangelegd, een verbinding naar andere natuurgebieden, zodat de dieren niet langer aan de Oostvaardersplassen gebonden zijn.

Woensdag vergaderde de Provinciale Commissie Duurzaamheid voor het eerst over het advies, maar het debat werd niet afgerond. Voorafgaand aan de vergadering leverden zeventien insprekers fikse kritiek op het huidige natuurbeheer in de Oostvaardersplassen en de massale sterfte van grote grazers. Bijna alle insprekers en politici zijn het erover eens dat het in de toekomst anders moet. In de vergadering werd besloten dat de twaalf fracties in de Provinciale Staten van Flevoland pas op 26 juni hun oordeel vellen over het advies dat de commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel heeft gegeven over de toekomst van de Oostvaardersplassen. Op 11 juli nemen de Staten een definitief besluit.

Van Geel vindt dat de bijna tweehonderd konikpaarden die uit het gebied moeten verdwijnen, verplaatst kunnen worden naar andere natuurgebieden. Voor zo'n duizend edelherten geldt dat niet. Die moeten volgens het adviesrapport worden afgeschoten, omdat het vangen van de dieren vrijwel niet te doen is.
Op dat laatste punt zijn Gedeputeerde Staten het niet eens met de commissie-Van Geel. Ze vinden dat er toch geprobeerd moet worden om de edelherten te vangen en te verhuizen naar andere natuurgebieden, ook al zijn daar meer kosten aan verbonden. Daarover wordt dus op 11 juli een besluit genomen.

Als het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen is afgenomen, zal het aantal ganzen in het gebied explosief toenemen, is de verwachting van verschillende fracties in de Provinciale Staten van Flevoland. Die ganzen vreten het natuurgebied weer kaal. Bovendien kunnen ze een bedreiging zijn voor het vliegverkeer vanaf Lelystad Airport. ''Ganzen zijn ook een soort grote grazers. Het wordt een megastal", aldus Flevolandse politici woensdagavond.

Tijdens de inspraakronde pleitte de Werkgroep Diervriendelijk Populatiebeheer voor anticonceptie voor de grote grazers, waardoor de populatie stabiel kan blijven. De anticonceptie wordt verwerkt in zogeheten likstenen in het gebied, door het voer gemengd of via een prikpil toegediend. Elke andere oplossing zorgt er volgens de werkgroep voor dat er na enige tijd toch weer te veel grote grazers zijn, die vervolgens weer afgeschoten moeten worden. Deskundigen hebben volgens Pieter van Geel verzekerd dat anticonceptie voor de dieren geen realistische oplossing is. Volgens insprekers zou de Universiteit Utrecht het wel willen proberen.

Als er herten afgemaakt worden, willen sommige actiegroepen tegen de Oostvaardersplassen dat het vlees voor menselijke of dierlijke consumptie wordt gebruikt. Dat heeft het Flevolandse provinciebestuur al laten uitzoeken. Het blijkt verboden te zijn, omdat de grazers wilde, niet-geregistreerde dieren zijn die niet in de voedselketen terecht mogen komen. Natuurgebieden De Hoge Veluwe en de Millingerwaard verkopen wel 'wildernisvlees'.

De Dierenbescherming en de Zoogdiervereniging bepleiten meer ruimte voor de grazers door het Horsterwold bij de Oostvaardersplassen te trekken. De Partij voor de Dieren wil alsnog een verbinding met de Veluwe in Gelderland, maar daar wil die provincie niet aan meewerken. Veel vragen zijn er over verhuizing van de dieren naar het buitenland. Actrice Belinda Meuldijk heeft een plan om honderdtachtig paarden naar Spanje te brengen. Voor bijna duizend edelherten zou in Oost-Europa plek zijn.
Verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra gaf toe dat verhuizen van de edelherten ''een probleem" lijkt te worden. Er is volgens hem nog geen enkel goed plan. ''Het lijkt erop dat Oost-Europese landen die de herten willen hebben, ze vervolgens gebruiken voor jachtpartijen. Daarvoor gaan we alle kosten niet maken", zei hij. De verhuizing van de konikpaarden is wel kansrijk.

Hofstra en Van Geel drukten de politici op het hart om wel voor maatregelen te stemmen. Door de enorme sterfte deze winter zijn er nu maar ruim tweeduizend dieren in het gebied, maar niets doen is geen optie, benadrukten zij.

secricible

Berichten: 25695
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Oostvaardersplassen opnieuw op de politieke agenda

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 09:27

Fijn dat de discussie in leven blijft, ondanks dat de acute situatie nu achter de rug is. Hopelijk kunnen ze nu dan in de preventie bewegen ipv in het brandjes blussen.

Niello
Berichten: 824
Geregistreerd: 22-12-12

Re: Oostvaardersplassen opnieuw op de politieke agenda

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 10:44

Ik weet het niet hoor. Ik ben wel blond maar...als je persé dieren in het gebied wil hebben,waarom dan niet een paar kleine groepen alleen vrouwelijke dieren. Dan hoef je helemaal niet moeilijk te doen met afschieten of anticonceptie. Zal wel te simpel zijn...

LoveBodin

Berichten: 4354
Geregistreerd: 18-12-09
Woonplaats: Under The Northern Lights

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 10:52

Niello schreef:
Ik weet het niet hoor. Ik ben wel blond maar...als je persé dieren in het gebied wil hebben,waarom dan niet een paar kleine groepen alleen vrouwelijke dieren. Dan hoef je helemaal niet moeilijk te doen met afschieten of anticonceptie. Zal wel te simpel zijn...


Volgens mij werden ze dan veel eerder hoefbevangen :). Hormonen remmen dat blijkbaar oid.

rien10
Berichten: 14664
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 11:22

LoveBodin schreef:
Niello schreef:
Ik weet het niet hoor. Ik ben wel blond maar...als je persé dieren in het gebied wil hebben,waarom dan niet een paar kleine groepen alleen vrouwelijke dieren. Dan hoef je helemaal niet moeilijk te doen met afschieten of anticonceptie. Zal wel te simpel zijn...


Volgens mij werden ze dan veel eerder hoefbevangen :). Hormonen remmen dat blijkbaar oid.

Waarvan worden ze eerder hoefbevangen?

LoveBodin

Berichten: 4354
Geregistreerd: 18-12-09
Woonplaats: Under The Northern Lights

Re: Oostvaardersplassen opnieuw op de politieke agenda

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 11:30

Ik heb van horen zeggen dat omdat ze nu vrijwel elk jaar drachtig zijn, dat ze daarom niet hoefbevangen raken. En dat dus door anticonceptie de dieren wel hoefbevangen zullen raken.

rien10
Berichten: 14664
Geregistreerd: 01-06-10

Re: Oostvaardersplassen opnieuw op de politieke agenda

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 11:45

Aha, op die fiets.
Ik kan me er wat bij voorstellen. Zwanger zijn kost een hoop energie, als die energie allemaal in het lijf van de merrie gaat zitten, kan het mis gaan.

Misschien (ik spreek met duidelijk gevoel voor understatement) horen daar geen paarden? :j

BMHP
Berichten: 1507
Geregistreerd: 15-12-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 12:14

rien10 schreef:
Aha, op die fiets.
Ik kan me er wat bij voorstellen. Zwanger zijn kost een hoop energie, als die energie allemaal in het lijf van de merrie gaat zitten, kan het mis gaan.

Misschien (ik spreek met duidelijk gevoel voor understatement) horen daar geen paarden? :j


Normaal trekken paarden weg uit gebieden die zo sompig en nat zijn.
Dus ja ik geloof dat daar geen paarden horen.

Aan de ene kant leggen wij wildbruggen aan en aan de andere kant een hek.
Wat is er nu zo moeilijk aan om te begrijpen dat het hek de grote fout is.
Wij maken het de dieren die in het wild leven al moeilijk genoeg maar de keus is helemaal niet moeilijk,
wild is geen hek zoals de wolf jn west europa niet word gekooid
hek is verantwoording, beheer, bijvoeren, geboortebeperking en kost geld.

In onze mensen wereld is er geen natuur in de zin van ongerept en onaangeraakt.

Niello
Berichten: 824
Geregistreerd: 22-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 14:21

LoveBodin schreef:
Ik heb van horen zeggen dat omdat ze nu vrijwel elk jaar drachtig zijn, dat ze daarom niet hoefbevangen raken. En dat dus door anticonceptie de dieren wel hoefbevangen zullen raken.

Dat geldt dan alleen voor de koniks en niet voor de herten en runderen. Er hoeven toch niet persé paarden te lopen?

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 15:07

Maak er gewoon een woonwijk van is dat hele gezeur gewoon over. _/-\o_ }>

Nikass

Berichten: 16685
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 16:33

Ah ja laten we het vol bouwen, dat maakt Nederland nu echt aantrekkelijk ;)

Almighty
Berichten: 2907
Geregistreerd: 09-02-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-18 17:00

Stop heel het gebied helemaal geen grootgrazers meer. Haal alle groot Graas weg past niet daar op dat stukje. Over paar jaar anders weer probleem. En hoe doe je kudde splits, zijn ook families.en is er geen optie finland, zweede of Amerika met edelhert? Wij hebben het laten gebeuren. Wees dan ook verantwoordelijk voor die paar ton extra om dieren ander leven te gunnen.er is vast wel pot ergens die over is ander project wat niet lukte om in deze dieren te stoppen na niet waardig leven nu. Daar wil ik mijn belasting geld nu wel aan betalen.niet aan dit toneelstuk. Fout gemaakt zit op blaren zelf veroorzaakt. Of geld terug vragen ook paar ton aan bedenker van dit project.

Mens kan geen natuur maken zonder ergens een onbalans te maken. Zeker met afgezetten gebieden. Gewoon niet meer doen. We kunnen niet rekenen hoeveel dier wel te houden is. Dat is hier wel gebleken alweer. Meer voorbeeld met everzwijn op Veluwe teveel. Enz enz. En doe je wel project is het toch niet echt wild te dichtbij bevolkt gebieden. Betekend zorgplicht zoals ik ook heb met mijn paarden achter hek. want echt wild in nederland past er bijna niet meer in door overbevolking mensen. Of we moeten accepteren dat je overstekend wild hebt wat in dorp loopt te grazen in je tuin. Maar daar kunnen we ook al niet tegen.stop met bemoei natuur of verzorg ze! En neem je verantwoordelijkheid zoals we kinderen al proberen te leren bij een fout. Mooi voorbeeld hoe het niet moet. Nee, het houdt niet op...tenzij wij niet meer bedenken en piun ruimen die we gemaakt hebben. En ja helaas kost tonnen. Maar dat heeft de ontwikkeling ook gekost..dus dat beetje extra betaald ik ook wel van belastinggeld voor tevreden oplossing.