[INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Anoniem

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 09:06

Probleem is dat ik dus geen enkel stuk heb waar geen sprietje gras staat. Hij staat nu op een zandwei met her en der een sprietje gras of onkruid. Alternatief is de bak die lichtgroen kleurt van de sprietjes die daar in staan (aanzienlijk meer dan waar hij nu staat). Ander alternatief is in zn eentje op stal waarbij hij de rest van de kudde niet meer kan zien, en dus zielsongelukkig en gestrest wordt..
Of dus een graasmasker op? Maar hij is niet echt dik ofzo, ik denk dat hij HB is door de PPID, niet door overgewicht.


Meert
Berichten: 3415
Geregistreerd: 25-06-07

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 09:16

Kan je niet een stukje zand afzetten waar bijna geen gras meer staat?

Dennis

Berichten: 31456
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 09:29

Mijn Roos was ook HB door de cushing, stond niet op het gras oid en was lekker aan het werk. Toch zag ik dit voor jaar dat ze na 5 minuten gras met korf al reageerde dus dat na 1x meteen niet meer gedaan.

Hoe lastig ook, een HB paard mag gewoon geen gras, ook geen sprietje. Als dat niet kan waar hij nu staat is dat voor nu niet de juiste plek, hoe lastig dat ook is.
Roos stond ook alleen in de paddock en op stal, gewoon geen gras, en met mazzel wel wat blaadjes bij storm.

Super fijn voer bestel je hier: https://equilin.eu/?partner=217
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 10:27

Shanna kan je het gras wat er nog staat niet wegkrijgen met schoffelen bijvoorbeeld?

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 11:08

Mijn lieve meid heeft geen pijn meer, ik heb haar zaterdag laten gaan, vrijdagmiddag heeft de da een pijnstiller in het bloed gegeven, die hielp niet echt, ze ging liggen s avonds en is tot in de ochtend blijven liggen, heb haar 7 zakjes bute verdeeld over de avond en ochtend gegeven, maar het leek zijn werk niet meer te doen. de foto's en omdat ze zoveel pijn had hebben de knoop doorgehakt, ze is heel rustig gegaan.

Wat is dit moeilijk en zwaar, alles wat er gebeurt is en aan gedaan is- steeds weer maalt het door mijn hoofd, waar en wanneer is het zo fout gegaan. Was dat al in het begin-iets gevoelig lopen door de vorst, ijzer met zooltje eronder maar 2 weken later toch bevangen- of later nog, maar hoe heeft ze dan een hele tijd als een kievit kunnen lopen op een kwartje bute per dag- geen pulsatie meer en de hoefsmid gespecialiseerd in HB, zag met het bekappen na 2 maanden niets van schade of hoefbevangenheid aan haar hoeven.
is het door de hoefzweren die elkaar opvolgde waar ze zo'n pijn door had, of door het Styrofoam wat een week ervoor door de DA eronder was gedaan, waar ze LV met de hiel inzakte ipv met de toon wat moet wat er 2 dagen heeft onder gezeten, daarna nieuwe eronder.
ze is zo slecht geworden maandag een week geleden nu, waarom in godsnaam

Ik kan er heel moeilijk mee omgaan, krijg het niet voor mezelf gebogen dat we de strijd verloren hebben. wat als ik... dit of dat had gedaan of beslist. De beslissing om haar te laten gaan sta ik achter. wat een verdriet dat ik haar kwijt ben.

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 12:09

Ach wat moeilijk dat gevoel Lique. En ik denk herkenbaar voor velen.
Je hebt gedaan wat in jouw macht en kennis lag,meer kon je niet doen. Soms wilt het niet... Sterkte. :(:)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 12:11

Ontzettend veel sterkte lique...... Het is vreselijk naar om zo'n beslissing te moeten nemen, maar ze heeft nu in ieder geval geen pijn meer.

Wat als??? Dat brengt je helemaal niets. Ik begrijp dat het moeilijk is, maar soms gaan dingen gewoon zo als ze gaan. Niet meer en niet minder.

Wees trots op jezelf dat je voor haar hebt kunnen besluiten dat het genoeg was. Sterkte.......

Dennis

Berichten: 31456
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 12:22

Wat doet het zeer he lique68.....

Morgen is Roos er al weer 2 weken niet meer, maar blijf malen. We hebben zo veel overwonnen, ben altijd zo scherp geweest op haar nadat ze eens door een enting bevangen gestaan heeft. Laat een gezonde pony toch op cushing testen en 3 dagen later toch bevangen.....
De beslissing haar te laten gaan was geen keus, maar het enige juiste wat ik kon doen. Maar welke keuzes had ik eerder voor haar moeten maken om haar wel te helpen?

Super fijn voer bestel je hier: https://equilin.eu/?partner=217
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 12:23

Ieder HB geval is dan nog eens anders en hetgeen voor de ene werkt,werkt niet voor de andere.. Het is gewoon een vreselijke aandoening.

assebassie
Berichten: 1247
Geregistreerd: 19-02-13
Woonplaats: in de provincie Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 12:34

Heel heel veelsterkte lique, er is zoveel voor haar gedaan, iedereen deed zijn best voor haar, jij voorop, soms werkt er niks en lukt er niks, waarom? wisten we het maar.
Dat malen kan ik goed begrijpen, wat deed ik verkeerd?, niks dus.
Afscheid moeten nemen is het moeilijkste, rottigste wat er is, je hebt er acht alles aan gedaan, zo goed voor haar gezorgd, ze heeft het heel goed gehad bij jou, misschien is dat een troost, al is het dan een schrale troost |( .

hwn
Berichten: 4653
Geregistreerd: 26-05-13

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 16:12

Sterkte iedereen hier! Ik durfde niet posten omdat ik het niet wou "jinxen", maar na het bezoek van de hoefsmid durf ik nu voorzichtig optimistisch zijn: geen verbrede witte lijn, dus weinig kans op ernstig gekanteld hoefbeentje. Ze is sinds gisteravond van de pijnstillers, dus blijft wat afwachten, maar zoals ze zich zo braafjes liet bekappen op harde ondergrond, vermoed ik dat het wel goedkomt.

Bij haar was de oorzaak toch echt wel een "overdosis": slecht werkende stroom, waardoor ze in bemeste weides kon, 's nachts op de paddock was zij de enige die nog at, zodat ze nog es 2 of 3 hooinetten leegvrat...Dus nu voorzichtig weidegang weer aan het opbouwen.

Maar het blijft toch altijd spannend.

Wanderers

Berichten: 876
Geregistreerd: 30-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 18:30

Ben al de hele dag aan het zoeken naar de juiste woorden om te zeggen wat ik zeggen wil ... valt niet mee om nu de chaos in mijn eigen hoofd te ordenen, maar wil ook niet aan het grote verdriet van sommigen onder ons voorbijgaan.

Allereerst heel veel sterkte voor diegenen die de alles beslissende en beëindigende beslissing hebben moeten nemen .. een beslissing die inderdaad niets meer te maken heeft met 'keuzes maken' maar alles met het handelen in het belang van het dier zelf.

Omdat ik maar al te goed weet hoe kl*** het is om deze beslissing te moeten nemen en hoe je je kapot kunt piekeren over het 'waarom' en 'wat had ik, of een ander, anders kunnen doen' (ook al wéét je dat het de enige juiste beslissing is geweest, toch blijft vaak de twijfel over hetgeen eraan voorafgegaan is ..) blijf ik het moeilijk vinden om te reageren met ervaringen & tips.

Laat ik het zo zeggen : laat niemand, maar dan ook níemand zich ajb. afvragen of hij/zij wel goed gehandeld heeft.
Ik ga ervanuit dat een ieder naar eigen kunnen, kennis en mogelijkheden handelt die er op het moment van keuzes en/of beslissingen moeten nemen voorhanden is.

Mijn beweegredenen om in dit topic te reageren is en blijft het delen van eigen ervaringen in de hoop dat anderen daar mogelijk iets aan kunnen hebben .. nu of in de toekomst .. omdat velen domweg niet van de diverse mogelijke opties op de hoogte zijn of niet door de behandelende sector daarvan op de hoogte gebracht worden.
Soms omdat er onvoldoende kennis/ervaring is, soms omdat er geen geloof is in de mogelijkheden tot herstel ..
Ook ík heb daarmee te maken gehad, maar juist door het oa. hier lezen van ervaringen heb ik opties kunnen proberen .. opties kunnen benutten die mij anders onbekend waren gebleven!
(helaas ook minder goed uitpakkende keuzes gemaakt, maar dat hoort helaas bij het pionieren)

Ik besef donders goed dat vechtlust en volharding alleen, helaas ;( , in veel gevallen niet brengt waarop gehoopt wordt.
Beslissen dat mogelijke opties niet (langer ..) in het belang van jouw dier zijn moet dan vooral ook niet als falen of een tekortkoming gezien worden .. integendeel: het belang van het dier zelf moet áltijd voorop blijven staan, ongeacht het hoe of wat.

tot op het allerlaatste moment bij jullie, tot op het allerlaatste moment bij mij .. tot ooit lieverds, hopelijk tot ooit ..
Ewold* Irma* Nanda* Wodan* Dyone* Merona* Joppe*


Y;(


lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 19:21

Bedankt voor jullie lieve woorden en steun. Ze doen me goed
Het malen erover zal met de tijd slijten, samen met het nu nog rauwe verdriet. Ze was een intens lief paard met vol vertrouwen in mij, altyd oortjes naar voren zelfs tot op ht laatste moment

Ik heb veel gelezen op bokt en heb er ook echt wat aan gehad. Het is fijn om tevens "met lotgenoten" te kunnen sparren over mogelijkheden en behandelingen.

Dennis het doet immens pijn,
Dat je de strijd om Roos niet hebt gewonnen is zo hard, je hebt er alles en dan ook alles aan gedaan. Het waarom...we zullen het nooit weten..het is moeilijk te verteren.. heel veel sterkte met het gemis

Wanderers mooi geschreven. Denk dat een ieder blij is met de informatie die je deelt

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 19:28

hwn schreef:
Sterkte iedereen hier! Ik durfde niet posten omdat ik het niet wou "jinxen", maar na het bezoek van de hoefsmid durf ik nu voorzichtig optimistisch zijn: geen verbrede witte lijn, dus weinig kans op ernstig gekanteld hoefbeentje. Ze is sinds gisteravond van de pijnstillers, dus blijft wat afwachten, maar zoals ze zich zo braafjes liet bekappen op harde ondergrond, vermoed ik dat het wel goedkomt.

Bij haar was de oorzaak toch echt wel een "overdosis": slecht werkende stroom, waardoor ze in bemeste weides kon, 's nachts op de paddock was zij de enige die nog at, zodat ze nog es 2 of 3 hooinetten leegvrat...Dus nu voorzichtig weidegang weer aan het opbouwen.

Maar het blijft toch altijd spannend.



Blij voor je dat je paard/pony zo goed hersteld. Goed nieuws
Ik wil je niet bang maken maar mijn hoefsmid ( gespecialiseerd in HB) zag ook niets vd HB terug in mn merrie haar hoeven 2 maanden erna. Ik was toen ook heel blij.

Het is nu nog zo pril het herstel bij je paard/pony wat de oorzaak ook is geweest
Grazen nu al opbouwen, is echt zo af te raden. Ik vind het spelen met vuur wat je dan doet.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 19:56

Ik heb even het een en ander terug gelezen, maar pfoeh wat een harde reality-check was dat zeg.. Iedereen die zn paard heeft moeten laten gaan door HB heel veel sterkte gewenst..

Vandaag was Sedje alweer een bijna woeste hengst, na het rollen bokken, in drafje over de tegels van de overkapping, weer omdraaien en rollen, bokken, draven. Toen ik hem zn pil voor de PPID wilde geven zette hij het zelfs op het rennen in galop! :oo

Dit is dus dag 4 van de bevangenheid, de 3e dag van de buut. Zagen jullie ze ook zo snel opknappen of is dit geluk hebben van Sed?



De smid zou eigenlijk eergisteren al komen, dat werd toen gister, werd uitgesteld naar vandaag, en nu wordt het morgen.. wel balen dat het zo “lang” duurt, het is dat ik graag deze smid erbij wil hebben..

Ik heb ook nog een ander puntje, namelijk Sed drinkt slecht en ik gaf hem dan met dit weer erg waterige slobber of appelsap of wat anders lekkers zodat hij wel zn vocht binnen zou krijgen. Nu hij HB is durf ik dat echter niet zo goed meer aan. Kan hij nog wel slobber of is daar een (smakelijk) alternatief voor? Sedje is wel een kieskeurige shetlander, hij laat met gemak zn voer staan als hij er geen zin in heeft of het hem niet smaakt..

Daphne1988
Berichten: 230
Geregistreerd: 28-11-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 21:29

shanna hij loopt al lekker vlot! Hoeveel but krijgt hij?

Ik krijg de rillingen van het idee dat hij op het gras loopt :+

Heb je daar ook warm water? Lastige drinkers willen nog wel eens liever warm water drinken..

Pas alsjeblieft op met het gras..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 21:40

Het is meer onkruid wat ze niet eten dan gras hoor, morgen wil ik er met de cultivator overheen rijden om het land nog verder kapot te trekken. :+

Hij kreeg maandag ‘s ochtends een spuit, ‘s avonds een heel zakje buut.
Dinsdag ‘s ochtends een heel zakje, ‘s avonds een half zakje.
Vandaag 2x een half zakje.

Vanaf vrijdag mag ik verder afbouwen. Hoe doseren/ portioneren jullie de buut eigenlijk? Ik vind het echt verdomd lastig om de helft te bepalen..!

lique68
Berichten: 331
Geregistreerd: 12-03-18

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 22:27

Shanna ik heb een maatschepje. Bij Dille & camille gekocht denk dat Ikea of xenos ze ook hebben. Zijn 5 lepeltjes ofzo aan een ring...bak maatschepjes denk zijn ht.
1/8 theelepel is by my de kleinste. 1 zakje bute is 5 schepjes. Zo doseerde ik iig.

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-18 22:35

Sterkte voor iedereen die hun maatje hebben moeten laten gaan. :(:)

Ik lees hier mee omdat ik een pony heb aangeschaft met hb.
Lang verhaal, maar het diertje moest echt weg dus nu staat ie in de achtertuin (figuurlijk :+ )

Nu valt het mij op dat hij erg wisselend goed/slecht loopt.
Hoefsmid is nu al 2 keer geweest en ziet niet echt bijzonderheden aan de hoef.
De hoefbevangenheid zou nu ongeveer 2,5 maand geleden zijn en hij kwam 1,5 maand geleden ongeveer bij mij.
Vooral op het harde is het niet echt enthousiast, wat kan ik doen?
Toch pijnmedicatie? Op het zachte trekt hij soms sprintjes dus dan denk ik weer ach.

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-18 07:30

Ligue, heel veel sterkte. Neem je zelf vooral niks kwalijk. Je hebt gedaan wat je kon en soms is HB niet te overwinnen. Vaak door onderliggende andere problemen waar je wellicht nooit achter komt.

Bennie zou eigen vandaag ingeslapen worden. Maar die is weer uit zijn dip gekrabbeld en loopt weer rond (zelfs beter dan voor zijn dip). Het was echt een emotionele achtbaan. Zaterdag wilde we hem nog laten bekappen. De smid kwam echter rechtsvoor een hoefzweer tegen. Die heeft hij mooi kunnen uitsnijden. Daarna is het iedere dag beter gegaan en hebben we de dierenarts op dinsdag afgebeld. Daar was ze heel blij mee want zij vond Bennie niet slecht genoeg.

Maar waardoor hij nu zo'n erge dip heeft gehad weet ik niet. Was het de bute of de hoefzweer? Of beiden?

Hij heeft nog wel steeds last van zijn buik. Als hij gegeten heeft moet hij daarna even languit liggen. Maar de tijd dat Hij ligt wordt steeds korter. Hij krijgt nu nog de Gastrogard maar om durf eigenlijk niet zo goed over te stappen naar de Abgard of de korrels van Abler. Mijn dierenarts gaf aan dat ze vanuit Utrecht alleen de Gastrogard/Ulcergard adviseren omdat daar een buffermiddel aan toegevoegd is waardoor de omeprazol pas in de darmen vrij komt. Bennie kan echt geen tegenslag meer hebben.

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 20034
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-18 07:55

Het kan hoor shanna dat ze zo snel opknappen.

De mijne gingen ook niet liggen oid, en knapten na bekapping en ander dieet of andere maatregelen ook binnen twee dagen op. Ik heb dan ook geen pijnstilling gegeven, als ze zo gek gaan doen heb je kans dat er meer schade van komt. Niet dat ze moeten lijden maar maar net genoeg om ze ervan te weerhouden om gek te doen.

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-18 08:05

Ze kunnen inderdaad zo snel opknappen. 3 jaar geleden liep Bennie met 3 dagen ook al weer redelijk rond en liep hij met 2 weken al weer helemaal goed.

Nadiine__x

Berichten: 2790
Geregistreerd: 02-11-12
Woonplaats: Espel

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-18 09:56

Jeejtje, ik schrik wel van de hoeveelheid paarden die in zo een korte periode ingeslapen zijn.

Eigenaren allemaal ontzettend veel sterkte! En betreft het twijfelen aan jullie zelf, nietdoen! Jullie hebben alles binnen jullie eigen macht gedaan, anders kies je niet voor afscheid nemen..
Ze hebben allemaal geboft met een eigenaar die het welzijn voorop heeft gezet!

Gelukkig lees ik net ook weer een positief bericht, jeejtje wat een opluchting moet dat wezen! Fijn zeg!
Hoefzweer kunnen ze echt heel erg beroerd van zijn. Mijn draver wilt niks meer, loopt op 3 benen, krijgt er koliek bij op en is een zielig hoopje ellende.
Nog erger als wanneer hij bevangen staat..
Dus ontzettend fijn dat de smid dat nog ontdekt heeft en weg heeft kunnen halen!

Groetjes, Nadine & Pluis!
https://Www.pluisstables.nl

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-18 10:09

Pfoe Damian dat was echt wel op het nippertje dan. Nu duimen dat de stijgende lijn voortgaat!

Anoniem

Re: [INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-18 10:47

Hoort zo’n graasmasker strak om de kaak te zitten?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: For_Que, Googlebot en 5 bezoekers