Het nieuws op Bokt in 2017

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5548
Geregistreerd: 20-04-16

Het nieuws op Bokt in 2017

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-01-18 12:39 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Bokt Community


Afbeelding
Valegro, Foto door Amanda

Het gaat toch altijd weer snel, zo'n jaar. Voor je het weet is het weer voorbij en zo is het ook gegaan met 2017. Een jaar waarin we het nieuws met een lach en soms ook een traan konden brengen.

Ook in 2017 heeft de Nieuwsredactie zich ontwikkeld, de samenstelling veranderde en we raakten beter op elkaar ingespeeld. En met trots kunnen we mede daardoor nu een mooi jaaroverzicht presenteren van de opvallendste en bijzonderste dingen die we in 2017 op de Voorpagina hebben geplaatst. 2017 was ook een jaar waarin de Nieuwsredactie meerdere mooie evenementen heeft mogen vastleggen op beeld om met jullie te delen.

2017 was ook het jaar waarin we begonnen zijn met veranderingen op de Voorpagina. We hebben de voorpagina onderverdeeld in categorieën waardoor je nu per interessegroep het nieuws kan lezen. Voor degenen die liever op datum lezen hebben we een knop gemaakt waarmee dit mogelijk is. Met het invoeren van de categorieën hebben we het subforum Overig Nieuws afgeschaft en is er op de Voorpagina een plek gemaakt voor berichten uit de Community waar ons correspondententeam enthousiast mee aan de slag is gegaan.

Dan rest ons nog jullie een prachtig 2018 vol paarden en geluk te wensen, waarin we hopen jullie weer up-to-date te kunnen houden qua nieuws en achtergrondstukken!

- De Nieuwsredactie: Amanda, Aniek1985, Jans, Marjoow, Melody7 en Nissima, de correspondenten en BloggersAfbeeldingJanuari: een nieuwe voorpagina, Jumping Amsterdam en The Friesian Proms

Afbeelding
Een Tennesse Walking Horse. Foto: DanDee shots
We trappen het overzicht natuurlijk af met de maand januari. Januari begint droevig met een bericht over vuurwerk. In Duitsland, pal over de grens bij Venlo, sloegen twee paarden op hol door rotjes die in hun buurt ontploften. De paarden kwamen op de snelweg terecht en werden daar door een auto geraakt, ze overleefden de klap niet.

Niet alleen de dood van de twee paarden tekende januari op medisch gebied. In Amerika kwam een ban op de veelbesproken trainingsmethode soring ter sprake. Helaas maakte Donald Trump daar vroegtijdig een einde aan door de wetswijziging die hiervoor nodig is in de wacht te zetten. Ook kwam de Hollandsche Manege in het nieuws. De manege die zich in hartje Amsterdam bevindt wil uitbreiden: ze wilden een paddock aanleggen op een binnenterrein naast de manege zodat de paarden daar buiten kunnen staan om te rusten. De Gemeente stak hier echter een stokje voor waardoor de eigenaar van de manege zich genoodzaakt voelde een stuk land aan een dijk te regelen voor de paarden.

Afbeelding
Adelinde Cornelissen en Parzival. Foto door Focussed
En vanuit België kwam het droevige bericht dat er in Tielrode vijf doodgebeten Shetlandpony's gevonden werden in de achtertuin van de familie de Permentier. De bijtwonden op de pony's zijn gemaakt door honden maar het is lastig te bewijzen van wie de honden geweest zijn.

In januari kwam vanuit de sport het bericht dat Parzival, van Adelinde Cornelissen, dit jaar echt met pensioen zou gaan. Adelinde maakte bekend dat er nog een afscheidsceremonie voor de ruin zou komen. Tommie Visser kreeg tijdens een training onverwachts bezoek op zijn terrein, agenten kwamen op zijn terrein zoeken naar het vermiste Grand Prix paard Zygrande le Coupied welke volgens getuigen bij Visser gestald zou staan. Dit bleek onjuist te zijn. En Wynton maakte zijn rentree, Madeleine Witte-Vrees reed bij haar rentree met de hengst een kaderscore. En dat er veel geld verdiend kan worden in de paardensport weet iedereen. Zolang je maar de beste paarden in je bezit hebt en zelf een goede ruiter bent of in dienst hebt. Hippomundo publiceerde in januari een ranking van verdiensten in de paardensport welke wij met jullie deelden. Op plek vijftien in de lijst vonden we de eerste Nederlander: Harrie Smolders.

Afbeelding
Friesian Proms door Aniek1985
Een bewogen maand was het ook voor de familie Brouwer. De zaak rondom Handsome O. kwam nog niet ten einde. Kristin Andresen plaatste in januari een filmpje online waarin de hengst duidelijke hanetred vertoonde. Brouwer heeft hiervan aangifte gedaan in verband met smaad en laster. Ook besteedde het programma Opgelicht?! op de Avro Tros aandacht aan één van de meest bekende oplichters in de hippische wereld.

In januari schreef bokker San een blog voor ons over het trailerladen. Dat we toch eigenlijk van ons paard vragen iets onnatuurlijks te doen en hoe we dat het vriendelijkste aan kunnen pakken. Ook introduceerden wij de nieuwe voorpagina waar we in de introductie al wat over gezegd hebben. Het nieuws is voortaan gesorteerd op categorie waardoor je makkelijk je favoriete nieuws kunt filteren.

We sluiten de maand januari af met twee fotoverslagen. Focussed is voor Bokt naar Jumping Amsterdam geweest en heeft daar een verslag gemaakt van de Subli Cup. Aniek1985 is voor Bokt naar de tweede editie van de Friesian Proms geweest waar ze het (Friese) vuur op een mooie manier heeft vast weten te leggen.

AfbeeldingFebruari: Einde NH Bokt TV, afscheid Parzival en Valegro en paardrijden een sport

Afbeelding
Foto door Amanda
In februari kwam er een einde aan de samenwerking tussen Bokt en RTVNH, de laatste aflevering van NH Bokt TV werd op de website geplaatst. Ook werd bekend gemaakt dat er ingrijpende veranderingen plaats zouden moeten gaan vinden in het Natuurbeleid van de Oostvaardersplassen.

Op het gebied van sport vertelde Paul Schockemöhle dat er echt geen moment meer komt dat Totilas terug in de wedstrijdring zou verschijnen. De sportcarrière van het zwarte Dressuurpaard is daarmee officieel van de baan. Ook werd bekend gemaakt dat het publiek tijdens Indoor Brabant voor de laatste keer van Parzival kan genieten bij zijn officiële afscheid. En terwijl Parzival afscheid gaat nemen nam Valegro in februari afscheid van het publiek. Tijdens Jumping Amsterdam wel te verstaan en daar was Amanda bij namens de Nieuwsredactie. Ze legde het afscheid van de Olympische topper vast op de gevoelige plaat.

Ook hadden we een fotoverslag van de Intermédiare I Kür op muziek op Jumping Amsterdam. Aniek1985 was namens de Nieuwsredactie daar aanwezig en legde onder andere vast hoe Diederik van Silfhout met Expression 81% scoorde. Ook werd er bekend gemaakt dat Marieke van der Putten team Glock ging verlaten om haar eigen bedrijf te starten. Van der Putten was onder andere de ruiter van Glock's Toto Jr. en Glock's Trafalgar op de hengstencompetitie.

Afbeelding
Demi Vermeulen met Burberry Foto: KNHS
Er was ook aandacht voor de Paralympische Spelen in februari. Drie studentes Hippische Bedrijfskunde hebben een artikel geschreven over de media-aandacht voor de Paralympsche Spelen. Het was hen opgevallen dat er beduidend minder media-aandacht was voor de topsporters met een beperking, ze gingen op onderzoek uit wat er daadwerkelijk speelt en spraken onder andere met de NOS en Demi Vermeulen. Negro wordt uitgeroepen tot KWPN Stallion of the Year.

Elke paardenliefhebber hoort deze uitspraak wel eens: "Paardrijden is geen sport!" Of: "Wat nou sport? Het paard doet al het werk en jij zit er maar een beetje op!" In februari dook de Nieuwsredactie in de intensiteit van de paardensport om een antwoord te geven op de vraag die veel ruiters ongewenst krijgen.

Afbeelding
Vanuit juridische hoek kunnen we terugkijken op twee artikelen rondom Morgan Barbançon. Als eerste werd haar Girasol in beslag genomen. Morgan liet het daar niet bij zitten en overweegde aangifte te doen van valsheid in geschrifte. Ook werd oplichter Serge van der Wulp gearresteerd in Duitsland. Van der Wulp verleidde stoeterijen, dressuurstallen en maneges via internet om tienduizenden euro's te betalen voor sportpaarden en buisjes sperma, die echter nooit geleverd worden.

In België slaat er een paardenbeul toe. Een veulen wordt door de beul ernstig verminkt. En in Nederland schrikt een merrie zo heftig dat ze haar veulen verwerpt. Het veulen komt dood ter wereld. In Amsterdam raakt een paard gewond nadat een hond aanviel in het Amsterdamse Bos.

En we sluiten februari af met het bericht dat de Bereden Politie voor het eerst een Fries in de gelederen heeft opgenomen. Fries Riemer zal voor versterking gaan zorgen.AfbeeldingMaart: India, Indoor Brabant en echte senioren
Afbeelding
Foto van een Marwariveulen door Lisa Dijk


We trappen de maand maart af met een artikel van onze correspondente QuintaenJojo die ons een korte cursus 'Hoe koop je een paard' geeft. Ook hebben we in maart een aantal Bloggers die actief zijn voor Bokt, zo neemt LisaDijk ons mee op reis naar India met niet één, niet twee maar drie blogposts met prachtige foto's. AlSafy neemt ons wederom mee naar Egypte om ons een kijkje door de ogen van een dierenarts in Egypte te laten zien. Ook vertelt ze ons dat je echt leert paardrijden in de woestijn. Ook gaan we nog mee met Arno en Volare op demo, want hoe geef je nu eigenlijk een demo in boogschieten te paard?

In de sport is het belangrijkste evenement in maart toch wel Indoor Brabant. Naast mooie resultaten van onze ruiters zijn er vooral veel afvallers te tellen. Patrick van der Meer en Zippo werden uitgebeld tijdens de Grand Prix omdat Zippo kreupel zou zijn. Hierdoor mochten ze niet meer starten bij de Kür op Muziek. Zowel Diederik van Silfhout met Arlando als Emmelie Scholtens met zowel Apache als Desperado trokken zich terug. Later maakte ook Tommie Visser bekend dat hij VarioHippique's Vingino had afgemeld wegens een dik been. Voor België meldde Jeroen Devroe zichzelf af omdat Eres DL zich verstapt had. Gelukkig voor de Bokkers was er ondanks deze uitvallers genoeg mooi beeld om vast te leggen. Bokker Tezzy heeft een mooi Fotoverslag gemaakt van Indoor Brabant.

Voor Adelinde Cornelissen was maart een mooie maand, met Aquido schreef ze in de Lier zowel de Grand Prix als de Grand Prix Special op haar naam. Tevens nam ze op Indoor Brabant op een grootse manier afscheid van het publiek met Parzival. Ook zien we in maart de nieuwe Kür van Hans Peter Minderhoud en Flirt en zien we Edelien van Blessum Nederlands Kampioen Arresleerijden worden. Henrik von Eckermann zijn stijgbeugel breekt tijdens een springparcours en Matthias Rath werkt aan zijn terugkeer in de Grand Prix maar dan niet met Totilas.

In de Para-sport wint Roy Jaspers de World Para Reining klasse en Sanne Voets en Frank Hosmar winnen goud in Qatar. Ook wordt de startlijst van de Mongol Derby bekend gemaakt.

Op medisch gebied was het niet rustig in maart. Niet alleen gebeurden er ongelukken zoals in Engeland, waar een spookrijder twee ruiters schepte, maar brak er ook Rhinopneumonie uit in de regio Warnsveld. Er werd een startsein gegeven voor onderzoek naar paardenmisbruik in de regio Hoorn en werd er een Friese merrie seksueel mishandeld in Wons. In Heeze liep er een bebloed paard los rond en in Amerika kwam er een tienjarig meisje om het leven bij het barrelracen. Engelse dierenartsen ontdekten dat paarden kreupelheid op hun gezicht tonen en we vielen hier op Bokt massaalover een paard met protheses.

Afbeelding
Totilas, foto door Sjoert
De fokkerij brengt het nieuws dat de Groninger Dekhengst Onno S is overleden. Onno S speelde ongewild de hoofdrol in een conflict tussen zijn eigenaar en de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Het Friese stamboek KFPS roept in maart zijn Ledenraad bijeen: er is sprake van onrust bij het stamboek. Ook is de toekomst van het paard weer wat duidelijker geworden: wetenschappers geven aan dat paarden in de toekomst zullen krimpen door de opwarming van de aarde.

Op het gebied van welzijn en paardrijden zetten we in maart ook weer nieuwe stappen. Zo neemt de Partij voor de Dieren een standpunt in over paardrijden.. Bij de kortebaan draverijen wordt er opnieuw een zweepverbod ingevoerdnadat deze in 2012 weer terug was ingevoerd op verzoek van trainers en pikeurs. In maart start de nieuwe voorlichtingscampagne van de SVP, de Stichting Veilige Paardensport. Het thema van de campagne is 'Veilig paardrijden, niet vanzelfsprekend' en richt zich op het bewust maken van veiligheidsrisico's voor paardenliefhebbers. Ook plaatsten we een artikel over bewustwording rondom hersenletsel na de val van het paard. Ook draagt Academy Bartels bij aan een betere manier van paardrijden, ze waren betrokken bij het lanceren van een teugeldrukmeter. En op het gebied van welzijn staan we ook nog even stil bij de wilde Konikpaarden op het Munnikenland. Hun territorium werd in maart uitgebreid van 100 naar 230 hectare.

En ook voor de senioren was het een mooie maand. Zo zien we dat de Britse Koningin Elizabeth op haar negentigste nog graag een buitenritje maakt met haar Fell Pony terwijl in Rusland de voormalige topruiter op 95-jarige leeftijd terug in het zadel kruipt en even laat zien dat je na jaren stoppen nog steeds een mooi rondje kan rijden. En ten slotte laat maart dromen uitkomen, Anky van Grunsven liet de wedstrijddroom van de geestelijk beperkte Tessel uitkomen in het TV Programma Hotel SynDROOM en in Duitsland mocht de ernstig zieke een rondje rijden op Totilas.Afbeelding1 April: Krabt.nl, het grootste kattenforum van de Benelux
Afbeelding

We hebben twee topics, die eigenlijk samen horen, maar die geopend zijn in zowel maart als april die we hier ook nog even uit willen lichten. Eind maart openden we namelijk een topic over een tweede forum. Naast de paarden wilde Bokt zich ook gaan richten op een stukje katten. Niet nader te noemen teamleden én Bokkers op het BeestenBoel gedeelte van Bokt zorgden voor een hoop kattenliefde naast de liefde voor paarden. Zo werd Krabt.nl in het leven geroepen op 31 maart. Ondanks dat het niet op 1 april gebeurde riep het gek genoeg wel vraagtekens op bij diverse Bokkers. Toch zagen we dat er heel veel gebruik gemaakt werd van Krabt.nl hoewel we onze vraagtekens nog wel zetten bij de serieuze bedoelingen van de Krabbers.

Gelukkig voor de Bokkers bleek Krabt.nl toch echt de 1 Aprilgrap van dit jaar te zijn en werd Krabt.nl weer gesloten. Al hebben we wel voor we hem weer sloten even gecontroleerd wie de meeste posts op het forum geplaatst hadden en daarbij was Bokker Emaychoja de absolute winnaar.

AfbeeldingApril: Avaluna, boogschieten en nieuwe kleurengenetica

Afbeelding
Foto door Merel Bormans - bij blog Lisa Dijk
April brengt ons niet alleen het voorjaar maar ook nog twee uitstapjes naar India. Lisa Dijk neemt ons nogmaals mee naar het land van de Marwari met het vierde en vijfde deel van de fotoblogs. Ook Arno en Volare vertellen ons meer over boogschieten te paard. Want hoe veilig is dat nou eigenlijk?

Ook bereikt ons het droevige nieuws deze maand dat Bokker Avaluna in haar slaap is overleden. De gezondheid van Manon, zoals Avaluna in het echt heette, ging erg achteruit. Manon zal herinnerd worden op Bokt als zeer lief, attent en begripvol naar haar medegebruikers. Haar nooit aflatende betrokkenheid bij het leed van anderen, ondanks dat ze het zelf zo moeilijk had. Haar vastberadenheid, haar optimisme en de lat die zij voor zichzelf heel hoog legde, zijn kenmerkend van Manon.

In april kwam er naar buiten dat er sprake was van Droes op een stal in Nieuw-Vennep. Ook stak Rhinopneumonie de kop op, dit keer in de Beemster en in Venray. De Partij van de Dieren haakte in op deze ziektes door aan te geven dat Maneges besmettelijke paardenziektes expres stil houden. April is ook de maand van steekbeestjes, waar correspondente QuintaenJojo een mooi artikel over schreef. Ook kwam toen nog correspondent Melody7 met een artikel om meer bewustwording te creeëren voor de Teek en de ziekte van Lyme. Ook nemen we in april afscheid van een aantal paarden waarbij dressuurhaflinger Lutz en Bontfire, het paard van de koning gekozen zijn om hier te vernoemen.

Kunst en literatuur is april ook rijk. Naast dat we gek opkeken bij een Chinese kunstenaar die paarden opblaast als ballonnen zien we ook dat er autobiografieën uitgebracht worden van Olympische helden. Zowel Charlotte Dujardin als Nick Skelton kondigden hun biografie aan.

Afbeelding
Bram Chardon. Foto door ardo_iggy, http://www.mennersfoto.nl
Afbeelding
Foto via NSIJP door Krijn Buijtelaar
Op het gebied van sport zien we dat er twee Enduranceruiters uit de Verenigde Arabische Emiraten geschorst werden voor dopinggebruik. Maar ook verliest Nederland een Olympisch kaderteam: Arlando van Diederik van Silfhout is verkocht naar Denemarken. De Nederlandse menners scoren goed in de marathon van Exloo met een plek bovenaan de ranglijsten. Tim Lips meldde zich af voor Badminton en gaf een verklaring waarom hij dit prestigieuze evenement toch aan zich voorbij liet gaan. Ook werden in april de paarden van subtopamazone Elle van Drunen ontvreemd, werden Edward Gal en Zonik overtuigend eerste bij hun debuut en werd bekend gemaakt dat het Adelinde Training Center zou gaan stoppen. Ook bereikte ons het droevige nieuws dat er een vrouw is overleden tijdens een eventing in Vechmaal België.

De fokkerij neemt ons mee naar de succesvolle jonge hengstenkeuring van het NSIJP, het IJslanderstamboek. Ook was er een goed geslaagde hengstenshow van het Gelders Paard. Ook het andere Nederlandse paardenras, het Groninger paard beleefde een succesvolle dag om te vieren dat ze 35 jaar succesvol fokken. En om nog even terug te komen bij de IJslanders: er stak een nieuwe kleurvariant de kop op. Deze is ook in de genen terug te vinden. Bij de Arabische paarden vond dit jaar de Internationale Tulip Cup plaats in Nederland. Bellatrix heeft een fotoverslag voor Bokt gemaakt van de Tulip Cup.

En we sluiten april af met welzijn en overige, want niet alleen introduceert de FNRS een Quickscan voor een beter paardenwelzijn en zien we een paard de strijd aangaan met een echte alligator. Ook zijn er helaas mindere dingen te noemen, zo reed er een automobilist in op een groep paarden en werd er slecht Zuid-Amerikaans paardenvlees aangetroffen in de Nederlandse bitterballen. Crossmotoren zorgen voor een ongeluk met een tiener in Maldegem, die belandt onder haar paard door de herrie van de motoren en een politieagente werd aangevallen nadat zij van haar paard was gevallen.


AfbeeldingMei: Shetlanders in het stadhuis, Hans Peter zonder zadel en een 57-jarige Quarter

Afbeelding
Foto door Andrius Burba
Mei begon met een bijzondere actie van een man in Tilburg. Als protest tegen de sloop van zijn stallen liet hij zijn twee Shetlanders los in het stadshuis van Tilburg. De actie zorgde voor een hoop hilariteit bij de bezoekers van het stadshuis, maar helaas voor de man ging de sloop toch door. Ook kwam het verhaal van Metro naar buiten, dit ex-renpaard zou door knieproblemen ingeslapen worden. Zijn eigenaar leerde Metro schilderen. De opbrengsten van deze schilderijen zorgden ervoor dat er toch een behandeling voor Metro werd gevonden. In deze maand kwamen ook de eerste berichten van de nieuwe sport Hobbyhorsing naar buiten. Het leek meer op een 1-april grap, maar in Finland wordt deze stokpaardjessport heel serieus genomen. Fotograaf Andrius Burba voerde een erg bijzonder project uit. Hij fotografeerde onder andere paarden van onderaf terwijl zij op een glazen plaat stonden. Dit project leverde unieke beelden op.
Afbeelding

Een van de meest besproken nieuwsberichten uit mei, gaat over een buitenrit van drie vriendinnen met een nare afloop.
Tijdens een buitenrit werden de paarden aangevallen door een loslopende hond waarna de eigenaar er met de hond vandoor ging. Een van de paarden liep hierbij verschillende niet-levensbedreigende verwondingen op.
Tijdens WK-selecties voor 5-jarige paarden in Kootwijk reden Adelinde Cornelissen en Henkie naar een topscore van 91%. Met deze score wonnen zij de selectiedag. In Duitsland werden automobilisten opgeschrokken toen een vrachtwagen met trailer met showpaarden van Appasionata omkantelde. Gelukkig raakten de dertien dieren alleen lichtgewond.

Een van de oudste paarden ter wereld vierde deze maand zijn verjaardag. Quarter Horse Chief werd niet minder dan 57 jaar oud! Chief werd geboren in 1960 en staat ondanks zijn norsheid als heel vriendelijk bekend, er is zelfs nog nooit iemand van hem afgevallen.
Op 15 mei hebben Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk een overeenstemming ondertekend om het vervoer van paardachtigen tussen deze landen makkelijker te maken. Voor het vervoeren tussen deze landen hoeft nu niet meer altijd een gezondheidsverklaring afgegeven te worden.

In Holtingerveld werd deze maand de allereerste wasplaats voor paarden en mountainbikes geopend. Zo kunnen ruiters, amazones en mountainbikers na een bosrit schoon op weg naar huis. Op de universiteit van Gent vond deze maand een zeer bijzondere primeur plaats. Er werd een veulen geboren uit een onreipe, ingevroren eicel. De eicel werd in het laboratorium ontdooit, gerijpt, bevrucht en gekweekt tot een embryo dat vervolgens bij een merrie werd ingeplant. Deze stappen waren nog nooit succesvol uitgevoerd bij een paard.

Een veulen van nog geen week oud toonde deze maand op een bijzondere manier zijn springkunsten. Het veulen maakte een sprong van 1.20 meter uit een stalraam. Gelukkig was de eigenaar van het veulen buiten aanwezig zodat het veulen snel weer terug was bij zijn moeder.
Een foto van Hans Peter Minderhoud en Nadine liet zien hoe zij tuigloos door de wei galopperen. Nadine was vroeger zeer succesvol in de dressuur met Minderhoud en geniet nu van haar pensioen bij hem.

We sloten mei af met tips voor rijden met tropische temperaturen voor het tropische weekend dat eraan kwam.


AfbeeldingJuni: Zonik, Moeraskoorts en een Reuzenfries
Afbeelding
Edward Gal en Glock's Zonik. Foto door aniek1985

Begin juni maakte Edward Gal zijn Internationale debuut met de hengst Glock's Zonik. De combinatie wist hun debuut in Roosendaal overtuigend te winnen. Deze maand kwam de Gelders gefokte hengst Upperville weer terug naar Nederland, topmodel Doutzen Kroes krijgt veel lof voor haar kleine rol als amazone Venelia in de superheldenfilm Wonder Woman en eind juni lijkt de komst van een mega-standbeeld van een Fries paard bij de Afsluitdijk een flinke stap dichterbij te komen. De kosten van het standbeeld, dat minimaal 25 meter hoog wordt, zijn geraamd op bruto 2 miljoen euro. Kunstenaar Andrew Scott zal het beeld maken. Het zal niet op de Afsluitdijk zelf verschijnen, maar op korte afstand daarvan op het Friese vasteland. Het moet bezoekers als een Fries icoon verwelkomen.

Iedereen die eens een paard heeft verkocht, kent de heibel: veel dezelfde vragen, waarvan de antwoorden vaak al in de advertentie staan. Een Nieuw-Zeelandse fokker was helemaal klaar met de vele vragen om een video en of het paard goed met kinderen was. Ze heeft een ludieke video gemaakt waarin alle vragen duidelijk beantwoord werden.

Klik op onderstaande afbeelding voor de video.


Begin juni is Tristan Tucker uitgesloten op het CDI in Uggerhalne omdat hij zijn paard beloonde en hierbij de teugels in één hand hield. Helaas leverde hem dit een diskwalificatie op omdat hij met één hand de teugels los liet. De FEI reglementen vermelden dat ruiters de teugels met beide handen moeten vasthouden, met uitzondering van het groeten en in de Kür op muziek.

De nieuwsredactie maakte deze maand een sfeerverslag van het NK Reining en een fotoverslag van het CHIO in Rotterdam.
Eind juni kwam het nieuws naar buiten van een uitbraak van moeraskoorts op een paardenbedrijf in Bad Bentheim. Equine infectieuze anemie (EIA) is een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met terugkerende koortsperioden. De ziekte is ook wel bekend onder de naam moeraskoorts en komt voor bij paarden, muilezels en ezels.


AfbeeldingJuli: Outdoor Brabant, springruiters in de Kür op Muziek en Paardensaucijzen
Afbeelding
Doron Kuipers en Kostendrukker’s Watteau. Foto door aniek1985

Bokt start met een nieuwe serie topics om verschillende rassen in de spotlights te zetten. De Haflinger was het ras van de maand in juli. Al snel werd ons duidelijk dat het met de haflinger nooit saai is op stal. Ze blinken uit in hun veelzijdigheid, vriendelijkheid en liefde voor eten.

Daniëlle Heijkoop liet deze maand weten dat ze besloten heeft om haar toppaard Siro (v. Gribaldi) afscheid te laten nemen van de topsport.
Diederik van Silfhout nam de teugels van de 13-jarige Rentino (v. Rosario) over van Anna Zibrandtsen, die eerder dit jaar Van Silfhouts toppaard Arlando aanschafte.

Outdoor Gelderland kraakt de gouden formule. Organiseer een dresuuravond waarbij educatie, entertainment en humor door elkaar verweven zijn en je hebt een uitverkocht huis. Deze avond kwam Outdoor Gelderland met een uniek programmaonderdeel: de kür op muziek door springruiters op een dressuurpaard. De rubriek werd overtuigend gewonnen door Doron Kuipers op Kostendrukker’s Watteau (v. Jazz). “Wij zijn positief verbaasd dat Doron een Lichte Tour kür reed. Echt top”, waren serieuze woorden van juryvoorzitter Mariëtte Sanders.

Bekijk hieronder de video van de kür van Gert van den Hof met de goedgekeurde hengst Don Tango. De kür leverde heel wat hilarische momenten op.


In juli werd bekend dat de Autumn Desert Trail toch door kon gaan dit jaar. Het Friese festival 'Welcome To The Village' raakte deze maand in opspraak omdat ze bekend hadden gemaakt ponyvlees te serveren tijdens het festival. De organisatie wil hiermee de discussie over voedselconsumptie aanwakkeren. De ponysaucijzen, ponyhaas en de ponybiefstuk zijn afkomstig van drie shetlandhengsten.

Halverwege de maand juli werd het NK Dressuur in Ermelo verreden. De nieuwsredactie maakte een fotoverslag.
Afbeelding
Hans Peter Minderhoud en Glock's Johnson. Foto door aniek1985

Begin juli hebben de eigenaren van de goedgekeurde Friese hengst Siert 499 te kennen gegeven dat de hengst wordt teruggetrokken uit de dekdienst. De hengst heeft vanaf het begin van het dekseizoen problemen gehad met de bevruchting. Slechts een beperkt deel van de gedekte merries is drachtig geworden. Siert 499 kwam eerder in het nieuws, omdat er ophef was over enkele witte haren op zijn hoofd en lichaam. De hengst was reeds succesvol in de sport gestart en zal hierin verder uitgebracht gaan worden.

In juli is de keurhengst Indorado overleden, Arnd Bronkhorst werd tweede bij de uitreiking van de Zilveren Camera en regisseur Roel Reiné ging op zoek naar stoere mannen die kunnen paardrijden. Voor zijn nieuwe historische epos Redbad heeft de filmmaker minstens honderd figuranten nodig die een paard hebben dat zij tijdens actiescènes durven te berijden.

Wat in Aken begon als een standaard bittencontrole na de proef voor Juliette Ramel en Buriel K.H. eindigde in een regelrechte nachtmerrie voor de Zweedse amazone. De groom wilde het oornetje van de KWPN-ruin afdoen, maar trok per ongeluk het hele hoofdstel van zijn hoofd. De bruine ruin ging er vervolgens vandoor en was lange tijd niet te vangen. Hij is de stallen in en uit gerend, kwam een paar keer ten val en liep daarbij meerdere verwondingen op.

Eind juli word de 23-jarige Ilana door een meisje gefilmd als ze op een brancard wordt afgevoerd. Vreselijk vindt ze dat. Aan het filmende meisje schrijft ze in een blog: "Ik hoop dat dit je bereikt en je zo vriendelijk wilt zijn mij te verwijderen uit je mobiel om het nooit meer terug te zien."


AfbeeldingAugustus: Mongol Derby, WK IJslanders en het overlijden van Antoon Versantvoort

De maand augustus begon met het verdrietige nieuws dat Antoon Versantvoort, de fokker van Vivaldi, overleden was door een ongeluk. Op 67-jarige leeftijd werd Versantvoort op zijn motor aangereden door een vrachtwagen en is vrijwel direct overleden aan zijn verwondingen.
Op diezelfde dag lazen we hoe een Amerikaan sperma had gestolen van een kampioenshengst. Hij werd betrapt terwijl hij sperma van de hengst Tapit aan het opvangen was in de Gainesway Stud Farm in Lexington, Kentucky.

Ook maakte Esmee van Gijtenbeek begin augustus weten dat haar Grand Prix paard Enton verkocht werd naar Japan. Masanao Takahashi rijdt sindsdien de ruin.

Uiteraard was augustus ook de maand van de Mongol Derby! Daarover schreef bokker Novalues een reeks blogs. In het topic van de eerste blog werd de race veelvuldig besproken en werd er meegeleefd met alle deelnemers, ondanks dat er afgelopen jaar geen Nederlanders mee deden. De Australische Ed Fernon en de Zuid-Afrikaanse Barry Armitage reden samen als eersten over de finish en wonnen daarmee de Mongol Derby 2017.
Afbeelding
De Mongol Derby. Foto: bokker Novalues


Dat een ongeluk in een klein hoekje zit, weet iedereen, maar in augustus werd weer even duidelijk dat dit ook geldt voor dure sportpaarden. Een springpaard, geschat op 200.000 euro, werd ingeslapen na een ongeluk. De auto met trailer waarin het 7-jarige dier stond, stond in een file. De bestuurder van een vrachtwagen merkte de file te laat op, kon niet op tijd remmen en reed in op de paardentrailer.

Van 7 tot en met 13 augustus, vond het WK IJslandse Paarden plaats in Oirschot op Stoeterij de Breidablik. Nieuwsredactielid Melody7 was daarbij en maakte daar een fotoreeks waar het IJslandse vuur vanaf spat. Vanuit 19 verschillende landen kwam de wereldtop van de IJslandse Paarden en ruiters bij elkaar om te strijden om de wereldtitels. De winnaars van de verschillende onderdelen vind je hier.
Afbeelding
WK IJslandse Paarden. Foto: Melody7


Als mooie aansluiter van al het sportgeweld in deze maand konden we lezen over paardentransport door de lucht. Steeds vaker worden paarden voor de fokkerij en wedstrijdsport vervoerd per vliegtuig naar andere werelddelen. Maar hoe komen paarden in de vliegtuigen? Zijn dit dezelfde vliegtuigen als voor mensen of juist andere vliegtuigen? Wat komt er allemaal bij kijken als je je paard naar het buitenland wil laten vliegen? Hebben paarden ook last van een jetlag? Deze vragen werden beantwoord in het achtergrondartikel.

Eind augustus organiseerde het Nationaal Militair Museum het evenement 'Te Paard!'. Dit keer was nieuwsredactielid Aniek1985 aanwezig met haar camera en maakte daar dit fototopic van. Meerdere historische optuigingen kwamen voorbij, waaronder de Romeinen zonder stijgbeugels en ridders in vol ornaat.

Nog een overlijden werd kenbaar gemaakt in augustus. De Selle Français-hengst Baloubet Du Rouet mocht 28 jaar worden.

Augustus werd afgesloten met de laatste koers van Timoko, die hij ook nog eens won. Met 7 overwinningen uit 7 starts op Cannes-sur-Mer, en een totale winsom van 5.006.731 euro nam de kampioen op schitterende wijze afscheid van de drafsport in Frankrijk.


AfbeeldingSeptember: Horse Event, orkaan Irma op Sint Maarten en Prinsjesdag

Na het bericht over Timoko was het een leuke toevalligheid dat de draver het ras van de maand werd in september. Veel enthousiastelingen stuurden foto's in van hun dravers, die omschreven werden als bijzonder en met een grote 'will to please'. In de reacties van dit topic werden er nog meer foto's en ervaringen gedeeld.

In september werd er publiekelijk afscheid genomen van Timoko.

Het EK dressuur U25 vond deze maand plaats, in het Oostenrijkse Lamprechtshausen. Echter kwam er een vervroegd einde aan de wedstrijd, toen de geluidsinstallatie haperde tijdens de kür op muziek. De organisatie zag zich genoodzaakt de wedstrijd af te gelasten.

Vervolgens kwam er nog meer pech: bokker bernadetl werd aangereden op de A28 terwijl zij onderweg was met haar pony Bo in de trailer. Een personenauto reed achter op de trailer terwijl ze rechtuit op de rechterbaan reden. Door de aanrijding klapten de auto en trailer tegen de vangrail, waardoor de trailer losschoot, begon te spinnen en uiteindelijk kantelde. Wonder boven wonder kwam pony Bo zelf levend uit de trailer. Het herstel heeft echter voor zowel bernadetl en Bo nog heel wat tijd in beslag genomen.
Afbeelding
De trailer, foto door bernadetl.


Deze maand plaatsten we voor het eerst de evenementskalender op VN. Omdat er veel vraag naar was, komt er nu elke maand een overzicht van alle evenementen in Nederland, België en soms zelfs Duitsland op de voorpagina.

Uiteraard is september ook de maand van Horse Event, dat dit jaar helaas letterlijk en figuurlijk in het water viel. Langdurige zware regenval had ervoor gezorgd dat het toch al natte terrein van Horse Event volledig onbegaanbaar werd en de organisatie zag geen andere optie dan de zaterdag af te gelasten. Met veel moeite is het toch gelukt om de zondag wel door te kunnen laten gaan, waarmee Horse Event toch nog goed afgesloten kon worden.
Afbeelding
Bastiaan de Recht. Foto door Marjoow - MBShots


Nieuwsredactielid Amanda ontmoette tijdens Horse Event de bekende schrijver M.K. de Manvan en wist hem te strikken voor een interview.
Ook nieuwsredactielid Marjoow wist samen met Horse Event-correspondent Lara een interview te regelen, en wel met Bastiaan de Recht. Alhoewel het interview op de afgelaste zaterdag plaats had moeten vinden, kon Bastiaan gelukkig op zondag ook tijd vrijmaken.

Aan de andere kant van de oceaan was september ook de maand van de orkaan Irma, die niet alleen mensen dakloos achterliet, maar ook de paarden van zorgboerderij Seaside Nature Park op Sint-Maarten. De omheining rond het terrein was grotendeels verdwenen, de stallen en alle overkappingen waren ingestort. Vera Verbruggen startte een inzamelingsactie om de zorgboederij te helpen met de wederopbouw.

Ook Prinsjesdag is een terugkomend evenement in september, wat betekent dat ook de generale repetitie voor Prinsjesdag plaats vond op het strand van Scheveningen. Nieuwsredactielid Aniek1985 ging hier heen en maakte wederom een indrukwekkend fototopic van dit evenement. Hierop aansluitend kwam er een achtergrondartikel op VN over het Korps Rijdende Artillerie (KRA), in de volksmond vaak beter bekend als de 'Gele Rijders'. In het artikel nemen we een duik in de geschiedenis van de Gele Rijders, maar wordt ook uitgelegd wat het tegenwoordig inhoudt.

Voor Harrie Smolders werd het een goede maand, hij won namelijk de Global Champions Tour 2017. Smolders is de eerste Nederlander die de prestigieuze Global Champions tour op zijn naam schreef. Nog voor de laatste wedstrijd van de Tour werd verreden was Smolders niet meer in te halen door zijn concurrenten.
Afbeelding
Harrie Smolders met Don Vhp Z, foto door aniek1985.


Ten slot volgde een interessant artikel over smartphonegebruik en paardrijden. In de reacties werden er veel ervaringen gedeeld over waar je het beste je telefoon kunt laten en werden er zelfs handige instellingen aangeraden voor hulpdiensten, mocht dat ooit nodig zijn.AfbeeldingOktober: Boekelo, de Hoornse paardenmisbruiker en extreme Arabieren
Afbeelding
Tim Lips met Bayro tijdens Military Boekelo. Foto: Marjoow

We beginnen oktober goed. Het nieuws komt dat de paardenmisbruiker die Hoorn al twee jaar in de greep houdt, is opgepakt. Via camerabeelden werd genoeg bewijs verzameld en dit resulteerde in de arrestatie van een 17-jarige jongen. Van Hoorn gaan we dan verder naar het Noorden, waar de Nederlandse filmproductie 'Redbad' aan de gang is. Hier waren zo'n 600 acteurs en 125 paarden betrokken bij de 'Battle of Friesland'. Inmiddels is hier een kleine intro te zien van de film. In de zomer van 2018 zal de film op het doek verschijnen. Maar dat is niet het enige filmnieuws. In de week van Military Boekelo-Enschede zendt TV Oost een nieuwe documentaire van Annette van Trigt uit. Deze documentaire volgt 8 maanden lang het leven van Martin Lips en zijn zoon Tim Lips op weg naar de Olympische Spelen in Rio.

Tijdens een zware storm storten tenten in op het CSI Salland. Het evenement wordt afgelast en er is even paniek om een vermist paard. 2 dagen later pakt Tim Lips de Nederlandse titel eventing op Military Boekelo. Hier was een lid van de Nieuwsredactie aanwezig om foto's te maken.
Oktober was de warmste sinds 1901. Dit veulen uit Alblasserdam wist daar wel raad mee! Het sprong meer dan eens in de sloot naast haar weiland om te zwemmen. De brandweer moet er echter meerdere keren voor uitrukken om het dier weer op het droge te krijgen.

Dan een van de meest bekeken nieuwsitems: Dierenartsen waarschuwen voor extreem gefokte paarden. In de Verenigde Staten trekken dierenartsen aan de bel na het zien van een Arabier met een extreme 'ditch'. De schoonheid zou voorop staan, en dit zou de gezondheid van het dier niet ten goede komen.
Een nachtmerrie voor iedere eigenaar. Een dierenarts laat het verkeerde paard inslapen. De fout kon gebeuren doordat de eigenaar van het paard niet aanwezig was bij het inslapen.

Dan werd jullie ook nog een moeilijke keuze voorgelegd: de hunk, of het paard? De Horse en Hunk kalender werd weer gepresenteerd en hier paarden van meerdere bokkers in. Weten of jouw paard geschikt is voor de Horse en Hunk kalender? Hier kon je lezen hoe symmetrisch jouw paard is. Met een paar simpele testjes kun je snel zien of jouw paard wel goed in balans is.
2 leden van de nieuwsredactie mochten deze maand achter de schermen kijken bij de Spaanse Rijschool in Ahoy. Natuurlijk hebben zij dit ook gedeeld met jullie! Als laatste werd er nog een interessant onderzoek gedeeld, waaruit bleek dat de meeste botbreuken ontstaan in de weide.


AfbeeldingNovember: Gertrud Jetten, met de huifkar naar de Camargue en drie generaties Totilas

Afbeelding
Politiepaard Undercover. Foto: Politie
Dan gaan we verder naar november. Hier lezen we dat de familie Brouwer Platinum Stable heeft verlaten.
Gertrud Jetten schrijft een aangrijpend verhaal over misbruik in de paardenwereld. Nissima heeft hier een mooie recensie over geschreven en het sluit natuurlijk heel erg aan op de lopende #metoo discussie.
Edward Gal verteld over drie generaties fantastische hengsten. Van Gribaldi tot Taminiau. Wij zijn zeer benieuwd wat deze hengst in de toekomst zal brengen.

In 2018 wordt er een Tústocht georganiseerd in Friesland. Het doel hiervan is om met meer dan 100 Friese paarden een tocht over de Afsluitdijk te maken. Dit bracht veel reacties los bij jullie.

Traditiegetrouw komt in november Sinterklaas aan in Nederland. Dus, vertellen wij jullie wat meer over Amerigo. Want, waarom is dat paard toch wit? Ondertussen is in Amsterdam een winkelier druk bezig geweest met het vereeuwigen van een pony tot hobbelpaard.

Een Brits echtpaar maakte een bijzondere reis. Vanuit Lancashire vertrekken de 2 met hun paarden en huifkar richting de Camargue. Hiermee hebben ze geld opgehaald voor het goede doel. De Britse Ginny Howe maakte enge momenten mee, toen tijdens een 2-sterren cross haar singel precies voor een sprong afbrak. Ook bereikte ons het trieste nieuws dat politiepaard Undercover tijdens zijn dienst in elkaar zakte. Het dier overleed door hartfalen. En tot slot, Chantal Janzen. Zij probeerde deze maand het HobbyHorsing uit!


AfbeeldingDecember: Spicegirl, goede doelen en Black Beauty

In december bereikte ons het verdrietige nieuws dat Bokker Spicegirl overleden is. Priscilla, de echte naam van Spicegirl, was al langere tijd ziek en werd door vele Bokkers gesteund in haar topic.

Afbeelding
Anky van Grunsven. Foto door Kit Houghton.

Door de kerstgedachte is december jaarlijks een maand waarin veel acties voor goede doelen plaatsvinden. Zo werd in Engeland een jaarlijkse Clydesdale race gehouden, er werd ruim 2300 pond opgehaald. In Nederland werd speciaal voor de voedselbank het eerste Nederlands kampioenschap stokpaardrijden gehouden. 24 teams met drie combinaties deden mee aan dit bijzondere kampioenschap, er werd ruim 10.000 euro opgehaald. Anky van Grunsven veilde ook dit jaar een les voor het Serious Request. Deze les leverde 2000 euro op.

Ook in december waren er verschillende droevige nieuwsberichten. In Delft werd pony Rosa dood aangetroffen, waarschijnlijk is ze om het leven gebracht.
Bosbranden in Californië zorgden voor grootschalige evacuaties en kostten vele dieren, ook paarden, het leven. Bokker Posh woont in Californië en schreef voor Bokt een stukje over het effect van deze branden op de rest van Californië.
Afbeelding
Polocrosse, Foto door Leo.

De organisatie van Horse Event maakte deze maand bekend dat Horse Event gaat verhuizen. Vanaf 2018 zal het evenement verhuizen naar Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen, nabij Schiphol. Ook werd bekend gemaakt dat het EK Eventing Jeugd naar Nederland zal komen. De wedstrijd zal in 2019 op Landgoed Maarsbergen, ook wel Maarsbergen Horse Trials International gehouden worden.

Deze maand waren er niet één, maar twee filmpjes van Omroep Gelderland en Bokt! De eerste ging over het uitvoeren van een snelle gezondheidscheck. Door dierenarts Mark van manen wordt uitgelegd hoe je in vijf stappen de gezondheid van je paard kunt checken. In het tweede filmpje komt Polocrosse uitgebreid aan bod. Deze combinatie van polo en lacrosse is een heuse teamsport tepaard, welke ontstaan is in Australië en nu terrein wint in Nederland.

We sluiten december af met een leuk feelgood bericht over Black Beauty. Een van de vijf paarden die in 1994 meespeelden in de opnames van de film geniet nog steeds van zijn pensioen. Billy, zijn naam, werd na de opnames gekocht door zijn groom op de set. Zij heeft hem nog steeds in haar bezit!


justkid

Berichten: 11021
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Re: Het nieuws op Bokt in 2017

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-18 22:32

Wat een mooi uitgebreid jaaroverzicht +:)+

Hiraeth

Berichten: 1779
Geregistreerd: 08-08-07
Woonplaats: Broekhuizen (Meppel)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-18 22:41

Wat een werk zeg om dit in elkaar te zetten! Gelukkig nieuwjaar, nieuwsredactie. :)

"If I ever get to go to the moon, I'll probably just stand on the moon and go: 'Hmmm, yeah, fair enough, gotta go home now." - Noel Gallagher
-> volg mijn instagram voor mijn tekeningen: @gelicetijmes :D


xyzutu2

Berichten: 8385
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: Het nieuws op Bokt in 2017

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-18 22:45

Wat een geweldig overzicht! +:)+
Ik ga het nog eens op mijn gemak doorlezen, maar ik had bij het doorscrollen al een hoop 'O ja'-momentjes. Erg leuk. :j

Jessica
Community Manager

Berichten: 19927
Geregistreerd: 08-10-02

Re: Het nieuws op Bokt in 2017

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-18 10:25

Supermooi overzicht! :j Wat gaaf!

http://www.equisani.nl > Mijn praktijk voor paardenosteopathie
http://www.pssm.eu
The soul would have no rainbow if the eyes had no tears ~native american~ :#


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie