HSP-ers hier? Tips, trics & ervaringen.

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 

Achaiah
Berichten: 575
Geregistreerd: 18-06-17

HSP-ers hier? Tips, trics & ervaringen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-17 13:53

Als eerste, ik heb gezocht of er een (algemeen) topic was voor ik dit opende. Ik kon alleen een topic van 3 jaar terug vinden en wat topics waar het echt specifiek over TS en haar situatie ging. Het leek me leuk om een algemeen topic te starten, voor tips, trics & ervaringen. Als dit niet mag dan excuses!

Ik ben zelf een HSP-er van de hoogste graad. (Aldus mijn psychologe en fytotherapeut :+
Sinds een jaar of 2 is dit besef er bij mezelf en herken ik me in 100% van de symptomen, maar als ik terugkijk ben ik al sinds klein kind HSP. Ik ben altijd zeer gevoelig geweest. Hoef maar 5 minuten met iemand in een ruimte te zijn en weet exact hoe diegene op dat moment in zijn vel zit en lastiger: ik neem de stemmingen over.
Is iemand chagrijnig: word ik zenuwachtig/down. Ik kan een ander zijn emoties heel moeilijk loskoppelen van mezelf.

Ik heb extreem veel last van drukte. Drukke winkels vind ik vreselijk, ik hoor alles. Ik zie alles.

Dit zijn enkel 2 van de symptomen van mijn HSP om er niet een ellenlang verhaal van te maken.

Sinds een paar jaar weet ik dus "waarom ik ben zoals ik ben." Dat was voor mij echt een bevrijding. Ik ben me gaan verdiepen in hsp en heb geleerd waarom ik reageer zoals ik reageer. Meditatie was voor mij een uitkomst. Ik ben nu 2 jaar aan het mediteren en sinds een half jaartje ook zelfhypnose. Vooral voor het slapen. Dit heeft me ontzettend veel relaxter gemaakt!

In het dagelijks leven belemmert de HSP mij nog steeds vaak. Het aanvoelen en overnemen van stemmingen is verdomd lastig. Zowel op mijn werk, 1 op 1 contact met klanten die niet altijd blij zijn als in mijn privé leven.
Maar ook heb ik het omarmd en hoe gek het ook klinkt: ik zou niet meer anders willen!
Mensen voelen zich snel op hun gemak bij mij omdat ze geen maskers nodig hebben. Ik heb enorm veel empathie en zou nooit aan je gevoel voorbij walsen.
Ook met mijn paarden weet ik het inmiddels mooi om te buigen en voel ik ze feilloos aan waardoor we een enorm mooie samenwerking hebben. (Vaak :+ )
Ik heb een aantal weken geleden het boek:
Afbeelding
Gekocht. Ik heb nog niet de rust gevonden erin te beginnen maar ik ben zeer benieuwd!

In het kort en beknopt een beetje mijn verhaal. Hoewel ik inmiddels super blij ben met mezelf en mijn leven zijn er echt momenten dat ik mezelf even "uit" wil zetten :')

Ik ben benieuwd naar jullie verhalen, tips, trics. Misschien mensen die zich erin herkennen maar niet weten wat het is! Bij mij is het aan het licht gekomen doordat ik een vrij zware jeugd heb gehad en zo met mezelf strugglede dat ik gewoon een "label" wou. Ik moest wel gek zijn. Borderline of autisme hebben. Dit is allemaal uitgesloten en inmiddels doet het label er ook niet meer zoveel toe. Ik ben wie ik ben en het enige wat ik soms nodig heb zijn handvaten om alles wat minder intens te beleven :)


Azmay

Berichten: 17990
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Re: HSP-ers hier? Tips, trics & ervaringen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 13:56


Achaiah
Berichten: 575
Geregistreerd: 18-06-17

Re: HSP-ers hier? Tips, trics & ervaringen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-17 13:57

Oh ships. En ik heb nog wel op uitgebreid zoeken op titel gezocht maar deze kwam er niet bij in! Dankjewel.

Janneke2

Berichten: 22712
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 14:16

Ik ga anders om met mijn grote gevoeligheid.

Het was even zoeken, want ik houd niet van rondlopen in een (al dan niet energetisch) harnas.

Ik heb een traject gedaan in gespecialiseerde kinesiologie waarbij 'stress afvoeren' centraal staat.
Dus: ik loop in een drukke winkelstraat - laat het zo zijn dat ik geen stress heb op al die emoties en indrukken om mij heen.
Of: ik ben ik de kamer en ik voel dat iemand anders in deze kamer bang is of boos: laat het zo zijn dat ik dit signaleer, maar er verder geen reactie op heb. Dwz: dat het echt een bewuste keuze kan zijn om er iets mee te doen en geen automatisme dat ik mij ook rot ga voelen.

Iedere keer zelf nerveus worden 'of er iets mee moeten' is veel werk, en vaak ook oneigenlijk werk. (De emoties signaleren is prima, maar ik hoef niet te weten wie er bij de Hema verdrietig is. En zelfs in een privé situatie: 'haar/zijn verdriet' is maar ten dele mijn werk.)

En het is op deze manier erg rustig, kan ik zeggen!

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

goriginal

Berichten: 233
Geregistreerd: 30-08-14
Woonplaats: Borger

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 14:26

Hier ook een HSPer, toen ik nog niet wist dat ik dit was heb ik er heel veel last van gehad, in mijn privé leven waren namelijk veel mensen die zich vaak slecht voelden, dus dat voelde ik ook de hele dag door. Nu ik het weet kan ik er beter mee omgaan, hier heb ik ook hulp voor gehad. Drukke plaatsen probeer ik te voorkomen als ik moe ben, en anders neem ik oordoppen mee. Geluid scheelt voor mij iig al een hoop. Verder jezelf bewust maken, van zijn dit mijn eigen gevoelens of die van een ander?

Ik denk dat echte focus ook heel belangerijk is. Stel je zoekt iets in een drukke winkel, probeer je dan daar op te focussen en de rest buiten te sluiten. (Oordoppen zijn voor mij echt het wondermiddel :P ) En je eigen grenzen kennen en daar respect voor hebben.

@Janneke2 , zelf zou ik daar ook wat meer naar toe willen werken, dat lukt mij helaas nog niet zonder onbewust compleet leeg te lopen..

Our minds are our kingdoms

Achaiah
Berichten: 575
Geregistreerd: 18-06-17

Re: HSP-ers hier? Tips, trics & ervaringen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-17 14:38

Ik weet niet precies wat de bedoeling nu is met dit topic.. maar mocht het gesloten worden dan zie ik het wel en alle begrip.

Maar mooie reacties! Oordopjes heb ik inderdaad standaard bij me. Geluid is idd een groot deel maar nog voel ik me dan niet geheel op mn gemak.

Ik probeer het te herkennen idd en te bedenken "dit is jouw gevoel en niet het mijne. " soms lukt dit. Maar vaak vind ik dat echt nog heel lastig.

Ik heb het bovendien ook als ik alleen ben:
Voorbeeld. Kat blijft mauwen om eten. Stopt niet. Blijft net zo lang mauwen en voor je voeten staan tot ze haar zin heeft. Ik word dan echt gek gek gek! :') mijn oplossing: haar eten geven :+

Of: ik heb muziek op staan. Ik laat een glas vallen per ongeluk. Ik kan dan níet meer tegen die muziek. Het móet uit. Meteen!

goriginal

Berichten: 233
Geregistreerd: 30-08-14
Woonplaats: Borger

Re: HSP-ers hier? Tips, trics & ervaringen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 14:52

Oh dat met die kat herken ik zo goed :+ Ik vraag me op zo'n moment dan wel altijd af hoe dat later met kinderen en baby's moet :') Vind kinderen leuk, maar kan zo ontzettend slecht tegen dat gehuil ..

Our minds are our kingdoms

Duhelo

Berichten: 28524
Geregistreerd: 29-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-17 15:02

Azmay schreef:
[MWS] Hoog Sensitief Persoon (HSP)
Heb even voor je gezocht want ik wist zeker dat er een topic over liep.
Zelf ben ik ook echt een HSPer.

hierom dus een slotje ;)


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Desty, Gompernikkel, MaanNaam, Tatjanaa, tijger en 154 bezoekers