Supplementen spieropbouw hond

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nottinghill

Berichten: 856
Geregistreerd: 03-08-12

Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-11-17 14:27

Hallo!

Mijn herder van nu 9 heeft artrose en de afgelopen weken valt het mij op dat de bespiering aan haar achterhand nogal achteruit is gegaan.
Nou zijn we weer bezig met wandelen aan de korte lijn om zo haar spieren weer een beetje op peil te krijgen, maar ik vroeg mij af of er misschien tips zijn voor supplementen die haar kunnen ondersteunen. :)
Ik hoor het graag!

petitparis

Berichten: 15988
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (België)

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-17 14:45

Gezien het een hond betreft, ga ik er vanuit dat hij al een relatief eiwitrijk dieet krijgt. Als je toch wil gaan supplementeren, zou ik eerder kiezen om iets te geven voor de artrose te verbeteren. Een pijnvrije hond gaat meer bewegen, dan eentje die stram is en pijn heeft.
Creatine of gamma-orizanol werken alleen bij voldoen (kracht)training.

Mizora

Berichten: 18096
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-17 16:18

Wat voer je hem? Want sommige dieten zitten wel degelijk wat laag in eiwit (of de kwaliteit van het eiwit is aan de lage kant). Dan valt daar nog wel wat te winnen.

Verder gebruiken wij "pharmahorse gluco pro" en "pharmahorse omega 3". Omega 3 werkte beter dan een pompje zalmolie.

Nottinghill

Berichten: 856
Geregistreerd: 03-08-12

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-11-17 18:06

Ik heb er nooit bij stil gestaan dat eiwitrijk zo belangrijk is, vooral omdat mijn ouders gewoon het voer uitkozen, dus daar valt zeker nog winst op te behalen. Ze krijgt nu het sensitive voer van de lidl en hier doorheen doen we Naturo Senior doorheen van de Albert Heijn, maar wel maar 1/3 van zo'n pakje. Ze krijgt verder een supplement glucosamine.
Het is wel een hele gevoelige hond qua maag en ze krijgt al snel last van maagklachten. Maar toch wil ik graag kijken naar voer waar ze meer aan heeft.
Aangezien ze haar hele leven eigenlijk alleen brok heeft gehad weet ik niet of het handig is om over te stappen op vers voer. Daarom ben ik op zoek naar een goede brokken, dus alles jullie tips hebben hoor ik het graag!

Verder ben ik van plan om doils joint te halen voor haar gewrichten. Dat is omega-3 visolie en heb ik goede recensies over gelezen, dus dat gaan we proberen. :)

petitparis

Berichten: 15988
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (België)

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-17 18:19

Tja spieren zijn eiwitten, dus als je opbouw wil heb je goede bouwstenen nodig en stimulatie/training nodig. Supplementen maken alleen verschil als aan deze vereisten voldaan wordt.

Gezien het type brok zou je kunnen gaan kijken naar brokken met een hoger vlees percentage. Ikzelf ben alleen thuis in graan-, rijst en gevogelte vrije brokken. Zelf heel tevreden van Wolfsblut hebben ook een heel breed gamma.
Maar Orijen, acana, taste of the wild zijn ook vrij hoog in vlees of vis percentage

Wijslander

Berichten: 5777
Geregistreerd: 19-06-09

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-17 18:38

Onze hond met artrose krijgt al jaren Doils. Ben er een paar keer mee gestopt, maar met loopt hij vele malen beter. Dat is dus zeker de moeite waard om te proberen!

Verder inderdaad vlees en toch kijken of je iets kunt trainen, misschien af en toe een licht heuveltje en vooral veel rechtuit in een rustig tempo. Mijn 11-jarige loopt op die manier nog netjes een uurtje mee.

Mizora

Berichten: 18096
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-17 18:41

Ik zou in dit geval Nutro kip en rijst large breed eens uitproberen (of eventueel de lam en rijst large breed). Het is betaalbaar (vergeleken met Orijen e.d.) en toch van hoge kwaliteit.

http://www.zooplus.nl/shop/honden/honde ... ?rrec=true

Het heeft een eiwitgehalte van 27%, wat voor mij in de perfecte marge van 25-30% valt. Boven de 35% raad ik voor een hond af als er geen duidelijke reden is om erboven te gaan zitten. Onder de 21% zie je vaak spierverval. Daarnaast weet ik van Nutro dat de gebruikte koolhydraten zeer goed verteerbaar zijn.

Zoe_97

Berichten: 9449
Geregistreerd: 18-11-10
Woonplaats: België

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-17 18:46

Je geeft echt erg slecht voer. Ik zou kijken naar voer dat veel hoger in vlees staat. Bijvoorbeeld husse, naturis, orijen of taste of the wild. Dat zal de hond ook al erg ondersteunen...

Nottinghill

Berichten: 856
Geregistreerd: 03-08-12

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-11-17 19:24

In het voer van de Lidl zit 23% aan eiwit, maar er zit wel maar weinig vlees in en vooral granen. In het Naturo voer zit maar 10%, wat mij verbaasd, had verwacht dat er meer in zou zitten.

Aangezien ik het voer niet betaal zou ik graag inderdaad wat tips willen voor hoogwaardig voer dat net wat goedkoper is. Naar Nutro ga ik zeker even kijken! :)
Hebben jullie ook tips voor vers voer, dit mixen we er namelijk altijd door heen en dat kan een stuk beter dan 10% aan eiwitten.

@Wijslander, Doils gaan we zeker proberen. Hoor er tot nu toe alleen maar goede dingen over. :)

Mizora

Berichten: 18096
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-17 19:32

Naturo is een natvoer toch? Zoiets? https://www.naturopetfoods.com/duck-ric ... vegetables

Dan moet je beseffen dat het 70% uit vocht bestaat. Het is dus 10g van 30g droge stof, oftewel 33%. Dan moet je nog corrigeren naar dat brok 10% vocht bevat en dan komt het neer op 30% eiwit. Dat is dus prima. De meeste natvoeren komen hier ongeveer op uit. Overigens is het weglaten of verminderen van het natvoer de simpelste methode om het budget voor het droogvoer te verhogen. Het kost namelijk zo'n 4€/kg en je moet er dubbel zoveel van voeren als van droogvoer, dus eigenlijk kost het 8€/kg. Dat je er niet nog meer van moet voeren komt doordat het wat beter verteerbaar is over het algemeen en zeer vet. Ook dit natvoer bestaat voor 9% uit vet, wat neerkomt op 27% vet als het een brok zou zijn.

Nottinghill

Berichten: 856
Geregistreerd: 03-08-12

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-17 11:40

We gaan inderdaad voor betere brok i.p.v. natvoer. We geven nu Renske bij, maar meer voor de afwisseling. Brok gaan we op internet bestellen. Ik vond Taste of the Wild wel wat, maar daar zat wel een hoger percentage ruwe as in dan 6% en 35% aan ruwe eiwit. Nou had ik ook gelezen dat oudere honden niet te veel eiwitten binnen mochten krijgen omdat dat slecht zou zijn voor de nieren. Dus kunnen we dan bijvoorbeeld beter voor 27% gaan ipv 35% of maakt dat niet uit?

petitparis

Berichten: 15988
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (België)

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-17 12:15

goh sommige honden kunnen niet tegen teveel eiwitten en zie dat ook bij mijn eigen honden. Belangrijker is dan om voer te kiezen waarbij het eiwitpercentage niet te hoog ligt, maar wel voornamelijk afkomstig van spiervlees en niet "dierlijke bijproducten" en granen (bevat ook eiwitten, maar minder goed verteerbare en met andere AZ-samenstelling dan dierlijk).

Ruwe as zijn toch vnl je mineralen/zouten?

Nottinghill

Berichten: 856
Geregistreerd: 03-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-17 13:48

Mag ik vragen welk voer jij geeft? Ik wil namelijk niet dat ze last gaat krijgen van te veel eiwitten.
Ze wordt overigens binnenkort ook gesteriliseerd en aangezien er dan meer kans is op dik worden is het denk ik ook handig het vet percentage laag te houden?

Ik had ergens gelezen dat ruwe as niet boven de 6% uit mocht komen. Ergens anders stond inderdaad ook weer dat het mineralen e.d. waren, dus ik weet ook niet zo goed wat ik moet geloven.

StonedRomy

Berichten: 7541
Geregistreerd: 20-03-11
Woonplaats: onder een steen

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-17 13:55

Vet percentage is eigenlijk bij bijna alle brokken aan de lage kant. Als de hond dikker begint te worden gewoon iets minder geven qua voer en om verzadigd te zijn wat bonen erbij geven. Meestal willen ze na castratie meer eten en daar worden ze dikker van, niet van het vetpercentage.

Ruw aw heb ik tussen de 4 en 9 maximaal. Als ze producten gaan toevoegen wordt het vaak pas een probleem. Daarnaast is het belangrijk om bepaalde verhoudingen in de gaten te houden.

Eiwit niet te hoog en niet te laag. Gewoon graanvrij voer met een goede eiwitbron geven.

kiwiwitje

Berichten: 20109
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-17 14:01

Wij voeren hier kvv en Wolf of Wilderness. Maar goede ervaringen met Puur spieropbouw/Puur Muscle Mass.
Toen ons teefje hier kwam was ze dik maar onbespierd dus dit supplement geprobeerd. Als we weer wat fanatieker aan de slag gaan dus meer van de honden vragen, langere wandelingen, fietsen en dergelijke dan krijgen ze dit supplement weer bij.

Mizora

Berichten: 18096
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-17 14:05

Ik vind 35% eiwit de bovengrens. Bij gerenomeerde brokmerken maakt het ruwe as-gehalte me niet zo uit, want vaak is het passend bij de hoeveelheid brok die je moet geven. Het zijn inderdaad mineralen.

Ik ben zelf geen bijzonder fan van graanvrij, ook niet tegen, maar goed ontsloten granen zijn prima voor een hond. Zelf zou ik dus kiezen voor nutro, omdat dit toch meer in het middengebied ligt van het eiwitgehalte.

Qua minder voeren is het belangrijk om niet minder dan 75% van de minimaal aanbevolen hoeveelheid te voeren, omdat de hoeveelheid vitaminen en mineralen dus aangepast zijn op de hoeveelheid voer die daar aangeraden wordt.

Sansevieria
Berichten: 4198
Geregistreerd: 06-10-04
Woonplaats: Overal en nergens

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-17 14:12

Vetri-joint vind ik ook een goeie om in dit geval erbij te geven.
https://www.viata.be/dierenverzorging/v ... g7RXmhSxPY
Die voor een grote hond bestellen, en dan doorbreken, je kan de grote tabletten voor een hond van 40 kilo prima in 4 delen, onze Easy kreeg die erbij voor zijn gewrichten.
Merkbaar verbetering moet ik zeggen.

Kwaliteit van het voer is zeker een puntje, waarbij duurder voer niet altijd het betere is.
Er is zo veel te krijgen, neem er eens wat tijd voor en ga dat vergelijken.
Hier word je wellicht ook al wat wijzer:
https://www.voerwijzer.com/hondenbrokkenvergelijken

CharmingS

Berichten: 3224
Geregistreerd: 13-02-10
Woonplaats: Valkenswaard

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-17 14:16

Heb niet alle berichten gelezen, maar onze hond die nu inmiddels is overleden gaven we "duivelsklauw" kun je gewoon bij de drogist halen. Toen hij 10 was had de DA artrose geconstateerd, en toen heeft hij dus de duivelsklauw geadviseerd, onze vriend is toch nog 17 jaar geworden. Toch nog beste leeftijd voor een grote hond van 55 kg. Je ziet het resultaat ook heel erg snel en het werkt super. Het is trouwens geen middel voor de spieropbouw. Duivelsklauw is trouwens 100% natuurlijk, wat super is aangezien al die chemische troep ook niet al te best is voor je hond.

petitparis

Berichten: 15988
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-17 14:45

Goh, denk niet dat je mijn voerpatroon als maatstaf kan gebruiken, gezien ik brok combineer met kvv en mijn keuze gegroeid is uit het feit dat ik een allergisch exemplaar heb en eentje dat bij teveel eiwitten oorontstekingen en haaruitval krijgt. Dus keuze is beperkt.

Momenteel voer ik 1 maaltijd brokken van Wolfsblut, zij hebben een groot gamma maar voor mijn honden komt alleen de Down under en wild pacific in aanmerking. (even gespiekt respectievelijk 23 en 26% ruw eiwit).
De 2de maaltijd is vlees (rund, konijn, vis of lam) aangevuld met gekookte groenten en aardappelen en extra olie. Eerder het omgekeerde: groenten met wat vlees :+ als ik meer vlees of brok geef krijgen ze huidproblemen en zonder de extra groenten en aardappelen blijven ze niet op gewicht.

Nottinghill

Berichten: 856
Geregistreerd: 03-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-17 15:10

Bedankt voor alle reacties! :)

Ik heb een beetje rondgekeken en was toch aan het twijfelen tussen Acana en Wolf of Wilderness, omdat deze qua eiwitgehalte wat lager liggen dan Taste of the Wild etc.
Bij Wolf of Wilderness ben ik uitgekomen op de Senior versie, omdat hier ook meteen extra glucosamine en chondroitine aan is toegevoegd. Eiwitgehalte is 24% en er zit veel vlees in.
Acana heeft ook een senior versie, maar hierbij is het eiwitgehalte dan 33% wat vrij hoog is.
Daarnaast vroeg ik mij af of het kwaad kan je hond op graan-vrij voer te zetten als hij zijn hele leven gewoon granen heeft gehad.

Qua supplementen ga ik even kijken. Ik had inderdaad al gelezen over de Puur spieropbouw, maar ik vroeg mij af of dit niet alleen werkt als je hond ook daadwerkelijk met een training bezig is. Door de artrose zit dat er niet meer in namelijk.
Duivelsklauw heb ik inderdaad ook over gelezen, klinkt goed!
Vetri-joint ga ik eens bekijken, ik heb denk ik liever een vloeibare vorm, omdat ze moeilijk tabletten neemt en deze ook tussen haar voer uit vist.

Mizora

Berichten: 18096
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-17 15:14

Over het algemeen hebben honden geen problemen met de overstap op graanvrij. Natuurlijk even een week de tijd nemen om over te stappen (dag 1 en 2: 25% nieuw voer, 75% oud voer; dag 3 en 4: 50% nieuw voer, 50% oud voer; dag 5 en 6: 75% nieuw voer, 25% oud voer; dag 7+: 100% nieuw voer).

Nottinghill

Berichten: 856
Geregistreerd: 03-08-12

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-17 15:39

Okee, dat is fijn! We gaan haar inderdaad langzaam laten overstappen. :)

We hebben besloten om voor Acana te gaan :)

dewilderoos

Berichten: 241
Geregistreerd: 17-02-06
Woonplaats: Bij het water

Re: Supplementen spieropbouw hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-17 16:16

Ik geef al jaren Bone en Muscle van Superhorse, het is er voor hond en paard. Ik geef het aan mijn oldtimer-paard van bijna 30 en mijn hond een Spaanse Mastiff. Werkt echt heel erg goed. Aan de voeding verander ik eigenlijk niets en zie erg veel verschil, dwz veel meer spieropbouw en vitaliteit. https://www.superhorse.nl/nl/categorie/hond/