Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13895
Geregistreerd: 20-04-16

Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-10-17 07:04

*HorseConnect
Overige


Ieder paard is van nature in meer of mindere mate scheef, dat is iets wat je wellicht wel eerder gehoord hebt. Dit kun je merken tijdens de training, maar wist jij dat er ook een aantal fysieke kenmerken zijn die je veel informatie kunnen geven over de rij-technische problemen waar je tegenaan loopt? Marieke Wispels van HorseConnect beschrijft welke dit zijn en wat ze je kunnen vertellen over je training.

1. Heuphoogte/bekken
Ga eens achter je paard staan en kijk goed naar de tubercoxae, de ‘heupknobbels’. Zorg dat je paard hierbij goed vierkant staat. Waarschijnlijk is de ene heupknobbel wat hoger dan de andere. Bij het ene paard is dit verschil minimaal, terwijl het bij het andere paard een duidelijk verschil kan zijn. Bij het paard op de foto is de linkerheup duidelijk hoger dan de rechter. Dit is gebruikelijk bij een linksgebogen paard, terwijl bij een rechtsgebogen paard de rechterheup vaak hoger is. Bij sommige paarden is er ook verschil in bespiering van de achterhand te zien. De kant waar de heup hoger is, is dan vaak ook sterker bespierd. Dit achterbeen is het sterke, maar ook het steile en meer stugge achterbeen.
Afbeelding

2. Rug
Pak nu eens een krukje, zet deze achter je paard (voorzichtig zijn!) en ga erop staan. Zorg wederom dat je paard vierkant staat. Kijk eens goed naar zijn rug. Bij sommige paarden zie je duidelijk aan de belijning van de rug wat de voorkeursbuiging is. Het paard op onderstaande foto heeft een voorkeur voor de rechterbuiging, waarbij de rechterzijde van de rug vaak sterker bespierd is dan de linkerzijde. Als je met jouw rechtsgebogen paard rechtsom op de volte rijdt, zorgt onder andere dit ervoor dat jij op de buitenkant komt te zitten en dus scheef zit. De staart is het verlengde van de wervelkolom en wordt vaak in dezelfde richting gedragen (met name in beweging). Een rechtsgebogen paard kan zijn staart dus naar rechts dragen en een linksgebogen paard juist naar links.
Afbeelding

3. Schouder
Nu je toch op je krukje achter je paard staat heb je ook goed zicht op de schouders. De meeste paarden belasten één van beide voorbenen meer dan de andere. De schouder van het been die het meeste gewicht draagt, is doorgaans meer ontwikkeld dan de andere schouder. Het paard op onderstaande foto heeft een meer ontwikkelde linkerschouder ten opzichte van de rechterschouder. Waarschijnlijk draagt dit paard meer gewicht op het linkervoorbeen.
Afbeelding

4. Hoeven
Vrijwel ieder paard heeft ongelijke voeten, dat wil zeggen dat één voorhoef wat platter is dan de andere voet. Het paard op onderstaande foto heeft een plattere linkerhoef en een steilere rechterhoef. Dit beeld past bij een rechtsgebogen paard. Van nature heeft ieder paard een bepaalde scheefheid en dit is al op jonge leeftijd zichtbaar. Veulens hebben een vrij korte hals, waardoor ze tijdens het grazen één voorbeen naar voren en één voorbeen naar achteren zetten om bij de grond te kunnen. Het been dat naar voren staat draagt het meeste gewicht en wordt daardoor platter en heeft lagere verzenen. Verderop in het leven blijft deze voorkeur bestaan en draagt ditzelfde voorbeen het meeste gewicht, waardoor de voet platter zal blijven.
Afbeelding

5. Stand
Als je je paard willekeurig stilzet, gaat hij meestal niet vierkant staan. De manier waarop een paard graag staat zegt vaak iets over zijn voorkeursbuiging. Een linksgebogen paard gaat vaak met het rechter benenpaar ‘wijd’ staan. Het rechtervoorbeen staat hierbij meer naar voren en draagt meer gewicht, terwijl het rechterachterbeen achter het lichaam wordt geplaatst. Voor het rechtsgebogen paard geldt dit andersom. Het voorbeen dat naar voren wordt geplaatst is vaak het voorbeen met de plattere hoef en de meer ontwikkelde schouder, het voorbeen aan de bolle kant van het lichaam die het meeste gewicht draagt. Je kunt dit ook goed zien als je paard staat te grazen of hooi van de grond eet.

Kortom, een linksgebogen paard heeft doorgaans de volgende fysieke kenmerken:
  • Linkerheup hoger
  • Sterkere rugspieren aan de linkerzijde van zijn rug – mogelijk is op stand al een voorkeursbuiging in de wervelkolom zichtbaar
  • Ook de staart kan in het verlengde van de wervelkolom naar links gedragen worden
  • Rechterschouder meer ontwikkeld
  • Rechter voorhoef platter
Voor een rechtsgebogen paard gelden bovenstaande kenmerken precies andersom.

Wat merk je hiervan in je training?
Het linksgebogen paard zal door zijn voorkeursbuiging aan de linkerkant van zijn lichaam ‘korte, sterke en stijve spieren’ hebben en aan de rechterkant van zijn lichaam ‘lange, slappe en soepele spieren’. Tijdens het rijden merk je dit doordat het paard meer druk neemt op je rechterteugel en minder of geen druk op de linkerteugel. Met deze paarden voelt linksom rijden meestal fijner dan rechtsom rijden. Linksom kom je vaak goed de bocht door of zwaait je paard zelfs over de schouder naar buiten, maar rechtsom is dit paard geneigd om in de linkerbuiging te blijven en voelt daardoor vaak ‘sterk’ en kan moeilijk inbuigen naar rechts. Het kan zijn dat je paard versnelt doordat hij op deze kant op de schouder valt. De ruiter komt scheef te zitten doordat deze met zadel en al naar de bolle kant van het paard schuift.
Afbeelding

En hoe los je het dan op?
Richt je paard recht. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, draagt een paard in zijn voorkeursbuiging doorgaans meer gewicht op zijn linker- of rechtervoorbeen. Om te voorkomen dat dit op lange termijn tot problemen gaat leiden door overbelasting en te zorgen dat het paard ons goed kan dragen zullen we hem moeten leren zijn gewicht gelijkmatig te verdelen. Zoek een goede instructeur om je te helpen bij het rechtrichten van je paard.

Houd er echter rekening mee dat asymmetrie in het paardenlichaam meerdere oorzaken kan hebben en niet altijd alleen of volledig toe te wijzen is aan natuurlijke scheefheid. Naast correcte training is het erg belangrijk om je paard regelmatig te laten bekappen door een goede hoefsmid of bekapper en je paard periodiek te laten checken en behandelen.

In deze tekst worden regelmatig woorden als ‘meestal’ en ‘vaak’ gebruikt. Een paard volgt namelijk geen theorieën. Niet alle linksgebogen paarden hebben meer gewicht op rechtsvoor en niet alle paarden zijn volgens het boekje links- of rechtsgebogen. In de wereld van de paarden bestaat er geen nooit en geen altijd. Trek geen conclusies alleen aan de hand van fysieke kenmerken, maar kijk eens écht naar je paard en probeer wat je ziet eens te rijmen met waar je in de training tegenaan loopt. Als je twijfels hebt over wat je aan je paard ziet, of als je tegenstrijdige fysieke kenmerken ziet, laat dan een goede instructeur en/of behandelaar met je mee kijken.

HorseConnect is een platform dat paardeneigenaren en professionals met elkaar verbindt. De professionals van HorseConnect delen kennis met elkaar, ondersteunen eigenaren bij de keus voor de juiste zorg en geven advies en informatie rondom het welzijn van het paard. Het professionalsaanbod bestaat uit een kwalitatief en onafhankelijk netwerk waarbij welzijn en samenwerking voorop staan.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Mrs_Midnight

Berichten: 332
Geregistreerd: 19-06-17

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 09:12

Mooi artikel, heldere foto's!

Blessed with chocolate everyday!!

Rivano

Berichten: 2285
Geregistreerd: 25-09-03
Woonplaats: Brazilië

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 11:35

Bedankt! Goed en duidelijk overzicht.
Valt niet mee om een goede samenvatting te maken, en vond dit echt een fijn stukje om te lezen met praktische insteek en goede fotos.

+:)+

"Hey, I saw that..."
~ Karma

tamary

Berichten: 29055
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 13:28

Opmerking veulens en graasvoetjes, in de natuur worden veulens geboren als het gras flink hoog staat, 1e paar maanden eet het veulen daardoor niet op hoefhoogte (met die rare houding tot gevolg), maar tussen knie en borsthoogte waarvoor de hals wel lang genoeg is. Als het gras weer kort gegeten is en niet meer genoeg groeit zo'n 3 maanden later is de hals lang genoeg om bij het korte gras te kunnen. Tussen onze gewoonte nu om paardenweides giga kort te houden en het uit verhouding fokken van dressuur/sport model ivm gewenste beweging krijg je deze problemen.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –


josien_m_
Berichten: 2341
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 13:44

Dat over de hoeven en de scheefheid geldt niet alleen voor de veulens!
In het wild zijn paarden niet scheef. Dat "van nature" klopt dus niet en geldt voor de paarden die wij mensen houden, fokken en rijden/mennen. zie de onderzoeken van Sharon May Davis)

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 13:45

tamary schreef:
Opmerking veulens en graasvoetjes, in de natuur worden veulens geboren als het gras flink hoog staat, 1e paar maanden eet het veulen daardoor niet op hoefhoogte (met die rare houding tot gevolg), maar tussen knie en borsthoogte waarvoor de hals wel lang genoeg is. Als het gras weer kort gegeten is en niet meer genoeg groeit zo'n 3 maanden later is de hals lang genoeg om bij het korte gras te kunnen. Tussen onze gewoonte nu om paardenweides giga kort te houden en het uit verhouding fokken van dressuur/sport model ivm gewenste beweging krijg je deze problemen.

Interessante hypothese. Ben wel benieuwd of dat alles is of dat hiervoor werkelijk een onderbouwing is.

Barvrouwke
Berichten: 3703
Geregistreerd: 24-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 13:50

josien_m_ schreef:
Dat over de hoeven en de scheefheid geldt niet alleen voor de veulens!
In het wild zijn paarden niet scheef. Dat "van nature" klopt dus niet en geldt voor de paarden die wij mensen houden, fokken en rijden/mennen. zie de onderzoeken van Sharon May Davis)

Ik denk dat het meer in de combinatie hals/voorbeenlengte zit. De "wilde" paarden die bestudeerd zijn,
zijn veel meer in evenwicht gebouwd, dan het moderne sportpaard.

josien_m_
Berichten: 2341
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 13:55

Dat is ook zeker waar!

Elisa2

Berichten: 36680
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 14:23

Klopt, korte halzen in combi met lange benen zorgt sneller voor ongelijke voorvoeten..

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 14:56

Mijn 'wilde paard' die ik geïmporteerd heb en de eerste 5 jaar in het wild heeft geleefd is zo scheef als wat. En het is toch echt ook nog een oerras.

Inmiddels hebben we onze weg gevonden, maar je zet er niet voor je plezier iemand anders op.
Mijn instructrice zegt altijd: je hebt links en rechts, en die van jou is extreem-rechts :+
Hoewel ik zelf nog weleens het idee heb, dat het iets te maken heeft met het plaatsen van de voorbenen. Ze heeft van die zwaai-pootjes voor en daardoor breng je het lichaam makkelijk uit balans.

Elisa2

Berichten: 36680
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 14:57

gekvanfleur schreef:
Mijn 'wilde paard' die ik geïmporteerd heb en de eerste 5 jaar in het wild heeft geleefd is zo scheef als wat. En het is toch echt ook nog een oerras.

Inmiddels hebben we onze weg gevonden, maar je zet er niet voor je plezier iemand anders op.
Mijn instructrice zegt altijd: je hebt links en rechts, en die van jou is extreem-rechts :+
Hoewel ik zelf nog weleens het idee heb, dat het iets te maken heeft met het plaatsen van de voorbenen. Ze heeft van die zwaai-pootjes voor en daardoor breng je het lichaam makkelijk uit balans.


Heb je haar al weleens echt goed los laten maken in de rug, achterhand en schouders?

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-17 15:10

Elisa2 schreef:
gekvanfleur schreef:
Mijn 'wilde paard' die ik geïmporteerd heb en de eerste 5 jaar in het wild heeft geleefd is zo scheef als wat. En het is toch echt ook nog een oerras.

Inmiddels hebben we onze weg gevonden, maar je zet er niet voor je plezier iemand anders op.
Mijn instructrice zegt altijd: je hebt links en rechts, en die van jou is extreem-rechts :+
Hoewel ik zelf nog weleens het idee heb, dat het iets te maken heeft met het plaatsen van de voorbenen. Ze heeft van die zwaai-pootjes voor en daardoor breng je het lichaam makkelijk uit balans.


Heb je haar al weleens echt goed los laten maken in de rug, achterhand en schouders?

Ontelbaar veel. Foto's, osteo, fysio...stijfheid in het bekken is het enige aandachtspuntje wat altijd weer terugkomt, maar verder geen bijzonderheden. :)

Elisa2

Berichten: 36680
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-17 07:56

Ja moeilijk om verder wat van te zeggen, mijn ervaring is wel dat veel "rechtricht" goeroe's vergeten dat beide achterbenen even actief moeten zijn om echt een paard recht te kunnen maken. Verder hoe korter een paard in zijn rug, hoe sneller de spieren aan de korte kant verkorten en hoe moeilijker het is in de lengtebuiging. Paard echt actief en op lengte kunnen rijden door het lijf is dan een voorwaarde om ze soepel en los in de rug te houden.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

BigBen
Berichten: 2072
Geregistreerd: 11-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-17 17:25

Nieuwsredactie schreef:
1. Heuphoogte/bekken
Ga eens achter je paard staan en kijk goed naar de tubercoxae, de ‘heupknobbels’. Zorg dat je paard hierbij goed vierkant staat. Waarschijnlijk is de ene heupknobbel wat hoger dan de andere. Bij het ene paard is dit verschil minimaal, terwijl het bij het andere paard een duidelijk verschil kan zijn. Bij het paard op de foto is de linkerheup duidelijk hoger dan de rechter.


Het wereldberoemde "scheef bekken" !
Dé favoriete diagnose van alle osteopaten (en andere kwakzalvers).

Wel, er klopt niets van.
Dat het bekken van een paard reëel scheef staat,
dus meetbaar fysisch ver- of misvormd is,
dat komt in werkelijkheid zelden of nooit voor.

Het kan wel, maar het is hoogst zeldzaam, en als het dan toch gebeurt
is een scheef bekken bijna altijd het gevolg van een fors trauma.
Een ongeval met de trailer bijvoorbeeld, of ongelukkig over kop gaan in een springparcours.

Waarom lijkt het dan dikwijls dat het bekken van een paard scheef staat ?
Omdat veel paarden ongelijk bespierd zijn,
zodat je de indruk krijgt dat ze links of rechts hoger zijn,
maar dat heeft met de stand van het bekken op zich niets te maken.

Waarom is "een scheef bekken" de favoriete diagnose van osteopaten (en andere kwakzalvers) ?
Twee redenen.

1. Het is moeilijk om te bewijzen dat de diagnose niet deugt.
Daar heb je al een reeks rx-en, en een zeer strakke, goed gecontroleerde opstelling voor nodig.

2. Optisch lijkt het dat het bekken scheef staat,
en dat maakt het gemakkelijker om de eigenaar te overtuigen.
Maar zoals gezegd, in werkelijkheid heeft dat scheef staan alleen met de ongelijke bespiering te maken.

Kan een osteopaat een "scheef bekken" behandelen ?
Dat claimen ze wel, maar het antwoord is natuurlijk dubbel en dik neen.
Als het bekken reëel scheef staat, bv. na een ongeval, is daar eigenlijk niets meer aan te doen.
Gaat het om ongelijke bespiering, dan ligt de oplossing bij gericht trainen, en niet bij een osteopaat.

Tussen haakjes, ik vraag me eigenlijk af wat dit stuk op het "Nieuws" van Bokt komt doen.
De nieuwswaarde is gelijk aan nul.
Kleine promotieactie ?

il faut d'abord durer

Veronica2
Berichten: 2647
Geregistreerd: 26-08-13

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-17 17:29

Eens met BigBen en er staat echt een hele berg onzin in de OP, waaronder het punt dat BB al aanhaalt.

koend
Berichten: 1226
Geregistreerd: 10-11-03

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 07:08

Ik vond het een interessant artikel.
Het beetje reclame dat er in zit, zeef je er toch gewoon uit? Er staat eerlijk bij uit welke hoek het komt, dus ...
Ik ga de kenmerken eens vergelijken met mijn rechtsgebogen jonge paard.
Ik besteed veel aandacht aan het rechtrichten.
Wat ik doe?
Veel buiten rijden, recht vooruit. Ook op de maisvelden, tussen de rijen.
Veel op lengte rijden, door de rug. Maar af en toe mag hij zich ook eens een klein beetje verzamelen, kwestie van hem niet helemaal de grond in te rijden.
In de piste de normale buigingsarbeid: cirkels, hoeken, stelling, wijken en schouderbinnenwaarts waarbij ik steeds de correcte buiging in het oog houd. En linksom net iets meer dan rechtsom.
Wat vergeet ik? Hij is nog maar 4.

Rindin

Berichten: 4301
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 13:26

BigBen schreef:
Nieuwsredactie schreef:
1. Heuphoogte/bekken
Ga eens achter je paard staan en kijk goed naar de tubercoxae, de ‘heupknobbels’. Zorg dat je paard hierbij goed vierkant staat. Waarschijnlijk is de ene heupknobbel wat hoger dan de andere. Bij het ene paard is dit verschil minimaal, terwijl het bij het andere paard een duidelijk verschil kan zijn. Bij het paard op de foto is de linkerheup duidelijk hoger dan de rechter.


Het wereldberoemde "scheef bekken" !
Dé favoriete diagnose van alle osteopaten (en andere kwakzalvers).

Wel, er klopt niets van.
Dat het bekken van een paard reëel scheef staat,
dus meetbaar fysisch ver- of misvormd is,
dat komt in werkelijkheid zelden of nooit voor.

Het kan wel, maar het is hoogst zeldzaam, en als het dan toch gebeurt
is een scheef bekken bijna altijd het gevolg van een fors trauma.
Een ongeval met de trailer bijvoorbeeld, of ongelukkig over kop gaan in een springparcours.

Waarom lijkt het dan dikwijls dat het bekken van een paard scheef staat ?
Omdat veel paarden ongelijk bespierd zijn,
zodat je de indruk krijgt dat ze links of rechts hoger zijn,
maar dat heeft met de stand van het bekken op zich niets te maken.

Waarom is "een scheef bekken" de favoriete diagnose van osteopaten (en andere kwakzalvers) ?
Twee redenen.

1. Het is moeilijk om te bewijzen dat de diagnose niet deugt.
Daar heb je al een reeks rx-en, en een zeer strakke, goed gecontroleerde opstelling voor nodig.

2. Optisch lijkt het dat het bekken scheef staat,
en dat maakt het gemakkelijker om de eigenaar te overtuigen.
Maar zoals gezegd, in werkelijkheid heeft dat scheef staan alleen met de ongelijke bespiering te maken.

Kan een osteopaat een "scheef bekken" behandelen ?
Dat claimen ze wel, maar het antwoord is natuurlijk dubbel en dik neen.
Als het bekken reëel scheef staat, bv. na een ongeval, is daar eigenlijk niets meer aan te doen.
Gaat het om ongelijke bespiering, dan ligt de oplossing bij gericht trainen, en niet bij een osteopaat.

Tussen haakjes, ik vraag me eigenlijk af wat dit stuk op het "Nieuws" van Bokt komt doen.
De nieuwswaarde is gelijk aan nul.
Kleine promotieactie ?


Wil je een dagje met mij meelopen? (nee, ik ben geen osteo of een ander soort 'kwakzalver',
maar een degelijk opgeleid dierenfysiotherapeut die elke dag paarden behandelt)
Scheefstand van het bekken komt in meerdere vormen voor. De aangeboren scheefstand
komt idd niet zoveel voor. Door trauma kan het bekken idd ook wat scheef komen te staan.
Maar je wilt niet weten hoeveel paarden door scheefheid in het lijf, of door een been willen ontlasten,
weldegelijk een scheefstand van het bekken oplopen. Het tuber sacrale (de twee botpunten boven
op het 'kruis', waar de twee bekkenhelften samenkomen) staan dan echt niet op dezelfde hoogte.
Kan dit behandeld worden? In heel veel gevallen dik vet ja!

En ja, ik weet het verschill tussen ongelijke bespiering en ongelijke botstructuren.

http://www.fysiohippique.nl :) Fysio Hippique :) Fysiotherapie, Dry Needling en aquatraining voor paarden in noord Nederland

BigBen
Berichten: 2072
Geregistreerd: 11-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 17:25

Jij vertelt met veel overtuiging dat je geen osteo en geen kwakzalver bent,
en dat wil ik graag geloven,
maar het eerste wat ik op jouw site lees is dat je je met dry needling bezig houdt.

Sorry hoor, maar dat is net zo goed complete kwakzalverij.
Meer nog, het is een behandeling die wat pijnbestrijding betreft nog slechter scoort dan placebo.

Citaat:
CONCLUSION:
DN was less effective on decreasing pain comparing to the placebo group. Other treatments were more effective than DN on reducing pain after 3-4 weeks. However, on increasing ROM, DN was more effective comparing to that of placebo group, but less than other treatments.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26946612

il faut d'abord durer

Rindin

Berichten: 4301
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 18:22

BigBen schreef:
Jij vertelt met veel overtuiging dat je geen osteo en geen kwakzalver bent,
en dat wil ik graag geloven,
maar het eerste wat ik op jouw site lees is dat je je met dry needling bezig houdt.

Sorry hoor, maar dat is net zo goed complete kwakzalverij.
Meer nog, het is een behandeling die wat pijnbestrijding betreft nog slechter scoort dan placebo.

Citaat:
CONCLUSION:
DN was less effective on decreasing pain comparing to the placebo group. Other treatments were more effective than DN on reducing pain after 3-4 weeks. However, on increasing ROM, DN was more effective comparing to that of placebo group, but less than other treatments.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26946612


O, wow, ik sta zeker open voor gesprekken over het behandelen van paarden, maar als je zo'n toon aanslaat zijn we heel snel uitgesproken.

http://www.fysiohippique.nl :) Fysio Hippique :) Fysiotherapie, Dry Needling en aquatraining voor paarden in noord Nederland

Elisa2

Berichten: 36680
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 07:02

Beetje flauw inderdaad, heb prima resultaten gezien met dry needling.

Hoe zit het met scheefstand in het bekken door het si- gewricht Rindin?

Ik heb verschillende paarden gezien met een optisch scheef lijkend bekken door scheefheid. Maar ook een paar die echt een scheefstand hadden in het bekken zelf. Het verschil is ook "makkelijk" te merken als je weet hoe. Het eerste is namelijk prima te trainen in het rechtrichten en bij de tweede kom je daar niet ver mee.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Rindin

Berichten: 4301
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 07:14

Elisa2 schreef:
Beetje flauw inderdaad, heb prima resultaten gezien met dry needling.

Hoe zit het met scheefstand in het bekken door het si- gewricht Rindin?

Ik heb verschillende paarden gezien met een optisch scheef lijkend bekken door scheefheid. Maar ook een paar die echt een scheefstand hadden in het bekken zelf. Het verschil is ook "makkelijk" te merken als je weet hoe. Het eerste is namelijk prima te trainen in het rechtrichten en bij de tweede kom je daar niet ver mee.


Het ligt een beetje aan de ontstaanswijze. Ik zie veel scheve bekkens door langdurige scheefheid in het lijf, of door langdurig compenseren van pijn. In veel van zulke gevallen is behandeling van lage rug en bekken (en daarna uiteraard correcte training) voldoende om weer te corrigeren. Een bekken 'even rechtzetten' gaat hem niet worden (iets wat niet in 1x ontstaat, is ook niet in 1x opgelost), maar door dempen van pijn en herstellen van mobiliteit kan het lijf weer herstellen en recht worden.

Edit: de SI gewrichten zijn de enige beweeglijke delen van het bekken, dus een echte scheefheid van het bekken (ongelijke stand linker en rechter bekkenhelft) zit altijd in het SI.
Een optisch scheef bekken kan door ongelijke ontwikkeling spieren, of doordat het paard het zo houdt. Heel duidelijk voorbeeld: op rust staan geeft optisch ook een scheef bekken, maar die draai zit in de rug. Dat gebeurt in het klein ook bij ontlasten /compenseren. En als dat maar lang genoeg duurt, kan het bekken echt scheef gaan staan (in het SI dus).

http://www.fysiohippique.nl :) Fysio Hippique :) Fysiotherapie, Dry Needling en aquatraining voor paarden in noord Nederland

janouk
Blogger

Berichten: 17812
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 07:56

Wow, bigben, met je verkeerde been uit bed gestapt?
Rindin biedt je aan om uitleg te geven vanuit haar werk als fysiotherapeut hoe zij meer mobiliteit probeert te krijgen in bepaalde 'vastzittende' gewrichten. En dan geef je zo'n bot antwoord. :?
Jammer, want je zou nog eens verbaasd kunnen worden als je je open stelt om te leren. Gemiste kans

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Ania

Berichten: 6095
Geregistreerd: 25-12-04
Woonplaats: Kampen

Re: Vijf fysieke kenmerken van asymmetrie bij je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 09:34

Erg mooi en duidelijk artikel! Dankjewel!

Veronica2
Berichten: 2647
Geregistreerd: 26-08-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 09:40

Rindin schreef:
Edit: de SI gewrichten zijn de enige beweeglijke delen van het bekken, dus een echte scheefheid van het bekken (ongelijke stand linker en rechter bekkenhelft) zit altijd in het SI.

Volgens mij sla je hier de plank een ietsiepietsie mis. Bovendien vind ik het interessant om te lezen dat er dus schijnbaar een 'echte' en een 'niet-zo-echte' scheefheid van het bekken kan voorkomen :wow: . Pas een beetje op met het bevestigen van zelfverzonnen waarheden, want het is in principe niet eerlijk tegenover de mensen die posts lezen en en daarna dus de informatie met diverse andere bronnen moeten vergelijken om te zien of het wel klopt.

Rindin

Berichten: 4301
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 10:28

Pipodipo schreef:
Rindin schreef:
Edit: de SI gewrichten zijn de enige beweeglijke delen van het bekken, dus een echte scheefheid van het bekken (ongelijke stand linker en rechter bekkenhelft) zit altijd in het SI.

Volgens mij sla je hier de plank een ietsiepietsie mis. Bovendien vind ik het interessant om te lezen dat er dus schijnbaar een 'echte' en een 'niet-zo-echte' scheefheid van het bekken kan voorkomen :wow: . Pas een beetje op met het bevestigen van zelfverzonnen waarheden, want het is in principe niet eerlijk tegenover de mensen die posts lezen en en daarna dus de informatie met diverse andere bronnen moeten vergelijken om te zien of het wel klopt.


Ja, ok, het symphisis pubis is ook beweeglijk, als je dat al beweeglijk kunt noemen.
De SI gewrichten zijn mobieler en kunnen zichtbaar scheef ten opzichte van elkaar staan. Van het symphisis kun je dat niet zien (en is dus ook niet aan te tonen, tenzij je het paard open zou maken)
Laatst bijgewerkt door Rindin op 27-10-17 10:32, in het totaal 2 keer bewerkt

http://www.fysiohippique.nl :) Fysio Hippique :) Fysiotherapie, Dry Needling en aquatraining voor paarden in noord Nederland


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: cinniz123, danielle_x, FCSA, Koekie_186, Linsey1991, Selina, x_spekkie_x en 29 bezoekers