Wanneer is een paard officieel Grand Prix Showjumping?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Rivano

Berichten: 2285
Geregistreerd: 25-09-03
Woonplaats: Brazilië

Wanneer is een paard officieel Grand Prix Showjumping?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-09-17 00:03

Wanneer is een paard -officieel- Grand Prix Showjumping/springen?

Is dat na 1x een parcour uitrijden op een bepaalde hoogte? (ongeacht het aantal strafpunten, of moet hij op zijn minst 1x foutloos geweest zijn?)
Heeft het met het aantal sterren van de wedstrijd te maken in combinatie met de hoogte? Wat ik online kon vinden heb je Grand Prix over verschillende hoogtes en/of type wedstrijd (ik zag Table A, Two Phases, WC, etc)

Kortom, ik kon nergens echt een duidelijke omschrijving vinden.

Wie kan deze dressuurmuts uitleg geven? :o

Rivano

Berichten: 2285
Geregistreerd: 25-09-03
Woonplaats: Brazilië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-09-17 14:09

Niemand een idee? :+

nontie
Berichten: 1468
Geregistreerd: 10-12-13
Woonplaats: Drenthe

Re: Wanneer is een paard officieel Grand Prix Showjumping?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-17 14:17

Volgens mij moet je sowieso foutloos zijn. Maar deze dressuurmuts weet daar verder ook niks van :Y)

Janneke2

Berichten: 22731
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-17 14:37

Volgens mij bestaat dit niet.

Wel is het zo, dat op meerdaagse concoursen (CHIO Rotterdam etc) een bepaalde opbouw zit.
De combinaties die redelijk suf zijn in rubriek 3, 5, 7 of 8 (cijfers om de gedachte te bepalen) kwalificeren voor de 'Grote prijs van de stad Rotterdam'.

Uiteraard moet je wel een bepaald niveau hebben om op zo'n concours te mogen starten.

YellowLeaf

Berichten: 455
Geregistreerd: 03-07-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-17 14:41


Janneke2

Berichten: 22731
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Wanneer is een paard officieel Grand Prix Showjumping?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-17 15:34

"Fouten worden mede mogelijk gemaakt door de nieuwe software op mijn telefoon" :o

Ik bedoelde combinaties die redelijk succesvol zijn in rubriek etc etc.

Women2
Berichten: 443
Geregistreerd: 07-12-09

Re: Wanneer is een paard officieel Grand Prix Showjumping?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-17 15:58

Schoentje op Bokt even een berichtje sturen... Springspecialist ten top :)

Die kan het je waarschijnlijk haarfijn uitleggen.

Bunn

Berichten: 1186
Geregistreerd: 04-10-14
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-17 16:36

Okee, het verschilt vaak een beetje per wedstrijd, maar bij deze een uitleg (die hier en daar een beetje kort door de bocht gaat):

Op een meerdaags internationaal concours wordt (een van) de laatste wedstrijden van het weekend doorgaans uitgeschreven als de 'grote prijs' of 'grand prix'. Doorgaans is dat de finalewedstrijd van de CSI met de meeste sterren (en dan daarbinnen nog de 'hoogste' tour) die verreden wordt op het desbetreffende concours.

Op één concours kan bijvoorbeeld zowel een CSI* als een CSI*** verreden worden: de GP zal in dat geval doorgaans de laatste wedstrijd van de hoogste tour van de CSI*** betreffen.

Om dat tour-gedeelte uit te leggen: binnen een CSI***-wedstrijd worden verschillende proeven uitgeschreven (bijvoorbeeld zowel van 1.20 als van 1.45 worden uitgeschreven. Dat delen ze vaak op in 'tours'. Meestal loopt een paard twee proeven en dan een (troost)finale-proef. Nog een voorbeeldje: een ruiter laat een jonger paard op dat CSI***-concours bijvoorbeeld eerder een 'medium'-tour op 1.30/1.35 lopen. Terwijl een ruiter een meer ervaren/ouder paard bijvoorbeeld een 'big'-tour op 1.45/1.50 laat lopen.

De 'medium'-tour wordt natuurlijk ook met een finale afgesloten, maar die noemen ze vaak niet 'de grote prijs'. Die titel bewaren ze voor de hoogste klasse.

Afhankelijk van wat voor concours het betreft ligt de hoogte inderdaad meestal rond de 1.50/1.55/1.60m. Of je aan de GP mee mag doen, hangt af van je resultaten van de voorgaande dagen.

Je zou een paard dat een dergelijke Grand Prix-ronde op 1.50/1.60m op een internationaal concours doorkomt dus een Grand Prix-paard mogen noemen.

Hoop dat dat een beetje opheldering geeft. ;)

Rivano

Berichten: 2285
Geregistreerd: 25-09-03
Woonplaats: Brazilië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-09-17 16:02

Bedankt iedereen.

Kan het zijn dat er een 'finale ronde' is genaamd: Grand Prix, maar dat alle hoogtes tussen 1,40 en 1,60 als klasse Grand Prix aangemerkt wordt?
Bijvoorbeeld hier:
http://showgroundslive.com/angelstone/classes/Detail/cid/5395
Als categorie staat er: Grand Prix FEI 1.40M

Had voordat ik dit topic opende natuurlijk eerst online gezocht, en daar kom ik tegenstrijdige omschrijvingen tegen. Soms inderdaad alleen het hoogste niveau van 1.60, maar vaker dat lager ook als Grand Prix aangemerkt wordt.

Ergens anders (USA) stond weer that GP vanaf 1.45 op regionaal niveau is, en vanaf 1.50 op national niveau. En dat voor bepaalde groepen (Young riders) een GP al vanaf 1.35 als Grand Prix aangemerkt mag morgen.

Daardoor was me nog steeds niet duidelijk wanneer je een paard als Grand Prix mag aanduiden. Niet alleen vanwege de hoogte, maar ook of hij -Grand Prix- showjumping genoemd worden als hij bijvoorbeeld 4 strafpunten heeft op een FEI Grand Prix wedstrijd van 1.40m. Of is hij dan alleen GP startgerechtigd, en pas als bij 0 strafpunten officieel Grand Prix?
(En je daarmee mag adverteren.)

Bunn

Berichten: 1186
Geregistreerd: 04-10-14
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-17 16:18

Jup, wat je zegt klopt. Het hangt van het concours af hoe hoog er gesprongen wordt. Op een jonge-paarden concours springen ze die hoogtes doorgaans ook niet, maar houden ze ter afsluiting wel een grote prijs, waar ze die stempel op plakken. Het komt alleen niet zo heel vaak voor dat er op een internationaal concours niet hoger wordt gesprongen dan 1.40m, vaak gooien ze er ook nog wel wat hogere proeven bij en die krijgen dan doorgaans die gp-stempel. :D

Eigenlijk is het dus een beetje een vrij te gebruiken term.

Daarom is het een beetje krom om een paard 'grand prix' te noemen: je ziet veel vaker dat er in de advertenties staat 'springt op 1.40-niveau'. Maar okee: als ik een advertentie zie waarop staat dat het paard grand prix heeft gelopen, dan ga ik er maar vanuit dat ze daarmee doelen op het hoogste van het hoogste en dat is dan doorgaans 1.60m. :j

Rivano

Berichten: 2285
Geregistreerd: 25-09-03
Woonplaats: Brazilië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-09-17 18:01

Bunn schreef:
Eigenlijk is het dus een beetje een vrij te gebruiken term.


:) Dat verklaart veel. Want zag op zoveel plaatsen het woord Grand Prix paard staan, of 'vader springt op GP niveau', of 'zoon van de de GP hengst X'. Maar als je op de FEI database naar de wedstrijd niveaus kijkt wat die paarden gesprongen hebben, dan hebben ze niet allemaal 1,60m gesprongen.

En als je een stuk dieper de bloedlijn ingaat, dan zie je bijvoorbeeld staan (horsetelex) "1.40m-SPR". Maar of die dan de naam Grand Prix mag dragen? Maar misschien was vroeg 1,40 wel het maximum en de grote grand prix zeg maar.

En als laatste vraag:
Bunn schreef:
als ik een advertentie zie waarop staat dat het paard grand prix heeft gelopen dan ga ik er maar vanuit dat ze daarmee doelen op het hoogste van het hoogste en dat is dan doorgaans 1.60m


Moet hij dan ook minimaal 1x foutloos geweest zijn? Of kan hij prima elke wedstrijd de helft van de balken eraf gooien en 2 weigeringen hebben? Dan is het nog steeds een GP springpaard?

Bij de dressuur zeggen ze vaak: "Grand Prix paard met scores boven de 70%". Misschien bestaat zoiets ook bij het springen. Als in GP-1,40m, GP-1,50m, maar dan weet je eigenlijk nog niet hoe goed hij erin is.

Schoentje

Berichten: 3857
Geregistreerd: 15-01-03
Woonplaats: Geldrop

Re: Wanneer is een paard officieel Grand Prix Showjumping?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-17 18:20

Een GP is de finale van de zware tour op een CSI.
Als er meerdere sterren op een CSI verreden worden, zijn er dus meerdere GP's.
Maar doorgaans spreken we over een grand prix paard, als hij een GP op wereldranglijst niveau heeft gelopen. Dat is vanaf een 1.45m GP op een CSI2*.
Ik zelf vind dat hij dan met maximaal 4 strafpunten gefinisht moet zijn op GP paard genoemd te worden, maar daar zijn geen officiële regels over.

Rivano

Berichten: 2285
Geregistreerd: 25-09-03
Woonplaats: Brazilië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-09-17 19:34

Thanks! Duidelijk.
Ik was op zoek naar een hele stricte en gedetailleerde regel, maar kon het nergens vinden, nu is duidelijk waarom. :))

Mijn laatste vragen:
CDI's mogen alleen door de FEI uitgeschreven worden en 100% van alle CDI wedstrijdenuitslagen worden geregistreerd in de 'Horse Search' van de FEI database? Dus dat is de enige plek om deze informatie/bevestiging te verkrijgen, correct?

En als een paard op een 1,45m/1,60m niet CDI wedstrijd uitkomt (heb het niet over Nederland, maar over andere mogelijke landen inclusief Rusland (Winter Cup) dan mag je het paard niet als Grand Prix paard categoriseren?

Begrijp dat je zegt dat er geen officiele regels over zijn, maar zal uitleggen waarom ik het zo gedetailleerd vraag:
Hier wordt de sport-afstamming van een paard vaak uitgedrukt in (bijvoorbeeld): "coming from a tripple Grand Prix bloodline". Kan de 3 vaderlijnen zijn, of binnen de eerste 3 generaties (inclusief moeder), etc.
Wil voor mijn paard graag de juiste info geven als me dat gevraagd wordt, en ik zou toch wel beschamend vinden als ik voorouders aan ga duiden als Grand Prix showjumper, terwijl ze dat "officieel" niet zijn. En uit Rusland is sowieso al lastig info te verkrijgen, misschien dat hun federatie een eigen database heeft waar dit op te vragen is.

Schoentje

Berichten: 3857
Geregistreerd: 15-01-03
Woonplaats: Geldrop

Re: Wanneer is een paard officieel Grand Prix Showjumping?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-17 19:47

Als we het over springen hebben gaat het sowieso over een CSI. CDI is dressuur ;)
Dat is inderdaad altijd internationaal observed de vlag van de FEI.

Er zijn nou eenmaal geen vaste regels over grand prix, net zoals dat bij de dressuur wat duidelijker is. Bij ons is grand prix gewoon de grote prijs of finale van een concours. Op 1* niveau is dat al op 1.30m. Kan dus zomaar zijn dat ze dat in Rusland al GP vinden. Zeker omdat daar het niveau gemiddeld gezien wat lager is dan in West Europa.
Maar als een paard op nationaal niveau 1.50m proeven gelopen heeft, dan zou je dat GP kunnen noemen.
Maar goed, GP zegt dus eigenlijk niet zo veel, we gebruiken liever de hoogte dat een paard loopt. 1.40m paard of 1.60m paard bijvoorbeeld. Dat is ober het algemeen een stuk duidelijker, maar in advertenties staat 'grand prix' wel leuk natuurlijk.

Schoentje

Berichten: 3857
Geregistreerd: 15-01-03
Woonplaats: Geldrop

Re: Wanneer is een paard officieel Grand Prix Showjumping?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-17 20:01

De uitslagen van FEI wedstrijden vind je inderdaad in de FEI database. Dat is de enige echte correcte, die ook vrij ver terug gaat.
Voor nationale wedstrijden moet je bij de federatie van dat land zijn. Elk land registreert dat weer anders.

ninavo

Berichten: 907
Geregistreerd: 16-07-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-17 20:07

Rivano schreef:
Ergens anders (USA) stond weer that GP vanaf 1.45 op regionaal niveau is, en vanaf 1.50 op national niveau. En dat voor bepaalde groepen (Young riders) een GP al vanaf 1.35 als Grand Prix aangemerkt mag morgen.



Dit klopt volgensmij! :j

Rivano

Berichten: 2285
Geregistreerd: 25-09-03
Woonplaats: Brazilië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-09-17 00:35

Schoentje schreef:
Als we het over springen hebben gaat het sowieso over een CSI. CDI is dressuur ;)

Haha, schuldig, :o , ik ben nog te dressuurderig... maar probeer me langzaam meer jumping te orienteren.

Schoentje schreef:
Kan dus zomaar zijn dat ze dat in Rusland al GP vinden. Zeker omdat daar het niveau gemiddeld gezien wat lager is dan in West Europa.


Is me nu helemaal duidelijk waarom ik het niet snapte. Ik dacht dat het concept Grand Prix Springen hetzelfde was als bij Grand Prix Dressuur, waar iedereen over de hele wereld dezelfde pasjes in dezelfde volgorde achter elkaar doet. (duidelijk niveau verschil tussen Intermediar 1, 2 en Grand Prix)
Maar bij springen is Grand Prix een officieel uitgeschreven rubriek die over allerlei verschillende hoogtes gehouden kan worden (CSI/CSIO *, **, ***, ****, *****) en daardoor niet direct iets zegt over het niveau van het paard en/of aantal strafpunten. En daarnaast, elk land kan een andere interpretatie hebben wat al onder Grand Prix niveau valt.
Dus je hebt:
- de officiele rubriek genaamd Grand Prix (vastgesteld onder FEI regels),
- het niet direct gerelateerde niveau 'Grand Prix', wat conceptueel per land kan verschillen
- niet FEI-wedstrijden die ook over 1,50/1,60m kunnen gaan.

Ik ga de gesprongen wedstrijd-hoogtes opzoeken en zal dat voortaan gebruiken om de afstamming te omschrijven.

Bedankt!

Schoentje

Berichten: 3857
Geregistreerd: 15-01-03
Woonplaats: Geldrop

Re: Wanneer is een paard officieel Grand Prix Showjumping?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-17 07:20

Ja, zo zit het wel ongeveer! Succes met opzoeken :)