Merrie sleept soms met beide achterbenen - spierspanning?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Kirania

Berichten: 1636
Geregistreerd: 19-06-11
Woonplaats: In de bebouwde kom

Merrie sleept soms met beide achterbenen - spierspanning?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-08-17 12:09

Aangezien ik hier altijd vrij goed advies heb gevonden, ben ik hier nogmaals om een vraag te stellen :)

Ik heb de laatste tijd wat "miserie" gehad met mijn merrie. Begin Juli had ze een abces in de bal van haar rechtervoorhoef, wat een chaos werd. Ze verloor ook enorm veel toplijn, mede door de pijn, gokken we. Larven die zich hadden genesteld in een gat onder dat abces, waardoor het abces nog groter was geworden. Na het vinden van de larven hebben we ze er kunnen uitspuiten en hebben we het gezond kunnen houden. Het abces heelde nadien gestaag, maar het zat vlak onder de bal van haar straal. Nu het abces droog is, is de aanhechting van haar straal aan een kant doorgescheurd. Je kan letterlijk de helft van de dikke kussens van de straal optillen.

Afbeelding

Onder haar straal ziet het er perfect netjes uit, maar ja... zonder straal. Geen bloed, geen etter, gewoon droog. De hoefsmid komt deze avond kijken of hij er iets aan kan doen, of ik het gewoon moet laten zijn voor wat het is.

Nu hebben we op trektocht (we zijn een week op trektocht geweest met 90 procent stap) gemerkt dat ze in stap in héél lange intervallen iets vreemds doet. Soms lijkt er een achterbeen op slot te gaan en krijgt ze die niet goed opgetild, en sleept ze met de tip van haar hoef over de asfalt of over grind. We merken hier niets van in het gras of op zachte grond, natuurlijk, want daar is het volgens mij veel minder duidelijk.

Soms kreunt ze als dit gebeurt, dus volgens mij heeft ze wel degelijk pijn op dat specifieke moment. Haar achterhand voelt te strak aan naast de staartwortel, en op een van de overnachtingsplaatsen haalde ik haar van de weide met een bibberende achterhand. Ik neem de overnachtingsplaats absoluut niets kwalijk, de paarden hebben een zalige weide gehad en nog betere verzorging. :o

Nu zit ik een beetje met mijn handen in het haar.

Mijn dierenarts zou ik kunnen bellen, maar die bekijkt veel dingen totaal niet in detail en is al weg voordat het in je brein klikt dat ze gekomen was. Ik heb niet veel zin om terug 40 euro te betalen voor iemand die simpelweg komt zeggen "Bel een osteopaat ofzo."

Dus mijn vraag bij deze is ook - Wie moet ik bellen? Een osteopaat? Een dierenarts? Een "fysio" zoals ik dat hier veel hoor komt denk ik overeen met een kinesitherapeute in het Vlaams, maar daar ken ik niemand van...

Babootje

Berichten: 26239
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 12:17

Ik schrik er eerlijk gezegd van als ik dit lees.
Dit lijkt me een geval van doorrijden op een echt ernstig kreupel paard. Ga er alsjeblieft mee naar een goede kliniek en laat je paard goed bekijken.

Kirania

Berichten: 1636
Geregistreerd: 19-06-11
Woonplaats: In de bebouwde kom

Re: Merrie sleept soms met beide achterbenen - spierspanning?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-08-17 12:23

En toch liep ze zo goed als ze kon lopen en heeft ze zelf aangegeven dat het kan - ik ken mijn paard erg goed, en weet het als er iets serieus wringt. Ik vind persoonlijk dat je zo'n uitspraken echt niet kan doen zonder het paard te zien lopen - wij zien immers nu dat ze sleept met haar achterhoeven een keer of twee per dag, maar ze slijt haar achterhoeven al recht af van sinds ik haar heb. Wees gerust, ze is talloze keren door gezondheidschecks gegaan. Persoonlijk vind ik het vrij beledigend dat je insinueert dat ik op een ernstig kreupel paard ben blijven doorrijden, want dat deed ik helemaal niet.

Ik weet dat er veel mensen op bokt rondlopen als jij, maar put a stop on it.

Sizzle

Berichten: 35684
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 12:25

En je hebt niet meteen iemand met een trailer gebeld en je paard naar huis laten brengen toen dit gebeurde?
Net zo goed ben je dus op een licht spierbevangen paard doorgereden.

Lijkt mij duidelijk wie je moet bellen: een goede paardenarts.

BigOne
Berichten: 38214
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 12:26

Met zo'n heftig proces had ik allang het dier opgeladen en naar de kliniek gebracht. Ik snap dat je geen 40 euro uit wil geven voor het zinnetje: Haal er maar een osteo bij. Maar dan mijn vraag , wat wil je wel uitgeven?? Zoals jij het beschrijft lijkt het me dat ze heel veel pijn heeft, in combi met abcessen met maden er in (had je dat nu werkelijk niet eerder door, want dat is alleen mogelijk met een open wond) echt, ik zou haar eens goed laten onderzoeken ipv, ook al is het in stap, trektochten te maken.
En dan kun je zeggen tegen de vorige poster, ze liep zo goed als ze kon!!!! Tjemig, een paard moet gewoon 100% op de benen zijn, punt.
Voor jou: Paarden lopen vaak door en de bikkels zijn bijna halfdood voor ze pijn laten zien.
Laatst bijgewerkt door BigOne op 08-08-17 12:27, in het totaal 1 keer bewerkt

callum
Berichten: 2783
Geregistreerd: 06-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 12:27

Andere dierenarts bellen? En anders een goed bekende ostheopaat. Ik ken alleen een goeie in Nederland dus in België kan ik je niet helpen

Mloui

Berichten: 1644
Geregistreerd: 29-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 12:28

Heeft ze geen last van patella fixatie? (Knie op slot). Zeker als je aan geeft dat ze veel spier verloren is, is dit een goede optie. Komt vaak voor en is meestal niet ernstig, maar wel erg vervelend. Kan ook wat pijnlijk zijn voor het paard als de knie weer los schiet.

In de link een filmpje http://youtu.be/i4Dv9yzXHGE
Laatst bijgewerkt door Mloui op 08-08-17 12:29, in het totaal 1 keer bewerkt

Babootje

Berichten: 26239
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 12:29

En ik weet ook heel goed dat er aardig wat mensen zijn die rijden op kreupele paarden en dat niet in de gaten hebben omdat hij "altijd al zo heeft gelopen".

Meisje, je paard probeert je wat te vertellen. Slepen met de achterhand, strak staan, trillen. Dit ga je echt niet oplossen met bokt dokters. Kreupelheden goed beoordelen moet je aan specialisten overlaten. Ook de voorvoet (met open straal) kan een rol spelen. Ik kan me niet voorstellen dat je paard daar helemaal goed mee loopt en daardoor kan hij zich ergens anders ook overbelasten. Ga naar een paardenkliniek en niet naar de veearts op de hoek die meer koeien en varkens ziet.

farahdiba46
Berichten: 1420
Geregistreerd: 01-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 12:32

Slepen met achterbenen kan SI gewricht zijn. Ik vind het wel schokkend dat een wond zo slecht verzorgd wordt dat de maden erin zitten :( 3

*en dat je met een paard met ernstige beschadiging aan de voorhoef doodleuk op trektocht gaat.
Laatst bijgewerkt door farahdiba46 op 08-08-17 12:38, in het totaal 1 keer bewerkt

fargo
Berichten: 11918
Geregistreerd: 24-11-05
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 12:34

Skyefate schreef:
En toch liep ze zo goed als ze kon lopen en heeft ze zelf aangegeven dat het kan - ik ken mijn paard erg goed, en weet het als er iets serieus wringt. Ik vind persoonlijk dat je zo'n uitspraken echt niet kan doen zonder het paard te zien lopen - wij zien immers nu dat ze sleept met haar achterhoeven een keer of twee per dag, maar ze slijt haar achterhoeven al recht af van sinds ik haar heb. Wees gerust, ze is talloze keren door gezondheidschecks gegaan. Persoonlijk vind ik het vrij beledigend dat je insinueert dat ik op een ernstig kreupel paard ben blijven doorrijden, want dat deed ik helemaal niet.

Ik weet dat er veel mensen op bokt rondlopen als jij, maar put a stop on it.


Een van onze twee paarden heeft 2 jaar terug met een achterbeen gesleept als hij zijn stal uit kwam. Hij is nagekeken en dit kwam door een combinatie van dingen, hij heeft slappe kniebanden (paarden die dit hebben, krijgen vlgs mij ook wel hun knie op slot) en hij had problemen met zijn si-gewricht - in onderkant van rug, bij de lendenen en paarden die last van hun si-gewricht hebben gaan vaak de tussenpees in hun achterbeen (anders?) belasten waardoor daar een gevoeligheid of probleem ontstaat.
Dus hij had slappe kniebanden, si- gewricht dat hulp nodig had en een gevoelige tussenpees waardoor hij uiteindelijk met zijn been sleepte en als hij een maal op gang was dan sleepte hij niet meer. Maar als hij moe werd dan sleepte hij weer wel met zijn teen over de grond.

Mijn paard is een paard dat makkelijk stuwt dus zijn been achter de massa zet ipv onder de massa, dit zorgt er voor dat het onderste deel van het been alle klappen opvangt die anders met het gehele been worden opgevangen.. komt vast ook weer voor een deel door si en slappe kniebanden.

Ik zou omdat slepende benen etc ook vaak vanuit si-gewricht kunnen komen en dus niet op zich zelf staan een goede DA/chiro/osteo langs laten komen die zowel een goede buigproef kan doen om te kijken of tussenpees overbelast of geirriteerd is en ook de kniebanden én rug/si gewricht na laten kijken omdat vaak een vast si-gewricht dit soort dingen (mede)veroorzaakt.

Mijn paard heb ik uiteraard los laten maken in si-gewricht en getraind met een pessoa band of singel langs achterkant billen zodat hij bekken goed ging kantelen, kniebanden sterker maakt en tussenpees ontziet /alles sterker maakt.

Ik weet niet waar je in NL zit, maar er zijn goede DA's die ook osteo/chiro zijn die dit goed kunnen analyseren en behandelen en helpen revalideren.
Laatst bijgewerkt door fargo op 08-08-17 12:37, in het totaal 2 keer bewerkt

Sizzle

Berichten: 35684
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 12:35

Is het trouwens niet je verzorgpaard?
Dan moet de eigenaar iemand inschakelen lijkt mij.

Kirania

Berichten: 1636
Geregistreerd: 19-06-11
Woonplaats: In de bebouwde kom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-08-17 12:43

Mloui, daar had ik inderdaad ook aan gedacht! De DA destijds wimpelde het wat af, maar ik wil het tot den gronde laten onderzoeken. Echter is het wel helemaal zo erg niet als op het filmpje, haar been blijft op dezelfde hoogte en ze strekt hem niet uit langs buiten toe, ze sleept echt gewoon alsof het niets is de tip van haar hoef over de grond, in een rechte lijn.

Nee, ik verwacht totaal niet dat bokt me antwoorden geeft voor de aandoening (btw, blijkbaar dringt dat niet door, aiai), ik vroeg me gewoon af welke arts ik eerst moest bellen. Done deal.

Ik denk dat het dan inderdaad een andere dierenarts wordt, hopelijk kan die me meer info geven.

Fargo, interessant om te lezen! Ik zal het bijhouden ter info.

Nee, de wond werd iedere dag verzorgd, maar de larven hadden een heel klein gat gemaakt vlak onder de straal. Zelfs door de hoef elke dag in een warmwaterbad te steken, ontsmettend, kwam er geen larve uit. We zijn de larven pas tegengekomen toen ik voor de zekerheid eens hoefschoenen had aangedaan. Door de warmte en afsluiting van de opening van de wonde kwamen ze eruit toen ik de hoefschoen afdeed. Case closed, we konden door dat klein rotgaatje er amper bij, maar hebben ze er toch kunnen uitspuiten met veel wrikken.

Rocamor

Berichten: 10848
Geregistreerd: 21-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 13:51

Skyefate schreef:
Case closed, we konden door dat klein rotgaatje er amper bij, maar hebben ze er toch kunnen uitspuiten met veel wrikken.


even voor mijn beeldvorming, wie zijn "we" in bovengeschreven zin?

Babootje

Berichten: 26239
Geregistreerd: 25-06-05

Re: Merrie sleept soms met beide achterbenen - spierspanning?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 13:56

Case closed lijkt me nogal voorbarig. De hoef ligt nog behoorlijk open zoals uit jouw OP te lezen is. Ook weet je niet of het abces dat zo erg was dat de maden eruit kropen schade heeft veroorzaakt aan bijvoorbeeld het hoefbeen. Bij een diepe hoefzweer kan dat namelijk ook. Ik krijg uit jouw verhaal niet de indruk dat er een dierenarts naar heeft gekeken.

Pauline
Berichten: 12188
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Merrie sleept soms met beide achterbenen - spierspanning?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 14:02

Mijn merrie heeft het elfde, ik heb 3000 euro uitgegeven aan foto's en echo's. Blijkt dat ze a) niet goed beweegt van nature ( dus gericht training nodig heeft) en b) ze nog erg veel last had van een val.

Wat ik zo lees heeft jouw paard het erg zwaar en een haflinger is over het algemeen erg hard voor Ichzelf. Nogal sneu dat dit paardje geen 40 euro waard is voor een behandeling of zo.
Je weet pas echt wat je moet doen als je het uit laat zoeken ( en nee ik heb haar ook niet verzekerd). Ik zou haar nu iig rust geven, zeker niet oo een volle wei zetten en die hoef goed verzorgen en laten bekijken door een hoefsmid. Daarnaast adviseer ik een kreupelheidsonderzoek als het zo blijft. Tot slot kan ik je Noor Tanger adviseren voor advies en revalidatie.

Gulpje

Berichten: 8071
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: In Uranus

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 14:08

Babootje schreef:
Ik schrik er eerlijk gezegd van als ik dit lees.
Dit lijkt me een geval van doorrijden op een echt ernstig kreupel paard. Ga er alsjeblieft mee naar een goede kliniek en laat je paard goed bekijken.



Nou, inderdaad...begin juli een abces en nu nog een gescheurde straal en daarmee op trektocht gaan? Bedoel het niet banketstaaf TS maar je kan zelf toch ook wel bedenken dat het niet altijd gaat om wat jij wil.
En daarna tijdens de rit zulke nare ervaringen als trillende achterhand en pijn gepaar dmet kreunen en nog rij je door?

Ik mag hopen voor je paard dat je haar recht doet met een goede veearts. En ja, dat gaat geld kosten.

oji

Berichten: 4244
Geregistreerd: 29-07-09

Re: Merrie sleept soms met beide achterbenen - spierspanning?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 08:43

TS: uit je eigen profiel: "ik ben dat rare kind dat nooit doet wat ze moet doen"

Nou inderdaad zeg...Maar bepaald niet iets om trots op te zijn!
Je doet niet wat je moet doen!...en dat is inderdaad heeeel raar....en vooral ook heeel naar voor je paard. En kind...je hebt ruimschoots de leeftijd om je verantwoording naar je paard te nemen.

Echt, mijn bek viel open bij het lezen...

Elisa2

Berichten: 37114
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 09:07

Ik lees twee verschillende dingen.

A: de genezen wond onder haar hoef, ik neem aan dat ze gewoon op de draagrand en steunsels loopt en de straal gewoon weer aan dient te groeien? welk been had ze deze wond? en hoelang was dit genezen voordat je op trektocht ging?

B: waarschijnlijk een vorm van patella luxatie {knie op slot}, dit kan inderdaad erg pijnlijk zijn en als het lang duurt kan de achterhand gaan bibberen etc. Ziet er naar uit en vaak krijgen ze daardoor ook pijn in hun spieren/ achterhand daarna.

Nu heb je dit voor het eerst gemerkt op de trektocht? of daar voor ook? voor paarden met dit probleem is het belangrijk dat ze dressuurmatig goed getraind worden om de spieren en banden sterker te maken om het kniegewricht. De hoefsmid kan haar achter binnendoor bekappen, dat helpt voor sommige paarden ook goed.

Tja, moeilijk te zeggen wie je er het beste bij kan halen..in ieder geval iemand die dressuurmatig ook onderlegd is en je kan helpen met een diagnose en revalidatie/ behandel plan. Misschien is het een idee om naar een echt goede gespecialiseerde paardenkliniek te gaan.
Zodat het hoefbeen ook nagekeken kan worden mocht dat nodig zijn.
Laatst bijgewerkt door Elisa2 op 09-08-17 09:08, in het totaal 1 keer bewerkt

ireika

Berichten: 509
Geregistreerd: 07-06-05
Woonplaats: Asse

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 09:08

Hier in België is het inderdaad wel niet altijd gemakkelijk om een goede dierenarts/paardenarts te vinden... dus ik snap TS wel.

Je zou een dierenarts kunnen vragen die ook osteo/fysio/chiropractor is. Die kijken over het algemeen wel verder, hun agenda's zitten wel altijd goed vol dus best snel contacteren. Ik zal je in pb twee namen doorsturen van dierenartsen die ook osteo/chiro zijn en van Vlaams-Brabant zijn :)

Babootje

Berichten: 26239
Geregistreerd: 25-06-05

Re: Merrie sleept soms met beide achterbenen - spierspanning?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 10:10

Een patella luxatie is uiterst onwaarschijnlijk bij een paard van 10+ dat er nooit last van heeft gehad.

Ik snap best dat je niet voor iedere kreupelheid meteen bij de veearts staat. Dat doen wij Ollanders ook niet. Maar dan geef je zo'n paard rust.
Wat ik absoluut niet snap is dat je met een paard met een abces in de voet - waar de larven uit kruipen - zelf gaat dokteren, met het risico dat het abces het hoefgewricht wegvreet. Dat is dom. Naast een veearts is er ook nog een smid die het abces had kunnen uitsnijden en behandelen Dat je vervolgens met een paard met zo'n groot gat in zijn voet een trektocht maakt is uberdom en als het paard dan aangeeft pijn te hebben zoals de TS in haar OP omschrijft en je rijdt er ook nog even mee naar huis, dan ben je niet alleen uberdom maar ook nog eens een dierenkweller.

Mloui

Berichten: 1644
Geregistreerd: 29-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 11:09

Babootje schreef:
Een patella luxatie is uiterst onwaarschijnlijk bij een paard van 10+ dat er nooit last van heeft gehad.

Ik snap best dat je niet voor iedere kreupelheid meteen bij de veearts staat. Dat doen wij Ollanders ook niet. Maar dan geef je zo'n paard rust.
Wat ik absoluut niet snap is dat je met een paard met een abces in de voet - waar de larven uit kruipen - zelf gaat dokteren, met het risico dat het abces het hoefgewricht wegvreet. Dat is dom. Naast een veearts is er ook nog een smid die het abces had kunnen uitsnijden en behandelen Dat je vervolgens met een paard met zo'n groot gat in zijn voet een trektocht maakt is uberdom en als het paard dan aangeeft pijn te hebben zoals de TS in haar OP omschrijft en je rijdt er ook nog even mee naar huis, dan ben je niet alleen uberdom maar ook nog eens een dierenkweller.


Ansich ben ik het met je eens dat je patella luxatie zelden ziet bij oudere dieren, maar TS geeft aan dat het dier veel ingeleverd heeft qua spier. En dan kan het heel goed wel (weer) de kop opsteken. Vaak zat gezien bij ponies.

Pauline
Berichten: 12188
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Merrie sleept soms met beide achterbenen - spierspanning?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 11:16

Hoeft geen patella laxatie te zijn, denk eerder aan een probleem in het bekkengebied als ze met beide benen sleept. Lijkt me echt sterk dat zich die p l de kop opsteekt op twee benen vanuit het niets.

Babootje

Berichten: 26239
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 11:20

Mloui schreef:
Ansich ben ik het met je eens dat je patella luxatie zelden ziet bij oudere dieren, maar TS geeft aan dat het dier veel ingeleverd heeft qua spier. En dan kan het heel goed wel (weer) de kop opsteken. Vaak zat gezien bij ponies.


Daarom zeg ik er ook bij "dat er voorheen nooit last van heeft gehad". En tweebenig idd is ook erg onwaarschijnlijk. :D

Rocamor

Berichten: 10848
Geregistreerd: 21-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 11:31

Elisa2 schreef:
Ik lees twee verschillende dingen.

A: de genezen wond onder haar hoef, ik neem aan dat ze gewoon op de draagrand en steunsels loopt en de straal gewoon weer aan dient te groeien? welk been had ze deze wond? en hoelang was dit genezen voordat je op trektocht ging?


Maar is die wond onder haar hoef genezen? Zoals ik het lees:
begin juli een wond ontdekt, paard verliest veel bespiering door pijn. Maden worden uit de wond gespoten (door wie is nog even de vraag). Abces heelt langzaam. Abces is nu droog, maar de straal is nu niet optimaal / kapot, of, als ik het stukje onder de foto goed lees, weg....

TS gaat ergens in die maand op trektocht, met een paard dat door pijn in de weken / week eraan voorafgaand nog veel spieren is kwijtgeraakt, dat een kapotte straal heeft en wellicht nog geen volledig gedicht abces (wel droog, niet genezen) en gaat daarmee ook nog in een beek staan.

Vervolgens begint het paard nog te slepen met de achterbenen en staat trillend op de achterhand.

Je zou voor minder toch een arts consulteren?

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 11:40

ireika schreef:
Hier in België is het inderdaad wel niet altijd gemakkelijk om een goede dierenarts/paardenarts te vinden... dus ik snap TS wel.


Dat vind ik een beetje een gemene opmerking, waarom zouden er in Belgie geen goede paardenartsen zijn?
Ik vroeg ooit aan de vrouw van de DA (die ik toen nog helemaal niet kende) tot hoelaat ik mocht terugbellen (paard was niet helemaal ok). Antwoord : 'de hele nacht natuurlijk'.
Ze kunnen niet alles oplossen, maar de meeste weten heel goed waar ze mee bezig zijn en doen hun werk met hart en ziel.
Idem voor dierenklinieken. Paarden altijd in volle vertrouwen daar kunnen brengen.