Militair redt konikveulen uit het slik in Lauwersmeergebied

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14036
Geregistreerd: 20-04-16

Militair redt konikveulen uit het slik in Lauwersmeergebied

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-07-17 14:04

Dagblad van het Noorden
Overige

Afbeelding
Foto door Qimm

Een konikveulen dreigde te stikken in het slik in het Lauwersmeergebied. De redding kwam uit onverwachte hoek: een militair in zijn onderbroek. Oenze Boersma is die heldhaftige militair. Van de luchtmacht, nota bene. Normaal gesproken jaagt hij op vogels op de vliegbasis in Den Helder. Als vogelwacht is het zijn taak om de banen vogelvrij te houden, maar op 14 juli was hij op werkbezoek bij zijn collega Jan Jongsma van de Koninklijke Marechaussee. Samen reden ze in Jongsma’s Jeep door het Lauwersmeergebied.

"We waren aan de Friese kant van het meer", zegt Jongsma. "Gewoon aan het rondrijden." Tot ze op een groep mensen stuitten die naar het slik keken. Daar verderop lag een veulen in het slik."Er was dikke paniek, maar niemand deed wat." Jongsma belde 112 voor hulp van de brandweer. In de tussentijd trok Boersma zijn broek uit. "We zien het wel", zei hij vlak voordat hij het slik in loopt. Het bleek niet zo diep, Boersma zakte tot zijn knieën weg. Samen met een andere man pakte hij het met modder bedekte dier bij hoofd en achterhand en tilde het naar droog land. Jongsma heeft de mond van veulen schoon gemaakt en overeind geholpen. De veearts was inmiddels onderweg en keek het dier even later na. "Ik heb mijn twijfels gehad of het dier het zou redden", zegt Jongsma. "Hij heeft toch best een tijd in het slik gelegen en het was nog maar een paar dagen oud."

Hoe het dier in de benarde positie terecht is gekomen is niet bekend. Waarschijnlijk is de merrie ergens van in paniek geraakt en daardoor het slik in gerend en is het veulen de moeder gevolgd. Eind goed al goed misschien. Helaas niet helemaal: vlak na de reddingsactie rende het veulen weer de zwarte drek in. Waardoor? "Geen idee", zegt Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer. "He moves in mysterious ways." Het veulen en de merrie zijn nu aan de andere kant van de Ezumakeeg gezet, waar het dier in alle rust kan uitgroeien. "En waar hij niet weer in de prut kan belanden", zegt Kloosterhuis.

Volgens de boswachter maken ze het goed.

Klik hier voor foto's van de reddingsactie.

PimxBotje

Berichten: 442
Geregistreerd: 22-11-16

Re: Militair redt konikveulen uit het slik in Lauwersmeergebied

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-17 14:35

Geweldig!
Helden zijn het , aanpakkers!
Leve onze militairen! :)F

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-17 14:45

Veulen heeft geluk gehad! Fijn dat de mannen direct actie hebben ondernomen! 1tje het slik in, de ander bellen.

Aanpakkers zijn het!

Pandora2
Berichten: 19855
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-17 16:28

_/-\o_ Helden !

RSDICBS

Berichten: 1004
Geregistreerd: 08-03-08

Re: Militair redt konikveulen uit het slik in Lauwersmeergebied

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-17 19:13

Goed bezig mannen!