KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 

Wat is jouw mening over het KWPN Gelders paard keuringsbeleid?

Ik ben lid van KWPN Gelders paard, en sta achter het keuringsbeleid
3 (4%)
Ik ben lid van KWPN Gelders paard, en vind dat keuringsbeleid en/of uitvoer moet veranderen
14 (19%)
Ik ben geen lid van KWPN Gelders paard, en sta achter het keuringsbeleid
2 (2%)
Ik ben geen lid van KWPN Gelders paard, en vind dat keuringsbeleid en/of uitvoer moet veranderen
54 (73%)

Totaal aantal stemmen: 73


Elisa2

Berichten: 37051
Geregistreerd: 31-08-04

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 12:30

Wat betreft de bloed-eis..dat is precies wat het KPST wilt maar wat geweigerd word bij het kwpn.

http://www.kpst.nl/

Wat ik jammer vind, want volgens mij heeft het kpst bruikbare hengsten voor het Gelderse paard fokdoel en zou het elkaar juist mooi aan kunnen vullen.

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 12:55

kleinvosje schreef:
Ik heb een aantal jaar geleden een hoge pief van het KWPN horen zeggen dat je niet moet fokken om een goed rijdbaar paard te krijgen maar een potentieel Olympiade paard. Daar gaat het denk ik mis, want de gewone basisruiter kan zo'n paard helemaal niet hanteren. Juist daar zou het Gelderse paard wat kunnen betekenen denk ik!


Mijn mening!
Vergeet topsport en ga weer voor een fijn bruikbaar veelzijdig paard. Met specialisatie wordt veel gewonnen, maar net zoveel kapot gefokt.

linky

Berichten: 3625
Geregistreerd: 29-08-05
Woonplaats: Grun'n

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 13:22

Wij zijn het dus ook niet eens met het gevoerde beleid (en dat is een understatement :') ) en fokken 100% Gelderse paarden. Je vangt niet de hoofdprijs voor je veulens, maar hebt wèl dankbare en blije afnemers, die allemaal blij zijn met hun veelzijdige, koel in de kop zijnde, maar altijd graag voor je werken willende, veelzijdige paarden. Dressuren, aangespannen, buitenuit, een sprongetje, ze draaien er hun hoef niet voor om. En nee, ze zullen waarschijnlijk niet op de Olympische spelen excelleren, maar ik fok liever voor 98% van de ruiters dan voor die laatste 2%. Laat die dan maar een Charmeur of iets dergelijks kopen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 14:07

Nobel van je dat je andermans hobby financiert.
Persoonlijk pas ik daarvoor.

Alle opties die worden aangedragen zijn volslagen zinloos als een eigenwijze keurmeester/stamboekleiding het advies van leden en fokkerijraad naast zich neerlegt.

Het Gelderse beleid is er al jaren op gericht om een derderangs dressuurpaard te produceren en dat is dan ook prima gelukt met de recent goedgekeurde hengsten.

Voor een veelzijdig en braaf paard kan je inmiddels prima terecht bij andere stamboeken en fokrichtingen.
Of er voor het Gelders paard nog een toekomst is durf ik niet te zeggen

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 14:08

Nou dat is het ook - een Charmeur uit je Gelderse merrie brengt gewoon meer op dan een veulen uit een Gelderse hengst. Wellicht dat het bij Henkie niet zoveel uitmaakt, maar al die anderen... lagere opbrengst.

Sizzle

Berichten: 35665
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 14:43

Ik was van plan om mijn redelijk bloedarme klassiekere dier in te zetten voor bloedspreiding bij de geldersen.
Sterker nog, ik heb daar met mijn overleden merrie een meerdere generatie doel gesteld om eerst haar type en karakter te verankeren en daarna dan een echte gelder erop te zetten.
Inmiddels heb ik volledig de intresse in het KWPN verloren de afgelopen paar jaar en en heb ik nu enkel nog Duitse hengsten met betrouwbaar karakter op mijn verlanglijstje.

linky

Berichten: 3625
Geregistreerd: 29-08-05
Woonplaats: Grun'n

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 14:48

Ik vind dat nogal een neerbuigende opmerking................... wij willen alleen fokken waar we 100% achter staan kunnen, ongeacht de opbrengst en NIET voor de commercie. Die mensen zijn er al genoeg. En mooie bloedlijnen naar de kloten gegaan.

Anoniem

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 15:17

Is niet neerbuigend bedoelt, wel realiteit
Mooie bloedlijnen/zuiver Gelders bestaat al niet of nauwelijks meer zonder op allerlei andere kenmerken in te leveren

Ik dek liever met een brave Duitser met een degelijk type dus veelzijdig te gebruiken, geen smalle bloedbasis en met een stuk hogere marktwaarde.

GJ9

Berichten: 4468
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-06-17 15:40

Ik denk dat het inderdaad niet realistisch is om een fokrichting in stand te willen houden waar jarenlang geld achteraan moet.. Dan haken de liefhebbers een voor een af, en dat is wel wat er volgens mij gebeurt (hier in het topic melden zich er al een paar).


Sizzle, kan je eens wat hengsten noemen van Duitse hengsten, bijv de Holsteiners die jij ziet? Beetje type Escolar/Estobar?

Als een Charmeur uit je Gelderse meer oplevert dan een GP x GP is er iets mis met of de markt, of de kwaliteit, en dan moet daar het beleid op aangepast worden. Echter denk ik dat een derderangs dressuurpaard gaan fokken er niet de oplossing voor is. Fok dan gewoon een goed dressuurpaard en neem een goede dressuurgekeurde Charmeur, ipv de Gelders gekeurde die bij de dp's weinig kans had gemaakt. Of fok dat veelzijdig brave type, waar [***] dus Duitse hengsten voor gebruikt en wel kwijt kan.

Mee eens Dees, als je voor de topsport fokt heeft de specialisatie een hoop gebracht, echter voor de gemiddelde ruiter zoals de meesten in dit topic zijn (gok ik), en misschien is dat wel die 98% die Linky aanhaalt, is er veel verloren.

Elisa, KPST is wel dezelfde mening toegedaan als een aantal uit dit topic denk ik. Toch zie ik geen heil in zo'n stamboek, als wij met alle Gelderse fokkers een bepaalde mening toegedaan zijn moet dat ook binnen het KWPN te realiseren zijn, we zijn toch een vereniging?
En als een eigenwijze jury totaal zijn eigen plan trekt en de adviezen van leden en FR in de wind slaat lijkt het me tijd voor een andere jury. Ik vind het te zot voor woorden dat wij als leden dit laten gebeuren, we staan erbij en kijken ernaar en over 20 jaar is er al helemaal niets meer aan terug te draaien. Ook die jury wordt gewoon door ons als leden bekostigd.

Elisa/Coloured, ik weet niet zo goed hoe je percentages moet stimuleren, ook in de moederlijn. Waar het vooral om gaat is dat je het gebruik van hengsten van buiten de populatie met verstand moet doen. 1. Op welke merrie zet je een hengst van buitenaf in, volgens mij kan dat alleen op GP x GP x GP merries. 2. Welke hengst kies je, zoek je een veelzijdige brave of gebruik je een modern dressuurpaard ala Wynton, en 3. Wat doe je met je fokproduct, zet je daar vervolgens weer een Gelderse hengst op of doe je daar weer een dp op. Als dit wat steviger in een fokplan komt ben je ook al een stuk verder volgens mij.
En volgens mij fok je dan ook wel volgens de speerpunten die Coloured noemt, want de Gelderse eigenschappen zitten echt wel verankerd in de GP x GP x GP paarden, dat is een erfenis die nu nog beschikbaar is.

Overigens hebben we het nu steeds over de laatste twee hengsten, de twee hengsten die daarvoor zijn goedgekeurd passen wel bij het fokdoel. Dus ze willen ze wel. Maar ze laten OOK veel toe wat niet Gelders is. Eigenlijk de vergaarbak dus waar van Lijssel het jaren geleden al over had.

Gem

Berichten: 17548
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Brach

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 17:11

keat schreef:
Ik begrijp dat de een meer van het mennen is en graag een iets tuigtypischer paard ziet en de ander rijdt graag dressuur en heeft liever iets meer een dressuurtype. Aan de ene kant denk ik oké prima. Aan de andere kant denk ik, nee dat is een no go en een dooddoener. Voor die mensen hebben we ook gewoon tuig en dressuurpaarden. Het Gelderse moet allround en herkenbaar blijven.

Even voor de duidelijkheid (hoewel een tikje offtopic): bij een Gelders menpaard denk ik niet per definitie aan een tuigpaard of tuigtypischer paard. Voor mij heeft een goed menpaard wel een snel, "elektrisch" achterbeen (dus de grond "aantikkend" / afzettend en meteen weer naar voren weg, geen been wat je onder de koets vandaan moet trekken), een licht verheven draf en een behoorlijk front. Dit kan dus ook prima een dressuur-typischer (Gelders) gefokt paard zijn.

Sizzle

Berichten: 35665
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 17:19

linky schreef:
Ik vind dat nogal een neerbuigende opmerking................... wij willen alleen fokken waar we 100% achter staan kunnen, ongeacht de opbrengst en NIET voor de commercie. Die mensen zijn er al genoeg. En mooie bloedlijnen naar de kloten gegaan.


Waarom is je eigen visie volgen automatisch neerbuigend?
Er zijn nu eenmaal maar beperkt aantal stamboeken en als je daar niet invalt heeft dat niets met kapot maken van bloedlijnen te maken. Eerder omgekeerd zelfs.
Sommige mensen willen bepaald bloed in stand houden en keren om die reden stamboeken de rug toe.

De merries die ik tegenkom die ik interessant vind vanwege type en jarakter hebben vaak wat Rubinstein, maar ook Contender bloed bijvoorbeeld. De specialisatie is daar veel later ingezet en daarom kom je gewoon nog vaker paarden tegen die niet gericht dressuur of spring gefokt zijn, danwel goedbewegende springers zijn.

Anoniem

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 17:44

Een menpaard heeft geen aparte fokrichting nodig, een brave warmbloed, fjord, fries, kruisingen, alles kan voor de wagen

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 18:38

Een dressuurpaard heeft ook geen aparte fokrichting nodig. Net zoals alles voor de wagen kan, kan ook alles onder het zadel. Waar lang niet ieder paard kan springen, kan wel ieder paard de ene voet voor de andere zetten en vooruit komen.

Gem

Berichten: 17548
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Brach

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 18:48

Dees schreef:
Een dressuurpaard heeft ook geen aparte fokrichting nodig. Net zoals alles voor de wagen kan, kan ook alles onder het zadel. Waar lang niet ieder paard kan springen, kan wel ieder paard de ene voet voor de andere zetten en vooruit komen.

Dat dus.
Janne is vast niet thuis in de samengestelde mensport, waar een kloppend exterieur, beweging, kracht, uithoudingsvermogen, karakter en een groot hart heel belangrijk zijn. Niet voor niets dat er nog steeds veel Gelders bloed in de topspannen loopt.

Donja

Berichten: 5595
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Garijp

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 19:02

GJ9 schreef:
Donja, wat voor merrie komt de Floris uit? Het zal vast volgens het registratieschema zijn, maar vind het wel leuk om ff op te zoeken. Krom is het natuurlijk wel, dat een veulen van een eigen hengst van de fokrichting niet GP kan en een RP x RP wel.


De merrie is een reg. B merrie v. Metall, dus ik heb lijnteelt op Ferro toegepast. Zij is een register B, omdat haar moeder een NAS (Nederlandse appaloosa) is, met veel knabstrupperbloed. Dit komt qua type en karakter overeen, vandaar mijn keuze voor een gelderse hengst.

Ik vond het op zich niet erg dat ik niet kon kiezen voor de gelderse richting, maar wel opvallend

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 19:39

Gem schreef:
Dees schreef:
Een dressuurpaard heeft ook geen aparte fokrichting nodig. Net zoals alles voor de wagen kan, kan ook alles onder het zadel. Waar lang niet ieder paard kan springen, kan wel ieder paard de ene voet voor de andere zetten en vooruit komen.

Dat dus.
Janne is vast niet thuis in de samengestelde mensport, waar een kloppend exterieur, beweging, kracht, uithoudingsvermogen, karakter en een groot hart heel belangrijk zijn. Niet voor niets dat er nog steeds veel Gelders bloed in de topspannen loopt.


Geef me eens een percentage dan
En dan exclusief de tuigers

Coloured

Berichten: 2828
Geregistreerd: 09-06-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 21:38

[***] schreef:
Gem schreef:

Dat dus.
Janne is vast niet thuis in de samengestelde mensport, waar een kloppend exterieur, beweging, kracht, uithoudingsvermogen, karakter en een groot hart heel belangrijk zijn. Niet voor niets dat er nog steeds veel Gelders bloed in de topspannen loopt.


Geef me eens een percentage dan
En dan exclusief de tuigers


Dan mag je eerst wel weer gaan definiëren waar een tuiger ophoudt en een gelderse begint, of andersom.. :D ;)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 21:48

Makkelijker gezegd: TP of GP geregistreerd

Denk dat er zo weinig GP's lopen dat je daar onmogelijk een hele fokrichting voor in leven kan houden

Sizzle

Berichten: 35665
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 21:52

Lijkt mij ook zinloos.
Voor een show koets dier heb je de TP.
Voor sport tuigen is een krachtige warmbloed met een ondernemend hart absoluut in orde.
Ik had voor mijn kortbenige langgelijnde merrie ook interesse van een bij ons in Zwitserland bekende nationale 4-span rijder.
Haar moeder was ook aangespannen voordat ze rijpaard werd.

Die had overigens alles wat je in een familiepaard wenst: braaf, veelzijdig, onverschrokken, altijd in voor urenlange buitenritten maar ook heet in het parcours en ijverig tussen de witte hekjes.
Dit zou voor mij voorrang hebben op een specifiek type eerlijk gezegd. Ik wilde haat toen omschrijven naar Gelders maar destijds was de bloedeis er nog en kwam ze net te kort.
Dit paard ging terug op Ulex, Sultan, Roemer en Liris (Uniform). Daar heb ik 7 jaar geleden Variant bij gestopt en het type van Liris geprobeerd te verankeren door lijnenteelt.
Mijn volgende stap zou Gelders geweest zijn maar ik weet nu niet meer of dat wel nut heeft eigenlijk. Ben bang dat het te weinig "dressuur" wordt en te kort benig voor het huidige beleid.
Dan neig ik nu toch naar de Duitse kant (Rübenstein) voor iets meer vergevingsgezindheid van karakter en wat meer commercie.
Want eerlijk is eerlijk een hengstveulen is gewoon verkoop.
Laatst bijgewerkt door Sizzle op 18-06-17 22:05, in het totaal 1 keer bewerkt

Gem

Berichten: 17548
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Brach

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 22:03

[***] schreef:
Geef me eens een percentage dan
En dan exclusief de tuigers

Nee, ik laat me niet verleiden tot cijfers, heel zinloos. Zelfs als het percentage hoog zou zijn, heeft het geen zin om een hele fokrichting aan te houden voor een kleine discipline als de mensport. Het Gelders paard is een veelzijdig paard dat beoordeeld moet worden op meerdere kwaliteiten.

keat

Berichten: 1152
Geregistreerd: 01-10-04
Woonplaats: Ergens onder de zon

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-17 00:03

Gem schreef:
keat schreef:
Ik begrijp dat de een meer van het mennen is en graag een iets tuigtypischer paard ziet en de ander rijdt graag dressuur en heeft liever iets meer een dressuurtype. Aan de ene kant denk ik oké prima. Aan de andere kant denk ik, nee dat is een no go en een dooddoener. Voor die mensen hebben we ook gewoon tuig en dressuurpaarden. Het Gelderse moet allround en herkenbaar blijven.

Even voor de duidelijkheid (hoewel een tikje offtopic): bij een Gelders menpaard denk ik niet per definitie aan een tuigpaard of tuigtypischer paard. Voor mij heeft een goed menpaard wel een snel, "elektrisch" achterbeen (dus de grond "aantikkend" / afzettend en meteen weer naar voren weg, geen been wat je onder de koets vandaan moet trekken), een licht verheven draf en een behoorlijk front. Dit kan dus ook prima een dressuur-typischer (Gelders) gefokt paard zijn.


Precies! Zo denk ik ook!
Dat is juist mijn punt. Toch heb ik vorig jaar op de keuring een aantal merries gezien die ik echt behoorlijk tuigtypisch vond, en ook qua bloed was het veel tuigpaard. Deze werden zelfs door de jury zeer goed ontvangen. Daartegenover stond weer een charmeur merrie op kop. Als je er dan wat van zegt dat krijg je te horen; ach voor ieders wens is er een type. De een is meer van de dressuur en de ander van het mennen... dooddoener.
Ik vind dat een Gelders paard een paard moet zijn die je bij wijze van in een marathonvorm op een dag een dressuurproef moet kunnen rijden, daarna een parcours moet kunnen springen om vervolgens ook leuk een rondje behendigheid of wat dan ook voor de wagen te kunnen doen.

keat

Berichten: 1152
Geregistreerd: 01-10-04
Woonplaats: Ergens onder de zon

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-17 00:06

Ow en ik vind het idee van een terreinproef of wat dan ook om zo veelzijdig mogelijk en op karakter te testen een goed idee, maar alleen als dat in combinatie blijft gaan met een duidelijk Gelders type en beweging. Ik bedoel, een mooie volbloed met top karakter loopt ook zn eventingwedstrijd. Dat hoeft niks Gelders te zijn. Dat type en die beweging blijft gewoon erg belangrijk en daarbij is de veelzijdigheid juist iets waarin we ons met de geldersen kunnen onderscheiden van de rest

Sizzle

Berichten: 35665
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-17 07:26

Daar ben ik het ook mee eens Keat :j
Maar dan moet wel eerst dat type duidelijk beschreven zijn.

SophievdV
Berichten: 14747
Geregistreerd: 22-07-04
Woonplaats: met een prachtig uitzicht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-17 08:23

Het GP zou zo moeten zijn als een Mini (het automerk). Onderscheidend van de rest en duidelijk herkenbaar. Bovendien heeft het echte liefhebbers nodig die van mening zijn dat hobby geld mag kosten, anders dan kan je er beter gelijk mee stoppen. Een GP maakt je in euro's niet rijk, maar wel gelukkig en dat is ook een mooie vorm van rijkdom.

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-17 09:05

Gem schreef:
[***] schreef:
Geef me eens een percentage dan
En dan exclusief de tuigers

Nee, ik laat me niet verleiden tot cijfers, heel zinloos. Zelfs als het percentage hoog zou zijn, heeft het geen zin om een hele fokrichting aan te houden voor een kleine discipline als de mensport. Het Gelders paard is een veelzijdig paard dat beoordeeld moet worden op meerdere kwaliteiten.


Vergeet "sport" en het wordt een stuk makkelijker om een fokdoel te formuleren.
"Sport" maakt eenheidsworst. "Sport" is de reden dat het fokbeleid van 2017 is wat het is.