endurance training met sportpaard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

endurance training met sportpaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-02 21:10

Heel stiekem overweeg ik om volgend jaar met Pablo een endurance rit te rijden, eigenlijk als voorbereiding op de SGW die ik later dat jaar wil gaan starten. Nu heb ik al redelijk wat rondgesurfd en veel info gevonden (oa op http://www.horseandstable.co.za/ een heel goede site uit zuid afrika) over training, benodigdheden en andere zaken. Alleen gaan die uit van een ongetraind paard, en dat kan ik Pablo toch niet noemen. Vandaar mijn vraag hier: aan wat voor schema zou ik moeten denken voor een 6 jarige met wedstrijdervaring (L2 dressuur, B springen) die op dit moment als volgt gewerkt wordt:

ma vrij
di 3 kwartier rijden, waarvan een half uur intensief dressuurles
wo 1 uur dressuur rijden
do 3 kwartier rijden, waarvan een half uur intensief dressuurles
vr 1 uur dressuur rijden
za 1 uur springles
zo wedstrijd (of dus gelegenheid voor een buitenrit)

Ik heb laatst de KNHS rit bij Wanroy gereden (21 km) in 2,5 uur waarbij hij fluitend aan het eind kwam.

Kortom, endurance kenners hier, ideeen? Alle andere tips zijn natuurlijk ook welkom. Oh ja, en ik weet "to finish is to win", ik heb ook absoluut geen plannen om 1e te worden Haha!
vr


Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 23:15

We misschien heb je iets aan deze site. daar staat op vermeld hoe je je paard kunt trainen voor een endurance wedstrijd.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-02 23:51

Met zo'n schema en een gezond paard kan je gewoon voor de prijzenpot meedoen hoor Knipoog

Ik heb 1 keer met mijn vorige wedstrijdpaard een endurancerit gereden en ik had wat tijdsbestek eenzelfde schema als jou, alleen reed ik regelmatiger in het bos maar ook dan trainde ik dressuurmatig.
Ik heb lekker doorgedraafd en een paar flinke galopstukken gereden, lekker aan halflange teugel hem erin laten zakken, eenmaal aangekomen ben ik gelijk af gaan zadelen en naar huis gereden.
Na een paar dagen kreeg ik de uitslag thuisgestuurd en bleek ik 14,9 km per uur gereden te hebben. Best scherp dus terwijl ik het gewoon een normaal ritje vond.

Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-02 00:01

Wat voor jezelf en je paard het prettigst is, is een constant tempo. Of dat nou draf of galop is maakt niet uit, als het maar gelijkmatig is. Dat is het minst vermoeiend voor zowel ruiter als paard, dus daar kun je het beste op trainen. Qua conditietraining hoef je waarschijnlijk niet zoveel te doen, ieder paard dat mintens een uur per dag redelijk tot intensief wordt gereden heeft een prima basisconditie voor een klasse I endurance. Althans, zo heb ik in het in de training aangepakt en zo doe ik het nog steeds: gehoorzaamheidstraining en tempotraining. Want na 4 jaar dressuur- en springtraining en wedstrijden is de conditie van Ret toch wel prima in orde.

Ameretto had in het begin vooral veel moeite met dat gelijkmatige tempo, hij wilde vooral ongecontroleerd hard en was bij P/A en finish niet te houden (met als resultaat straftijd), maar dat gaat steeds beter. Het lijkt ook of hij nu weet dat als hij naar buiten gaat, dat er dan wel eens een rit van 30 km in kan zitten, dus dat hij maar beter z'n energie goed kan verdelen. In Holten reden we in een gelijkmatig galopje, heb alleen gestapt voor P/A en finish en we kwamen 3 minuten buiten de optimale tijd binnen met 14.7 km/u en een hartslag van onder de 60. Puur toeval, we gingen niet eens voor de 15 km/u, maar het was wel de fijnst gereden rit tot nu toe!

Leuk trouwens dat je endurance- en SGW-plannen hebt met Pablo! Cool

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-02 08:52

Heike, bedankt. Die site was ik ook al tegen gekomen, maar kent ook vooral een training voor jonge paarden die nog conditie moeten opbouwen. En Pablo is al behoorlijk fit.

Karin, Sjuimpje; jullie tips maken me aardig hoopvol voor een leuke rit. Ik zal binnenkort weer eens naar buiten gaan en kijken wat hij er van maakt. Lijkt me wel humor om in 1 seizoen uit te komen in dressuur, springen, SGW en endurance met hetzelfde paard! Dus wie weet kom ik jullie volgend jaar wel tegen op de wedstrijden? Wat is een leuyke wedstrijd om mee te beginnen?

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-02 08:58

Mij zal je niet tegenkomen hoor Haha!

Ik vond er geen bal aan, als ik wedstrijden rijd wil ik wedstrijdspanning en dat had ik helemaal niet. Dan blijf ik liever gewoon thuis, daar hebben we ook bos en crosshindernissen, dat vind ik persoonlijk leuker.

Veel succes iig!

Je mag geloof ik drie keer meedoen zonder dat je echt lid hoeft te worden van het 1 of ander.

Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-02 09:09

Sjuim, ik bedoelde jou eigenlijk ook niet echt, meer Karin, Navy en zo. Ik kan me idd wel voorstellen dat je de wedstrijdspanning mist, ik zie het ook vooral als een leuke voorbereiding en een prettige rit (althans, dat zeg ik nu). Ik kan me (nog?) niet voorstellen dat ik ipv springen zou gaan doen.


Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-02 00:13

Ik blijf liever op de grond en ik vind 'dat gedoe tussen die bordjes' weer niet echt wat. Buitenrijden (ook dressuurmatig) vind ik heerlijk en Ameretto ook (wordt op stal inmiddels 'bospony' genoemd Haha!), dus voor ons is endurance ideaal. En IMO creëer je wedstrijdspanning ook gedeeltelijk zelf.

Toen ik vanmorgen in een relaxed galopje over de Friezenberg reed, bedacht ik dat ik nog iets vergeten was in mijn antwoord: het belangrijkste is dat jij en je paard het allebei leuk vinden. Jullie moeten er in ieder geval van houden om 2 tot 3 uur achter elkaar in een lekker tempo buiten te rijden. Niet ieder paard is daarvoor geschikt (maar zo te horen is jouw Wanroij-ervaring jullie beiden goed bevallen). Mijn zusje en ik nemen wel eens het paard van een stalgenootje mee naar buiten, kunnen we lekker samen rijden. Maar als Ret dan na een uur lekker los is en het voor hem pas begint, dan kijkt dat andere paard om zich heen van: 'zo, het is wel weer genoeg, gaan we nog niet richting stal?'.

Overigens zijn er meer die met hetzelfde paard zowel dressuur, springen, sgw als endurance rijden. Bij ons is dat dan verdeeld over één paard met twee ruiters, maar ik ken er ook die inmiddels klasse 2 endurance rijden en nu ook sgw starten (Lau rijdt toevallig zondag tegen zo iemand, altijd leuk, bekende namen op de startlijst!).

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-02 08:44

Wedstrijdspanning genoeg hoor Lachen Maar dat verschilt van ruiter tot ruiter. Springwedstrijden waren voor mij een ramp: ik was zo zenuwachtig dat ik elke keer het verkeerde parcours sprong.. Dat ging uiteraard steeds beter, maar ik bleef er niet van houden dat er 30 paar ogen op je gericht waren, je houding en gewoonten beoordeelden, wat nog erger is bij Dressuur maar hier heb ik bijna geen wedstrijdervaring mee.
Maar.. Endurance.. Ik eet de hele dag niks, teer op mijn adrenaline, krijg soms zelf hoofdpijn van alle spanningen.. Begin dit seizoen ben ik zelfs ná de wedstrijd een week thuis gebleven omdat ik niks meer kon door vermoeidheid. Ik was van binnen zo zenuwachtig geweest dat dat te veel vn me had gevergt, waardoor ik dus oververmoeid was. Dusseh.. Spanning.. Jazeker Haha!

Zoals Karin al zei: je paard verkeerd zeer waarschijnlijk al in een ebhoorlijke basisconditie, wat wil zeggen dat je een klasse 1 zonder problemen in een rustig tempo uit zou moeten kunnen rijden. Qua afstand en intensiteit van de wedstrijd (klasse 1) kan elk paard zonder problemen een wedstrijd uitlopen, maar zoals Karin al zei: als je paard er niks aan vind, en er mentaal dus niet aan toe is, kom je nergens. Zelf voel je dat het beste aan, en ik denk dat dat bij jullie wel goed zit.

Leer je paard zijn energie netjes te verdelen. Wij zijn nu ruim 2,5 jaar bezig met Endurance (training dan) maar dit blijft nog een punt waar ik zo mijn twijfels over heb. Ze wil gewoon ontzettend graag lopen, en hier thuis in het bos wil ze dan ook het liefst een snelle start.. Het eerste uur is dus erg veel drammen en duwen ("mag ik nou???") en voor mij in draf proberen te houden, wat vooral thuis niet goed lukt. Het gevolg is dat zij al binnen de kortste keren kleddernat is van het hitsen en daarbij gaat uiteraard ook energie verloren. Ik ben daar ook bang voor in klasse 2, een rit van 40 red ze met gemak, ook op deze manier (al is dat absoluut de foute, maar daar werken we hard aan. Vooral gehoorzaamheidsritjes Lachen ) maar 80 km met zo spurtstart? Nee, dat wordt moeilijk. Maar, we hebben nog even en zijn dan ook hard aan het trainenn om dit te verbeteren.

Verder heeft Karin al het nodige verteld Lachen Ganna (Annalyn) hier op Bokt is ook een erg ervaren Enduranceruiter, met heel wat meer ervaring dan mij (ook klasse 2 en geloof zelfs 3). Ik sta uiteraard open voor je vragen!

Leuk dat je in elk geval ook een kansje wil wagen in de Endurance. Ik vind het meer dan geweldig, kan het niet omschrijven, maar ben echt zo dankbaar dat ik bij deze sport terecht ben gekomen.. Hoop dat jij net zo enthousiast bent na afloop als ik nu nog ben!!
En Karin.. Heerlijke foto in je profiel

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-02 09:13

Ik moet trouwens wel zeggen dat ik endurance een stuk minder 'spannend' zou vinden als ik een paard had dat van de eerste tot de laatste kilometer braaf in een constant tempo zou lopen. Juist het feit dat ik zelf invloed moet uitoefenen op Ameretto's manier van lopen zorgt ervoor dat ik het niet saai vind. Bij ons is het ook de eerste kilometers aftasten, in het ritme komen, met elkaar op één lijn komen. En daarna is het ook maar afwachten hoe het gaat, in Holten liep alles op rolletjes en ineens ging er vlak voor de P/A een knop om. Aan mij om de boel dan weer te herstellen, wat na de P/A ook weer prima lukte. En dat soort dingen houden ons allebei wakker. Haha!

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-02 10:38

'Voor de prijzenpot meedoen' vind ik een beetje een verkeerde indruk wekken. Je kunt je paard in één wedstrijd helemaal aan gort rijden, ondanks dat hij al 'getraind' was. Het verschilt gigantisch per paard. Zelf ken je je paard het beste. Die van mij heeft zwakke gewrichten maar is zó enthousiast dat hij pas kreupel loopt als het écht mis is, daarvoor merk je nauwelijks iets. Heb je er zo één dan moet je ontzettend consequent trainen en er telkens een klein beetje bovenop doen, als zelfbescherming.
Je hebt ook paarden die je vanuit zo'n trainingsschema als het jouwe direct kunt trainen op hoog niveau (Patent), die is niet kapot te krijgen. Wordt het echt zwaar, dan zie je hem ook even slikken, maar die gaat echt door tot het einde en die is ook qua bouw etc kei en keihard. Ik ken Pablo niet, dus daar kan ik geen uitspraak over doen. Je kunt eigenlijk wel stellen dat élk paard wel een klasse I moet kunnen doen, maar je moet zeker niet met het idee dat je gaat winnen eraan beginnen.
Trainingsschema... Dit doen wij met onze paarden op het moment (het is nu 'winterrust', in januari pakken we ze weer goed op): 3x per week naar het bos, 2x 10-20 km en 1x 20-30 km. We doen nu nauwelijks sprinttraining (iets wat er 'in het seizoen' wel bij komt op de stuifduinen). Het is nu echt long slow distance en dat is een heel goed begin voor 'n training (Joop doet alleen maar lsd, die gaat écht stuk als ik m zwaar laat sprinten). Op die manier bereid je je paard voor op een langer stuk lopen, veel paarden (Patent komt er ook op terug, is n ex-racer en Joop had er ook altijd moeite mee) hebben een dip net iets over de helft. Dan gaat het licht vaak echt uit (zeker in kl 2), bij ruiter en bij paard overigens. Nu is 35 km voor mij echt een eitje, dan begin ik net, maar je moet het als beginner (ahhhh) niet onderschatten.
Overigens krijgen onze paarden 1 of 2 dagen vrij per week, worden ze gelongeerd (dubbele longe) of gedressuurd.
In het seizoen gaan ze 3-4x naar het bos, 2x kort en 2x lang (iig 2x lang). 1 lange wordt ook wel eens vervangen door een kwaliteit training in de duinen, de andere lange is op tempo 30-40 km crossen. Dan krijgen ze ook 2 dagen vrij en worden ze (ook in het bos) gedressuurd.
Joop heb ik dit seizoen op 5 min galop 5 min draf en weer 5 min galop getraind. Dat is voor hem echt een enorme opgave, een gezond paard moet dat eigenlijk wel kunnen (Patent kon het ook zo), nu in de winter maken we de galoppades korter en gaat het tempo dus duidelijk omlaag, dit omdat Joop anders bevangen op stal staat. In de winter wordt ook de asfalttraining opgepakt, krijg je harde pezen van. Gewoon een eind over straat gaan stappen is heel erg goed (Voltrack heeft staalkabels). Bij Joop blijf ik altijd opletten of hij het wel aankan etc. Ik ben nu aan het 'experimenteren' met bitten omdat ik merk dat hij fijner loopt met een ander bit, zowel in de bak als in het bos. Op die manier weet ik zéker dat hij de dag erna soepel is en ruime gangen heeft ipv dat hij zijn tong over het bit legt en mij de indruk geeft dat hij helemaal niet goed loopt. Bij een gezond paard is dat al heel anders, maar na 3,5 jaar wedstrijden zie je gewoon dat je paard het aan kan of niet.
Saai is het zeker niet, zeker met een beetje een twijfelachtig paard, ik ben met Joop constant bezig met hem, signalen oppikken (die er gelukkig niet zijn, maar je zal er maar één missen). Met Voltrack ben ik ook precies daarmee bezig, alleen rijden we dan 50+ km met 15 km/h bijv (al durf ik dat nog niet zo goed, dus dan gaat het 2e stuk de gaskraan open). Ik vind het een uitdaging om op het randje bezig te zijn, alleen ligt Voltracks randje echt buiten bereik, dat is ook gaaf, want dan kun je gewoon tot in de eeuwigheid doorgaan (sprintje trekken voor de finish e.d.)

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-02 11:12

Laui! schreef:
'Voor de prijzenpot meedoen' vind ik een beetje een verkeerde indruk wekken. Je kunt je paard in één wedstrijd helemaal aan gort rijden, ondanks dat hij al 'getraind' was.

Daarom had ik het tussen aanhalingstekens gezet en een knipoog smiley erachter geplakt.

Zoals ik Lielle 'ken' uit haar posts hier op Bokt neem ik aan dat ze haar paard feilloos aanvoelt.

Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-02 11:37

Zo, wat een berg reacties! Eens even kijken:

- prijzenpot: Laui, ik heb helemaal geen ambitie om te rijden voor de eerste plaats (anders dan met dressuur of springen, trouwens Haha! ). Het is voor mij echt een voorbereiding voor het crossen en een lekkere buitenrit, en ik wil hem graag heel houden zodat hij nog lang 'mee kan'.

- leuk vinden: ik reed vroeger echt heel veel buiten, en dan ook lange ritten. Helaas moeten we daar nu steeds voor met de trailer weg, en gebeurt het dus niet meer zo spontaan, maar ik blijf het leuk vinden. Pablo was bij de ene echte lange tocht die ik gemaakt heb met hem het eerste kwartier wat gespannen vanwege alle enge dingen en heeft daarna lekker op zijn gemak doorgedieseld.

- constant tempo: daar ben ik heel benieuwd naar. Tot nu toe kon ik hem buiten lekker gecontroleerd laten draven zonder dat hij druk werd, hoe dat gaat in zijn eentje in een vreemde omgeving met andere paarden die hem inhalen en zo weet ik niet.

- doorgaan: Pablo is een Flemmingh * Pericles en staat dus redelijk hoog in het bloed. In de training thuis is het een harde, hij geeft het niet zomaar op (in veel opzichten trouwens Frusty , ik heb er vanochtend nog mee te maken gehad }> )

Laui, die training die jij noemt is neem ik aan bedoeld voor een lange termijn endurance carriere. Pablo is een redelijk doorgereden sportpaard (bijna 6, L2 dressuur, B springen), stel dat ik ongeveer een s in de week een flinke buitenrit maak, wat zou jij daarin opnemen als gerichte endurance training, uitgaande van een eerste wedstrijd ergens in maart?
Hij zal voor die tijd ook wat dressuur- en springwedstrijden lopen en rond maart wil ik ook wat cross training gaan oppakken (mn natuurlijke hindernissen).

- veelzijdigheid: Karin, ik nam ook aan dat er meer waren die dat allemaal combineerden. Trammelant is altijd heel veelzijdig ingezet (dressuur, springen, 8tal, SGW, 'beginnerspaard), en we plukken er nog steeds de vruchten van. Zoiets hebben we met Pablo ook voor ogen, en zelf houd ik ook wel van wat afwisseling.

Verdere vragen zullen vast nog volgen!

Sjuimpje schreef:
Zoals ik Lielle 'ken' uit haar posts hier op Bokt neem ik aan dat ze haar paard feilloos aanvoelt.


Bloos Bloos Bloos

Fitzroy

Berichten: 25043
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-02 23:45

Ook ik zou als 'dressuurprikker' wel eens mee willen doen aan een endurance rit.
Sinds Fitz verhuisd is en vlakbij duin en strand staat heb ik helemaal de smaak van het buitenrijden te pakken.
En de verslagen van Karin werken bij mij ook aanstekelijk Knipoog

Hebben jullie links voor mij, niet alleen voor de training maar een soort complete handleiding voor beginners? Bv. hoe houd je die hartslag in de gaten en meer van dat soort dingen?

Hoe snel is 15 km per uur eigenlijk, moet je dan de hele tijd draven of zeker een half uur galopperen, kortom vragen genoeg ....

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Ganna

Berichten: 854
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Bijna in Utrecht. De dames in HR

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-02 10:49

Leuk, nog meer mensen in de endurance!
Ik denk wel dat je paardje een goede basisconditie heeft, ik zou er alleen, naarmate je dichter bij de wedstrijd komt (in maart zijn ze er weer) toch bos ritten in gooien.
Je hoeft echt niet 3 uur heel fanatiek te rijden, maar Pablo moet wel leren dat hij iemand voor zo'n "tijd" op zijn rug heeft. Je kunt best gezellig met mensen gaan rijden, stappen en kletsen, maar probeer eens wat tijd te maken. Km's kan hij wel aan lijkt me. Alhoewel ik met Ilonk (Fjord, heeft nu 1 keer klasse II gelopen, volgend jaar volgen er meer) voor de wedstrijden beginnen elke twee weken een rit van 30-45 km maak, op tempo. Voor de rest train ik dan 5 keer in de week met ritten van tussen de 1 en 2,5 uur. Actief en rustig, ook rijd ik dan 1 keer in de week een uur dressuur en staat ze 24/7 op het land.
Nu heeft Ilonk winterrust, en rijd ik haar maar 2 a 3 keer in de week. Ik ga dan lekker zonder zadel rijden. Beetje dressuren en wat gezellige ritjes met vriendinnen maken. Ik heb Ilonk eigenlijk nog nooit een winterstop gegeven. Maar dit jaar heeft ze het zo waanzinnig goed gedaan (nee ik heb nog nooit gewonnen, maar ik heb wel al mijn wedstrijden goed uit gereden met een fit paardje) en het was haar eerste seizoen, op 14 jarige leeftijd. Dit heeft zel wel verdient.
In januari gaan we weer trainen. Heb er al veel zin in!

The longer, the pony!
Remember it is the speed that kills the horse, not the distance!

Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-02 11:39

ik wilde idd proberen vanaf nu eens in de week naar buiten gaan (als ik dat weekend geen wedstrijd heb) en dan voor wat langere ritten. Helaas kan Raimaer (ons andere paard) niet mee daarvoor, in maart moet het veulen komen en dat wordt het toch wat veel van het goede. Verder ben ik net als Fitz wel benieuwd naar alle andere tips.

Overigens Fitz, ik heb veel gedownload van bv

http://www.horseandstable.co.za/ (erg goed, ik heb het zelf geconverteerd naar een word doc dus kan het je evt ook mailen is wel Engelstalig) en de link die Heike noemt.

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-02 19:14

Fitzroy schreef:
Hoe snel is 15 km per uur eigenlijk, moet je dan de hele tijd draven of zeker een half uur galopperen, kortom vragen genoeg ....


Dat verschilt per paard, en per parcours. Met Navy rijd ik in een gunstig parcours zo de op de 18 km/u, en heb dan alleen gedraaft. Soms draaf én galopeer ik en zit ik op de 13. Over het algemeen heeft Navy in draf wel een hoog tempo, en doet dat dus makkelijk zonder ook maar een paar meter te galoperen, maar ja, dat is een Draver en een gemiddeld paard zal daar iets meer voor moeten doen..

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-02 19:46


Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

Merel Blom

Berichten: 1317
Geregistreerd: 21-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-02 20:20

Geen endurance gaan rijden als training voor de cross!

Ik had bij de cross pony's altijd de grootste moeite ze goed over de eindstreep te krijgen
Reden: In de cross geven ze in 7 minuten ALLE energie. In de endurance gewoon 2 tot 3 uur lang gelijkmatige energie. Ze gebruiken hun spieren dus anders.
Dus de endurace is geen bijzonder goede voorbereiding. Tuurlijk, je kan het een keertje doen, voor de lol. Maar niet denken dat het goede voorbereiding is en ook niet allbei op hoog niveau willen doen.
Voor goede training voor de cross mag je me altijd pb'en

Haha!

Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-02 21:46

Merel, ik heb geen ambities om op heel hoog niveau endurance te rijden. Een keertje klasse I is voor mij echt wel voldoende, mijn hart ligt bij het springen (en aanverwante artikelen Haha! ) . Reden dat ik een endurance rit wil rijden (naast het motto "je moet alles eens gedaan hebben") is dat het voor Pablo als angsthaas eerste klas goed is om wat meer mee te maken en en te leren dat het allemaal wel meevalt. Dus mentale conditionering, en niet zo zeer fysiek. Maar voor die cross tips houd ik me aanbevolen! Ik heb vroeger al wat gecrossed met Trammelant, maar dat is lang geleden. Die was bovendien al een jaar of 10 en had enorm veel wedstrijd- en buitenrit ervaring. Pablo is 'wat' groener, dus ideeen over hoe te beginnen zijn van harte welkom.

Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-02 13:50

Merel Blom schreef:
In de cross geven ze in 7 minuten ALLE energie. In de endurance gewoon 2 tot 3 uur lang gelijkmatige energie. Ze gebruiken hun spieren dus anders.


Klopt, dat is dat hele verhaal met aerobe en anaerobe verbranding.

Met Ameretto heb ik voorlopig ook geen ambities voor klasse 3, pas als ik zijn enige en vaste ruiter ben en ook echt voor die afstanden kan trainen.

Komend jaar ga ik zo af en toe eens klasse 2 starten (en sowieso rijd ik niet meer dan één wedstrijd per maand), terwijl Lau nog zo af en toe met hem crosst (vrijwel alleen in het najaar). Zij hoeft trouwens ook niet perse hoger te komen dan de L. En op die manier zou het best moeten lukken.

BTW ik geloof ook best dat de meeste ruiters hier hun paard wel goed aanvoelen. Maar aanvoelen tijdens een lange rit op tempo (als je die niet vaak maakt) is toch net even anders dan aanvoelen tijdens de reguliere dressuur- en springtraining in de bak (als je dat meestal doet).

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Fitzroy

Berichten: 25043
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-02 14:51

Doen er eigenlijk veel warmbloedpaarden mee aan endurance of zijn het toch vnl. Arabjes en dravers?

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-02 18:37

Er doen heel wat bloedpaardjes mee (Arabieren, dravers, NRPS, paarden met veel Engels volbloed). Dat zijn over het algemeen de paarden die looplust hebben en die het allemaal goed volhouden. Maar dat wil niet zeggen dat andere warmbloedpaarden niet geschikt zijn. Er doen ook een hoop KWPN-ers mee en van sommige weet ik dat ze geen druppel van bovenstaand bloed voeren.

Je zou kunnen zeggen dat het over het algemeen bloedpaardjes zijn die het goed doen, maar in principe kan ieder goed getraind paard dat graag buiten loopt, zich aan een redelijk tempo kan houden en netjes herstelt na een lange rit zich redden in de endurance, of dat nou een Arabier, een Fjord of een Duits gefokt paard is. In klasse 1 en 2 iig zeker wel. In de hogere klassen zie je toch wel voor 90% bloedpaardjes.

Ben overigens wel benieuwd hoe mijn mede-endurancerijders hier tegenaan kijken. Lachen

Kijk anders even op www.deronline.nl en dan in de diverse uitslagenlijsten, het ras van het paard staat er altijd bij genoemd.

In Holten deed trouwens een kruising Hannoveraan mee als 'Hannoiets'. Haha!

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Djilna

Berichten: 31009
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-02 12:27

Karin schreef:
Er doen heel wat bloedpaardjes mee (Arabieren, dravers, NRPS, paarden met veel Engels volbloed). Dat zijn over het algemeen de paarden die looplust hebben en die het allemaal goed volhouden. Maar dat wil niet zeggen dat andere warmbloedpaarden niet geschikt zijn. Er doen ook een hoop KWPN-ers mee en van sommige weet ik dat ze geen druppel van bovenstaand bloed voeren.

Je zou kunnen zeggen dat het over het algemeen bloedpaardjes zijn die het goed doen, maar in principe kan ieder goed getraind paard dat graag buiten loopt, zich aan een redelijk tempo kan houden en netjes herstelt na een lange rit zich redden in de endurance, of dat nou een Arabier, een Fjord of een Duits gefokt paard is. In klasse 1 en 2 iig zeker wel. In de hogere klassen zie je toch wel voor 90% bloedpaardjes.

Ben overigens wel benieuwd hoe mijn mede-endurancerijders hier tegenaan kijken. Lachen


Hoi Karin,

Nou ik ben het wel met bovenstaande eens. Er lopen genoeg KWPN'rs, fjorden e.d mee die het heel goed doen!
Alleen zal een paard met veel bloed het idd makkelijker hebben op langere afstanden en met een hoger tempo. Maar aangezien het motto van de endurance To finish is to win is, mag dat de pret niet bederven.

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

Ganna

Berichten: 854
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Bijna in Utrecht. De dames in HR

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-02 16:01

Ja ik denk ook dat het meerendeel van de paardjes in de endurance bloedpaard is. Voor mij vallen daar ook wel een beetje de warmbloeden onder hoor.
Zelf rijd ik dus een koudbloedje (he daar zit ook bloed in!) en dat gaat erg leuk. Tuurlijk is het jammer dat we qua tempo (nog) niet met de bloedpaardjes mee kunnen komen. Maar ik denk dat met de juiste training heel veel mogelijk is. (Kijk naar Ucky de turbofjord, of Nancy die reed klasse I ook met 15 km/uur gemak.)
Ik rijd binnen mijn fjords grenzen en als die eerder bereikt zijn als bij een ander, so be it. Wel denk ik dat ze heel goed zijn met lsd, gewoon door dieselen.

The longer, the pony!
Remember it is the speed that kills the horse, not the distance!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, Lola25, Marion_, pluklief en 9 bezoekers