Juni, hoefbevangenheid

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

 
 
QuintaenJojo

Berichten: 380
Geregistreerd: 04-10-14
Woonplaats: gelderland

Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-17 20:16

Bokt.nl
Bokt community

Juni, hoefbevangenheid.

Hoefbevangenheid is een veel voorkomende aandoening bij paarden en pony’s. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met je paard en wat zijn mogelijke veroorzakers?

Afbeelding

Bij hoefbevangenheid ontstaan er ontstekingen in de aanhechting van het hoefbeen met de hoefwand, de lamellen, vandaar de Latijnse benaming laminitis, lami betekent lamellen en itis betekent ontsteking. Deze witte lijn (de lamellen) is overgevoelig voor hoge afwijkende bloedwaarden en bloedsuikerwaarden, worden deze waarden te hoog dan volgt een ontregelde doorbloeding in de voet van het paard/pony. Het ene ras zal hier gevoeliger voor zijn dan het andere.
Over het hoefbeentje zit een hoeflederhuid met lamellen, deze lamellen klemmen in de lamellen aan de binnenkant van de hoef. Simpel gezegd, een soort klittenbandverbinding, vandaar de uitdrukking van vroeger: ‘Een goed paard staat niet in de hoef, maar hangt aan de wand’.

Bij hoefbevangenheid kan het hoefbeen los raken en gaan kantelen. Deze foto's tonen een gezonde hoef (bovenste foto) en een hoefbeen wat aan het kantelen is (onderste foto). In ernstige gevallen kan deze zelfs door de zool heen steken.


Afbeelding


Een hoefbeenkanteling kan dus verschillen van heel licht tot heel ernstig. Veel van onze
gedomesticeerde paarden kunnen deze lichte vorm hebben zonder dat wij als eigenaar er iets van merken.
Hoefbevangenheid kent verschillende oorzaken, vaak wordt voeding gezien als de hoofdoorzaak, maar er zijn veel meer redenen waar hoefbevangenheid een gevolg van kan worden.

• Voeding: Paarden eten van nature stengelig, lang gras en de nodige kruiden welke voornamelijk bestaan uit langere koolhydraatketens en dit 24 uur per dag. Dit geeft een rustige doorstroom aan koolhydraten die vrij komen. Wij mensen geven paarden krachtvoer en ‘gekweekt’ gras in porties, deze bevatten veel meer korte koolhydraatketens. De koolhydraten worden door de spijsverteringskanalen omgezet naar glucose (suikers) en in plaats van een rustige, constante doorstroom, komen de koolhydraten in grote hoeveelheden en in korte periodes binnen waardoor de rustige doorstroom, een hortende en stotende doorstroom wordt met flinke pieken in de suikerwaardes. Krachtvoer bijvoorbeeld, bevat veel granen die vol koolhydraten zitten, na het eten van graanrijk krachtvoer zal er een piek in de bloedsuikerwaarde ontstaan, die ook snel weer wegvalt.

• Stressgras: Gras wat wil groeien, maar nog te maken heeft met koude nachten tegenover zonnige dagen (voorjaar) produceert fructaan. Deze makkelijk verteerbare suikers zorgen voor flinke suikerpieken bij het paard. Ook zeer kort gras kun je inscharen bij stressgras. Kort gras produceert ook fructaan, dus een compleet afgegeten stukje grond kan zomaar een groot risico vormen. Op internet kun je fructaanindexen vinden die je kunnen helpen met het zoeken naar de ‘gezondste’ tijd om je paard te laten grazen.

• Placenta: Als na de geboorte van een veulen (een deel van) de placenta achterblijft in de baarmoeder, kan dit resulteren in een ontsteking, die een bloedvergiftiging teweeg brengt.

• Verwondingen: Situatie waarbij het paard het geblesseerde been ontlast en het andere automatisch overbelast.

• Medicatie: Medicijnen kunnen ook hoefbevangenheid veroorzaken. Antibiotica hebben een negatief effect op de aanwezige en nodige bacteriën in de darmen. Prednison is een voorbeeld van een hardnekkige veroorzaker van hoefbevangenheid.

• Stalrust: Stilstaan heeft logischerwijs een slechtere doorbloeding als gevolg. Door gebrek aan beweging verbruikt het paard minder energie waardoor het glucosepeil op kan lopen. Een slechte doorbloeding en de hoge glucosewaarde kan ook weer leiden tot hoefbevangenheid.

• Insulineresistentie: Steeds meer paarden lijden aan een insulineresistentie, dit maakt deze paarden bijzonder gevoelig voor hoefbevangenheid.

• Cushing: Bij cushing produceert het paard overmatige cortison, verlies aan spierweefsel, ook hier ligt hoefbevangenheid altijd op de loer.

• Overgewicht: De meeste van onze paarden zijn te zwaar, we voeren graag en vaak te veel en de meeste paarden zullen hooguit een uur per dag rijden. Als wij een paard zien waar de ribben wat zichtbaar zijn, vinden we ze al snel te mager, maar eigenlijk horen ze zo wel te zijn. Overgewicht kan ook richting hoefbevangenheid gaan. Een te zwaar paard kan een insulineresistentie opbouwen en door het overgewicht staat er meer druk op de hoeven.

• Te weinig beweging: Een paard is gebouwd om dagelijks flinke afstanden af te leggen, dit houdt hem gezond en flexibel. Wij zetten onze paarden in een ruimte dat hen belemmerd om dit te doen. Stilstaan betekent een slechte doorbloeding van de hoeven en werkt hoefbevangenheid in de hand. Zorg ervoor dat je paard genoeg beweging krijgt, het liefst in de vorm van weidegang.

Hoe zie je dat je paard hoefbevangen is?

• In beginsel wil je paard minder graag lopen.
• Het is wat stijver of lijkt op eieren te lopen.
• De hoeven zijn warmer.
• Paard wordt vervelend als hij een voetje moet geven (de druk op de andere hoeven wordt nog groter).


Als hoefbevangenheid verergert:
Afbeelding



• Vooral veel spanning in het lijf.
• Oren staan stijf naar achter.
• Ze staan hangend op de achterhand.
• Steeds meer spieren die verstijven.

Wat te doen?

• Zet het paard buiten op een zachte, natte ondergrond.
• Geef het enkel derde of vierde snee hooi.
• Bel je hoefsmid of eventueel je veearts.

Eigenaren van paarden die vaker hoefbevangen zijn geweest zullen hun eigen eerste hulp hanteren, maar is het voor jou de eerste keer, laat je dan goed uitleggen wat er gebeurt in de hoeven van je paard en wat je moet gaan doen. Want hoe sneller je begint met het genezingsproces, des te groter zijn de kansen van het paard om weer goed op te knappen.

Er zijn qua genezing van hoefbevangenheid nogal uiteenlopende denkwijzen, de één is overtuigd van genezing, de ander zal adviseren het paard in te laten slapen en weer een ander zit hier tussen in. Bedenk je goed dat ieder paard anders is voor je uitspraken doet richting een persoon die een andere weg dan de jouwe inslaat. Leeftijd of meerdere blessures kunnen je als eigenaar anders doen besluiten dan wanneer je er snel bij bent en het een jong paard betreft. Er lopen veel onderzoeken om de hoef te kunnen herstellen, b.v. met botox of speciaal beslag, maar niet iedereen vindt hier de pijnvrije oplossing. De meningen van hoefsmeden en veeartsen lopen waarschijnlijk zo uiteen, omdat de gouden oplossing er (nog) niet is. Maar één ding is wel zeker, hoe sneller je het herkent, hoe sneller de hulp, hoe groter de kans op herstel.

Kan je deze ziekte voorkomen?

Je kan er in elk geval veel aan doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden, maar eenieder zal moeten roeien met de riemen die hij of zij heeft. Maar probeer wel vast te houden aan de basisbehoeften van je paard om gezond te blijven: weidegang en ruwvoer. En te veel verwennerij, hoe goed bedoeld ook, werkt uiteindelijk averechts.

Luister naar de ogen van je paard


sanc1
Berichten: 29
Geregistreerd: 28-11-11

Re: Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 18:24

Ook baarmoederontstekingen en entingen kunnen door vrijgekomen toxinen hoefbevangenheid voeroorzaken.

pol1
Berichten: 3832
Geregistreerd: 05-05-09

Re: Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 19:59

Ik volg!

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 21:56


Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 22:00

De schrijver heeft in elk geval op school geleerd dat je je bron in eigen woorden moet overschrijven.


• Placenta: Als na de geboorte van een veulen (een deel van) de placenta achterblijft in de baarmoeder, kan dit resulteren in een ontsteking, die een bloedvergiftiging teweeg brengt

Placenta
Wanneer na de geboorte de placenta (al dan niet gedeeltelijk) achterblijft in de baarmoeder leidt dit tot een ontsteking en vergiftiging die vaak hoefbevangenheid tot gevolg heeft.



• Overgewicht: De meeste van onze paarden zijn te zwaar, we voeren graag en vaak te veel en de meeste paarden zullen hooguit een uur per dag rijden. Als wij een paard zien waar de ribben wat zichtbaar zijn, vinden we ze al snel te mager, maar eigenlijk horen ze zo wel te zijn. Overgewicht kan ook richting hoefbevangenheid gaan. Een te zwaar paard kan een insulineresistentie opbouwen en door het overgewicht staat er meer druk op de hoeven.

Overgewicht
Is overgewicht een kwaal of niet? Laten we er maar niet omheen draaien: De meeste gedomesticeerde paarden en ponies zijn te zwaar. We zijn zo gewend aan het beeld van paarden waarbij de ribben niet meer zichtbaar zijn dat we dat normaal zijn gaan vinden.
Overgewicht en hoefbevangenheid gaan hand-in-hand. De redenen hiervoor zijn tweeledig: Ten eerste betekent overgewicht een slechtere conditie en grotere kans op insulineresistentie, en ten tweede belast ieder meergewicht de hoeven extra. Terugbrengen van het overgewicht staat dan ook bovenaan het prioriteitenlijstje.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Iets meer creativiteit en een FATSOENLIJKE bronvermelding was netjes geweest. Eerlijk bewerkt en overgeschreven van http://www.hoefnatuurlijk.nl/nl/founder.html

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 22:11

Arabesk schreef:
• Overgewicht: De meeste van onze paarden zijn te zwaar, we voeren graag en vaak te veel en de meeste paarden zullen hooguit een uur per dag rijden. Als wij een paard zien waar de ribben wat zichtbaar zijn, vinden we ze al snel te mager, maar eigenlijk horen ze zo wel te zijn. Overgewicht kan ook richting hoefbevangenheid gaan. Een te zwaar paard kan een insulineresistentie opbouwen en door het overgewicht staat er meer druk op de hoeven.

Overgewicht
Is overgewicht een kwaal of niet? Laten we er maar niet omheen draaien: De meeste gedomesticeerde paarden en ponies zijn te zwaar. We zijn zo gewend aan het beeld van paarden waarbij de ribben niet meer zichtbaar zijn dat we dat normaal zijn gaan vinden.
Overgewicht en hoefbevangenheid gaan hand-in-hand. De redenen hiervoor zijn tweeledig: Ten eerste betekent overgewicht een slechtere conditie en grotere kans op insulineresistentie, en ten tweede belast ieder meergewicht de hoeven extra. Terugbrengen van het overgewicht staat dan ook bovenaan het prioriteitenlijstje.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Iets meer creativiteit en een FATSOENLIJKE bronvermelding was netjes geweest. Eerlijk bewerkt en overgeschreven van http://www.hoefnatuurlijk.nl/nl/founder.html


Sorry, maar deze twee stukjes over overgewicht lijken echt totaal niet op elkaar. Als je dat al als overschrijven ziet dan maak je jezelf en je pagina wel heel erg belangrijk... :=

Ik vind het een leuk geschreven artikel en goed dat er aandacht aan besteed wordt. Afbeeldingen mogen inderdaad niet zonder bronvermelding en toestemming van de eigenaar (!!) hergebruikt worden door commerciele media, dus dat is gewoon fout.
Wat ik in het overzicht mis is mechanische hoefbevangenheid: paarden die klem komen te zitten met een hoef kunnen ook hoefbevangen worden doordat het hoefbeen als het ware losgetrokken wordt van de hoefwand tijdens een ongeluk.

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 22:17

Sorry hoor, maar dit is van het niveau van werkstukjes schrijven in groep acht


Medicatie: Medicijnen kunnen ook hoefbevangenheid veroorzaken. Antibiotica hebben een negatief effect op de aanwezige en nodige bacteriën in de darmen. Prednison is een voorbeeld van een hardnekkige veroorzaker van hoefbevangenheid.


Medicijnen
Medicijnen zijn ook vaak een oorzaak van hoefbevangenheid. Antibiotica doden vaak bacteriën in de darmen en over het belang van die bacteriën hebben we hierboven al geschreven. Corticosteroïden zoals Prednison zijn eveneens notoire veroorzakers van hoefbevangenheid.

Paarden eten van nature stengelig, lang gras en de nodige kruiden welke voornamelijk bestaan uit langere koolhydraatketens en dit 24 uur per dag. Dit geeft een rustige doorstroom aan koolhydraten die vrij komen. Wij mensen geven paarden krachtvoer en ‘gekweekt’ gras in porties, deze bevatten veel meer korte koolhydraatketens. De koolhydraten worden door de spijsverteringskanalen omgezet naar glucose (suikers) en in plaats van een rustige, constante doorstroom, komen de koolhydraten in grote hoeveelheden en in korte periodes binnen waardoor de rustige doorstroom, een hortende en stotende doorstroom wordt met flinke pieken in de suikerwaardes. Krachtvoer bijvoorbeeld, bevat veel granen die vol koolhydraten zitten, na het eten van graanrijk krachtvoer zal er een piek in de bloedsuikerwaarde ontstaan, die ook snel weer wegvalt.

Van nature eten paarden praktisch alleen maar stengelig, vrij dor gras dat voornamelijk uit langere koolhydraatketens bestaat, zoals cellulose. Gedomesticeerde paarden krijgen echter een heel ander menu: Wij mensen voeren paarden echter krachtvoer en speciaal gekweekt gras, dat vaak concentraties korte koolhydraatketens bevat. Nu moeten alle koolhydraten door het spijsverteringssysteem worden omgezet in glucose, maar de tijd die hiervoor nodig is varieert per koolhydraat. Korte koolhydraatketens worden veel sneller omgezet dan de langere koolhydraatketens die paarden van nature eten. In plaats van een gestage stroom aan koolhydraten die langzaam door het spijsverteringssysteem worden losgelaten krijgt het paard dan te maken met een plotselinge stoot koolhydraten die vrij abrupt weer ophoudt. De witte lijn is echter erg gevoelig voor hoge bloedsuikerwaarden. De belangrijkste verschillen tussen een natuurlijke voeding en de algemeen gebruikelijke voeding zijn:

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 22:20

Maar dat stukje over overgewicht kun je toch niet overschrijven noemen? Zelfs het stukje over de placenta is gewoon netjes zelf geschreven.

Natuurlijk is jouw website de uitvinder van hoefbevangenheid en is elke andere site over hoefbevangenheid van jullie gejat, maar het zou je sieren als je mensen niet klakkeloos beschuldigt van allerlei onzin, want dit is absoluut geen overschrijven. Dit artikel is misschien flink gebaseerd op jouw pagina en daar kun je misschien terecht pissig over zijn, maar verwijt ze dan dat, en beschuldig ze niet van iets wat ze niet doen. :n

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 22:21

natuurlijk en ik ben een vliegtuig. Er staat precies hetzelfde, alleen nét iets andere woorden. :+ Ik denk dat je er op een HBO met de plagiaat controle niet doorheen zou komen. Je hebt programma's die de gelijkenis checken. Gok dat deze op 90% uitkomt.

QuintaenJojo

Berichten: 380
Geregistreerd: 04-10-14
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-17 03:14

Arabesk schreef:
Vermeld ook even netjes de bronvermelding van het tweede plaatje....

http://www.hoefnatuurlijk.nl/nl/founder.html

alstublieft dankuwel


Heb even nagekeken waar dat plaatje na googelen vandaan kwam en daar heb je gelijk in, had ik moeten vermelden.
En op je vraag waar de rest van de info vandaan komt, de mogelijke veroorzakers van mijn hoefsmid en de symptomen ken ik helaas zelf. Nu alleen de oplossing nog.

Luister naar de ogen van je paard

QuintaenJojo

Berichten: 380
Geregistreerd: 04-10-14
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-17 03:17

sanc1 schreef:
Ook baarmoederontstekingen en entingen kunnen door vrijgekomen toxinen hoefbevangenheid voeroorzaken.


Dit wist ik niet, ook de jaarlijkse enting influenza en tetanus?

Luister naar de ogen van je paard

janouk
Blogger

Berichten: 17812
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 06:59

[BEH] [CENTRAAL] Hoefbevangenheid - deel 3

We hebben hier op bokt een topic waar eigenaren van hoefbevangen paarden informatie van over de wereld verzamelen om onze paarden te helpen. Hier staat heel veel info in de beginpost, zeker een aanrader als je paard getrofeen wordt door hoefbevangenheid

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Magica

Berichten: 1921
Geregistreerd: 18-04-05
Woonplaats: Wilsum (Duitsland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 07:12

sanc1 schreef:
Ook baarmoederontstekingen en entingen kunnen door vrijgekomen toxinen hoefbevangenheid voeroorzaken.


En dat is nu precies wat ik denk dat er is gebeurd met onze merrie. Ze is vorig jaar hoefbevangen geraakt. Wat eigenlijk op weg was naar een herstel. Tot ruim een maand geleden, de paarden zijn geënt en een dag later was het mis :-(
Er was verder helemaal niks aan de situatie veranderd waarop ze leeft, behalve dus dat.

Eye of the Wolf Fotografie


[url]
www.facebook.com/EyeoftheWolfFotografie
[/url]

janouk
Blogger

Berichten: 17812
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 07:34

Arabesk schreef:
Vermeld ook even netjes de bronvermelding van het tweede plaatje....

http://www.hoefnatuurlijk.nl/nl/founder.html

alstublieft dankuwel



Grappig, dat uitgerekend jij nu zo pissig zo reageert, terwijl ik in het verleden jou diverse malen heb moeten aanspreken omdat jij ongevraagd en ongewild mijn foto's van de hoeven van mijn paard met ostitis van Hoofcare gebruikte in jouw publicaties.
Je had ook best even een pb kunnen sturen met de vraag om bronvermelding.

Ik ben juist blij met de aandacht die hier op bokt gegeven wordt aan hoefbevangenheid. Hoe eerder mensen hoefbevangenheid herkennen, hoe eerder zij de veearts en hoefsmid bellen voor hulp. Hoe sneller je er bij bent, hoe beter. Hoefbevangenheid is een spoedgeval.

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

_Reneee

Berichten: 5779
Geregistreerd: 24-09-07

Re: Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 08:04

Jees, zie het als een compliment dat ze de informatie baseren op jouw site. Het was netter geweest als er een bronvermelding bij had gestaan, dat klopt. Maar ik vind het juist goed dat dit op de voorpagina staat. Je kunt niet van Bokt verwachten dat ze voor elk artikel met een deskundige aan de telefoon hangen hè.

pol1
Berichten: 3832
Geregistreerd: 05-05-09

Re: Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 08:26

Wat een gekissebis..waar de info ook vandaan komt zolang paarden en eigenaren er baat bij hebben!! Dat zou toch het grootste belang moeten zijn..geen ego post! Waar maak je je druk om arabesk!!

Anoniem

Re: Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 09:11

Moderatoropmerking:
Bij deze het vriendelijke verzoek om de discussie die hierboven plaats vindt over het wel of niet overnemen, te laten rusten. Problemen en/of klachten kunnen via de pb besproken worden, niet in dit topic. Dit topic is bedoeld voor informatie en kennis te delen over hoefbevangenheid.

Koper

Berichten: 30091
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 09:23

De tip van 3e of 4e snee hooi vind ik een slechte tip. Als iemand 3 of 4 keer wil kunnen hooien dan is dat niet iemand die maar lichtjes bemest en ook niet iemand die wacht tot de grassen volgroeid zijn.

Je kunt beter kiezen voor hooi van volwassen grassen. Dit hooi is te herkennen aan de aanwezigheid van pluimen en/of aren in het hooi (sommige grassoorten maken pluimen, andere soorten maken aren). Hoe meer aren/pluimen hoe beter. Je kunt dan ook makkelijk zien welke soorten er in zitten. Het liefste wil je hooi wat vrij is van Engels raaigras.
Let daarnaast ook op de bemesting. Drijfmest en kunstmest zorgen ervoor dat het gras heel snel groeit. Het gras wordt ahw gedwongen om te groeien. Daardoor wordt dit gras slap (weinig vezels en veel fructaan). Langzamer groeiend gras is veel stengeliger, en dus ook geschikter voor paarden. Voor gras waar je hooi van wil maken geldt het zelfde als voor gras in een weiland: zorg dat het niet gestresst is.
Helemaal niet bemesten kan ook voor stressgras zorgen. Runderstalmest is heel geschikt om hooiland voor paarden mee te bemesten. Hooi van land waar varkensmest overheen is gereden moet je vermijden.

Ook mis ik in het artikel nog wat vroege signalen van hoefbevangenheid zoals een verbrede witte lijn, rode vlekken in de witte lijn enz.

"Að ríða er dans á milli tveggja ólíkra heima"
-þórarinn Eymundsson

Smiley-legenda in profiel :D *\o/*
We zijn nu bijna 22 jaar verder. En ik wil echt weten of pokemon inmiddels een pony heeft.

Peetstap

Berichten: 2518
Geregistreerd: 10-12-11
Woonplaats: Noord Europa

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 21:14

En het signaal van een dikke en stugge manenkam.

Gelukkig is er al een fijn centraal topic hierover met veel informatie.

Als je maar lang genoeg poetst gaan alle haren uiteindelijk dezelfde kant op staan.

Klaas15

Berichten: 331
Geregistreerd: 15-10-10
Woonplaats: home sweet home

Re: Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 10:00

Ik heb het bovenste gedeelte gelezen en zit met en vraag.
Ons paard staat nu bijna 3 maanden kreupel, DA erbij gehaald al in het begin, deze kon niets vinden. Toen de hoefsmid erbij ook hij zegt ik kan niets vinden, echter hij heeft geen been opgetild.
Wat mij opvalt is dat het achter begonnen in met hoef warm en daarna dikke kogels. Nu vanochtend ineens stond ze voor gestrekt en liep moeilijk, ik heb haar voeten gevoeld en die zijn warm. Verder oogt ze goed. Ze is niet te dik, brokken zijn al in het begin toen ze kreupelde vermindert(2x daags 1 schep havens derby paard is 187 groot) en staat in een grote paddock met zand.Krijgt hooi lang stelig, dus niet bemest land. Staat 2 a 3 uur op de wei en de hele dag buiten (paddock). De wei is bewust kaal gegeten door de fok merrie's zodat de wedstrijd paarden niet te veel krijgen. Ze loopt vreemd alsof ze spierpijn heeft, stijf, maar beter loopt ze op het zand.
Is het mogelijk dat ons paard bevangen is ?
Nu ik dit gelezen heb ben ik bang dat dit het probleem is.
De DA is al gebeld en deze komt dadelijk.
Ik maak mij echt ernstige zorgen om ons paard, en nu blijf ik denken.
Ik zal straks proberen een filmpje te plaatsen( ik heb dit nog nooit gedaan).

De beste stuurlui staan aan wal.


Koper

Berichten: 30091
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 10:04

Klaas15 schreef:
Ik heb het bovenste gedeelte gelezen en zit met en vraag.
Ons paard staat nu bijna 3 maanden kreupel, DA erbij gehaald al in het begin, deze kon niets vinden. Toen de hoefsmid erbij ook hij zegt ik kan niets vinden, echter hij heeft geen been opgetild.
Wat mij opvalt is dat het achter begonnen in met hoef warm en daarna dikke kogels. Nu vanochtend ineens stond ze voor gestrekt en liep moeilijk, ik heb haar voeten gevoeld en die zijn warm. Verder oogt ze goed. Ze is niet te dik, brokken zijn al in het begin toen ze kreupelde vermindert(2x daags 1 schep havens derby paard is 187 groot) en staat in een grote paddock met zand.Krijgt hooi lang stelig, dus niet bemest land. Staat 2 a 3 uur op de wei en de hele dag buiten (paddock). De wei is bewust kaal gegeten door de fok merrie's zodat de wedstrijd paarden niet te veel krijgen. Ze loopt vreemd alsof ze spierpijn heeft, stijf, maar beter loopt ze op het zand.
Is het mogelijk dat ons paard bevangen is ?
Nu ik dit gelezen heb ben ik bang dat dit het probleem is.
De DA is al gebeld en deze komt dadelijk.
Ik maak mij echt ernstige zorgen om ons paard, en nu blijf ik denken.
Ik zal straks proberen een filmpje te plaatsen( ik heb dit nog nooit gedaan).

Daar is zo'n centraal topic dus hartstikke handig voor :)

"Að ríða er dans á milli tveggja ólíkra heima"
-þórarinn Eymundsson

Smiley-legenda in profiel :D *\o/*
We zijn nu bijna 22 jaar verder. En ik wil echt weten of pokemon inmiddels een pony heeft.

pol1
Berichten: 3832
Geregistreerd: 05-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 10:34

Klaas15 schreef:
Ik heb het bovenste gedeelte gelezen en zit met en vraag.
Ons paard staat nu bijna 3 maanden kreupel, DA erbij gehaald al in het begin, deze kon niets vinden. Toen de hoefsmid erbij ook hij zegt ik kan niets vinden, echter hij heeft geen been opgetild.
Wat mij opvalt is dat het achter begonnen in met hoef warm en daarna dikke kogels. Nu vanochtend ineens stond ze voor gestrekt en liep moeilijk, ik heb haar voeten gevoeld en die zijn warm. Verder oogt ze goed. Ze is niet te dik, brokken zijn al in het begin toen ze kreupelde vermindert(2x daags 1 schep havens derby paard is 187 groot) en staat in een grote paddock met zand.Krijgt hooi lang stelig, dus niet bemest land. Staat 2 a 3 uur op de wei en de hele dag buiten (paddock). De wei is bewust kaal gegeten door de fok merrie's zodat de wedstrijd paarden niet te veel krijgen. Ze loopt vreemd alsof ze spierpijn heeft, stijf, maar beter loopt ze op het zand.
Is het mogelijk dat ons paard bevangen is ?
Nu ik dit gelezen heb ben ik bang dat dit het probleem is.
De DA is al gebeld en deze komt dadelijk.
Ik maak mij echt ernstige zorgen om ons paard, en nu blijf ik denken.
Ik zal straks proberen een filmpje te plaatsen( ik heb dit nog nooit gedaan).


Dat zou heel goed kunnen..gauw de DA erbij..
Sterkte!!

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-17 22:55

Koper schreef:
Klaas15 schreef:
Ik heb het bovenste gedeelte gelezen en zit met en vraag.
Ons paard staat nu bijna 3 maanden kreupel, DA erbij gehaald al in het begin, deze kon niets vinden. Toen de hoefsmid erbij ook hij zegt ik kan niets vinden, echter hij heeft geen been opgetild.
Wat mij opvalt is dat het achter begonnen in met hoef warm en daarna dikke kogels. Nu vanochtend ineens stond ze voor gestrekt en liep moeilijk, ik heb haar voeten gevoeld en die zijn warm. Verder oogt ze goed. Ze is niet te dik, brokken zijn al in het begin toen ze kreupelde vermindert(2x daags 1 schep havens derby paard is 187 groot) en staat in een grote paddock met zand.Krijgt hooi lang stelig, dus niet bemest land. Staat 2 a 3 uur op de wei en de hele dag buiten (paddock). De wei is bewust kaal gegeten door de fok merrie's zodat de wedstrijd paarden niet te veel krijgen. Ze loopt vreemd alsof ze spierpijn heeft, stijf, maar beter loopt ze op het zand.
Is het mogelijk dat ons paard bevangen is ?
Nu ik dit gelezen heb ben ik bang dat dit het probleem is.
De DA is al gebeld en deze komt dadelijk.
Ik maak mij echt ernstige zorgen om ons paard, en nu blijf ik denken.
Ik zal straks proberen een filmpje te plaatsen( ik heb dit nog nooit gedaan).

Daar is zo'n centraal topic dus hartstikke handig voor :)


... en dat Centrale topic is er al lang - en ook beter gedocumenteerd dan deze OP..

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

Koper

Berichten: 30091
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-17 07:58

Dat bedoel ik dus ook: stel dat soort vragen in het centrale topic.

"Að ríða er dans á milli tveggja ólíkra heima"
-þórarinn Eymundsson

Smiley-legenda in profiel :D *\o/*
We zijn nu bijna 22 jaar verder. En ik wil echt weten of pokemon inmiddels een pony heeft.

Marvel
Berichten: 6304
Geregistreerd: 30-07-09

Re: Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-17 08:51

Nou wat een commentaar allemaal. Ik vind het top dat er aandacht is voor hoefbevangenheid en de uitleg over bijv fructaan.
Ik denk dat een doorverwijzing naar het centrale topic een goede aanvulling kan zijn.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Brimi_Disa, Facebook, Fientj, Frummel01, Gabortje, Hobbyhorse, Ilse_C, Jane808, janna, Kabayo, Kidde, Laurahh, LWDaisy, manonutjuh, Melzazu, mika11, miranda_147, petje86, Polarize, Soepkipje, Travel_me, YandexBot en 50 bezoekers