Ja maar hij is helemaal nagekeken….

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

BeeMed
Berichten: 3030
Geregistreerd: 29-09-08

Ja maar hij is helemaal nagekeken….

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-06-17 17:18

Al enige tijd heb ik erg last van mijn knie en rug. Mijn werk kan ik daardoor alleen nog maar met pijn uitvoeren. Ik heb dat al meerdere keren bij mijn baas aangegeven, maar dat krijg ik een snauw en wordt er niet naar me geluisterd. Ik heb al meerdere keren te horen gekregen dat ik een attitudeprobleem heb en moet werken en niet zeiken.
Uiteindelijk heeft mijn baas toestemming gegeven dat mijn schoenen nagekeken mochten worden, want de klachten zouden kunnen komen door verkeerd lopen. Zo gezegd zo gedaan. De schoenen zijn nagekeken. Maar ze zitten niet echt lekker en ik had er ook mijn twijfels bij of degene die ze nakeek nu wel echt kundig was. Mijn pijnklachten worden steeds erger. Ik ben nog een keer nagekeken door de bedrijfsarts. Maar ook die kan niks vinden. Ook had de bedrijfsarts nog foto’s van mijn benen van 2 jaar geleden. Daar was ook niks op te zien, dus is de conclusie getrokken dat er niks met me aan de hand is. Nu heb ik te horen gekregen dat het tussen mijn oren zit, ik een attitudeprobleem heb en nu eens een keer aan het werk moest. Op mijn vraag om verder lichamelijk onderzoek, rug foto’s of CT word niet gereageerd……

Als dit in werkelijkheid zou gebeuren zou iedereen moord en brand schreeuwen. Alle opties van je moet een CT-scan, MRI scan, laat je rug op de foto zetten zouden worden aangedragen. En anders hebben we nog wel 16x fysio in ons verzekeringspakket zitten of kunnen we een kijkoperatie overwegen als er via medische beeldvorming niks uit komt?

Waarom open ik dit topic? Omdat het me al jaren een doorn in het oog is dat zodra een paard zich misdraagt er al heel snel geroepen wordt dat hij helemaal nagekeken is en dat het dus wel een gedragsprobleem moet zijn.
Dit nakijken betekent dan meestal dat de zadelmaker is geweest en er een keer een dierenarts is geweest. Die vaak nog niet eens foto’s gemaakt heeft, of maar van een deel van het lichaam.

Ik snap werkelijk waar niet dat mensen zo een bord voor hun kop hebben dat ze op basis hiervan akkoord gaan met een diagnose gedragsprobleem. Ziekenhuizen staan vol met diagnostische apparatuur en bij onze dieren bepalen we het zo wel even.

Je zadel kan nagekeken zijn, maar wie zegt er dat je zadelmaker het wel goed heeft gedaan?Er lopen helaas een hoop prutsers rond

Leuk dat je de rug of benen op de foto zet. Maar vind het toch erg knap dat je dan gelijk de conclusie kan trekken dat de rest van het lichaam ook op orde is.

Foto’s zeggen alleen wat over BOTTEN, dus je hebt nog steeds geen flauw idee of er wat met de spieren, pezen of zenuwen is.

Bij mensen zijn er tientallen onzichtbare ziektes, die ook met medische beeldvorming niet vast te leggen zijn maar wel erg pijnlijk zijn voor de patiënt. Denk hierbij aan aandoeningen als spierdystrofie of fibromyalgie. Waarom worden dergelijke opties bij paarden nu nooit/zelden in overweging genomen?

Ik ben er zelf van overtuigd dat een groot deel van de paarden die steeds aan de kletter gaan, die steeds bokken, staken etc iets proberen aan te geven en dit niet doen om ons te pesten.

Wie ergert zich hier nog meer groen en geel aan de continue: ja… maar… hij is helemaal nagekeken opmerkingen?


FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-17 18:05

Ik ga de devil's advocate spelen.

Bekijk het op een andere manier. Eigenaaren kijken nu eerst of er een physiek probleem is, en dan gaan ze pas denken aan gedrags probleemen. Dat is toch juist een positieve trend?

BeeMed schreef:
Je zadel kan nagekeken zijn, maar wie zegt er dat je zadelmaker het wel goed heeft gedaan?Er lopen helaas een hoop prutsers rond


Natuurlijk zijn er veel prutsers. Maar als jij elke expert in twijfel gaat trekken, dan ga je toch ook geen oplossing vinden. Je moet nu eenmaal dingen uitsluiten.

BeeMed schreef:
Bij mensen zijn er tientallen onzichtbare ziektes, die ook met medische beeldvorming niet vast te leggen zijn maar wel erg pijnlijk zijn voor de patiënt. Denk hierbij aan aandoeningen als spierdystrofie of fibromyalgie. Waarom worden dergelijke opties bij paarden nu nooit/zelden in overweging genomen?


En wie gaat dat betalen? Ik hou enorm veel van mijn paard. Maar er zit gewoon een grens aan hoeveel ik wil/kan uitgeven. Een verzekering gaat ook niet meer willen betalen dan dat mijn paard waard is denk ik. Maar een andere bokker kan dit mss bevestigen.

BeeMed schreef:
Wie ergert zich hier nog meer groen en geel aan de continue: ja… maar… hij is helemaal nagekeken opmerkingen?


Ik begrijp wel waarom bokkers dit erbij zetten, andesr staan de volgende 3 paginas vol me dezelfde opmerkingen ("haal er de DA, zadelmaker, etc bij")

Vind wel dat ze erbij moeten zetten WAT er precies is nagekeken en door wie. Indien ze dit niet doen, is er wel altijd een bokker die hierop wijst.
Laatst bijgewerkt door FatCat op 02-06-17 18:24, in het totaal 1 keer bewerkt

miesnaom
Berichten: 822
Geregistreerd: 08-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-17 18:06

Ik. Vind het ook asociaal. Ze zijn geen paard waart.

Naomie

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 20039
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-17 18:15

Nu moet ik ook wel zeggen dat ik er in paardenland een beetje moe van word dat er zoveel mensen zijn die allemaal wat anders roepen. Er zouden eens keurmerken moeten komen.

Krijg van mijn eigen DA elk jaar groen licht voor de ruggen van de paarden, hij is ook ostheo zeg maar dus lijkt me helemaal goed zo. Begint er laatst een andere specialist zeg maar, dat het zadel waarmee ik rijd helemaal niet goed ligt etc. :roll:
Ik onthoud het dan wel, de argumenten, en ga het later op mijn gemakje eens uitzoeken of het zo zou kunnen zijn.
Maar word er wel een beetje moe van. :+

N4N4
Berichten: 1106
Geregistreerd: 15-10-15

Re: Ja maar hij is helemaal nagekeken….

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-17 18:32

@BeeMed
Ik ben het helemaal met je eens en kan me prima vinden in dit topic ..
Paarden zijn prooidieren , kunnen pijn en ongemak lang verbergen en verdragen tot op een bepaalde hoogte ..
Het paard gaat dan in " de staak" gaat vervelend doen met rijden enz enz

Idd word er even gezocht door wat professionals ,maar als er niets gevonden word dan moet het paard niet zeuren en vooral gewoon doen en luisteren naar zijn mens ..

In 9 van de 10 gevallen durf ik te zeggen dat een paard wat niet meer meewerkt met zijn ruiter ( bokken, steigeren , aan de kletter gaan en noem ze allemaal maar op ) een lichamelijk ongemak heeft .

De allerliefste en het allermooiste paard van de hele wereld ... is de mijne :-)

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-17 19:26

N4N4 schreef:
@BeeMee

In 9 van de 10 gevallen durf ik te zeggen dat een paard wat niet meer meewerkt met zijn ruiter ( bokken, steigeren , aan de kletter gaan en noem ze allemaal maar op ) een lichamelijk ongemak heeft .


Vind ik wel heel sterk dat je daar een nummer op kan plakken.

En wat dan met de paarden met gedrachtsproblemen wegens hun opvoeding/ruiter? Is dat dan 1 van de 10? Ik denk een stuk meer hoor.

Ibbel

Berichten: 49075
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-17 21:35

Je kunt de menselijke medische molen niet vergelijken met de medische molen die voor paarden beschikbaar is. Een paard kan de MRI of CAT-scan bv niet in, hooguit een onderbeen of hoofd/hals. Dat maakt dat wat je kunt onderzoeken beperkt is. Verder is het voor een mens een stuk makkelijker te vertellen waar het pijn doet, dan wordt bij een dier ook lastiger.

Maar óók voor de mens met een chronische kwaal geldt op een gegeven moment dat je accepteert dat je af en toe bij bepaalde dingen pijn hebt, of iets niet kunt. Ook voor de mens met een chronische ziekte is niet altijd een oplossing.

Je ziet wel een paar tijdsfenomenen:

Vroeger werden paarden sneller doorgepakt, de overgrote meerderheid van de paarden pikte dat, en paarden die wél lastig waren verdwenen heel rap in de worst, en niemand had het er over.

Vroeger hoorde je hier ook niet over, maar dankzij internet nu wel.

De paarden van nu zijn 'zeikeriger', protesteren eerder, maar eigenaren blijven ook proberen, halen een paard helemaal door de molen en nóg blijft het een probleemgeval. Dat kan omdat de paarden van nu 'zeikeriger' zijn, en tegenwoordig niet iedereen van het doorpakken is (en dat is misschien maar goed ook).

Maar het gevolg is dus wel dat er mogelijk best veel paarden toch ergens vage pijntjes hebben, en daar voor het grootste deel gewoon doorheen lopen, zoals wij mensen dat ook doen (tóch naar je werk met hoofdpijn, verkouden, slecht geslapen, noem maar op) terwijl een klein deel van de paarden "denkt": val maar dood baas en een poging doet om dat ook voor elkaar te krijgen door je eraf te bokken.

Tja, is dat dan karakter (ik vertik het om door een beetje spierpijn heen te gaan - in mensentermen: met hoofdpijn te werken) of is dat dan een medisch probleem? Formeel misschien wel, maar waar leg je de grens? Jouw baas wordt er ook niet blij van als je je ziek meldt bij ieder kuchje, hoofdpijntje, ongesteldheid of wat dan ook.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 99 bezoekers