Ten einde raad

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
plopkoeken

Berichten: 71
Geregistreerd: 16-01-14
Woonplaats: Heindonk

Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-17 09:33

Hallo iedereen,

Ik zit met een probleem waar ik echt geen raad meer mee weet.
Ik heb vorig jaar juli een eigen paard gekocht, een paard waar ik ondertussen al 2 jaar mee aan het rijden was en dus door en door ken. Ik heb hem ook zelf alles geleerd en er is eigenlijk nooit iets mis mee geweest. Hij was geen grote show verkoper, maar liep wel echt goed en deed ook steeds super zijn best.
In oktober ben ik gaan samen wonen met mijn vriend en ben ik moeten verhuizen. Mijn paard kon daarom ook niet op onze vorige stal (bij zijn fokkers) blijven staan en is dus mee moeten verhuizen.
Sindsdien is alles eigenlijk een beetje mis gelopen.

De eerste maand ging alles eigenlijk echt wel goed, maar sinds november ben ik in de problemen gekomen. Heel deze maand was ook een beetje een samenloop van omstandigheden : zadelmaker was geweest om mijn zadel nog een keer aan te passen, we zijn op jumping geweest voor de eerste keer samen, mijn paard kon eindelijk weer op de wei staan (dit was niet mogelijk op onze vorige stal), hoefsmid was geweest,... En ineens begon mijn paard te struikelen als ik er mee aan het rijden was. In het begin dacht ik dat het gewoon was omdat hij er met zijn aandacht niet altijd goed bij was, maar dit werd steeds meer en steeds erger. Uiteindelijk ben ik dan ook gevallen toen ik met hem aan het springen was thuis omdat hij struikelde na zijn sprong. Hij struikelde nu echt heel vaak en hij begon ook te vallen. Dit was echt niet meer normaal en we hebben er dan ook een dierenarts bijgehaald, deze stelde vast dat hij wat vocht op zijn schouder had en dan heeft hij een tijdje ontstekingsremmers gekregen maar dit hielp eigenlijk niet ook al was het vocht wel weg.

Ondertussen was het al midden december en dan hebben we maar beslist om ook eens een andere DA te laten komen. Deze zei dat hij gewoon heel erg ziek was al een hele tijd (waarschijnlijk door het verhuizen) en dat hij daarom zichzelf niet goed in zijn vel voelde en struikelde. Hij heeft dan een spuit gehad en bijna 2 maand pilletjes moeten nemen tot deze DA zei dat hij genezen was. We hebben ook zijn hoefijzers laten veranderen in ronde ijzers zodat hij vooraan beter weg zou kunnen. Het struikelen was wel al wat vermindert maar het was nog niet over.

Uiteindelijk is deze DA terug geweest en zei hij dat zijn lever niet goed was. Dus nu heeft hij daar ook pilletjes voor gehad en een spuit. De osteopaat is dan ondertussen ook nog geweest omdat hij echt heel erg vast zat en deze zei dat hij pijn had aan zijn rechter schouder en aan zijn sprong links achter (wat ik wel geloof). Volgens hem zou het na 2 weken volledig voorbij moeten zijn.

Ondertussen zijn we weer 3 weken verder en hij struikelt nog steeds, zowel wanneer ik er op zit als wanneer ik hem gewoon aan de longe heb. Het stopt gewoon niet en ik ben echt ten einde raad aan het geraken.
Ik durf ook gewoon niet meer rijden omdat ik elke keer zo gefrustreerd ben als ik er af kom, het gaat gewoon niet meer... Mijn vriend wordt er ook gek van dat ik elke keer zit te wenen wanneer ik van bij mijn paard kom en zou hem het liefst van al gewoon weg doen/laten inslapen, maar dat wil ik absoluut niet. Er moet gewoon een oplossing komen.

Ik weet gewoon niet meer wat ik nog kan proberen. Ik heb ook een nieuwe zadel besteld waardoor hij misschien wat beter gaat lopen omdat de vorige niet zo super lag aan zijn schoft, maar die is er nog niet. Hij heeft ook al een hele tijd stil gestaan maar dit maakte het gewoon weer erger.
Er is niet iets speciaal gebeurt dat ik weet waardoor hij deze pijn zou gekregen hebben of waardoor hij zou kunnen beginnen struikelen. Mensen van op stal hebben hem enkel een keertje zelf uit de weide gehaald omdat hij zich "aan het vervelen" was, misschien dat er toen iets is gebeurt in de weide ? Hij staat wel niet heel graag op de wei waardoor we hem er ook nooit echt lang op laten. Ik weet het gewoon niet meer.

Is er misschien iemand die in dezelfde situatie heeft gezeten of misschien nog oplossingen weet ? Alle tips zijn welkom.
Alvast bedankt om alles te lezen !
Laatst bijgewerkt door plopkoeken op 03-04-17 09:55, in het totaal 1 keer bewerkt

The_Cat

Berichten: 7286
Geregistreerd: 04-11-15
Woonplaats: BE

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 09:36

Heb je al eens foto's laten nemen van zijn hoeven? Het doet me zo lichtelijk denken aan hoefkatrol

Iets waar ik bij denk dat een kennis van me had meegemaakt (maar daarom nog niet in jouw geval zo hoeft te zijn) is dat haar paard hoefkatrol en artrose had, en zolang ze bij de fokkers bleeft staan kreeg dat paard stiekem in het eten ontstekkingremmers en gaven ze hem pijnstillers. Toen ze het paard naar huis bracht kwam dat ook allemaal aan het licht

plutolover

Berichten: 11705
Geregistreerd: 30-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 09:40

Misschien eens gaan informeren bij een dierenarts die echt verstand heeft van bewegings van paarden.
Of foto's laten maken. Op dit moment ben ik ook maanden bezig met mijn paardje, hij struikelt niet maar is wel steeds licht onregelmatig. zadelmaker,chiro, paardenspormasseur (kan je ook nog overwegen) zijn al geweest.

Nu ga ik voor foto's

ps. ik vond het verhaal lastig lezen, omdat er geen alinia's in voorkomen. Dus mijn excuus als ik ergens overheen hebt gelezen.

rina

Berichten: 10147
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 09:43

Zijn er uberhaupt al rontgenfoto's gemaakt van de benen?? Als ik lees van DA kwam gaf wat pilletjes en het zou 2 weken later over moeten zijn............ Ik ging op zoek naar een echte dierenarts. Sorry maar een paard wat continu struikelt ga je verder onderzoeken en dan wel in een kliniek met foto's en al.
En ja ook ik zit met HKO in mijn hoofd. Struikelen kan gelinkt zijn daaraan.

Babootje

Berichten: 26239
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 09:50

rina schreef:
Zijn er uberhaupt al rontgenfoto's gemaakt van de benen?? Als ik lees van DA kwam gaf wat pilletjes en het zou 2 weken later over moeten zijn............ Ik ging op zoek naar een echte dierenarts. Sorry maar een paard wat continu struikelt ga je verder onderzoeken en dan wel in een kliniek met foto's en al.
En ja ook ik zit met HKO in mijn hoofd. Struikelen kan gelinkt zijn daaraan.


Mijn idee. Ik zit met stijgende verbazing je OP te lezen TS. Ik had bij het eerste struikelen al op de kliniek gestaan voor kreupelheidsonderzoek. En dan door blijven rijden op een paard dat zo kreupel is dat het struikelt en valt, kan ik echt niet begrijpen.
Heb je je paard bij aankoop laten keuren overigens?
Mijn advies is ook met het paard naar een kliniek, kreupelheidsonderzoek laten uitvoeren en als daar aanleiding voor is (en dat denk ik wel) foto's maken.

__Suzanne__

Berichten: 4296
Geregistreerd: 23-10-04
Woonplaats: Woudenberg

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 09:52

Wat de anderen ook al zeggen: ik zou hem opladen en naar een goede kliniek rijden voor een uitgebreid kreupelheidsonderzoek... Sterkte er mee, dit is heel naar!

Diddykong

Berichten: 1471
Geregistreerd: 09-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 09:56

Misschien gekke vraag, maar ben je na je verhuizing misschien ook van smid gewisseld?

Pytje

Berichten: 4358
Geregistreerd: 22-07-04
Woonplaats: In de driehoek Assen, Emmen, Parijs

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 10:10

Het klinkt alsof je er geen reguliere dierenarta bij hebt gehad.

Naast het maken van röntgenfoto's zou ik ook een scan van de pezen laten maken en een goed kreupelheidsonderzoek laten uitvoeren bij een goede kliniek.

plopkoeken

Berichten: 71
Geregistreerd: 16-01-14
Woonplaats: Heindonk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-17 10:14

Ik weet niet hoe ik op jullie apart moet antwoorden, maar voor de verkoop is hij nog helemaal gekeurd en zijn er overal foto's van genomen. Dit was allemaal inorde, ook geen verschil met toen hij 2 jaar oud was.
Ik ben ook blijven rijden/longeren op aanraden van de DA (niet veel uiteraard, maar hij moest in beweging blijven).
Een tijdje geleden ben ik naar de dierenkliniek in Merelbeke (België) willen gaan, zelfs een afspraak vastgelegd maar dit werd mij afgeraden, omdat ik volgens iedereen beter nog kon afwachten dus ben ik toen nog niet gegaan. Ik doe natuurlijk ook maar wat ze mij aanraden.
Hij heeft ook dagen dat hij helemaal niet struikelt, maar dit is vooral als hij los in de piste of in de weide staat, dan is er ineens niets meer aan te zien...

Dittaswart we zijn inderdaad ook van smid moeten wisselen.

Zirano

Berichten: 2016
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 10:17

KLinkt als hk. Maar ga naar de kliniek en bespreek alles. Schrijf het op mocht je wat vergeten. En ga neutraal heen zodat je ook pen staat voor datgene wat ze tegen komen.Neem eens contakt op met de oude smid en vraag of die ergens tegen aan gelopen is

plopkoeken

Berichten: 71
Geregistreerd: 16-01-14
Woonplaats: Heindonk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-17 10:18

The_cat : Bij de fokker kreeg hij niets speciaal bij zijn eten, ik was daar zowat kind aan huis en gaf de paarden daar bijna elke dag mee eten.

dieseltje
Berichten: 1284
Geregistreerd: 20-09-04
Woonplaats: Horst

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 10:24

Ik denk dat ik hem echt zou laten onderzoeken op zijn bewegingsapparaat, benen op de foto en kreupelheidsonderzoek. Misschien heeft hij inmiddels een beschadiging opgelopen of hoefkatrol of artrose of iets.

Taucha

Berichten: 1168
Geregistreerd: 05-06-13
Woonplaats: Katwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 10:29

Hmmmm is het mogelijk om het paard (tijdelijk) terug te verhuizen naar de vorige stal en ook de vorige smid de hoeven te laten doen?

Als daarna het struikelen een stuk minder is dan kun je van daaruit gaan proberen wat de trigger is geweest dat hij er mee is begonnen.
Milieu; huisvesting
Podologisch; andere smid.

plopkoeken

Berichten: 71
Geregistreerd: 16-01-14
Woonplaats: Heindonk

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-17 10:34

Taucha : het is niet echt mogelijk om hem terug te verhuizen, de vorige stal is een uur rijden van bij mij, en dan ben ik de plaats op mijn huidige stal kwijt (er is ook geen andere fatsoenlijke stal in de buurt). Hem opnieuw laten bekappen door de vorige smid is misschien nog wel mogelijk.

Goof

Berichten: 28770
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 10:37

Spuiten? Pilletjes? Slechte lever?
Een paard dat struikelt moet niet aan de pillen, die moet onderzocht worden op een kliniek net zo lang tot er iets uit komt.
Inladen en laten onderzoeken dus. Vraag vooral om foto's van de benen en voeten.

Gulpje

Berichten: 8071
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: In Uranus

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 10:44

Goof schreef:
Spuiten? Pilletjes? Slechte lever?
Een paard dat struikelt moet niet aan de pillen, die moet onderzocht worden op een kliniek net zo lang tot er iets uit komt.
Inladen en laten onderzoeken dus. Vraag vooral om foto's van de benen en voeten.


Dit inderdaad. bedoel het niet banketstaaf TS maar mien gott wat een prutsers van dierenartsen heb je erbij gehad.

xRivaldo

Berichten: 823
Geregistreerd: 05-02-17
Woonplaats: Veluwe

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 10:53

Los van het struikelen: wij hebben ook een paard gehad op stal wat verhuizing niet meer de oude was. Bij ons was het een maagzweer..

Sterkte er in ieder geval mee.

plopkoeken

Berichten: 71
Geregistreerd: 16-01-14
Woonplaats: Heindonk

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-17 11:06

Gulpje: de eerste dierenarts daarvan wist ik dat het maar een "gewone" dierenarts was, niets speciaal, maar ze moest toevallig toen bij ons zijn dus hebben we haar eerst om haar mening gevraagd. De tweede is Bart Heylen en is nochtans best bekend en komt op vele (top)stallen hier in België en was mij aangeraden omdat hij toch al veel van deze dingen had kunnen oplossen, maar hij gebruikt nu eenmaal een soort van meer "alternatieve" methode als je dat zo kan noemen en voor sommige paarden werkt dit goed en voor sommige nu eenmaal niet. Was ook niet mijn eerste keuze maar het was het proberen waard. De meeste dingen die hij zei leken mij ook wel best logisch. Maar misschien moet ik inderdaad toch maar terug overwegen om naar een kliniek te gaan.

Hij is ook niet het kleinste paard en is de laatste tijd best veel gegroeid in een korte periode, misschien dat het daar iets mee te maken kan hebben ?

Goof

Berichten: 28770
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 11:09

Maar hoe kom je er bij om een alternatieve arts te vragen naar je paard te kijken als het struikelt en dus overduidelijk problemen in de benen of voeten heeft? Ik kan dat echt met de beste wil van de wereld niet begrijpen. Dan laat je toch een specialist kijken?
Bij vage lichamelijke klachten kun je altijd verder kijken in het alternatieve circuit, maar niet als een paard hele specifieke, duidelijke problemen heeft.
Onbegrijpelijk.

Taucha

Berichten: 1168
Geregistreerd: 05-06-13
Woonplaats: Katwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 11:14

plopkoeken schreef:
Hij is ook niet het kleinste paard en is de laatste tijd best veel gegroeid in een korte periode, misschien dat het daar iets mee te maken kan hebben ?
dit samen met een wisseling van smid denk ik dat je het beste toch eens de oude smid er weer naar kan laten kijken. Vraag hem of de nieuwe smid daadwerkelijk op een andere manier bekapt heeft en naar de verschillen in ijzers en nageplaatsing. Grote kans dat daar de oorzaak van het probleem ligt, eventueel gecombineerd met de groei van de laatste tijd.

Koper

Berichten: 30258
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 11:23

TS is je paard ook veranderd in gedrag? Is hij bij voorbeeld onrustiger, banger of bij voorbeeld boos sinds de verhuizing?

plopkoeken

Berichten: 71
Geregistreerd: 16-01-14
Woonplaats: Heindonk

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-17 11:26

Goof : een dierenkliniek was op dat moment gewoon te duur, ik kom net van de schoolbanken en ben wel aan het werken maar dat ging toen gewoon niet, daarom hebben we eerst gedaan wat ons werd aangeraden en gekeken of we het op die manier konden oplossen. Uiteindelijk is dat duidelijk niet de beste keuze geweest maar we proberen natuurlijk ook maar gewoon ons best te doen. En ook omdat het vallen nu niet meer is en het struikelen wel wat geminderd is zijn we deze weg een tijdje blijven proberen. Ik zag/zie ook niet meteen tekenen dat hij echt ergens pijn heeft.

Koper: Van gedrag is hij niet verandert, hij is nog steeds zijn vrolijke zelf. Dit is wel een tijdje minder geweest omdat hij wel effectief ziek was (zijn vacht was ook heel dof geworden) maar dit is terug opgelost en hij is terug heel vrolijk de laatste tijd.

Koper

Berichten: 30258
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 11:33

Okee, gelukkig maar dat hij mentaal goed is. Succes ermee, ik hoop dat je vindt wat het is :)

Mijn paard ging een tijd geleden ook struikelen, en mensen die het zagen en naar hem keken (veearts, smid, osteo enz) dachten allemaal dat het in de schouder zat. Uiteindelijk bleek het vanuit de borst te komen. De borstspier trekt door naar de schouder, waardoor het leek of het probleem daar zat. Zowel de schouder, borst als het stuk van de borst naar de oksel zeg maar waren helemaal hard en strak.

Oehlala
Berichten: 4304
Geregistreerd: 02-08-09
Woonplaats: On my horse!

Re: Ten einde raad

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 11:43

het kan ook zijn dat de hoefsmid hem niet correct bekapt/ beslagen heeft, hoe oud is je paard? En als je hem gewoon eens een paar weken vrij geeft, en kijken wat hij dan doet?

het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat struikelen door de lever komt, dan verwacht je eerder andere problemen.

Thea_Ste
Berichten: 716
Geregistreerd: 20-01-11
Woonplaats: Zonhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-17 11:47

Zoals velen zeggen, naar die kliniek ermee en laten nakijken door specialisten.. Heel vervelend, ik leef met je mee!

Mijn merrie heeft 2 jaar geleden een blessure in haar schouder opgelopen. Na een 2 weken liep ze weer pijnvrij in de weide, maar toen ik een maand later het werk opnam liep ze niet correct. Haar toen op aanraden van de da op non actief gezet (ze was ook drachtig). En 7 maanden later was ze weer correct. Blessures in de schouders schijnen heel langzaam en moeilijk te genezen..

Maar ik denk bij jouw paard eerder aan andere problemen in zijn bewegingsapparaat, als je foto's ofzo hebt ben ik heel benieuwd wat er uit komt.. Sterkte!