Wat is er aan de hand met onze kat?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Chiave

Berichten: 5491
Geregistreerd: 19-03-12

Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-03-17 13:07

Onze 8 jarige Ragdoll poes is onderzocht door een dierenarts en ik heb navraag gedaan bij verschillende cattery's. Ze heeft tot 4 jaar met een rode kater samengewoond en sinds 3 jaar met een Main Coon, ook een poes. Het probleem speelt al vanaf dat ze een kitten is. Ik vind het sneu voor de kat, maar ben vooral ook benieuwd wat er nu aan de hand is en of er mensen zijn die dit probleem/gedrag herkennen. Misschien ook tips of ideeën hebben.

Mijn vriend heeft de poes 8 jaar geleden in huis gehaald. Ze kwam bij een niet al te beste fokker vandaan en zat daar als enige in een hoekje. Mijn vriend neemt altijd alles wat zielig is in huis, dus zo ook deze zielenpiet. Toen ze voor het eerst thuiskwam, is ze onder het bed gaan zitten en daar was ze met moeite onder vandaan te krijgen. Oppakken, knuffelen of aaien was geen optie.

Sinds ik samenwoon met mijn vriend komen de katten niet meer op de slaapkamer. 's Nachts niet en overdag niet. De poes heeft dus een ander veilig plekje moeten zoeken in huis en heeft gekozen voor de bank, afgewisseld met een aan tafel aangeschoven stoel. Ze zit hier de hele dag en 's nachts komt ze pas tot leven. Toen ze nog op de slaapkamer mocht, werd ik 's nachts ook door haar gewekt. Ze kwam dan op bed zitten, dichtbij je hoofd en mauwde dan tot je even aaide. Dan ging ze bij je liggen en sliep ze weer verder. Als ze overdag onder de bank uit komt en ik haar aankijk, kruipt ze vlug weer terug. We proberen haar op haar gemak te stellen door niet luid te roepen naar haar als we haar zien, maar oogcontact te maken, zachtjes 'Dag poes' te fluisteren en dan weer verder te gaan met onze bezigheden. Dat lijkt enig effect te hebben.

Nu wil ik niet van een mug een olifant maken, maar ik vind het toch vreemd dat de kat 's nachts niet van je zijde wil wijken en overdag voor je wegrent als je haar aankijkt. Ik dacht zelf aan het tegenovergestelde van nachtblindheid: dagblindheid wellicht? Overgevoelig voor licht? We zijn met haar naar de dierenarts geweest, maar het gedrag kwam haar niet bekend voor en zo zijn we weer naar huis gegaan met Royal Canin "Calm" voer om haar iets te laten ontstressen. Dit heeft geen effect op de poes. Met haar ogen en oren is volgens de dierenarts niets aan de hand. Na onze verhuizing wil ik het bij de nieuwe dierenarts nog eens proberen.

Onze Main Coon is enorm speels en zodra de Ragdoll tevoorschijn komt, springt ze eropaf om te spelen, om vervolgens een sneer van de Ragdoll te krijgen. Mede hierdoor en omdat we echte kattenmensen zijn, overwegen we om in ons nieuwe huis een kat erbij te nemen. Het is een groot huis met veel ruimte en een tuin, dus genoeg ruimte voor de katten om ook op zichzelf te kunnen zijn. We dachten zelf aan een Sfynx kat vanwege het fijne karakter en omdat we een speelmaatje/contact zoeken voor de Main Coon. Rest ons de vraag: is het wel handig om een poes erbij te nemen als we een einzelgänger onder de bank hebben zitten die niet onder de bank uit durft/wil komen.

Note: onze katten mogen officieel niet naar buiten. We hebben het eens geprobeerd met de Ragdoll om te kijken of dat iets voor haar zou zijn, maar ze is meteen weggerend en toen ze na een dag niet terug was, was ze bang in een regenpijp gekropen en vast komen te zitten. We hebben haar toen niet meer naar buiten gedaan omdat ze daar ook in paniek lijkt te raken. De Main Coon heeft er een hekel aan om naar buiten te gaan en is met geen mogelijkheid de deur uit te krijgen, dus die huist binnen.

Na deze lap tekst heb ik dus twee vragen:
1. Herkent iemand het gedrag van de Ragdoll en heeft iemand hier ervaring mee of zelfs misschien tips? Ik snap dat ik niet te veel moet verwachten, dat katten best vreemde wezens zijn en dat na 8 jaar een hele andere kat ook het geval niet zal zijn, maar toch... niet geschoten is altijd mis.
2. Zou het voor deze kat niet juist lastig zijn als er een kat bijkomt? We zijn nog niet uit over mannetje/vrouwtje, wel in ieder geval gecastreerd. :j

Bedankt alvast!

picobello

Berichten: 1971
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Barber, Curacao

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-17 18:43

Ik herken het gedrag niet (gelukkig) maar het klinkt een beetje als een erg ongelukkige kat als ik het zo lees. Zit ze altijd onder de bank (behalve 's nachts dan)? Hoe was ze met de vorige kat met wie ze samenwoonde?
Ik zou het eens voorleggen aan een gedragstherapeut. Zeker ook omdat jullie met de gedachte spelen er een kat bij te nemen.

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-17 18:56

Ik heb een kat die maar op 1 plek wil gekuffelt worden (waar zij zich het veiliste voelt). Denk dat het het zelfde is bij de jouwe, de slaapkamer is haar domein en daar voelt ze zich het veligste.

Waarom mag ze niet mee op de slaapkamer? Vind het wel een beetje erg dat je de kat buiten hebt geschopt uit deze kamer terwijl het duidelijk haar plekje was. Heb je haar een alternatief geven zoals eens kattenboom? Een bank in de woonkamer is mss wel confortable, maar ze kan haar niet voldoende verstoppen. Is niet slecht bedoelt, maar ik heb ook vooral katten uit azielen/gevonden katten en het is heel erg belangrijk voor katten, zeker met een slecht verleden, dat ze safe haven hebben :)

Een kat bijvoegen in deze mix kan zowel negatief als positief uitpakken. Als het ervoor zorgt dat de Maincoon een maatje krijg en de Ragdoll met rust laat kan dat allemaal goed gaan. Aan de andere kan gaat dit meer stress teweeg brengen. Zeker als ze niet buiten komen.

Hoe is de relatie tussen de main coon en ragdoll? Hoe lang wonen jullie al samen? Dat is ook een groote verandering en ik zou haar eerst maar laten wennen.

Catnip

Berichten: 2337
Geregistreerd: 23-04-14
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-17 19:04

Ik herken dit gedrag (ik ken twee zulke katten, waarvan eentje toevallig ook een 8-jarige Ragdoll poes is die met een Maine Coon - en een Sibeer - samenwoont :P )

Het 's nachts "tot leven komen" is niet zo gek, schuwe/onzekere katten vertonen ditzelfde patroon wel vaker. 's Nachts is er geen geluid, geen beweging, en dan durven ze meer.

Ik raad je echt aan om een keer een (goede!) gedragstherapeute te laten komen. Liefst nog voor de verhuis, om de poes ook daarbij optimaal te kunnen ondersteunen. Een verhuis is erg heftig, zeker voor een schuwe kat, en het is goed om alvast te bekijken hoe jullie het haar zo makkelijk mogelijk kunnen maken.

Klein tipje trouwens: oogcontact is dreigend voor katten, je kunt beter langzaam met je ogen naar haar knipperen (kattentaal voor 'het is oké, ik doe je niks'). En ook met fluisteren oppassen: let op dat het niet teveel als geblaas klinkt. De S en SH-klank kunnen ook als geblaas worden gezien door bange katten. Hoge klanken en "prrr"-klanken worden beter ontvangen.
Bovenstaande geldt trouwens echt voor bange/schuwe katten (ik let hier zelf ook alleen op als ik katten moet socialiseren), bij katten die gewoon op hun gemak zijn bij mensen kun je erop los blazen, staren, sssst-en enzovoort, die weten toch wel dat dat niet betekent dat je ze iets gaat aandoen :P

Chiave

Berichten: 5491
Geregistreerd: 19-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-03-17 21:57

picobello schreef:
Ik herken het gedrag niet (gelukkig) maar het klinkt een beetje als een erg ongelukkige kat als ik het zo lees. Zit ze altijd onder de bank (behalve 's nachts dan)? Hoe was ze met de vorige kat met wie ze samenwoonde?


Precies. Juist omdat ze zo ongelukkig lijkt te zijn, voel ik me er zo vervelend bij. Voor zo'n poes is het leven dan meer een sleur dan een easy poezenleventje.
Ze zit bijna de hele dag onder de bank of op de stoel, daar heeft ze iets meer uitzicht. Bij een regenachtige dag kruipt ze ook wel eens achter het gordijn om daar bij het raam te zitten.
Het gedrag met de kater was precies hetzelfde.


FatCat schreef:
Waarom mag ze niet mee op de slaapkamer? Vind het wel een beetje erg dat je de kat buiten hebt geschopt uit deze kamer terwijl het duidelijk haar plekje was. Heb je haar een alternatief geven zoals eens kattenboom? Een bank in de woonkamer is mss wel confortable, maar ze kan haar niet voldoende verstoppen.

Hoe is de relatie tussen de main coon en ragdoll? Hoe lang wonen jullie al samen? Dat is ook een groote verandering en ik zou haar eerst maar laten wennen.


De reden dat de poezen niet meer op de slaapkamer mogen komen, is omdat ze enorm veel haar verliezen en de matrassen en het beddengoed niet meer haarloos te krijgen waren 's ochtends. Je werd ook makkelijk met een mond met haren wakker. Ik hou heel veel van de poezen, maar hygiene is ook een ding. Ze hebben wel een hele grote kattenpaal met mandjes en plankjes en krabtouw. Ook een hoge cilindervormige kattenpaal met daarin holletjes met kussentjes, maar daar kijkt ze niet naar, de andere poes wel. Als ik 's nachts een glaasje water haal, zie ik haar wel lekker in de paal liggen in een mandje. Ze begrijpt het dus wel.

De relatie tussen de Main Coon en de Ragdoll... De Main Coon is veel op de voorgrond, heel speels en hupt altijd achter de Ragdoll aan. Ze hebben geen ruzie en vechten niet. De Ragdoll heeft wel naar mijn idee de broek aan, want als ze niet wil, geeft ze de Main Coon een sneer. Ze heeft de Main Coon deels ook opgevoed, omdat de Main Coon er al als kitten was.
Ik woon nu een jaar samen met mijn vriend, maar volgens hem is de situatie juist beter dan voor mijn komst. Ik heb ook veel tijd samen met de poezen te besteden, dus wellicht werkt mijn aanwezigheid op een manier wel.

Catnip schreef:
Het 's nachts "tot leven komen" is niet zo gek, schuwe/onzekere katten vertonen ditzelfde patroon wel vaker. 's Nachts is er geen geluid, geen beweging, en dan durven ze meer.

Ik raad je echt aan om een keer een (goede!) gedragstherapeute te laten komen. Liefst nog voor de verhuis, om de poes ook daarbij optimaal te kunnen ondersteunen. Een verhuis is erg heftig, zeker voor een schuwe kat, en het is goed om alvast te bekijken hoe jullie het haar zo makkelijk mogelijk kunnen maken.

Klein tipje trouwens: oogcontact is dreigend voor katten, je kunt beter langzaam met je ogen naar haar knipperen (kattentaal voor 'het is oké, ik doe je niks'). En ook met fluisteren oppassen: let op dat het niet teveel als geblaas klinkt. De S en SH-klank kunnen ook als geblaas worden gezien door bange katten. Hoge klanken en "prrr"-klanken worden beter ontvangen.
Bovenstaande geldt trouwens echt voor bange/schuwe katten (ik let hier zelf ook alleen op als ik katten moet socialiseren), bij katten die gewoon op hun gemak zijn bij mensen kun je erop los blazen, staren, sssst-en enzovoort, die weten toch wel dat dat niet betekent dat je ze iets gaat aandoen :P


Grappig, Main Coon en Ragdoll als combi hoor ik vaker! :)

Je hebt hele fijne tips, ook qua communicatie! Heel fijn. Dankjewel! Wat betreft de gedragstherapeute (waar ik zeker voor opensta!): heb je/hebben jullie tips of namen bij wie we terecht kunnen? We wonen nu nog een maandje in Utrecht, daarna vertrekken we richting Amersfoort. Hoe werkt deze therapie? Gaan we met haar ergens heen? Komt er iemand thuis? Ben niet zo thuis in de poezentherapiewereld. :')

Blij met jullie tips en ervaringen, super en dank daarvoor! Meer is altijd welkom.

Catnip

Berichten: 2337
Geregistreerd: 23-04-14
Woonplaats: Belgisch Limburg

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-17 23:00

Wat fijn dat je/jullie hiervoor openstaan! Helaas kan ik je niet helpen met een therapeut in jouw regio (ik weet een hele goede in België, dat dan weer wel :') ) maar misschien is er wel een bokker die iemand kan aanraden.

In principe is het gangbaar dat je een vragenformulier invult voor de therapeut, en dat hij/zij vervolgens aan huis komt om de situatie te bekijken en de kat(ten) te observeren. Dan wordt er een 'plan van aanpak' opgemaakt (dat heel uiteenlopend kan zijn, afhankelijk van het probleem), en kun je vervolgens nog via mail of telefoon verder advies krijgen bij verdere vragen of problemen.

Rizette
Berichten: 4372
Geregistreerd: 11-06-09

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-17 23:19

Een kat is van nature toch een nachtdier?

Catnip

Berichten: 2337
Geregistreerd: 23-04-14
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 00:16

Rizette schreef:
Een kat is van nature toch een nachtdier?


Eigenlijk zijn het van nature schemerdieren. Ze jagen het actiefst in de schemer (avond en vroege ochtend). Dit doen ze omdat ze dan in het voordeel zijn.

Als het licht is, zien hun prooien net zo goed als zijzelf (dus ze hebben geen voordeel).
Als het stikdonker is zien katten ook niks (ze hebben een minimale lichtbron nodig).
In de schemer zien katten net zo goed als in daglicht, maar hun prooien niet (= ze zijn in het voordeel).

Tegenwoordig heb je wel zoveel lichtvervuiling dat het in drukke gebieden nooit echt stikdonker is voor een kat (denk aan straatlantaarns etc), maar ook het licht van de maan en sterren kunnen ze gebruiken. Een kat heeft echt héél weinig licht nodig. Door het uitzetten van hun pupillen kunnen ze optimaal gebruik maken van het kleinste flintertje licht dat op hun netvlies valt. Maar er moet dus wel iéts van licht zijn, anders zien ze zelf ook niks.

MirandaMalik

Berichten: 9882
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Groningen.

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 00:40

Wat ik me afvroeg, wil ze ook niet met je spelen?
Zo heb ik onze vroeger angstige kitten uit de tent weten te lokken.
Als ze snachts wel oké lijkt scheelt dat gelukkig wel.
Onze kat is bijna elke nacht op pad buiten en overdag doet hij ook niet veel meer dan op de bank liggen rotten, maar die heeft het snachts wel erg druk.

janouk
Blogger

Berichten: 17866
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 08:05


Mousmous
Berichten: 1508
Geregistreerd: 02-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 08:40

Wij hebben vaker met dit gedrag te maken gehad. Wilde kittens gevonden in de polder en opgevangen. Wij laten ze nooit zitten onder de bank. We haalden ze er steeds onder vandaan en gaven ze heel veel aandacht. Het is altijd goed gekomen. We hebben nu een inmiddels 1 1/2 jarige kater die we ook als wilde broodmagere en onder de luizen zittende kitten gevonden hebben. Was ook bang maar we hebben hem er steeds maar bijgepakt, heel wat keren op een dag. Steeds weer onder de bank vandaan halen en iets lekkers geven of gewoon rustig op schoot aaien. Tot ie eraan ging wennen en ging ontspannen. Is nu een hele gezellige kater geworden.

De plek die jouw kat veilig vond en waar hij/zij ook toenadering naar je zocht, heeft hij/zij nu niet meer omdat ze niet meer op de slaapkamer mag komen. Dat maakt het ook niet makkelijker denk ik. Je had het vanuit die situatie mooi uit kunnen bouwen. Maar dat is jouw keuze. Wij hebben aardig wat katten waaronder ook een maine coon en een noorse boskat. Die mogen dus wel gewoon op bed maar heb echt geen overlast van haren.

Chiave

Berichten: 5491
Geregistreerd: 19-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-03-17 10:44

MirandaFuego schreef:
Wat ik me afvroeg, wil ze ook niet met je spelen?
Zo heb ik onze vroeger angstige kitten uit de tent weten te lokken.
Als ze snachts wel oké lijkt scheelt dat gelukkig wel.
Onze kat is bijna elke nacht op pad buiten en overdag doet hij ook niet veel meer dan op de bank liggen rotten, maar die heeft het snachts wel erg druk.


We hebben een boel speelgoed staan, omdat de Main Coon het heerlijk vindt. Zo'n pluisding aan een stokje, een achtbaan met een balletje met licht wat ze zelf kunnen slaan, balletjes met belletjes door de kamer, een veer met een beest eraan waar ze op kunnen slaan... Zij taalt er alleen niet naar overdag. Ook als ik met dat stokje een beetje uitdaag, blijft ze apathisch onder de bank verschanst zitten.

's Nachts hoor ik haar ook wel hoor. Is ze aan het rommelen en spelen, klimmen en doen.

Mousmous schreef:
De plek die jouw kat veilig vond en waar hij/zij ook toenadering naar je zocht, heeft hij/zij nu niet meer omdat ze niet meer op de slaapkamer mag komen. Dat maakt het ook niet makkelijker denk ik. Je had het vanuit die situatie mooi uit kunnen bouwen. Maar dat is jouw keuze. Wij hebben aardig wat katten waaronder ook een maine coon en een noorse boskat. Die mogen dus wel gewoon op bed maar heb echt geen overlast van haren.


Ik prijs mezelf gelukkig als ik haar overdag kan 'vangen'. Ze is vliegensvlug en rent heel laag over de grond door de kamer als ik haar wil pakken. Echter, als haar baard vol klitten zit en ze komt op schoot, mag ik wel de klitten eruit peuteren, maar ik mag haar niet op schoot nemen of met twee handen vastpakken.

Het is inderdaad sneu, dat ze niet meer op de slaapkamer mag, maar nu wij straks een baby krijgen, wil ik ze er ook echt niet bij hebben. Naast de haren wil ik ze niet bij het babytje in het wiegje hebben. Ze komen verder niets tekort, heb altijd voer en speelgoed, aandacht en verwennerij, maar de Ragdoll ziet dat het liefst 's avonds of 's nachts.

janouk schreef:
Heb je al ens geprobeerd om Feliway in de kamer? Dat werkt in sommige gavallen fijn om meer rust bij de kat te krijgen. Het is het proberen waard. Simpel toe te pasen. Stekker in stopcontact en klaar

http://www.feliway.com/nl/FELIWAY/Feliway-Verdamper


Deze ga ik proberen! Niet geschoten is altijd mis. (: Moet ik het wel strategisch in het zicht van de bank plaatsen, denk ik. Dank voor je tip!

@Catnip, zou dat ook de reden zijn dat ze 's avonds wanneer het begint te schemeren en donker wordt, wat socialer wordt?

MirandaMalik

Berichten: 9882
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Groningen.

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 11:01

Ja ik bedoel ook echt met een touwtje of iets dat je haar onder de bank vandaan lokt op een leuke manier, zonder te dwingen.
Misschien dat ze dan een beetje uit haar schulp kruipt.
Anders begin je daar mee s'avonds als ze toch dan eerder durft en dan bouw je dat uit naar andere momenten.
Feliway hoor ik ook goede berichten over, zeker de moeite waard om te proberen.

criollo_yess

Berichten: 1074
Geregistreerd: 11-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 11:08

Wij hebben hier al 8 jaar een (inmiddels 19 jarige, kerngezond nog) ex-asielpoes, geen ras, die ook zo schuw is. Ze heeft boven in het cv-hok een hoekje onder het schuine dak waar een mandje staat (en voer en kattenbak). Daar voelt ze zich veilig en is ze overdag. Als wij naar bed gaan komt ze naar beneden en ligt bij ons op bed. Dan wil ze ook volop gekroeld worden, maar spelen doet ze niet. Zolang als wij blijven liggen. Zodra 1 van ons opstaat vliegt ze weer naar haar veilige plekje. Zij vindt het dus vooral erg eng as wij rondlopen.

Als ik bij haar in het cv-hok op een stoel ga zitten, komt ze meestal ook wel naar me toe en kan ik aaien, maar zodra ik weer ga staan is ze weg.

Verder kan ze bij ons vrij rondlopen en ook eventueel door het kattenluik naar buiten, maar ik geloof dat ze dat niet goed durft. Verder hebben wij nog 2 katten. 1 van die 2 is na haar gekomen en is ze een tijd (paar jaar) wel bang voor geweest, maar nu trekt ze zich niets meer van hem aan.

Catnip

Berichten: 2337
Geregistreerd: 23-04-14
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 15:31

Chiave schreef:
@Catnip, zou dat ook de reden zijn dat ze 's avonds wanneer het begint te schemeren en donker wordt, wat socialer wordt?


Dat kan zeker :j ik zie dit heel vaak bij schuwe katten. Ik denk dat het door de combinatie komt dat ze als het donkerder is van nature in het voordeel zijn (en dus zelfzekerder zijn), en natuurlijk vanwege de stilte en rust in huis. Even aangenomen dat jullie zelf niet elke nacht rond lopen te rommelen :D

anjali
Berichten: 15081
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 15:47

voordat jij daar kwam wonen mocht de kat wel op de slaapkamer en nu niet meer? Toen ik student was huurde ik een kamer bij mensen. Die kamer was voor mijn komst de kattenkamer. Onnodig te vertellen dat die katten altijd boos op mij zijn gebleven,terwijl ik er niets aan kon doen. ze mochten ook bij mij op de kamer komen van mij trouwens,maar toch accepteerden ze de situatie nooit.Ik ben een superdierenvriend,maar katten zijn zulke eigenaardige wezens dat dat niet altijd helpt.

luuntje

Berichten: 13972
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 15:48

Sneu voor de kat.
Ze kan zo'n gezellig leven hebben als ze minder angstig zou zijn.
Tips zijn er al gegeven. Heb ik geen aanvulling op.

Wij hebben een nu bijna 14 jarige kater. Is bij ons gekomen als kitten.
Toen hij 1 jaar was heb ik een kogel uit zijn staart gepeuterd.
En sindsdien vindt hij mensen eng.
In de winter ligt hij binnen, maar dan moet er geen visite zijn.
In de zomer is hij altijd buiten. Slaapt in de schuur op mijn scootmobiel.

Tja hij is zoals hij is.

Sokje_6
Berichten: 3927
Geregistreerd: 26-07-09
Woonplaats: Up in the sky

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 16:05

Een hele goede gedragstherapeute is Liesbeth Puts, van Praktijk voor Kattengedrag. Zij werkt veel met wetenschappelijke bronnen, en weet echt waar ze het over heeft. Meende dat die ook meer richting het midden van het land zat maar daar kan ik me in vergissen.

Chiave

Berichten: 5491
Geregistreerd: 19-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-03-17 16:07

luuntje schreef:
Sneu voor de kat.
Ze kan zo'n gezellig leven hebben als ze minder angstig zou zijn.
Tips zijn er al gegeven. Heb ik geen aanvulling op.

Tja hij is zoals hij is.


Precies, ze is zoals ze is en als zij zich graag onder de bank verschuilt: be my guest, maar als ze echt ongelukkig is, wil ik iets voor haar doen om het iets draaglijker te maken voor haar.



anjali schreef:
voordat jij daar kwam wonen mocht de kat wel op de slaapkamer en nu niet meer?


Klopt. Ze mochten op de slaapkamer van mijn vriend en daar maakten ze ook graag gebruik van. Ik voel me zo onderhand wel een boze stiefmoeder als ik ze weer voor de deur vandaan jaag, dat wel, maar het is gewoon echt niet fris.
Overigens lijkt de Ragdoll er niet zoveel moeite mee te hebben. Soms gaat ze even kijken of de deur open is en als die dicht is, keert ze weer om. Heb haar zelfs een keer naar de slaapkamer zien wandelen waar de deur per ongeluk nog open stond, waarna ze weer terugliep. Ze is nu niet perse erg gehecht aan het bed. De bank volstaat voor haar.


Catnip schreef:
Dat kan zeker ik zie dit heel vaak bij schuwe katten. Ik denk dat het door de combinatie komt dat ze als het donkerder is van nature in het voordeel zijn (en dus zelfzekerder zijn), en natuurlijk vanwege de stilte en rust in huis. Even aangenomen dat jullie zelf niet elke nacht rond lopen te rommelen


Hmm... Toen ik samen ging wonen met mijn vriend, heb ik hier en daar wat vitrage weggehaald. Lees: een hele boel. Op deze foto zie je onze woonkamer en toen mijn partner nog alleen woonde, zaten al die zwarte gordijnen potdicht, dus was het automatisch wat donkerder in huis... Kan dit een aandeel hebben? Afbeelding

@Criollo, precies wat jij zegt... Zo is onze poes ook. Maar het bijvoegen van een poes heeft bij jullie geen (heftige) problemen opgeleverd? Heb je toevallig een specifiek ras bijgevoegd, of een vuilnisbak? Ik heb namelijk ook een heel leuk grijze vuilnisbak kitten gezien, maar twijfel nog tussen zoiets of toch een sfynx. Twijfels twijfels.



Sokje_6 schreef:
Een hele goede gedragstherapeute is Liesbeth Puts, van Praktijk voor Kattengedrag. Zij werkt veel met wetenschappelijke bronnen, en weet echt waar ze het over heeft. Meende dat die ook meer richting het midden van het land zat maar daar kan ik me in vergissen.


Kijk aan, namen en rugnummers. Heel fijn, dankjewel!

Nogmaals dank voor jullie input weer! Heel fijn.

PrincesjJarig

Berichten: 4547
Geregistreerd: 02-01-06
Woonplaats: Almere

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 16:22

Ik heb 7 jaar zo'n poes gehad. Zij kwam uit het asiel, onder de hokken vandaan. Het gedrag is er nooit uit gegaan. Ze kreeg haar eigen kamer (boven), kwam keurig om te eten om vervolgens weer naar haar kamer te gaan. 's Nachts sliep ze naast mijn kussen en knuffelden we uren, uiteindelijk kon ik haar met wat gemok ook soms overdag in haar kamer aaien.

Was ze ongelukkig? Ik denk het niet. Zij toleerde uiteindelijk 1 kat, daar snuffelde ze wel eens mee, de rest moest ze niet.

anjali
Berichten: 15081
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 19:43

luuntje schreef:
Sneu voor de kat.
Ze kan zo'n gezellig leven hebben als ze minder angstig zou zijn.
Tips zijn er al gegeven. Heb ik geen aanvulling op.

Wij hebben een nu bijna 14 jarige kater. Is bij ons gekomen als kitten.
Toen hij 1 jaar was heb ik een kogel uit zijn staart gepeuterd.
En sindsdien vindt hij mensen eng.
In de winter ligt hij binnen, maar dan moet er geen visite zijn.
In de zomer is hij altijd buiten. Slaapt in de schuur op mijn scootmobiel.

Tja hij is zoals hij is.

De kat de we hier thuis hadden sliep ook altijd in de schuur op de scootmobiel van mijn vader. Terwijl hij de keuze had uit het hele huis en alle stoelen etc.,en eigen mand enzo.

Amandavd
Berichten: 12105
Geregistreerd: 04-05-06
Woonplaats: Limburg

Re: Wat is er aan de hand met onze kat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 19:48

Als ik jou was zou ik inderdaad een gedragstherapeut inschakelen maar ook eens wat filmpjes van Jackson Galaxy op youtube over onzekere en bange katten. Ik denk namelijk dat dit echt een gedragsprobleem is, slecht gesocialiseerd als kitten door de fokker, waarschijnlijk te vroeg bij mama weg en de afgelopen jaren ook niet echt geholpen.

Hier mogen de katten ook niet op de slaapkamer. Dikke kans dat ik dan 's ochtends nauwelijks adem krijg door de allergie.

criollo_yess

Berichten: 1074
Geregistreerd: 11-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-17 21:27

Chiave schreef:
@Criollo, precies wat jij zegt... Zo is onze poes ook. Maar het bijvoegen van een poes heeft bij jullie geen (heftige) problemen opgeleverd? Heb je toevallig een specifiek ras bijgevoegd, of een vuilnisbak? Ik heb namelijk ook een heel leuk grijze vuilnisbak kitten gezien, maar twijfel nog tussen zoiets of toch een sfynx. Twijfels twijfels.


De nieuwe kat was een een 7 jarige Maine Coon ex-kater die nauwelijks kat was. Daarmee bedoel ik slecht gesocialiseerd. Hij had zijn hele leven alleen als binnenkat gezeten en dus geen interactie gehad met andere katten. Dit uitte zich vooral dat hij totaal geen toenadering tot de katten zocht, er ook niet naar tegen deed. Dus geen blazen of vechten ofzo. Hij sprak "'de taal"" gewoon niet. Gedroeg zich eigenlijk meer als hond, was zelfverzekerd en onverstoorbaar. Inmiddels na 4 jaar is hij wel beste maatjes met onze andere kat (een Nebelung), maar echt kattengedrag vertoont hij nog steeds niet. Behalve de bankstel als krabpaal gebruiken }> .

Chiave

Berichten: 5491
Geregistreerd: 19-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-04-17 12:29

Even een Yuki-update! :D

We hebben gesproken met een gedragstherapeute. Naar aanleiding van dit gesprek onder andere geschoven met meubels, opnieuw veranderd van voer en wat tips gekregen om Yuki te benaderen. Ze zit duidelijk wat beter in haar vel, keutelt overdag lekker rond en rommelt wat. Vindt het nog steeds niet prettig als mensen opeens opstaan/haar op willen tillen of aaien of roepen.

Gisteravond had ze even quality-time en hebben we lekker gekroeld. Een van de weinige katten die graag op haar buikje gekroeld wordt. :)

Afbeelding

Afbeelding

Anoniet
Berichten: 1723
Geregistreerd: 27-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-17 18:30

Jeetje zeg, wat een schoonheid!
Leuk dat je haar nu ook kunt zien bij daglicht :D
Hopelijk valt ze niet terug na de verhuizing straks. :)