Hbo studie, ben ik wel een 'zorgmens'?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Elicious

Berichten: 742
Geregistreerd: 05-10-09

Hbo studie, ben ik wel een 'zorgmens'?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-03-17 00:44

Een wat misterieuze titel..
Maar eigenlijk precies wat ik besoel, ben ik een zorgmens?

Momenteel werkzaam als leidinggevende bij een zorginstelling, zelf totaal geen zorgachtergrond maar vind het enorm fascinerend.
Diep respect voor 'mijn' medewerksters en geregeld kriebels naar die praktijk.
1 maar.. ik ben zo vreselijk vies aangelegd. Vies van alles en iedereen, maar enorm zorgzaam.
Bloed, geen probleem. Kots, ik ga nog liever dood. (bij wijze van)

Ik hoor van de meiden op de werkvloer vaak, het went..
Maar viezigheid gaat bij mij écht niet wennen.

Ik vraag me af.. zou ik geschikt zijn voor de zorg? Ik denk dan niet direct aan thuiszorg, maar een afdeling in het zkh eventueel?
Is werken in de zorg een 'vies' beroep. (Wat klikt dat stom, sorry)

Wie helpt me uit mn droom? Wat is jullie ervaring? ;)

Yinka

Berichten: 2981
Geregistreerd: 21-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-17 00:52

Loop een dag mee in het ziekenhuis. Dat is toch de beste manier om er achter te komen.
Sommige dingen wennen, andere dingen niet. Ik blijf bijvoorbeeld sputum (slijm) ophoesten nog steeds erg vies vinden. Maar kan inmiddels wel goed tegen prikken, werd ik vroeger helemaal naar van. En verschilt t ook per afdeling hoe vaak en wat je tegen komt.

senna21

Berichten: 11843
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-17 00:53

Als leidinggevende of stafmedewerker zul je daar minder vaak mee geconfronteerd worden, maar kunt er niet helemaal los van. Maar ook mensen die uitvoerend werken hebben er af en toe flink moeite mee.

Palmera

Berichten: 9454
Geregistreerd: 25-09-08
Woonplaats: La Palma

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-17 00:55

Ervaring heb ik niet, maar ik ben net als jij. Overigens heb ik met de kots of een vieze kont van een hond geen problemen, maar van mensen kan ik dan echt walgen.

Kortom: ik betitel mijzelf tot ongeschikt voor dergelijke, imo loodzware, jobs.
Mijn buurvrouw daarentegen is werkzaam als privé zieken- en bejaardenverpleegster. Als ik hoor wat zij meemaakt kan ik alleen maar een diep respect hebben.
Volgens haar kun je het of kun je het niet. Diegenen die het kunnen weten dat van zichzelf. Die vragen zich niets af. Die dóen. Vanaf dag 1.

Grapjasjes12

Berichten: 18642
Geregistreerd: 01-09-09

Re: Hbo studie, ben ik wel een 'zorgmens'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-17 09:11

Sommige mensen willen graag voor anderen zorgen, maar niet op die manier. Ik ben bijvoorbeeld heel wars van dode lichamen dus no way dat ik in de zorg ga werken.

Maar er zijn heel veel andere manieren die veel minder vies zijn en net zo belangrijk :)

Silver_Bolly
Berichten: 958
Geregistreerd: 14-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-17 09:18

Ik werk in de gehandicaptenzorg. Ontlasting heb ik echt geen problemen mee, braaksel daarentegen :+ maar je verzint er wel handige dingen op. Ik kan vooral niet tegen de geur ervan dus spuit ik wat parfum op m'n trui en trek ik die over m'n neus :')
Ik had trouwens vroeger ook niet gedacht dat ik tegen ontlasting zou kunnen, maar een stage op een woongroep met mensen die allemaal ernstig meervoudig beperkt waren heeft daar goed in geholpen.

secricible

Berichten: 25695
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Hbo studie, ben ik wel een 'zorgmens'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-17 09:21

Wat Phor zegt, er zijn meer opties ;)
Ik werk als paramedici in de ouderenzorg bijvoorbeeld.

Maeve
Berichten: 1871
Geregistreerd: 12-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-17 09:22

Is werken in de zorg vies... ja, dat kan het wel zijn. In de zorg voor dementerenden en terminaal zieken heb ik veel te maken gehad met het smeren met ontlasting, incontinentie van ontlasting en urine, maar ook wonden met en zonder necrose, pus, wildvleesvorming, openliggende pezen, doorligwonden zo groot dat je er een vuist in kwijt kan, fistels, oncologische wonden, sputum, (fecaal) braken en uiteraard bloed. Ook afleggen kan een bijzonder smerige aangelegenheid zijn, maar dat hoef je meestal niet meer zelf te doen als verpleegkundige.
Wat ik eigenlijk nog het ergste vond waren mensen met een smerige geur uit hun mond en vieze kunstgebitten :') maar voor een ''buitenstaander'' kun je dit denk ik scharen onder een zeer smerig beroep.

Elicious

Berichten: 742
Geregistreerd: 05-10-09

Re: Hbo studie, ben ik wel een 'zorgmens'?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-03-17 23:47

Dank jullie!!

Klinkt vreselijk maeve :/

Ik denk niet direct aan verpleegkundige, misschien meer aan de indirecte beroepen als radioloog, echoscopist, maar toch ook verloskunde ed trekt me aan ( ook een vies beroep haha)

ual_95

Berichten: 653
Geregistreerd: 08-04-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-17 08:11

Mijn moeder is begonnen als verpleegkundige, is toen verloskundige geworden, en heeft vervolgens een korte opleiding gedaan en is nu gespecialiseerd verpleegkundige endoscopie. Ze kijkt voornamelijk bij iemand in de darm naar tumoren/andere dingen. Er moet dus een slang via de achterkant naar binnen. Ik moet er niet aan denken.. maar ze doet het gewoon. Ik denk dat je het in je moet hebben. Je bent een zorgmens of je bent het niet. Uiteindelijk is het vaak wel een heel dankbaar beroep denk ik.

Furrow

Berichten: 3615
Geregistreerd: 07-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-17 08:35

Hangt er inderdaad af wat je wilt, radiologie en consultaties heb je natuurlijk enorm weinig vieze dingen. Misschien is een specialisatie iets voor jou zoals diabetes, of kwaliteitsnorm, anesthesie?
Hoe kan je eigenlijk leidinggevende zijn in de zorg zonder zorgervaring? In belgie vragen ze dat echt specifiek?
En ik maar proberen hoofd zorg te worden, misschien moeten we wisselen. :):)

enny
Berichten: 2244
Geregistreerd: 01-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-17 08:35

Je kan ook de ok op! Ik werk zelf als operatie-assistent en kom dus wel bloed tegen :') Het is trouwens niet zoals heel veel mensen altijd denken dat bij iedere patiënt het bloed er continue uitstroomt. En heel af en toe moet er ook weleens poep of pus opgeruimd worden, maar kots ed is gelukkig voor de anesthesie :D

Danseresje

Berichten: 3459
Geregistreerd: 09-10-10
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-17 10:48

ual_95 schreef:
Mijn moeder is begonnen als verpleegkundige, is toen verloskundige geworden, en heeft vervolgens een korte opleiding gedaan en is nu gespecialiseerd verpleegkundige endoscopie. Ze kijkt voornamelijk bij iemand in de darm naar tumoren/andere dingen. Er moet dus een slang via de achterkant naar binnen. Ik moet er niet aan denken.. maar ze doet het gewoon. Ik denk dat je het in je moet hebben. Je bent een zorgmens of je bent het niet. Uiteindelijk is het vaak wel een heel dankbaar beroep denk ik.


Dan scheelt het wel dat de darm vaak redelijk schoon is door de voorbereiding (ok, die lukt niet bij iedereen even goed :P!).
Ik werk nu ook een goed jaar op de Endoscopie afdeling, daarvoor bijna vier jaar op de medium care. Daar heb ik toch echt veel vieze dingen moeten opruimen (ergste was iemand van top tot teen in de diarree en dan meerdere malen per dienst als voorbeeld). Verstand op nul en ergens beginnen.
Mijn oud-collega's dachten dat mijn huidige functie vies zou zijn, maar het is dus eigenlijk vele malen schoner :D!

verootjoo
Berichten: 35641
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Hbo studie, ben ik wel een 'zorgmens'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-17 11:48

Ik wilde ook in de zorg werken maar geen vieze en enge dingen doen :') nu ben ik fysiotherapeut, lekker veilig.
Werk wel in de longrevalidatie en moet wel vaak met mensen sputum ophoesten. Maar dat vind ik niet echt verschrikkelijk ofzo :+

Maar je kan van alles doen in de zorg, je hoeft niet per se met mensen te werken. En de ene afdeling is natuurlijk 'viezer' dan de andere. En de ene discipline ook.
Je kunt ook bv psycholoog worden, gedragstherapeut, of in de psychiatrie. Of röntgenfoto's maken, MRI's maken etc. Laboratoriummedewerker. Er zijn zoveel dingen in de zorg die niet vies zijn:)