paard is gek geworden? opnieuw inrijden? fysiek/mentaal?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Hoezoo
Berichten: 98
Geregistreerd: 10-02-17

paard is gek geworden? opnieuw inrijden? fysiek/mentaal?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-02-17 10:51

Goedemorgen,

Na vele valpartijen vraag ik toch jullie hulp. Mijn paard is enorm veranderd tijdens het rijden..

Ik kocht hem als 6 jarige inmiddels is hij 10 (haflinger ruin) hij was hartstikke braaf en had wel wat moeite met de galop maar verder geen gekke dingen.

3 jaar terug ben ik geopereerd en had ik een lange revalidatie waardoor ik niet naarmijn paard kon. Ik had een vriendin die hem verzorgde maar ze mocht niet rijden van mij. Dit is achteraf heel anders gegaan heb ik gehoord. Zo hebben er heel veel verschillende mensen op gezeten.. na mijn revalidatie wilde ik weer beginnen met rijden dus ik geef been en mijn paard gaat helemaal los. Hij bleef bokken tot ik er naast lag.. dus maar iets rustiger aangedaan en begonnen met poetsen en wandelen.

Tot ik vorig jaar november een belletje krijg dat mijn paard op 3 benen liep, waarschijnlijk uitgegleden in zijn stal. Een flinke peesblessure . Na rust, medicijnen en weer begonnen met wandelen kwam het volgende. Ik was aan het wandelen met hem en hij schrok ergens van of wilde met een bloedgang naaf stal maar hij trok mij over de straat. Toen had ik weer een blessure aan mijn arm..

Ik heb iemand gevonden die mijn paard wilde rijden en verzorgen. Ik kom ook nog iedere dag maar ik mag niet rijden. Maar het rijden is een hell! Tijdens het longeren loopt hij eerst heel rustig. Vervolgens schiet hij weg en blijft rennen tot die zijn eigen benen niet meer bijhoudt, dan begint hij te bokken als een rodeo stier. Dit doet hij met en zonder zadel. Bij het rijden gaat de stap goed, hij loopt meestal ontspannen maar tijdens de draf is hij heel anders. Hij raakt in een soort paniek, loopt niet ontspannen, schiet door de bak en blijft vooral alleen maar bokkem tot je ernaast ligt. Hii begint al met bokken als je been geeft, dan gaat zijn hoofd omhoog en begint hij met zijn staart te zwaaien. Geef je vervolgens been dan begint de rodeo stier..

We zijn nu al een paar weken bezig en hij loopt op sommige stukken in de draf best ontspannen maar ineens krijgt die weer de kolder in zijn kop en is die een heel ander paard.

Tijdens het poetsen en omgang is die super braaf maar met rijden is die een heel ander paard. Je ziet het aan hem, soms is het opzettelijk en dan schrikt die ineens van zichzelf. Alsof die zijn duivelsjas aantrekt..

Zou die nog pijn hebben, of zit de pijn nog in zijn hoofd, is het lichamelijk of fysiek? Moet die opnieuw ingereden worden of hiermee doorgaan en hopen dat het langzaam beter wordt?

Graag hoor ik jullie mening en tips!!

bruintje123

Berichten: 14667
Geregistreerd: 30-06-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 10:56

Opnieuw inrijden bestaat niet. Wel kun je hem naar een kundige ruiter brengen die hem de baas is en niet bang is van zijn fratsen.

Maar dan moet je wel eerst wat zaken uitsluiten.
Is hij gezond. Dus laat de dierenarts hem eens grondig nakijken.
Zegt die, met eventueel foto's van de rug er bij, paard is gezond. Laat dan de zadelmaker nog eens kijken.
Klopt dat allemaal zou ik hem een tijdje wegbrengen naar een handige ruiter.

Kijk ook naar hoeveel vrije beweging hij krijgt en hoeveel krachtvoer.

JoyCiej007

Berichten: 17415
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 10:58

Tonyyyyy schreef:
Zou die nog pijn hebben, of zit de pijn nog in zijn hoofd, is het lichamelijk of fysiek? Moet die opnieuw ingereden worden of hiermee doorgaan en hopen dat het langzaam beter wordt?

Graag hoor ik jullie mening en tips!!



Net zoals jij dat niet zomaar kan zien, kunnen wij dat vanaf een beeldscherm al helemaal niet zien.
eerst fysieke/medische problemen uitsluiten..... dus dierenarts er bij

Icecrystal

Berichten: 3489
Geregistreerd: 28-09-04
Woonplaats: Spaarndam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:01

Laat eens een ostheopaat komen. Als er zoveel verschillende ruiters op hebben gereden kan het best zijn dat hij pijn in zijn rug heeft.

Mijn paard bokt ook enorm wanneer haar rug vast zit!
Na een behandeling van de ostheopaat gaat dit gelijk weer beter.

plutolover

Berichten: 11705
Geregistreerd: 30-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:02

Mee eens eerst dierenarts na laten kijken, zadel ook en ook z'n gebit. Als hij nergens pijn heeft dan is weg brengen na een 'trainingsstal' een goede zet, zoek dan ook een stal waar ze jou ook kunnen begeleiden hierin

meggiemeg

Berichten: 12225
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:06

Bokt kennende ga je een aantal reacties krijgen, 1 zal zijn verkopen levensgevaarlijk dat paard of zelfs naar de slacht ermee. Een aantal zullen zijn zoals hierboven en dan nog een aantal penny reacties.

Ik ben het met bovenstaande eens, probeer eerst lichamelijke dingen uit te sluiten, de enige die dat kan is de dierenarts, zegt de dierenarts helemaal gezond, je zadel na laten kijken hoe dat past, is dat oké dan op zoek naar iemand die hier verstandig mee om kan gaan, eventueel weg brengen zodat ze daar met hem aan de slag kunnen en dat ze je er later bij betrekken en zodat ze je tips en huiswerk mee kunnen geven hoe met hem om te gaan om te voorkomen dat je weer terug valt in het oude.

Mando

Berichten: 15692
Geregistreerd: 11-06-06
Woonplaats: Als Rotterdamse tussen de Friezen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:17

Wat voer je?

Lijkt me ook iets te veel energie wat eruit moet.

Daarbij inderdaad eens het hele riedeltje afgaan.
- zadelmaker
- osteo of fysio
- goede ruiter erop zetten

Ik heb zelf ook zo'n portret die heeft redelijk lang gepubert maar met consequent zijn en goede begeleiding en goede check kom je al heel ver.

Marilu
Berichten: 1246
Geregistreerd: 22-09-15
Woonplaats: ergens in België

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:18

Je situatieschets doet me zo'n beetje denken aan een paard dat ik een tijdje (quasi een jaar) gehad heb. Vooral de reacties : uit het niets explosief wegrennen (zowel aan longe als onder zadel) waarbij duidelijk was dat je zelf geen enkele controle meer hebt. Uiteindelijk is hij bij ons vertrokken en hebben we hem te koop laten aanbieden via een handelaar. Die heeft er zelf veel mee gereden en hij zei dat het paard een trauma had voor het bit. Hij dacht dat er heel onverstandig mee gereden moet geweest zijn. Zelf heb ik er maar enkele keren mee gereden, want ik had er al snel een schrik van gekregen (paard was op korte tijd enkele keren van eigenaar gewisseld toen wij hem kochten op 9-jarige leeftijd). Zijn reacties waren dus een signaal om duidelijk te maken dat het bit en (de manier van) het rijden op zich hem niet bevielen. Het kwam er dus op neer dat dit paard een zeer ervaren en gevoelige ruiter nodig had. Iets wat ik hem niet kunnen bieden heb.
Misschien is er met jou paard dus ook geknoeid tijdens je afwezigheid ? Als je zelf ruitertechnisch ook niet zo sterk bent, lijkt het me moeilijk om dit zelf opgelost te krijgen.

Jinks
Berichten: 326
Geregistreerd: 05-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:25

Beste TS

Ben het eens met de opmerkingen hierboven. Ook hier een paardje dat van kwaad tot erger ging. Zelfs aan de hand.

Uiteindelijk da en proffesionele hulp erbij gehaald.

Het bleek dat ze heel dominant was en geen respect had. Dit met begeleiding aangepakt en zo op de grond respect terug gekregen.

Rijden bleef moeilijk, bokken en omhoog. Rug laten nakijken, bleek dat de schouders verschillen en de punt van het zadel op de iets dikkere schouder drukte. Dus nieuw special zadel voor korte rug.

Weer ging het iets beter, maar nog steeds problemen, ze liep niet lekker, lui, verzet en ondanks en dieet bleef ze wat te dik. Uiteindelijk door een da die wat verder keek erachter gekomen dat ze iedere keer lichte spierbevangenheid had door insuline resistentie.
Ze heeft medicijnen en aangepast voer en nu kun je geen liever paard meer hebben en ze is weer gezond.

Dus geef de moed niet op, volg de tips en zoek hulp. Ook bij ons gaven diverse mensen aan verkopen, inslapen etc. Mijn ervaring is dat er altijd een oorzaak is.

Heel veel succes

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:26

Als je deze pony door de hele molen haalt ben je hetzelfde kwijt als aan een nieuwe brave haflinger. 'Breng hem even naar een trainingsstal' kost je gauw 700 euro in de maand, als iemand al zin heeft om zijn nek te riskeren
En of de oorzaak van dit probleem nu medisch is of alleen gedrag, je krijgt het er hoogstwaarschijnlijk toch niet meer uit. Grasmaaier van maken en een andere kopen voor jij of iemand anders weer kan revalideren

Eileen_

Berichten: 4822
Geregistreerd: 16-02-11
Woonplaats: Omgeving Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:26

bruintje123 schreef:
Opnieuw inrijden bestaat niet. Wel kun je hem naar een kundige ruiter brengen die hem de baas is en niet bang is van zijn fratsen.

Maar dan moet je wel eerst wat zaken uitsluiten.
Is hij gezond. Dus laat de dierenarts hem eens grondig nakijken.
Zegt die, met eventueel foto's van de rug er bij, paard is gezond. Laat dan de zadelmaker nog eens kijken.
Klopt dat allemaal zou ik hem een tijdje wegbrengen naar een handige ruiter.

Kijk ook naar hoeveel vrije beweging hij krijgt en hoeveel krachtvoer.


Hoezo niet? Ik heb heel wat paarden opnieuw ingereden. Vooral met dit soort gevallen moet je gewoon weer bij 0 beginnen. Vaak (eigenlijk altijd) is er al wat mis bij de basis van de basis, op de grond dus. Dat betekent dat ik eerst alles bevestig op de grond, en dan is het probleem onder het zadel vaak al min of meer verholpen ;) Je moet alleen wel weten hoe en wat de grondwerk werkt. En hoe je je paard moet lezen. Dat betekent dus naar een deskundige ;)
Op FB volg ik Feather Light Horsemanship, kijk daar eens naar. Te zien aan de filmpjes weet zij goed wat te doen.
Maar dan moet je inderdaad er wel zeker van zijn dat hij geen pijn heeft. Heeft hij dit wel, dan eerst dit oplossen en dan naar een trainer.

Change3x

Berichten: 6582
Geregistreerd: 06-12-11
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:27

Eerst maar eens een osteopaat, tandarts en zadelmaker erbij. Komt daar niks uit? Dan zou ik eventueel rug/nek foto's laten maken.

Na dat alles zou ik hem ook, zoals de bovenstaande bokkers zeggen, wegbrengen naar een trainingsstal of een handige en goede ruiter opzoeken die bij jou thuis komt.

realmagic
Berichten: 1590
Geregistreerd: 21-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:28

eerst medisch door de molen, tandarts dierenarts osteo,
daarna als alles goed is contact opnemen met een gedragsdeskundige
wellicht is het iets kleins ( of groots) wat jullie missen waardoor dit gedrag steeds erger wordt,
elk paard kan je herstarten,maar vergt veel kunde,
kijk eens op de pagina van bv equinologica,
geen idee waar je woont maar misschien is het dichtbij?


Alle handige of goed ruiters die niet bang zijn en hem de "baas"kunnen, tja, niet mijn ding, je paard probeert je iets duidelijk te maken, aan jou de schone taak uit te zoeken wat !

*type fouten verwijderd*
Laatst bijgewerkt door realmagic op 11-02-17 11:30, in het totaal 2 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:28

Change3x schreef:
Eerst maar eens een osteopaat, tandarts en zadelmaker erbij. Komt daar niks uit? Dan zou ik eventueel rug/nek foto's laten maken.

Na dat alles zou ik hem ook, zoals de bovenstaande bokkers zeggen, wegbrengen naar een trainingsstal of een handige en goede ruiter opzoeken die bij jou thuis komt.


Jij schudt ook zeker even makkelijk 2000 euro uit je mouw

dresjoepie

Berichten: 2521
Geregistreerd: 23-11-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:35

[***] schreef:
Als je deze pony door de hele molen haalt ben je hetzelfde kwijt als aan een nieuwe brave haflinger. 'Breng hem even naar een trainingsstal' kost je gauw 700 euro in de maand, als iemand al zin heeft om zijn nek te riskeren
En of de oorzaak van dit probleem nu medisch is of alleen gedrag, je krijgt het er hoogstwaarschijnlijk toch niet meer uit. Grasmaaier van maken en een andere kopen voor jij of iemand anders weer kan revalideren


Klinkt hard maar wel de waarheid ben ik bang Je bent zo een hele tijd en een smak geld verder voor je er uberhaubt weer eens op kan En dan nog maar zien dat je er zelf genoeg vertrouwen in hebt om optijd en kundig te reageren op zijn fratsen

Vraag eens een x een goede handige ruiter om te rijden Doet die het bij die ruiter niet Dan weet je genoeg Dan is de pony te slim

Ineke2

Berichten: 33114
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:35

Als je besluit hem te laten trainen, zorg dan dat je zelf ook begleiding krijgt van diezelfde trainer. Anders komt je paard braaf terug en flikt bij jou binnen de kortste keren weer het zelfde als eerst misschien.
Welke provincie woon je? Wellicht kennen bokkers wel goede trainers in de buurt.

Ibbel

Berichten: 49128
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:43

Wat je ook doet, doe het in de goede volgorde: eerst DA er bij, dat is de enige die een medische oorzaak kan en mag diagnosticeren of uitsluiten.
Pas daarna kan je verder kijken.

Dit klinkt echt als een paard dat flinke pijn heeft, mogelijk kissing spines oid. Geen enkel paard doet zoiets 'omdat-ie je wil pesten' of 'omdat-ie dominant is'.

Koper

Berichten: 30261
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:46

Eens met janne.

Dit gezegd hebbende: ik ben eigenwijs en heb met mijn om de haverklap vanuit het niets ontploffende paard voor de moeilijke weg gekozen. Gelukkig heb ik het merkwaardige talent om te struikelen over geschikte mensen, waaronder een fantastische instructrice.

Mijn paard en ik kunnen elkaar gelukkig goed verdragen en ik heb heel veel over hem, over paarden in het algemeen en over mijzelf geleerd. Inmiddels rijd ik niet meer vanwege onder andere artrose bij hem maar dingen als longeren en aan de lange lijnen het bos in gaat prima. Het is een fijn paard en wat ik mezelf steeds voor ogen heb gehouden is dat het niet aan hem ligt. Hij is altijd eerlijk geweest.

Dus ja, het kan. Hier is het stappenplan:

- zet je trots opzij en accepteer dat je een probleem hebt en dat JIJ degene bent die het in stand houdt
- gooi je referentiekaders overboord en bouw aan de hand van de feedback van je paard een nieuw
- besef dat het paard altijd gelijk heeft. Hij heeft een REDEN om zo te doen. Bij mijn paard was dat zowel fysiek (artrose en scheve belasting in het verleden) als psychisch (hopeloos tekort aan vertrouwen in zichzelf en in mensen die met hem wat willen doen).

En de belangrijkste: ontdoe je van je doelen. Je kunt wel een doel hebben, bij voorbeeld een rijkunstig doel, maar voorlopig is het pad even je enige doel. Dus uitzoeken hoe je met je paard kunt samenwerken.

Ik weet niet hoe verstandig en/of koppig je bent TS. Maar ik wens je veel succes.

Change3x

Berichten: 6582
Geregistreerd: 06-12-11
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:49

[***] schreef:
Change3x schreef:
Eerst maar eens een osteopaat, tandarts en zadelmaker erbij. Komt daar niks uit? Dan zou ik eventueel rug/nek foto's laten maken.

Na dat alles zou ik hem ook, zoals de bovenstaande bokkers zeggen, wegbrengen naar een trainingsstal of een handige en goede ruiter opzoeken die bij jou thuis komt.


Jij schudt ook zeker even makkelijk 2000 euro uit je mouw


Rug en nek foto's kosten absoluut geen €2000. :+

Koper

Berichten: 30261
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:52

Tel daar osteopaat, tandarts, zadelmaker bij op en je komt in de buurt. Je hebt namelijk niet alleen een diagnose nodig maar ook een behandeling. Om de paar maanden een osteopaat bij je paard is nog steeds niet gratis helaas. En stel dat TS een niet passend zadel blijkt te hebben. Dan vind ik 2000 euro een bescheiden schatting.
Laatst bijgewerkt door Koper op 11-02-17 11:54, in het totaal 2 keer bewerkt

anjali
Berichten: 15077
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 11:53

Ik denk dat hij lichamelijk of geestelijk verpest is toen jij er niet was. :(

Change3x

Berichten: 6582
Geregistreerd: 06-12-11
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 12:02

Koper schreef:
Tel daar osteopaat, tandarts, zadelmaker bij op en je komt in de buurt. Je hebt namelijk niet alleen een diagnose nodig maar ook een behandeling. Om de paar maanden een osteopaat bij je paard is nog steeds niet gratis helaas. En stel dat TS een niet passend zadel blijkt te hebben. Dan vind ik 2000 euro een bescheiden schatting.


Dan wel inderdaad!

tanjaatjuhh
Berichten: 2420
Geregistreerd: 18-02-06
Woonplaats: Emmen

Re: paard is gek geworden? opnieuw inrijden? fysiek/mentaal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 12:07

Voerschema veranderd in tussentijd? Een aanpassing van een goede olie ( omega 369 bijv. ) en magnesium kan dat nerveuze randje verminderen.

Hoe is hij onder het zadel , longeerlijn? Bouwt hij spanning op? Dan zou ik hem een tijdje longeren met bijzet tot hij de spanning beter kan afvloeien. Dan er eerst eens op aan de longeerlijn en daarna pas weer los.

Osteopaat zal de eerste stap zijn. Omdat hij door de blessure zijn lichaam waarschijnlijk anders benut heeft en nu vast zit.

Azmay

Berichten: 17990
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 12:09

Koper schreef:
Tel daar osteopaat, tandarts, zadelmaker bij op en je komt in de buurt. Je hebt namelijk niet alleen een diagnose nodig maar ook een behandeling. Om de paar maanden een osteopaat bij je paard is nog steeds niet gratis helaas. En stel dat TS een niet passend zadel blijkt te hebben. Dan vind ik 2000 euro een bescheiden schatting.


Is zeker waar, maar een niet gezond paard proberen door te rijden is ook niet echt een optie lijkt me..

bruintje123

Berichten: 14667
Geregistreerd: 30-06-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-17 12:12

Eileen_ schreef:
bruintje123 schreef:
Opnieuw inrijden bestaat niet. Wel kun je hem naar een kundige ruiter brengen die hem de baas is en niet bang is van zijn fratsen.

Maar dan moet je wel eerst wat zaken uitsluiten.
Is hij gezond. Dus laat de dierenarts hem eens grondig nakijken.
Zegt die, met eventueel foto's van de rug er bij, paard is gezond. Laat dan de zadelmaker nog eens kijken.
Klopt dat allemaal zou ik hem een tijdje wegbrengen naar een handige ruiter.

Kijk ook naar hoeveel vrije beweging hij krijgt en hoeveel krachtvoer.


Hoezo niet? Ik heb heel wat paarden opnieuw ingereden. Vooral met dit soort gevallen moet je gewoon weer bij 0 beginnen. Vaak (eigenlijk altijd) is er al wat mis bij de basis van de basis, op de grond dus. Dat betekent dat ik eerst alles bevestig op de grond, en dan is het probleem onder het zadel vaak al min of meer verholpen ;) Je moet alleen wel weten hoe en wat de grondwerk werkt. En hoe je je paard moet lezen. Dat betekent dus naar een deskundige ;)
Op FB volg ik Feather Light Horsemanship, kijk daar eens naar. Te zien aan de filmpjes weet zij goed wat te doen.
Maar dan moet je inderdaad er wel zeker van zijn dat hij geen pijn heeft. Heeft hij dit wel, dan eerst dit oplossen en dan naar een trainer.

Ik ken Feather Light Horsemanship.
Opnieuw inrijden bestaat gewoon niet.
Je kan niet bij 0 beginnen.
Ook Feather Light Horsemanship niet.

Zo kan je maar eens in je leven voor het eerst in de auto stappen, voor de eerste keer je eerste schooldag hebben, voor het eerst in je leven je eerste sex hebben.
Zo kan en paard ook maar voor een keer in het leven de eerste keer ingereden worden.

Dat je daarna dingen anders aan gaat pakken dat kan. Maar herinneringen zullen blijven bestaan. En daar moet je mee aan de slag. Om die als die vervelend waren weer positief te krijgen.
Maar opnieuw inrijden bestaat niet.
Was dat maar, dat zou veel gemakkelijker zijn.