Pony trapt naar andere paarden

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
anss89
Berichten: 55
Geregistreerd: 16-10-14

Pony trapt naar andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-16 16:32

Mijn kleine B pony (merrie) staat 24/7 in paddock paradise met 4 andere shets. Wat helemaal geen probleem is. Andere paarden/pony's daarentegen zijn wel een probleem. Zodra ze al in de buurt komen (meer dan paardlengte afstand) draait ze haar kont om te trappen. Het is een zeer dominante merrie, maar in haar groep niet de hoogste maar ook zeker niet de laagste in rang. Ik waarschuw iedereen altijd met rijden en passeren, want ze mag dan klein zijn, ze haalt behoorlijk uit met twee achterbenen. Is hier iets aan te doen? Ik doe al veel grondwerk ed, het gaat puur om het rijden ed in een bak met meerdere paarden. De poetsplaats (geen aparte ruimtes) is dus ook een probleem. Te dicht erop, dus ik kan daar niet staan zonder dat ze problemen veroorzaakt. Iemand een tip voor goede oefeningen oid?


Persevero

Berichten: 2331
Geregistreerd: 17-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-16 23:31

in de wei zou ik het ze lekker zelf laten uitzoeken. Als hij de baas over de ander is en ze elkaar niet verwonden, lekke laten gaan.

met rijden is het eigenlijk heel simpel: laat het andere paard haar beloning voor werk worden.
Ik kan dit heel makkelijk toelichten. Je kent vast wel de situatie dat een paard vanzelf stil gaat staan bij de "koffiehoek", of sneller richting de uitgang loopt? Paarden hebben vrij snel door dat ze op die plekken niet aan het werk hoeven.

Enige wat je nodig hebt is een extra paard.
Vervolgens zet je je paard flink aan het werk, niet beetje rond draven maar gewoon echt aan de bak, hij mag best wat buiten adem komen. Eventueel veel korte wendingen/ hele kleine snelle voltes, leg veel druk op hem. Bij elke pauze zet je hem stil in de buurt van het andere paard (zo dicht mogelijk als veilig is natuurlijk).
Doordat hij dan serieus moe is zal hij graag even op adem willen komen, of willen dat je hem met rust laat. Als je dit vaak genoeg herhaalt krijgt hij vanzelf door dat het andere paard de "koffiehoek" wordt. Ik zeg vaak genoeg omdat het wellicht even kan duren. Maar doe het eens een week, heel consequent. Ik denk dat je dan al een heel ander paard in de bak hebt.

tamary

Berichten: 25677
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Pony trapt naar andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-16 00:03

Als ze in de groep niet de hoogste is, betwijfel ik dat zeer dominante. Eerder een probleem met inschatten hoe dichtbij/veraf dat andere paard is, dat bedreigend vinden en dan preventief slaan. Is het een optie om haar een aantal maanden in een groep met grotere pony's/paarden te zetten? Zodat ze meer leert omgaan met grotere pony's zo dichtbij?

Anders : meer verbinding leren maken en inschatten waar lijf eindigt door bodyrope/wrap (enkel achterste stuk) te gebruiken met rijden. Let even op met introduceren, want paarden die geen broek (mennen) of dubbellonge kennen zullen een touw of elastische bandage om de billen niet zomaar vertrouwen.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –


Persevero

Berichten: 2331
Geregistreerd: 17-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-16 13:16

Ts geeft zelf aan dat de merrie dominant is tegen veel paarden, niet alle maar wel sommige. Dan is ze gewoon de baas over die paarden, laat ze dat lekker zelf uitzoeken. Je zegt het zelf ook al, ze vind het andere paard wellicht bedreigend en gaat slaan. Een ondergeschikt paard zou alleen niet slaan maar weglopen.

Enige andere reden die ik kan bedenken waarom een paard veel slaat naar anderen en ondergeschikt is, is omdat het niet kan vluchten. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
Bv een ouder paard wat niet zo snel meer is.
Een paard wat niet kan vluchten door pijn ed
een merrie die een veulen beschermd
etc.

maarja van al die gevallen denk ik dat je dat als eigenaar ook wel door hebt.
Ik blijf er daarom bij, in de wei niet te veel mee bemoeien. Allen als je haar eruit wil halen, of met een ander paard lang haar heen gaat, dan moet ze wel nemen dat ze opzij gaat. Tijdens het rijden geld dat net zo, dan is ze in jou "kudde"en dient ze zich te gedragen. Dat kan ze natuurlijk alleen doen als ze ervan overtuigd is dat jij bepaald wat er gebeurt en dat jij er voor zorgt dat anderen zich ook gedragen.

mooney

Berichten: 6372
Geregistreerd: 07-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-16 13:28

Maar trappen staat niet gelijk aan dominantie, als het uit angst is heeft dominantie er dus helemaal niets mee te maken. Een onderdanig dier gaat ook slaan wanneer vluchten geen optie is in zijn/haar hoofd. En dat is met rijden precies het geval.

TS begrijp ik goed dat dit alleen is als je aan het rijden bent (of in ieder geval met haar bezig bent/haar vast hebt)?

Is het overal in de bak of voornamelijk als je aan twee kanten begrenst wordt (dus bijvoorbeeld als je op de hoefslag rijdt en aan de andere kant een paard passeert?) . Ten eerste zou ik het voor proberen te zijn, je weet dat ze slaat in bepaalde situaties en zo'n mep voel je meestal aankomen. Corrigeer voordat er echt geslagen wordt, de manier waarop ligt aan je eigen doen. Ga tegelijk ook even kritisch kijken of er ergens een bron van angst kan zijn en pak dit mee in het grondwerk.
Mijn ruin vond het toen hij jong was altijd heel spannend als hij opgesloten zat tussen de bakrand en een ander paard. Omdat hij dan nergens heen kon ging hij uithalen. Schoppen krijgt hier ALTIJD negatieve feedback, ook als het angst gerelateerd is. Dan ga ik wel aan de slag met de angst, maar schoppen is hier nooit een reactie die geaccepteerd wordt. Wel moet je ze dan een alternatief aanbieden/leren hoe ze wel met die situatie om kunnen gaan.


anss89
Berichten: 55
Geregistreerd: 16-10-14

Re: Pony trapt naar andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-11-16 20:51

Bedankt voor jullie reacties! De reden dat ik denk dat het deels komt doordat ze dominant is, komt doordat ze op mijn vorige stal echt een 'terrorpony' was naar anderen. Sinds ze met een groepje shetlanders staat is dit gelukkig verdwenen (binnen de groep). Op mijn vorige stal was het zelfs zo erg dat ze andere merries domineerde door erop te springen. Het gaat dus inderdaad om situaties dat ik met haar bezig ben (rijden, vastzetten ed). Ik voel het vaak wel aankomen, maar ik heb geen idee hoe dit te corrigeren. Vooral met rijden vind ik dit erg lastig. Soms zit er best wel wat afstand tussen maar ze draait al snel haar lichaam/kont als waarschuwing en haalt daarna uit. En helaas niemand die z'n paard ter beschikking stelt om te oefenen, wat ik wel snap:-) maar ik ben vooral bang dat het een keer mis gaat en dat ze een pony/paard kreupel trapt of de ruiter raakt.

Manarosao
Berichten: 33
Geregistreerd: 07-01-16

Re: Pony trapt naar andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-16 14:17

Als je bang bent dat ze een ander paard verwondt dan moet je waarschijnlijk zelf gaan uit kijken als anderen je passeren, idd waarschuwen is goed, en dan zelf ook gelijk afstand houden. Ik denk niet dat je er zelf veel aan kan doen.

H_teun
Berichten: 28
Geregistreerd: 19-10-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 15:42

Anss89

Gaat het nu inmiddels alweer wat beter?

Het liefst in de wei, met Sanne aan mijn zij - Be happy and smile :)

http://slotenmaker365-amsterdam.nl/sleutel-in-slot-afgebroken-oplossingen/

anss89
Berichten: 55
Geregistreerd: 16-10-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-12-16 18:38

H_teun schreef:
Anss89

Gaat het nu inmiddels alweer wat beter?


Ja gelukkig wel! Ik waarschuw in ieder geval altijd even voor haar losse achterbeentjes, maar ik merk vooral wanneer ik echt met haar aan het werk ben dat ze op mij let en veel minder op het paard wat passeert. Ik moet vermijden dat ze inderdaad afgeleid raakt (stilstaan of oid kan dus niet haha). Maar het gaat echt beter!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AVdB96, bora, littleroosie en 6 bezoekers