Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
J_E

Berichten: 787
Geregistreerd: 10-03-10

Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-10-16 16:58

Omdat ik door de bomen het bos niet meer zie, hoop ik zo wat meer te weten te komen. Wie weet heeft iemand hier ervaring mee.

Toen mijn merrie een half jaar was begon ze niet lekker te lopen rechtsvoor. De hoefsmid destijds heeft het niet gezien en vond een bezoek van de dierenarts niet nodig.

Een jaar later zijn we verhuisd en aldaar een nieuwe smid. Conclusie, bokhoef, waardoor ze rechtsvoor een kleinere stap maakt. De dierenarts is komen kijken, vond een operatie niet nodig, gezien er nog wel iets een hoek in de hoef zit. Bezoek aan de smid op de praktijk in hellendoorn gebracht en ook hij zag het wel goedkomen. Beide adviseerden vroeg in te rijden, omdat de pezen nog wat rek hebben en het paardje nog groeit.

Nu ben ik op zoek naar een smid in de buurt en de een naar de ander zegt; dat is mooi zeggen, maar ik geloof daar niks van. In de praktijk werkt dat niet. Je kunt de hoef niet dwingen. Gewoon laten zoals het is.

Frustratie. Ik heb nu een merrie van tweeënhalf die niet lekker loopt en daardoor ongelooflijk stijf is. Ook onhandig. Ik heb zelfs het idee dat ze beweging vermijd. Ze trekt nooit een sprintje in de wei. Ze is erg relaxed, maar zo'n jong dier waar nooit gang in zit, daar zet ik toch mijn vraagtekens bij.

Wie heeft hier ervaring mee? Wat is wijsheid?

Bedankt voor het lezen _/-\o_

Woody2015

Berichten: 6407
Geregistreerd: 18-01-07

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-16 22:01

Ik zou idd opzoek gaan naar ren goede smid en ieder max 4 weken laten corrigeren en gymnastiseren aan de hand. Alshet corrigeren zo niet genoeg werk desnoods op ijzers zodat de hoef juist kan groeien zonder slijtage naar wel in rustige stappen.

geerke

Berichten: 31213
Geregistreerd: 06-09-07

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-16 22:03

een goede hoefsmid...heb je er een foto van?

Sizzle

Berichten: 35665
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-16 22:06

Van enkel een graasvoetje gaat een paard niet stijf.
Heb je al foto's gemaakt of het niet wat anders is?

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 15:06

Heb je foto's van de hoef?

Zeer regelmatig bekappen en veel beweging geven.

dingogirl
Berichten: 1252
Geregistreerd: 10-10-13
Woonplaats: midden limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 15:32

ik heb 2,5 jaar geleden een jaarling gekocht. super braaf paard. maar ik zag hem ook nooit eens rennen of spelen. dat ontweek hij altijd.
met 2 jarige leeftijd zijn we met hem gaan wandelen en af en toe ( 1 keer in de 2 weken ongeveer) 10 min. longeren / rondjes leren lopen en commando's stap en draf.
toen viel op dat hij "voorzichtig" draafde maar wel gewoon rad. ook liep hij inderdaad vaak wat stijfjes, maar niet echt erg.
ook had hij altijd moeite met achter voetjes geven. klierig gedrag sloot ik uit want hij is echt top braaf en meewerkend met alles.
met buiten wandelen stapte hij flink door dus dat was prima.
paar keer een osteopaat erbij gehad, en dan was hij even iets springeriger, maar er was volgens haar nooit een echt probleem met spieren , rug o.i.d.

met 3,5 jaar beleerd voor de wagen. ging super. maar met een paar weken begon hij steeds moeizamer te lopen. hij wilde niet harder als een bepaald tempo. was net of hij de kracht niet had om de wagen te trekken. en die kan door onze grote shet makkelijk getrokken worden. wel altijd de oortjes erop en graag meegaan.

nu pas de beslissing gemaakt hem door een echte goed team van therapeuten te laten nakijken.
daar bleek al snel dat hij op verschillende plaatsen in zijn rug helemaal vast zat. erg raar voor een paard van die leeftijd. hij is behandeld en nu is het afwachten of het goed gaat.
deze blessure heeft hij waarschijnlijk dus al heel lang en dan is het moeilijk in te schatten of het nog goed komt.

hij kan ooit misschien achterover gekiept zijn als veulen/ jong paard, zijn uitgegleden of een rare val of beweging hebben gemaakt. wie zal het zeggen. bij mijn weten is er bij ons niks raars gebeurd, maar ik sta ook niet de hele dag in de wei.
achteraf zijn een heleboel dingen natuurlijk terug te leiden tot deze blessure.

maar hij kon altijd super ruim stappen en ging graag mee. draf was "op de rem" / niet ruim, maar niet ieder paard heeft top-gangen dus je vermoed wel iets, maar denkt dat dit met rustig opbouwen weer goed komt.

al heeft je paard niet de perfecte voeten en denk je dat het daar door komt......... laat hem eens goed nakijken door een echte goede osteopaat. kan zomaar zijn rug of misschien knie of wat dan ook zijn.

Foetsji
Berichten: 196
Geregistreerd: 16-08-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 15:39

Niet aan prutsen tot ze goed op de foto staat.
Dan DA en hoefsmid samen in overleg. begrip graasvoetje zegt helemaal niets. Is een verzamelnaam voor één voetje met een gebrek waarvan ze gemakshalve maar aannemen dat het door het grazen komt. Wil helemaal niet zeggen dat het ook zo is....

AstridJ

Berichten: 2217
Geregistreerd: 11-02-10
Woonplaats: Wintelre

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 15:50

Onhandig en stijf en beweging vermijden, klinkt mij ook als iets elders in het lijf. Het kan zijn door een val oid toen ze een half jaar oud was. Dat bokhoefje kan misschien ook zo ontwikkeld zijn door het anders neerzetten (door pijn ergens in het lijf) van de hoef in de groei.
Ik zou je paard goed na laten kijken en dan ook de rug en achterhand laten checken, door een goede kliniek. Een osteopaat ben ik niet zo'n voorstander van bij zo'n probleem want die kunnen er ook niet inkijken en zien veel dingen over het hoofd.

Ik heb overigens ook een paard gehad met een flinke graasvoet (bokhoef) en die heeft daar nooit kreupel op gelopen.

Femkers

Berichten: 57
Geregistreerd: 17-02-13
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:01

Ik heb ook een paard met een zo'n pootje. Maar die van mij loopt er gelukkig niet slecht op. Wel heb ik een goede smid die hem met beleid iedere keer een beetje corrigeerd. Ik doe dat nu al een jaar en de hoef gaat er steeds beter uitzien en hij gaat er ook steeds correcter op lopen. Misschien dat je er wat aan hebt :). Het is wel moeilijk om een smid te vinden die het goed doet
Laatst bijgewerkt door Femkers op 27-10-16 16:06, in het totaal 1 keer bewerkt

Princesj

Berichten: 4547
Geregistreerd: 02-01-06
Woonplaats: Almere

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 16:05

Wat ik even mis, wat is er de afgelopen 2 jaar mee gedaan, aan beweging en aan onderhoud van de hoefsmid?

J_E

Berichten: 787
Geregistreerd: 10-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-10-16 18:03

Het afgelopen jaar (dat is het moment dat het geconstateerd is, dooe smid en da) ben ik hard op zoek geweest naar een goede smid. Een heel aantal geprobeerd, maar niemand kunnen vinden die ik een logisch verhaal vond vertellen. Daardoor ook veel verschillende meningen gehoord.
Vandaag heb ik er iemand bij gehad, voor het eerst die er volgens mij een goede kijk op heeft. Meteen afgesproken dat hij vanaf nu iedere vier weken komt.

Verder heb ik het weidebeheer aangepakt, paddock bestraat, voer van de grond gehaald en jaag ik ze iedere dag even op, gezien ze het zelf niet doen. Het paard in kwestie heeft zichzelf al snel aangeleerd om kleinere rondjes te lopen, om zo er onder uit te komen. Dat geeft in kijn ogen wel aan dat het niet lekker zit. Verer wandel ik wel met haar over de weg (waar ze vaak stil gaat staan) en doe ik een of twee keer in de week wat grondwerk met haar.

De smid adviseerde mij inderdaad de osteopaat. Daar had ik zelf niet aan gedacht gezien de da daar niets over vermelde, net als de andere hoefsmeden. In het verleden toen ze een half jaar was, heb ik contact gehad met een osteopaat en die wilde me niet helpen, ze zou vast gevallen zijn en de da zou daar ook niet veel meer over kunnen zeggen.

Oliedom dat ik deze mensen geloofd heb.

Wat is wijsheid. Osteopaat erbij er schijn in de buurt in vorden een goede te zitten, of foto's? Of even afwachten nog voordat ik echt aan haar ga sleutelen.

aeolusnr1
Berichten: 4302
Geregistreerd: 05-10-08
Woonplaats: St. Job in't Goor , Antwerpen , België

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 21:12

Ik ben zelf ook hoefsmid, en jouw verhaal is een beetje moeilijk te volgen.
Een graasvoetje kan soms echt niet altijd, uitgroeien naar een vorm van bokhoef, en in die jonge toestand dan spreken we vanaf een paar weken tot ongeveer één jaar oud kan dit meestal vrij goed behandeld worden door een goede smid die daar dan idd ook ijzertjes met snavel zal onderzetten, die snavel zal telkens korter worden tot het probleem idd eigenlijk zo goed als opgelost zal zijn.
Jouw paard is ondertussen al ouder dan 1jaar dus de hoefgroei is bijna op zijn einde en daar kan je dus in principe niet echt meer veel aan ingrijpen, al vind ik persoonlijk dat er nog wel wat mogelijkheden bestaan hoor al is dit wel duidelijk verbonden aan een bepaald risico, ik zou het alvast toch durven te proberen.
Maar je zei ook dat hij niet correct loopt , dat hij liever niet echt loopt, dat hij eerder sloom is , en ...... eigenlijk heeft dit niet veel te maken met het feit dat jouw paardje een lichte vorm van bokhoef zou hebben, dit staat dus helemaal los van dat beetje incorrect staan.
Zoals ook al door anderen werd aangegeven, eerst en vooral foto's van de ondervoet en die dan samen met dierenarts en hoefsmid gaan beoordelen, en zo trachten dit probleem net iets minder te maken echt helemaal oplossen dat zit er echt niet meer in.
Jij dacht ik fok zelf even een paardje en dat is dan voordeliger dan een paard kopen, wel dat is heel vaak niet zo, fokken is gokken, het is niet zo dat ieder jong paard een goed paard zal worden, hier blijkt dat er een lichte vorm van bokhoef is, maar er is ook nog wel meer aan de hand, dat niet correct lopen en dat eerder sloom zijn is iets heel anders, en dan is er nog de rest van de bouw van het paard waar wij hier nu geen weet van hebben, er kan echt heel veel mislopen.
Heel vaak wordt het paardje dat je zelf kweekt niet echt het type paard dat je eigenlijk in gedachte had, je moet de dek betalen, je moet de dierenarts kosten betalen, alle vaccinaties en het chippen, en dan 3 à 4 jaar eten geven voor je er iets mee kan doen, ..... als je de som maakt kan je voor dat geld goedkoper een paard kopen dat wel aan je verwachtingen voldoet.
Er zijn idd uitzonderingen, maar als amateur heb je veel meer kans dat het nooit wordt wat je eigenlijk aanvankelijk had gewild.

Pumpkins

Berichten: 3146
Geregistreerd: 14-05-10
Woonplaats: rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 21:27

Zou beginnen met het inschakelen van een goede DA, misschien ken je er één in de omgeving met ook osteo of fysio ervaring. Ga eerst na waar het niet lekker zit in het lijf en stel dan een plan op wat goed is om op de foto te zetten. Kan overal uit het lijf vandaan komen.

NatasjavE

Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 21:34

Fokken met goed uitgangsmateriaal is niet gokken. Ongelijke voeten kan een erfelijk basis hebben.

En wel op 2 manieren. Lange benen, korte hals waardoor een graasvoetje kan ontstaan.

Of door problemen in de ondervoet. Vaak hoefkatrolontsteking waarbij het veulen de achterzijde van de hoef gaat ontzien het de tegen eerder slijt en het voetje stijl wordt.

Als ik lees met een half jaar minder goed lopen en een korte stap maken dan denk ik daar zou ik een röntgenfoto van willen hebben. Ik heb ooit ook een paard met ongelijke voeten gehad(ongelijke verzenen) en die maakte geen korte stap.

Misschien niks aan de hand maar ik zou het zeker willen weten. Pas daarna iets, niet meer dan dat, bij schaven.

Maar deze had als veulen heel vaak naar de smid gemoeten. Dan kan je nog iets doen. Nu nog maar weinig.

J_E

Berichten: 787
Geregistreerd: 10-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-10-16 22:33

aeolusnr1 schreef:
Ik ben zelf ook hoefsmid, en jouw verhaal is een beetje moeilijk te volgen.
Een graasvoetje kan soms echt niet altijd, uitgroeien naar een vorm van bokhoef, en in die jonge toestand dan spreken we vanaf een paar weken tot ongeveer één jaar oud kan dit meestal vrij goed behandeld worden door een goede smid die daar dan idd ook ijzertjes met snavel zal onderzetten, die snavel zal telkens korter worden tot het probleem idd eigenlijk zo goed als opgelost zal zijn.
Jouw paard is ondertussen al ouder dan 1jaar dus de hoefgroei is bijna op zijn einde en daar kan je dus in principe niet echt meer veel aan ingrijpen, al vind ik persoonlijk dat er nog wel wat mogelijkheden bestaan hoor al is dit wel duidelijk verbonden aan een bepaald risico, ik zou het alvast toch durven te proberen.
Maar je zei ook dat hij niet correct loopt , dat hij liever niet echt loopt, dat hij eerder sloom is , en ...... eigenlijk heeft dit niet veel te maken met het feit dat jouw paardje een lichte vorm van bokhoef zou hebben, dit staat dus helemaal los van dat beetje incorrect staan.
Zoals ook al door anderen werd aangegeven, eerst en vooral foto's van de ondervoet en die dan samen met dierenarts en hoefsmid gaan beoordelen, en zo trachten dit probleem net iets minder te maken echt helemaal oplossen dat zit er echt niet meer in.
Jij dacht ik fok zelf even een paardje en dat is dan voordeliger dan een paard kopen, wel dat is heel vaak niet zo, fokken is gokken, het is niet zo dat ieder jong paard een goed paard zal worden, hier blijkt dat er een lichte vorm van bokhoef is, maar er is ook nog wel meer aan de hand, dat niet correct lopen en dat eerder sloom zijn is iets heel anders, en dan is er nog de rest van de bouw van het paard waar wij hier nu geen weet van hebben, er kan echt heel veel mislopen.
Heel vaak wordt het paardje dat je zelf kweekt niet echt het type paard dat je eigenlijk in gedachte had, je moet de dek betalen, je moet de dierenarts kosten betalen, alle vaccinaties en het chippen, en dan 3 à 4 jaar eten geven voor je er iets mee kan doen, ..... als je de som maakt kan je voor dat geld goedkoper een paard kopen dat wel aan je verwachtingen voldoet.
Er zijn idd uitzonderingen, maar als amateur heb je veel meer kans dat het nooit wordt wat je eigenlijk aanvankelijk had gewild.


Pardon? Ik vind het nogal wat dat u durft te denken wat ik zou denken.
Ik ga er dan ook niet verder op in.

J_E

Berichten: 787
Geregistreerd: 10-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-10-16 22:37

NatasjavE schreef:
Fokken met goed uitgangsmateriaal is niet gokken. Ongelijke voeten kan een erfelijk basis hebben.

En wel op 2 manieren. Lange benen, korte hals waardoor een graasvoetje kan ontstaan.

Of door problemen in de ondervoet. Vaak hoefkatrolontsteking waarbij het veulen de achterzijde van de hoef gaat ontzien het de tegen eerder slijt en het voetje stijl wordt.

Als ik lees met een half jaar minder goed lopen en een korte stap maken dan denk ik daar zou ik een röntgenfoto van willen hebben. Ik heb ooit ook een paard met ongelijke voeten gehad(ongelijke verzenen) en die maakte geen korte stap.

Misschien niks aan de hand maar ik zou het zeker willen weten. Pas daarna iets, niet meer dan dat, bij schaven.

Maar deze had als veulen heel vaak naar de smid gemoeten. Dan kan je nog iets doen. Nu nog maar weinig.


Diertje is als veulen netjes regelmatig bekapt. Helaas door een smid die het niet herkende.

Ik heb er veel over gelezen, weet nu wat het is en wat ik anders had kunnen doen, maar hier heb ik nu niets meer aan.
De vraag is dus ook, wat is op dit moment wijsheid, gezien ik zulk divers advies krijg.

Marvel
Berichten: 6304
Geregistreerd: 30-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 22:40

Wat vervelend ts :( wat goed dat je meerdere specialisten spreekt en niet zo maar voor de eerste de beste gaat.
In welke omgeving woon je?
Ik ben een DA die tevens ook osteopaat is en dat vind ik heel waardevol om zo naar een paardenlijf te laten kijken.
Mocht dit voor jou niet mogelijk zijn, dan zou ik meerdere grote en ervaren paardenklinieken opbellen en telefonisch de situatie bespreken. Bij de kliniek waar jij je goed bij voelt, zou ik dan met mijn paard naar toe gaan.

Heel veel succes!

Sizzle

Berichten: 35665
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 22:44

Een stijve jaarlinng is echt meer dan een ongelijk pootje. Half paardenland loopt op ongelijke voeten inkl sommige dekhengsten.

Zeker als de vorm snel verslechterd is denk ik echt eerder aan fysieke ontlasting van een ander gebrek.

Dus beginnen met goed kreupelheidsonderzoek incl uitverdoven.

Rizette
Berichten: 4336
Geregistreerd: 11-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 23:18

Wil je nu vertellen dat de dierenarts en smid in Hellendoorn je aan hebben geraden om je paard vroeg in te rijden omdat het een bokhoefje had? Nou daar is veel te veel kunde daar op de kliniek om zoiets uit te gaan kramen. En als die hoefsmid daar zegt dat het wel goed zal komen dan komt het ook goed daar zijn heel veel voorbeelden van bekend. Hij zegt echt niet iets zomaar of ondoordacht iets daar is hij veel te wijs en ervaren voor. Al met al denk ik dat het graasvoetje 1 van de problemen van je paard is en zou ik je paard goed binnenste buiten laten keren totdat het probleem gevonden is. Lijkt me de taak van een dierenarts. Sterkte met alles.

kamille
Berichten: 470
Geregistreerd: 18-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-16 23:21

Ik zou ook op zoek gaan naar een goede kliniek. Daar hebben ze alle disciplines bij elkaar, inclusief apparatuur. Als je een smid vraagt krijg je een mening over zijn voeten, maar die ziet niet dat het probleem in bijvoorbeeld de heup zit ( ik zeg maar wat). Dus niet een specialist op 1 vlak kiezen, maar zoek een team dat met elkaar overlegt.

spatter

Berichten: 14454
Geregistreerd: 17-08-05
Woonplaats: Bocholt-belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-16 00:23

Dat graasvoetje had bijgewerkt moeten worden in zijn eerste jaar, snap echt niet dat een smid dat verwaarloost of je veulen moet een moeilijk geval zijn geweest met bekappen.

Nu is het allemaal te laat en kun je er erg weinig aan veranderen.
Toch moet het wel heel erg zijn, dat je paard beroerd loopt dus ik vermoed ook dat er meer aan de hand is als alleen die hoef.

melanie0906

Berichten: 1135
Geregistreerd: 03-07-11
Woonplaats: Brabant

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-16 00:32

Je kan misschien hoefsmid van nassau is oud gastel een mailtje sturen misschien weten die wat er mee gedaan kan worden

jobamara
Berichten: 3529
Geregistreerd: 23-11-10

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-16 01:33

Lastig om zonder foto/film in beweging te reageren. Door te snelle groei rond de 11 tot 18 maanden kan het ook zo zijn dat de pezen onvoldoende meerekken. Dan hangt het af welke pees/pezen het zijn. Hier op 12 maanden begon hij overkoot te gaan. Door het goed bijhouden door de smid is dit geen bokvoet geworden maar dus toch hele nare gevolgen. Een rontgen aan huis laten maken door een erkend en goed bekend staand bedrijf, die dus eigenlijk een totaal verkeerde oplossing aandroeg(verlagen in de hielen) omdat ik zelf hier mijn twijffels over had omdat er al teveel spanning op de pezen stond die schade aan hoefkatrolbeentje en/of sesambotjes toebrengt een andrre veearts laten komen die veel ervaring heeft met jonge paarden. Zij gaff aan dat het beste een checkligament operatie zou zijn en adviseerde de Bosdreef in Belgie. Hier heen geweest en hij is daaraan geopereerd beide voorbenen zowel boven als onder de knie.

En op een snavel ijzer gezet met het tegengestelde juist een verhoogde hiel, omdat jij aangeeft dat hij moeilijk loopt wilde ik dit toch even delen. Want ook die van ons kon niet zo best uit de voeten. Als je verdere vragen hebt mag je altijd een pb sturen.

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110639
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-16 02:13

Zet dat dier aub eerst op de foto bij de kliniek voor je met een hoefsmid gaat dokteren. Het klinkt alsof er nog iets niet goed zit in het lijf en juist dmv het veranderen van de hoefstand kun je dat verergeren. Sluit eerst andere mogelijkheden uit!

DiantaM
Berichten: 11274
Geregistreerd: 10-04-04

Re: Jong paard met graasvoetje, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-16 02:58

Dat van het vroeg inrijden vind ik een heel vaag advies. Ik kan mij niet voorstellen dat een paardenarts dat adviseert.

Verder zou ik net als de anderen hier in het topic, zsm naar een goede paardenkliniek gaan om het been op de foto te zetten.